Παρών δεν είναι ο χρόνος, αλλά εσύ που τώρα τον αξιοποιείς.

π.Φιλόθεος Φάρος
Η αιωνιότητα υπάρχει; Τι εννοείτε; Δεν έχετε προσέξει ότι στην Εκκλησία όλα συµβαίνουν τώρα; «Σήµερον της σωτηρίας ηµών το κεφάλαιο», «Σήµερον κρεµάται επί ξύλου…». Ο ίδιος ο Χριστός έχει δώσει απάντηση σ’ αυτό που µε ρωτάτε. «Αύτη δέ εστιν η αιώνιος ζωή, ίνα γινώσκωσί σε τον µόνον αληθινόν Θεόν». Εποµένως δεν πάµε ούτε στον παράδεισο ούτε στην κόλαση. Είµαστε! Η αιωνιότητα δεν είναι τόπος και χρόνος. Είναι τρόπος ύπαρξης. Πίστη, λοιπόν, για να επανέλθω στο προηγούµενο ερώτηµα, είναι να έχεις σχέση µε τον Θεό. Πίστη είναι να έχεις συναντήσει τον Ιησού Χριστό.

{Η αιωνιότητα δεν έχει απαραιτήτως μεγαλύτερη διάρκεια από τη ζωή (Ρενέ Σαρ)}

Φωτογραφία του χρηστος παπαδοπουλος.

Ένα γλυκό φιλί το πρωί στο στόμα, μια ζεστή αγκαλιά το βράδυ πριν κοιμηθείς. Μια τρυφερή κουβέντα στον καθρέπτη στον ίδιο σου τον εαυτό! Τι ζητά νομίζεις ο άνθρωπος για να είναι χαρούμενος; Μπορεί η ύλη να τον κάνει ευτυχισμένο;

Κοίτα όλους αυτούς που είναι γεμάτοι από ύλη και άδειοι από χαρά. Ρώτα εκείνους που δεν έχουν τίποτα κι όμως έχουν θησαυρό μέσα στην καρδιά τους. Ρώτα ένα παιδί να σου πει τι είναι αυτό που το κάνει χαρούμενο. Θα σου μιλήσει πρώτα για την παρουσία του γονιού του και μετά για το υλικό παιχνίδι.

Το καλύτερο παιχνίδι είναι αυτό που προσφέρουμε εμείς! Μην ψάχνεις να βρεις συνέχεια κάτι ακόμα έξω από εσένα για να νιώσεις καλά. Όσο θα ψάχνεις, τόσο θα αγχώνεσαι. Αυτό που θέλεις, το έχεις ήδη! Το έχεις στη ζωή σου στο σήμερα. Και αν δεν σου αρέσει, τότε ξεκίνα να το αλλάξεις. Ξεκίνα να το φτιάξεις όπως θέλεις. Μη μιλήσεις και πάλι για εμπόδια, για εξωτερικούς παράγοντες, για, για… εσύ δημιουργείς τη ζωή σου!

Ό,τι δεν μπορεί να σταθεί δίπλα σου όπως θέλεις, ό,τι δεν σου δίνει χαρά, απλά δεν είναι για σένα. Μην αφήνεις το εγώ σου να σε βασανίζει άλλο… και μην εθελοτυφλείς! Άνοιξε την καρδιά σου και αγκάλιασε τον εαυτό σου!

Σταμάτα να βλέπεις ως πραγματικότητα κάτι που δεν υπάρχει και ζήσε αυτή που έχεις! Σταμάτα να κυνηγάς τη φαντασία σου. Η αληθινή ζωή είναι οι μικρές καθημερινές στιγμές που μοιράζεσαι με τους άλλους και περισσότερο από όλους με τον ίδιο σου τον εαυτό. Ακούς και ξανακούς μότο όπως «σκέψου θετικά», «για να αγαπήσεις τον άλλο, χρειάζεται πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου», «η ευτυχία δεν έρχεται ποτέ απ’ έξω»… και εγώ σου λέω πως, ναι, αλήθεια λένε αυτά τα μότο!

Το καταλαβαίνεις αυτό που σου λέω. Το καταλαβαίνεις όμως με το μυαλό σου γι’ αυτό και τόσο εύκολα το λες. Το να φτάσεις στο σημείο όλα αυτά να τα καταλαβαίνεις με την καρδούλα σου, τότε είναι που κατέκτησες τη γνώση! Την κατέκτησες γιατί γνωρίζεις να την εφαρμόζεις και δε μένεις απλά στο να λες αυτές τις λεξούλες σαν μια ωραία κασέτα που παίζει και ξαναπαίζει το ίδιο και το ίδιο.

Η ζωή είναι όμορφη και όσο πιο όμορφη τη βλέπεις, τόσο θα σου χαμογελάει, ακόμα και εκεί που νομίζεις πως τίποτα δεν πάει καλά. Οι χαρές της ζωής είναι μικρές και είναι καθημερινές. Από την στιγμή που θα ανοίξεις τα μάτια σου το πρωί και την κουρτίνα του παραθύρου σου, μέχρι την στιγμή που θα την ξανακλείσεις για να πέσεις για ύπνο… εσύ και μόνο εσύ επιλέγεις πως θα περάσεις τη μέρα σου.

Το «τι» θα συμβεί μέσα στην ημέρα, μπορείς να το ορίσεις, μπορεί όμως και να μην μπορείς να το ορίσεις. Το «πώς» όμως θα επιλέξεις να σταθείς απέναντι στα πράγματα, είναι αποκλειστικά και μόνο δική σου ευθύνη. Ανέλαβε την ευθύνη σου και άδραξε την ημέρα! Όσο γρηγορότερα το αισθανθείς αυτό, τόσο περισσότερο θα νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.

Χαμογέλα στον διπλανό σου, χαμογέλα στον εαυτό σου! Πες μια καλή κουβέντα και τόνωσε το ηθικό ενός φίλου. Άκου με προσοχή αυτό που έχει να σου πει ο άλλος. Κάνε μια παύση από την καθημερινότητα και ζήσε μια στιγμή ζωής χωρίς επανάληψη και μηχανικά. Σκέψου τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις χαρά και κάντο! Χωρίς δεύτερη σκέψη!

Μια βόλτα στη φύση; Η ενατένιση της θάλασσας; Η δύση του ηλίου; Μια επίσκεψη σε ένα φίλο; Το να παρακολουθήσεις μια αγαπημένη ταινία; To να διαβάσεις ένα βιβλίο; To να μιλήσεις με κάποιον που αγαπάς πολύ; Το να μείνεις με τον εαυτό σου και να χαλαρώσεις;

Ό,τι σου δίνει χαρά, φρόντισε να το δίνεις στον εαυτό σου! Αυτές είναι οι χαρές της ζωής! Η ζωή είναι στιγμές! Μια στιγμή… μια αιωνιότητα!Φωτογραφία του χρήστη Vasso Tsolakidou Craft & Art.

“…Το παρόν δεν είναι, όπως ίσως νομίζεις, το χρονικό σήμερα.
Είναι η στιγμή που, αν και υπεισέρχεται μέσα στο χρόνο, εσύ την χρησιμοποιείς για να αντιληφθείς μέσα από το σύνολο των αισθητηριακών και υπαρξιακών σου δεδομένων, τον εαυτό σου ως ενιαία και –γι’ αυτό- άχρονη οντότητα.
Παρών δεν είναι ο χρόνος, αλλά εσύ που τώρα τον αξιοποιείς.
Συνήθως οι πιο πολλοί από μας βιώσαμε εαυτόν πλήρη σε μια παρελθούσα στιγμή μέγιστης οδύνης.
Ναι, μπορεί, όπως λες, ο σκοπός του ανθρώπου να είναι η ευτυχία.
Η ανθρώπινη ευτυχία δεν μπορεί όμως να ολοκληρωθεί πριν ο καθένας μας ανακαλύψει τους τρόπους που έχει στο οπλοστάσιο της ύπαρξής του για να βιώνει τον εαυτό του ολόκληρο, όχι πολυδιασπασμένο, όπως συνήθως το κάνει.
Πολύ συχνά, οι βιωμένες στιγμές μεγάλης οδύνης, αβοηθησίας και μοναξιάς ενός παιδιού γίνονται οδηγός προς την πολυπόθητη εμπειρία της υπαρξιακής του ενότητας ως ενήλικα.
Θα μπορούσε κάποιος να πει πως πράγματι ο δρόμος προς την αληθινή και σταθερή χαρά περνάει από τα αγκάθια της μνήμης του παρελθόντος που ποτέ δεν παρήλθε, γιατί διψάει να γίνει παρόν…”

(Απόσπασμα από το βιβλίο: «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Από τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης»)

Ἡ ἀδικία δέν βρίσκεται στούς ἄλλους, τούς ὀποίους πρέπει ὁ πιστός νά διορθώσει, αλλά στόν ἑαυτό του. 

Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017

~ H χρονιά της συνάντησης των καρδιών μας…

Φωτογραφία του Ιερέας Νεκτάριος Κάνιας.
Τι είναι ο χρόνος;
Σταλαγματιές από χαρές και λύπες.
Μια σειρά από γεγονότα
που καταθέτουν στην καρδιά
τον πόνο και τη χαρά.
Τι είναι ο χρόνος;
Στιγμές μοναδικές και ανεπανάληπτες.
Ευκαιρίες
να μοιραζόμαστε
τον πόνο
και τη χαρά του άλλου
και να γινόμαστε φίλοι του
και αδελφοί του.
Ευκαιρίες να συναντηθούμε και να αγαπηθούμε.
Εύχομαι ο καινούργιος χρόνος 2018
να είναι για εμάς
η χρονιά της
συνάντησης των καρδιών μας
με τον Χριστό μας
και τον εαυτό μας,
τον κάθε αδελφό μας.
Χαρά, Χριστός, αδελφός.
Σε ένα συναπάντημα αγάπης
στην αγκαλιά του Χριστού,
στην εναλλαγή
των στιγμών
σε ένα συνεχές παρόν
Να μπορέσουμε να δίνουμε το παρόν…
 

 

Ο χρόνος είναι μια διάσταση της παρούσας ζωής που καθορίζει τη συμπεριφορά μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επιδρά στην αλληλεπίδρασή μας με τους υπόλοιπους ανθρώπους, καθώς και με όλη την υπόλοιπη δημιουργία. Ο τρόπος όμως με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο είναι ένα θέμα με το οποίο οφείλουμε να ασχοληθούμε, ούτως ώστε να κατανοήσουμε κάτι παραπάνω για αυτόν.

      Στην επιστήμη της Φυσικής και για πολλούς φυσικούς, η αποδοχή του Big Bang ως απαρχής του σύμπαντος σημαίνει ότι ο χρόνος έχει αφετηρία, συνεπώς και τέλος. Η γέννηση του σύμπαντός μας είναι απλά ένα από τα γεγονότα της ιστορίας του κόσμου, συνεπώς οφείλουμε να αποδώσουμε στον κόσμο ένα χρόνο που προηγείται της γέννησης του σύμπαντός μας, που μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή φάσης από κάποιο «προσύμπαν» («κβαντικό κενό» ή «μετασύμπαν») στο παρατηρήσιμο σύμπαν που μας περιβάλλει. , ενώ η ανάστροφη κίνηση στο χρόνο καταλήγει σε ένα μοναδικό σημείο με όλη την ύλη Η ιδέα του διαστελλομένου σύμπαντος συνδέεται με τη γενική σχετικότητα του Αϊνστάιν και ενέργεια του σύμπαντος, μια «ανωμαλία». Ο Αϊνστάιν είπε πως «για μας τους πεπεισμένους φυσικούς, η διάκριση ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αποτελεί απλώς μια πλάνη, όσο ανθεκτική και αν είναι». Εξάλλου, σύμφωνα με σύγχρονες θεωρίες της φυσικής, υπάρχουν τοπικοί χρόνοι που προσδιορίζονται, όπως και ο χώρος, από τη συγκέντρωση ή διασπορά της ύλης στο ένα ή στο άλλο σημείο του σύμπαντος, από τη διαμόρφωση των κοσμικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Ο χρόνος, σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας, δεν υφίσταται αυτούσιος, αλλά καθορίζεται από τη θέση του παρατηρητή μέσα στο σύμπαν και από την ταχύτητα του συστήματος στο οποίο αναφέρεται όταν αντιμετωπίζει τα φαινόμενα. Όλα αυτά ισοδυναμούν με την ανατροπή της νευτωνικής άποψης ότι ο χρόνος είναι ομοιογενής. Ο Stephen Hawking  εικάζει πως στο σύμπαν των πρώτων στιγμών μετά την Μεγάλη Έκρηξη ο χώρος και ο χρόνος παύουν να διαφοροποιούνται, αφού ο χρόνος αποκτά «χωρική» υπόσταση. Δεν έχει προταθεί ακόμα κάποιος φυσικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο χώρος και ο χρόνος αναδύονται ξεχωριστά από τον «χωροχρονικό αφρό».

      Βιολογικώς, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζουν τα εγκεφαλικά κύματα του ανθρώπου και μπορούν να αλλοιώσουν την αντίληψη του χρόνου, όπως δείχνουν νεότερες έρευνες. Ο χρόνος μπορεί να διασταλεί (αργή κίνηση του χρόνου στον χώρο) ή να συσταλεί (γρήγορη κίνηση), ανάλογα με την ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στο οποίο υποβάλλεται ο άνθρωπος. Αυτό προσδίδει μια ακόμη διάσταση υποκειμενικότητας στον χρόνο.

      Οι μεγάλες φιλοσοφίες αναφέρουν πως υπάρχει μια έμφυτη τάση του ανθρώπου να τον φαντάζεται είτε σαν μια συνεχή διαδοχή μεταβαλλόμενων καταστάσεων, είτε σαν αντιπαράθεση ξεχωριστών στιγμών, όπου υπάρχει μια οριζόντια γραμμή κίνησης.

Από τους μεγάλους φιλοσόφους, ο Παρμενίδης υποστήριξε πως υπάρχει ένα ενιαίο και αδιάσπαστο της στιγμής.

Ο Πλάτωνας στο Συμπόσιο αναφέρεται στη βαθύτατη επιθυμία του ανθρώπου να ξεπεράσει τα στενά όρια του χρόνου και να φτάσει στην αθανασία, μέσα από τον Έρωτα που έχει για αυτήν, όντας θνητός. Επιθυμεί μια ιδιότητα της ίδιας της «θείας φύσης».

Η λατρεία του χρόνου βρίσκεται ακόμα και σε αρχαίους λαούς, ενώ οι εναλλαγές των εποχών μέσα σ’ αυτόν και οι αλλαγές του έτους βρίσκονταν πάντα μέσα στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών. Το τέλος συνέπιπτε πάντα με μια νέα αρχή, αφού όλα θεωρούνταν μέσα στο πλαίσιο ενός αέναου κύκλου.

      Στο θέατρο ο χρόνος της δράσης είναι το επίκεντρο. Στις τραγωδίες, αντικαθίσταται ο «πραγματικός» χρόνος με τον ψυχολογικό, ειδικότερα στην κορύφωση, οπότε και διαδραματίζεται το όλο έργο. Είναι μια παρένθεση στον χρόνο της καθημερινότητας του θεατή, μια μεταφορά και ταύτιση του θεατή με τους ήρωες του έργου. Ο θεατής απορροφάται, διαφεύγοντας της καθημερινής υποκειμενικής του πραγματικότητας και συνδέεται με μια άλλη πραγματικότητα, προσλαμβάνοντας και τον δικό της χώρο και χρόνο. Ο παρατηρητής γίνεται ένα με το παρατηρούμενο και επηρρεάζεται από αυτό κατά την εξέλιξη των γεγονότων.

      Ο χρόνος στη μουσική, το μέτρο, η αρμονία που υπάρχει σ’ αυτήν. Παραδοσιακά η μουσική θεωρείται τρόπος «απελευθέρωσης» της ψυχής του ανθρώπου και η άνοδος σε άλλες «πνευματικές σφαίρες» υποβοηθείται. Δεν είναι τυχαίο που στην Εκκλησία έχουμε ύμνους προς τον Θεό που ψάλλονται και δεν αναγιγνώσκονται μονάχα. Αυτό γίνεται όχι μόνο για να λατρεύσουμε τον Θεό αλλά και να φτάσουμε σε κάποιο σημείο όπου μπορούμε με την ανάταση της ψυχής και την αποδέσμευση από την καθημερινότητα να επικοινωνήσουμε, ειδικότερα δε, να κοινωνήσουμε μεταλαμβάνοντας του Σώματος και του Αίματος Αυτού.

      Την ώρα της Θείας Λειτουργίας επιδρά πάνω στους συμμετέχοντες ο λεγόμενος «λειτουργικός χρόνος», ο οποίος καταλύει τα χωροχρονικά όρια, φέρνοντας σε επαφή και κοινωνία το όλο Σώμα του Χριστού, ζώντων και κεκοιμημένων πιστών. Οι άγιοι, οι άγγελοι, καθώς και οι κεκοιμημένοι πατέρες και αδελφοί, είναι παρόντες την ώρα της Θείας Λειτουργίας. Ο χώρος και ο χρόνος αλλοιώνονται, ενώ προγευόμαστε την ίδια την Όγδοη Ημέρα, την Ημέρα του Κυρίου. Ως γνωστόν, την Ημέρα του Κυρίου οι έννοιες του χρόνου και του χώρου αλλάζουν μέσα από τη Νέα Δημιουργία, η θνητή φύση αφθαρτοποιείται και η ζωή γίνεται αιώνιος. Αυτό, ως δώρο του Θεού στον άνθρωπο και την όλη Του Δημιουργία.

      Όμως και στην Έβδομη Ημέρα, την Ημέρα στην οποία βρισκόμαστε, ο χρόνος έχει λάβει πλέον μια διαφορετική διάσταση. Ήδη με τη Σάρκωση του Θεού Λόγου στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ο χρόνος όπως τον γνωρίζαμε χωρίστηκε σε δύο τμήματα: την εποχή «προ Χριστού» και «μετά Χριστόν». Η κοινωνία μας ολόκληρη έχει μεταμορφωθεί χρονολογικά με τον Χριστό ακριβώς στο κέντρο. Μεταμόρφωσε όχι μονάχα τη σχέση που είχαμε με τον χρόνο ως τότε, αλλά και τη σχέση που είχαμε και έχουμε με τους υπόλοιπους ανθρώπους, όπως επίσης την πολύ σημαντικότερη σχέση με τον Κύριό μας.

Ο Θεός είναι Άχρονος, ων ο Ίδιος Αδημιούργητος. Ο χρόνος είναι θείο δημιούργημα, ενώ η Δημιουργία βρίσκεται μέσα στον χρόνο. Ακόμα και οι πνευματικές οντότητες (άγγελοι, δαίμονες) δημιουργήθηκαν «εν χρόνω», λίγο «νωρίτερα» από τον άνθρωπο. Η αλλαγή είναι χαρακτηριστικό της κτίσεως και συμβαίνει μέσα στην αλλαγή του χρόνου, ενώ ο Θεός είναι ο Ίδιος Αναλλοίωτος.

Εμείς, στην καθημερινότητά μας, υποστηρίζουμε πως απουσιάζει ο «ελεύθερος χρόνος» από τις ζωές μας αλλά επιμένουμε να σπαταλούμε και αυτόν τον λίγο που έχουμε σε ανούσια πράγματα. Αντί να προσπαθούμε και να κυνηγούμε την ίδια την αθανασία ως δώρο του Θεού, δώρο που είναι πάντα πρόθυμος να δωρίσει στους «φίλους» του όπως μαρτυρεί ο Ίδιος, χανόμαστε στη δίνη της υλικής μας υπάρξεως και απολυτοποιούμε αυτήν. Πραγματικά, ο χρόνος, σε όποια «υλική» μορφή και αν τον αντιλαμβανόμαστε, περιορίζει την αντίληψή μας. Την περιορίζει, γιατί συνηθίζουμε να τον σχηματοποιούμε και να τον έχουμε ως όριο στις πράξεις και σκέψεις μας, ξεχνώντας τον αιώνιο χρόνο της Όγδοης Ημέρας, της Ημέρας του Κυρίου.

 

Βιβλιογραφία:

-Prigogine, Ilya, «Χρόνος, Χάος και οι Νόμοι της Φύσης» (Μετάφραση: Σταύρος Μαρκουλάκος, του “La Fin des Certitudes”), Εκδόσεις Κάτοπτρο, Αθήνα 1997.

-Gleick, James, «Χάος – Μια νέα Επιστήμη» (Μετάφραση Μαν. Κωνσταντινίδης, του “Chaos – Making a new Science”), Εκδόσεις Κάτοπτρο, Αθήνα 1990.

Παντελίδης Γιάννης

Μεταπτ. Φοιτητής κοινωνικής θεολογίας

Αποτέλεσμα εικόνας για κανιασ ιερεασ

Βασίλειος Γούλας

Παραθέτω κάτι πρός ὐπόμνηση πολλῶν δυστυχῶς! χριστιανῶν, οἱ ὁποίοι θέλουν να καταστείλουν το λεγόμενο κακό και την ἁμαρτία, ἄς δοῦμε λίγο πῶς το κείμενο αὐτό βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους.
Θεία καί ἀνθρώπινη δικαιοσύνη
Ἡ ἀδικία δέν βρίσκεται στούς ἄλλους, τούς ὀποίους πρέπει ὁ πιστός νά διορθώσει, αλλά στόν ἑαυτό του.
Καί σέ μακροσκοπικό ἐπίπεδο, ἡ ἀδικία δέν βρίσκεται στήν κοινωνία και τα ἀπρόσωπα συστήματα, πού πρέπει νά διορθωθοῦν.
Μιά τέτοια θεώρηση τῆς δικαιοσύνης δέν ἀποφεύγει μόνο νά κτυπήσει τήν ἀδικία στή ρίζα της, δηλαδή μέσα μας, ἀλλά καί ἐπεκτέινει μέ τήν πρόφαση τῆς καταπολεμήσεώς της στό κενό ἤ στούς ἄλλους.
Ἡ δικαιοσύνη δέν εἶναι κάποια ἐπιμέρους ἀρετή. Καί δίκαιος ἀντίστοιχα δέν εἶναι αὐτός πού ἀποφεύγει νά ἀδικεῖ τούς ἄλλους, ἀλλά αὐτός πού συνθέτει στό πρόσωπό του ὅλες τῖς ἀρετές.

 Ο Xρόνος Mε Tον Eαυτό Mας Eίναι Το Σπουδαιότερο Δώρο | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία | Μαρία Κορακά

Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας είναι το σπουδαιότερο δώρο για τον εαυτό μας

Ο διακεκριμένος φιλόσοφος Paul Tillich είπε : « Η γλώσσα δημιούργησε τη λέξη «μοναξιά», για να εκφράσει τον πόνο του να μένει κανείς μόνος του. Αλλά δημιούργησε και τη λέξη «μοναχικότητα», ώστε να εκφράσει το μεγαλείο του να είναι κανείς μόνος».

Ας αναρωτηθούμε: Συμπαθούμε τον εαυτό μας τόσο ώστε να μπορούμε να μείνουμε μια ολόκληρη εβδομάδα μόνοι με αυτόν; Εννοώ, απολύτως μόνοι. Χωρίς φίλους, οικογένεια ή κάποιον που να ξέρει ότι υπάρχουμε.

Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα- οι περισσότεροι άνθρωποι θα απαντήσουν ότι όχι, δεν μπορούν. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να καταφέρουν να μείνουν μόνοι για ημέρες, ακόμα και για ώρες.

Όταν το σκεφτόμαστε, νιώθουμε απευθείας ένα αγχωτικό, απεγνωσμένο συναίσθημα και το αποφεύγουμε. Φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι, γιατί ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε μας μαθαίνει ότι αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και διευκολύνει την άμεση σύνδεση με οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, με αποτέλεσμα μία γενιά, η οποία δεν έχει ποτέ βιώσει τον μοναχικό χρόνο και μια γενιά που παλεύει να βρει την ισορροπία και την ευτυχία, χωρίς αυτό το δώρο.

Γιατί ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι το μυστικό μονοπάτι για την αυτογνωσία;

Έχει λεχθεί ότι το να είναι κανείς μόνος του, του επιτρέπει να αποτινάξει τον «κοινωνικό μανδύα» του, δίνοντάς του την ελευθερία να πραγματοποιήσει μια ενδοσκόπηση, να κοιτάξει στον εσωτερικό του εαυτό του και να σκεφτεί γι’ αυτόν.

Η μοναχικότητα παράγει αναστοχασμό. Και μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή σου.

Μπορεί να φοβάστε να μείνετε μόνοι σας απλά επειδή δεν έχετε μάθει να το κάνετε. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Κατανοήστε ότι θα είστε και πάλι καλά, αν μείνετε μόνοι σας. Κατανοήστε επίσης ότι ορισμένες φορές, η καλύτερη θεραπεία για τη μοναξιά, είναι η μοναχικότητα. Αυτός ο χρόνος μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία, η οποία θα αλλάξει ολοκληρωτικά την πορεία της ζωής σας.

Ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι δώρο, επειδή:

1. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΣΤΟΧΑΣΜΟ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

Ο δρόμος προς την ευτυχία είναι στρωμένος με ευγνωμοσύνη. Η μοναχικότητα σας επιτρέπει να δείτε τη ζωή σας μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Θα είστε ικανοί να στοχαστείτε σε σχέση με το καλό, τη χαρά, τους θριάμβους και τις δυσκολίες που σας έκαναν δυνατότερους. Πείτε στον εαυτό σας «Σήμερα, θα είμαι ευγνώμων για τη ζωή μου» και δείτε τι συναισθήματα θα σας γεννηθούν.

2. Η ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ. Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΟΧΙ

Να γνωρίζετε αυτό. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάποιες στιγμές μόνοι. Μοναξιά σημαίνει το να νιώθετε αποσυνδεδεμένοι και απομονωμένοι, ακόμα και σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο. Προκαλεί τους βαθύτερους φόβους σας και επιθυμίες. Είναι τρομακτική και συγκρουσιακή, αλλά είναι απόλυτα πραγματική, αληθινή.

Αν σταματήσετε και αφουγκραστείτε τον εαυτό σας για λίγο, θα μάθετε πράγματα που είναι θαμμένα τόσο βαθιά στο είναι σας, τα οποία δεν θα πιστεύετε ότι υπήρχαν.

Αλλά υπάρχουν και κατευθύνουν τις πράξεις και τις συμπεριφορές σας κάθε μέρα. Η μοναχικότητα είναι διαφορετική. Είναι η εύρεση της ελευθερίας σε αυτή την ίδια την απομόνωση.

3. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΗ ΣΑΣ

Αυτεπίγνωση σημαίνει να κατανοούμε τα συναισθήματα, τις δυνάμεις, τις αδυναμίες, τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας. Όταν το κάνετε, θα καταλάβετε πώς σας αντιλαμβάνονται και οι άλλοι. Και για να αναθεωρήσετε τα όρια που θέτετε στους άλλους, πρέπει να αναστοχαστείτε πάνω σε αυτά- κάτι που για να γίνει πρέπει να είστε απολύτως μόνοι.

4. ΣΑΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΣΑΣ

Το πάθος σας είναι το «τι». Ο σκοπός σας το «γιατί». Το πάθος δεν χρειάζεται κόπο και μπορεί να είναι εγωιστικό- ο χρόνος κυλά γρήγορα όταν κάνετε κάτι, με το οποίο είστε παθιασμένοι. Ο σκοπός σας αποτελεί το κίνητρο, το λόγο της ύπαρξης σας. Ο χρόνος αυτός σας επιτρέπει σκεφτείτε μόνος τον εαυτό σας και να κάνετε πράγματα που σας ολοκληρώνουν. Ανοίγει μονοπάτια στο νου σας, πού προηγουμένως ήταν μπλοκαρισμένα από την χαοτική, καθημερινή ζωή. Μόλις είστε ανεμπόδιστοι, το κίνητρό σας για την επίτευξη των στόχων σας δεν θα γνωρίζει όρια.

5. Η ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

Η μοναχικότητα προσφέρει ατέλειωτες δυνατότητες. Το μυαλό σας είναι ελεύθερο να ονειρευτεί. Μπορείτε να ζήσετε όπως ακριβώς θέλετε. Εσείς αποφασίζετε το τι, πώς και πότε της κάθε σας στιγμής. Αμέτρητες νέες εμπειρίες σας περιμένουν- χωρίς φόβο ότι θα κριθείτε. Η καθαρή ελευθερία είναι σπάνια και χρειάζεται να μείνετε μόνοι σας για να γνωρίσετε το πραγματικό μεγαλείο της.

6. ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΑΛΗΝΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ

Βρείτε γαλήνη στην ησυχία του νου σας, καθώς αποβάλλει την προσδοκία. Όταν το μυαλό σας είναι απελευθερωμένο από ενοχλήσεις, η ηρεμία ακολουθεί. Και στην ηρεμία, ανακαλύπτουμε την καθαρότητα. Και με τη σειρά της, αυτή είναι που θα θεραπεύσει και θα γαληνέψει την ψυχή σας.

7. ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Όταν θα είστε μόνο εσείς, θα μάθετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας ολοκληρωτικά. Χωρίς εξωτερικές επιρροές, θα είστε κύριοι των αποφάσεων και των συνεπειών που τις συνοδεύουν. Θα σκέφτεστε πιο σοβαρά και θα είστε πνευματικά πιο ευέλικτοι, καθώς καθοδηγείτε την λογική και το ένστικτο.

8. ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ Ή ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤ

Πρόκειται για την αποδοχή της πραγματικότητάς σας. Ο χρόνος της μοναχικότητας είναι ένα μονοπάτι απάτητο αλλά γεμάτο πλούσιες ανακαλύψεις. Σας αλλάζει. Αν πιστέψετε ότι αυτός ο χρόνος αποτελεί κάτι καλό για εσάς και έχετε το κουράγιο να τον εξερευνήσετε, τότε τα μάτια σας θα αντικρύσουν μια ζωή που προηγουμένως έμενε κρυμμένη.

Βαθιά μέσα μας, όλοι γνωρίζουμε τι είναι καλό για εμάς- απλά μας φοβίζει. Έτσι, προσποιούμαστε ότι είμαστε αρκετά πολυάσχολοι για να μείνουμε μόνοι μας. Αλλά αυτός ο χρόνος μπορεί να οικοδομήσει γερά την εσωτερική σας δύναμη. Αν δουλέψετε την ανεξαρτησία και αυτάρκεια σας,, θα μάθετε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε σχεδόν τα πάντα.

Η ικανότητα παρατήρησής σας θα ενδυναμωθεί κατά πολύ. Λύσεις σε προβλήματα των διαπροσωπικών σας σχέσεων θα εμφανίζονται με απόλυτη καθαρότητα μέσα από έναν γεμάτο ιδέες νου σας. Το στρες και η ένταση θα εξασθενήσουν. Δεν θα νιώθετε πια παγιδευμένοι σε μια ζωή που μισείτε. Και θα αποκτήσετε μια νέα αδελφή ψυχή στο τέλος του ταξιδιού σας- εσάς.

Μπορεί να αποδειχθεί σκληρή διαδικασία κατά καιρούς. Θα νιώσετε ενοχλημένοι. Θα κλάψετε και θα γελάσετε ανεξέλεγκτα. Αλλά θα είστε ελεύθεροι να ζήσετε τη ζωή σας, όπως πάντα επιθυμούσατε- χωρίς συμβιβασμούς.

Θα ήθελα να σταθείς για λίγο… Αν χρειαστεί κλείσε τα μάτια, πάρε μια βαθιά αναπνοή, και ρώτα τον εαυτό σου βάζοντας το χέρι στην καρδιά σου: Ποιο είναι το πρόβλημα; Τι είναι αυτό που σε βασανίζει;

Στάσου για λίγο και δες τον ουρανό, τα δέντρα, τη θέα, τη φύση, τον εαυτό σου ως μέρος σε αυτή την φύση.. Τι είναι αυτό που σε προβληματίζει;

Είμαι σίγουρος ότι αν σε προβλημάτιζε κάτι θα έλεγες:

“Μάνο στο τέλος του μήνα πώς θα πληρώσω τα φροντιστήρια;”

“Σκέφτομαι να χωρίσω”

“Πρέπει να χάσω κάποια κιλά”

“Παλιά η μητέρα μου μου είχε συμπεριφερθεί έτσι”

“Ο πατέρας μου έκανε αυτό”

“Ο καλύτερος μου φίλος με πρόδωσε”

“Η κοπέλα μου ή ο άντρας μου δεν μου συμπεριφέρεται όπως θέλω”

“Οι φίλοι μου είναι λίγοι”..

Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα στην ζωή σου; Αν παρατηρήσεις θα ανακαλύψεις το εξής. Στα Αγγλικά το “present” σημαίνει δώρο. Το “present” επίσης σημαίνει παρουσία, παρόν. Τι γίνεται; Η ευτυχία ενός ανθρώπου, η ευτυχία που εξαγνίζει όλα τα υποτιθέμενα προβλήματα, παρουσιάζεται μόνο όταν είμαστε στο παρόν.

Αν ανατρέξεις στο παρελθόν και πιάσεις τον εαυτό σου να είναι χαρούμενος είναι μια στιγμή στην οποία κάτι απολάμβανες εκείνη την στιγμή. Τι συμβαίνει όμως; Πέφτουμε στην παγίδα του μυαλού. Το μυαλό κάνει δύο πράγματα. Ταξιδεύει στον χωροχρόνο. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που κάνει ποιο είναι; Πηγαίνει στο παρελθόν γιατί μέσα από το παρελθόν βρίσκει την ταυτότητα του.

Λέμε:

“Είμαι ο Μάνος”

“Είμαι coach”

“Είμαι παντρεμένος”

“Είμαι..”

Αν παρατηρήσεις όταν λέμε “Είμαι”, όταν συστήνω τον εαυτό μου στην οποία τι κάνω; Ταυτίζω τον εαυτό μου, το ποιος είμαι, με την συμπεριφορά μου ή τα αποτελέσματά μου ή αυτά που κάνω ή δεν κάνω.

“Είμαι καπνιστής”

“Είμαι χοντρός”

“Είμαι λιγνός”

“Είμαι πλούσιος”

“Είμαι φτωχός”

“Είμαι διαζευγμένος”

Το παρατηρείς; Όλα αυτά τι είναι; Είναι αποτελέσματα. Δεν είναι απαραίτητα η ταυτότητα μου. Όμως το μυαλό αυτό κάνει. Πηγαίνει στο παρελθόν γιατί μέσα από εκεί προσδιοριζόμαστε.

Το δεύτερο πράγμα που κάνει το μυαλό είναι να ταξιδεύει στο μέλλον. Γιατί στο μέλλον βρίσκει την ελπίδα του.

“Κάποια μέρα θα…”

“Αν χάσω κιλά θα έχω αυτοπεποίθηση”

“Αν έχω λεφτά θα νιώθω πιο δυνατός”

“Αν διαβάζω τρία βιβλία τότε θα μπορώ να δώσω το βιογραφικό μου”

Όμως αν το σκεφτούμε καλύτερα η ομορφιά βρίσκεται στο τώρα. Τώρα είναι όλα όμορφα. Γιατί το παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει έρθει. Είναι ψευδαίσθηση..

Παρατήρησε λοιπόν όταν δεν νιώθεις χαρά, δεν νιώθεις αυτοπεποίθηση, νιώθεις φόβο, νιώθεις κάτι το οποίο δεν θέλεις να νιώθεις.. Εκείνη την στιγμή δεν είσαι στο παρόν. Είσαι ή πίσω ή μπροστά.

Όταν λοιπόν η ευτυχία, η αφθονία, η πληρότητα σου χτυπάει την πόρτα κι εσύ λείπεις γιατί δεν είσαι παρών τότε είναι πολύ λογικό να μην μπορείς να πάρεις το δώρο της παρούσας στιγμής. Εάν λοιπόν θέλεις να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, μια ζωή γεμάτη πάθος, ενθουσιασμό, χαρά, ηρεμία και γαλήνη χρειάζεται να επανεκπαιδεύσεις το νευρικό σου σύστημα και να βρίσκεσαι στο τώρα.

Πώς θα το κάνεις τώρα αυτό; Είναι μια πολύ λογική ερώτηση.

Ένας τρόπος είναι ο διαλογισμός. Δεν ξέρω εάν ξέρεις, εάν κάνεις και τι κάνεις. Όμως θα σου δώσω τώρα έναν πολύ απλό τρόπο που ενδεχομένως θα είναι το πρώτο επόμενο βήμα για εσένα. Άρχισε να γίνεσαι παρών σε αυτό που συμβαίνει τώρα. Και τι συμβαίνει τώρα; Η αναπνοή σου. Άρχισε να νιώθεις την αναπνοή σου. Άρχισε να νιώθεις τα πέλματα σου να πατάνε κάτω στην γη. Άρχισε να νιώθεις τα χέρια σου την ώρα που τα πλένεις.. Νιώσε την αίσθηση του νερού. Άρχισε να φέρνεις στο μυαλό σου όλο και πιο πολύ σε αυτό που συμβαίνει τώρα.

Έτσι λοιπόν εάν αρχίσεις από τώρα, λίγο λίγο, στιγμή στιγμή, δευτερόλεπτα δευτερόλεπτα, να το κάνεις, θυμήσου ότι σε λίγους μήνες θα είσαι όλο και πιο πολύ παρών, όλο και πιο πολύ χαρούμενος, όλο και πιο πολύ ευτυχισμένος.

Είσαι υπέροχος! Είσαι μοναδικός! Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

 Ο Οδυσσέας ζει με την Καλυψώ μέσα σε ένα χρόνο όπου τίποτα δε συμβαίνει, γεγονότα δεν υπάρχουν, η κάθε μέρα είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη. Εκεί αρχίζουν όλα.(Jean-Pierre Vernant)

Όταν ο κεραυνός χτύπησε το καράβι του Οδυσσέα (κοντά στο νησί του Ήλιου), όλοι οι ναύτες που είχαν απομείνει πνίγηκαν, επέπλεαν σαν μαύρες κουρούνες που τις δέρνει η θάλασσα. Ο μόνος που γλίτωσε ήταν ο Οδυσσέας. Αρπάχτηκε από ένα κατάρτι, μια σανίδα του πλοίου, και το ρεύμα τον παρέσυρε αμέσως προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς τη Χάρυβδη δηλαδή, όπου βρέθηκε σε δεινή θέση. Σώθηκε σχεδόν από θαύμα. Παρέμεινε για άλλες εννιά ημέρες, μόνος, εξαντλημένος, μες στα κύματα- τα ρεύματα τον παρέσερναν από δω και από κει, στην άκρη του κόσμου. Την ώρα που θα τον κατάπινε πια η θάλασσα, ξεβράστηκε θαλασσοδερμένος στο νησί της Καλυψώς. Ένα νησί στην άκρη του κόσμου, δε βρίσκεται καν στα όρια της επικράτειας του νερού, ένα υδάτινο άπειρο το χωρίζει από τους θεούς και τους ανθρώπους. Βρίσκεται στο πουθενά. Ο Οδυσσέας λοιπόν κείτεται εξαντλημένος και η Καλυψώ τον περιμαζεύει.

Θα παραμείνει εκεί μια αιωνιότητα, πέντε χρόνια, δέκα χρόνια, δεκαπέντε χρόνια, δεν έχει σημασία, αφού ο χρόνος πια δεν υπάρχει. Βρίσκεται έξω από το χώρο, έξω από το χρόνο. Όλες οι μέρες μοιάζουν μεταξύ τους. Ζει με την Καλυψώ σε μια διαρκή οικειότητα, μια μόνιμη συνομιλία, γεμάτη έρωτα, χωρίς καμία επαφή με κανένα, χωρίς κανέναν άλλο, οι δυο τους μέσα στην απόλυτη μοναξιά. Μέσα σε ένα χρόνο όπου τίποτα δε συμβαίνει, όπου τίποτα καινούριο δε γίνεται και γεγονότα δεν υπάρχουν, η κάθε μέρα είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη. Ο Οδυσσέας βρίσκεται έξω από τον κόσμο, έξω από το χρόνο, στο νησί της Καλυψώς. Η ίδια είναι όλο αγάπη και κατανόηση απέναντι στον Οδυσσέα.

 

 

12 ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ———-ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2017-2018

ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

1.1 Αναζήτηση του Θεού    2.1 Πίστη           3.1 Εκκλησία

1.2 Αυτογνωσία                     2.2 Λατρεία     3.2 Ευχαριστία

1.3 Επικοινωνία                  2.3 Προσευχή

1.4 Αγιότητα                          2.4 Γιορτή

                                                 2.5 Σωτηρία

4.2 Αγάπη                     5.4 Φανατισμός

4.4 Ισότητα                  5.5 Υποδούλωση\Εξάρτηση

ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

1. Αποκάλυψη           6. Ανταμοιβή             11. Γλώσσα

2. Δημιουργία          7. Μύηση                     12. Οικουμενικότητα

3. Λύτρωση               8. Στερεότυπα            13. Ερωτας

4. Αθεια               9. Πολυπολιτισμικότητα   14. Συγχώρηση

5. Ιερότητα              10. Διάλογος                   15. Ετερότητα

Πάτρα 14-Μαιου-2018

Ο καθηγητης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση