Αυτο-έκδοση 2017: Η Φάρμα [Διήγημα]

DSCN3565Έκδοση: Χριστίνα Δημητριάδου

ebook: easywriter.gr

 

Αντί προλόγου

21ος αιώνας και μοντέρνα δουλεία

«Κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει τα δικαιώματα που έχουμε ως άνθρωποι», λέει το 30ο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων1. Είμαστε όλοι γεννημένοι ελεύθεροι και ίσοι (Άρθρο 1), κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας κάνει σκλάβους (Άρθρο 4) και να μας βασανίσει (Άρθρο 5). Ωστόσο, ο 21ος αιώνας δεν έχει απαλλαγεί από φαινόμενα άδικης στέρησης της ελευθερίας και άνισης μεταχείρισης ανθρώπων και αναγκαστικού υποβιβασμού τους σε σκλάβους και αντικείμενα φρικτών βασανιστηρίων.

Η σύγχρονη σκλαβιά είναι πλέον γνωστή ως “trafficking in persons”, δηλαδή διακίνηση και εμπορία ανθρώπων. Πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από τρία βασικά στοιχεία: α)στρατολόγηση, μεταφορά, υποδοχή ανθρώπων β)μέσω συγκεκριμένων τακτικών όπως εξαναγκασμός, εξαπάτηση ή κατάχρηση εξουσίας και παραπλάνηση ευάλωτων ατόμων γ) για το σκοπό της εκμετάλλευσης2.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα 2016 (βλ. υποσημείωση 2), η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων είναι γένους θηλυκού, ενώ την πιο κοινή πρακτική της μοντέρνας δουλοποίησης συνιστά η σεξουαλική εκμετάλλευση. Λιγότερο συνηθισμένη είναι η δουλεία υπό τη μορφή της εργασιακής εκμετάλλευσης και του εμπορίου οργάνων. Παράλληλα, καταγράφονται εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα σε άλλες μορφές trafficking in persons, στις οποίες περιλαμβάνονται καταναγκαστικοί γάμοι, ζητιανιά, παιδική πορνογραφία, διάπραξη παραβατικών και εγκληματικών ενεργειών, παιδομάζωμα για στρατιωτικούς σκοπούς, ανθρωποθυσία και εκμετάλλευση εγκύων για εμπορία βρεφών και παράνομη υιοθεσία.

Το διήγημα «η φάρμα», προϊόν μυθοπλασίας, αποσκοπεί στο να μεταφέρει στον αναγνώστη στιγμιότυπα από τον κόσμο του trafficking in persons και να τον μυήσει στη φανταστική ιστορία παθών ενός θύματος, που του στέρησαν τα αγαθά τα οποία δικαιούται κάθε άνθρωπος: την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

 

1Νεολαία Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: http://gr.youthforhumanrights.org/about-us.html

2UNODC (2016). Global Report on Trafficking in Persons 2016. Vienna, Austria: United Nations publication, Sales No. E.16.IV.6.