Νέος Παιδαγωγός: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Παιδαγωγό του σήμερα

Οργάνωση: Επιστημονικός Σύλλογος Νέος Παιδαγωγός

Τόπος διεξαγωγής:  Συνεδριακοί χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου, Αθήνα (Παλαιό Φάληρο).

Ημερομηνία διεξαγωγής: 28 & 29 Απριλίου 2018

Στόχοι του Συνεδρίου:

“Η παρουσίαση σύγχρονων προσεγγίσεων στην εκπαιδευτική πράξη. Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας κι εναλλακτικών προσεγγίσεων. Η ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσης από μάχιμους εκπαιδευτικούς. Ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός εκπαιδευτικός διάλογος”.

 

Πηγή: Νέος Παιδαγωγός

Ηλεκτρονική Εισήγηση (εισηγήτρια: Δημητριάδου Χριστίνα):

Θεματική ενότητα: “Γραμματισμός και ΤΠΕ”

“Η αξία του κινηματογράφου για την εκπαίδευση: απόψεις εκπαιδευτικών” – Ποιοτική Έρευνα για την Κινηματογραφική Παιδεία στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (2017).

Περίληψη:

Παιδαγωγική του Κινηματογράφου και τυπική εκπαίδευση: αξίζει να συνυπάρχουν; Στόχος κάθε εκπαιδευτικού συστήματος είναι ο γραμματισμός, δηλαδή η πλήρης συμμετοχή στον πολιτισμό. Εφόσον ο πολιτισμός του 21ου αιώνα είναι ο πολιτισμός των οπτικοακουστικών μέσων, άρα και του κινηματογράφου, αναπόσπαστο κομμάτι κάθε εκπαιδευτικού συστήματος του 21ου αιώνα πρέπει να είναι και ο Κινηματογραφικός Γραμματισμός. Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή παραμένει θεωρητική αν δεν τεκμηριωθεί με έρευνα. Η παρούσα εργασία, μέρος μιας ευρύτερης σχετικής έρευνας του 2017 με θέμα «Κινηματογραφική Παιδεία στην Ημαθία», παρουσιάζει τις απόψεις των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας για την ΚΠ:

Ευρήματα:

"Η Παιδαγωγική του Κινηματογράφου αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ως μορφωτικό αγαθό ιδιαίτερης αξίας"
  1. Η εισήγηση στο αποθετήριο των ηλεκτρονικών εισηγήσεων του 5ου Συνεδρίου του Νέου Παιδαγωγού: youtube
  2. Ο ηλεκτρονικός τόμος των πρακτικών του 5ου Συνεδρίου-2018 (σελ. 1853-1860)
  3. Οι ηλεκτρονικοί τόμοι όλων των συνεδρίων