Video-Projekt “Konflikte in der Schule”

fishΣχολικό Έτος: 2014-15

9ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

Τάξη: ΣΤ’

 

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Δημητριάδου Χριστίνα/Καραφυλλίδου Νικολέττα

Πρόγραμμα : Konflikte in der Schule/Διαμάχες στο σχολείο

Γενική περιγραφή
Η διαθεματική εργασία εντάχθηκε στο πλαίσιο της οργάνωσης δράσεων για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο (6 Μαρτίου). Σκοπός του προγράμματος ήταν η παραγωγή ενός ολιγόλεπτου βίντεο στο μάθημα της γερμανικής γλώσσας, ώστε να  συνεισφέρει στη διαδικασία αντίληψης και συνειδητοποίησης του φαινομένου της βίας στο δημοτικό από τους μαθητές.
Υποθέματα:
Α’ Φάση: Εισαγωγή στο θέμα
 Το φαινόμενο της βίας στο σχολείο
 Μορφές και είδη βίας
 Λόγοι και κίνητρα πίσω από τη βία ανάμεσα σε μαθητές
 Τρόποι αντιμετώπισης
Β’ Φάση: Παραγωγή βίντεο
 Το σενάριο
 Η λήψη
 Το μοντάζ (επεξεργασία ψηφιακού υλικού στο Movie Maker)
Γ’ Φάση: Αυτό-αξιολόγηση

Αναλυτική περιγραφή προγράμματος

Στις 11 Ιουνίου 2015, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του 9ου ΔΣ Νάουσας παρουσίασαν σε εκδήλωση του σχολείου, αφιερωμένη στα μαθήματα των ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά), το πρόγραμμα “Διαμάχες στο σχολείο” στο πλαίσιο της διδασκαλίας της γερμανικής γλώσσας με αφορμή το βιβλίο του Μερκούριου Αυτζή: “Ο Ορφέας και οι νταήδες με τα κίτρινα ποδήλατα”.

Κατά την εκδήλωση, οι συμμετέχοντες εξέθεσαν στο κοινό-τη μαθητική κοινότητα, το σύλλογο των διδασκόντων και τους παραβρισκόμενους γονείς-την πολύπλευρη και ποικιλόμορφη ενασχόλησή τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με το θέμα της βίας μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων ανάγνωσης βιβλίου, συζήτησης στην τάξη, βιωματικών εργαστηρίων, αφήγησης/παραγωγής γραπτού λόγου, εικαστικών και καλλιτεχνικών δημιουργιών, δημιουργικής γραφής και έβδομης τέχνης, διερευνώντας το σημαντικό και πανταχού παρόν πρόβλημα της σχολικής βίας και συνδυάζοντάς το με το ξενόγλωσσο μάθημα των γερμανικών, καθώς  πολλές δημιουργίες παρουσιάστηκαν στη γερμανική γλώσσα, ενώ το ακροατήριο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει παράλληλα την ελληνική μετάφραση με τη βοήθεια ενός PowerPoint.

Η παρουσίαση: (doc) ή  (ppt_ΜΕΡΟΣ-1) (ppt_ΜΕΡΟΣ-2)

cam-clipart-camera_mount_Vector_Clipart

 

Φωτογραφίες παιδιών

 

Media_Player_Classic_MPC_With_Shadow_No_NumbersΣυνεργασία με NIFF (NAOYSSA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, βάση του εγγράφου με αριθ. Πρωτοκόλλου: Φ.23.3/5261/5 – 6 – 2015 της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας (δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων) πρόκειται να εντάξει στη διοργάνωσή του ένα νέο τμήμα σχολικών μαθητικών ταινιών φιλοξενώντας μαθητικές ταινίες μικρού μήκους των σχολικών μονάδων της Ημαθίας.

Η  μαθητική ταινία μικρού μήκους με τίτλο “ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ!!!” που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετείχε στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, 24-31 Οκτωβρίου 2015.

DSCN2314

Η ταινία διακρίθηκε στην κατηγορία των μαθητικών ταινιών που προβλήθηκαν κατά την έναρξη του φεστιβάλ για την εικόνα και την οπτική της σύνθεση. Φωτογραφίες από το φεστιβάλ.