ΦΟΒΑΜΑΙ……….»ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΩΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ» (ΜΑΞ ΣΕΛΕΡ)

ΦΟΒΑΜΑΙ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Φοβάμαι τους ανθρώπους που εφτά χρόνια έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι,και μια ωραία πρωία μεσούντος κάποιου Ιουλίου,βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας»δώστε τη χούντα στο λαό».Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά τους,πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.Φοβάμαι τους ανθρώπους που σου κλειναν την πόρτα,μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια και τώρα,τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.Φοβάμαι τους ανθρώπους που γέμιζαν τις ταβέρνες,και τα σπαζαν στα μπουζούκια κάθε βράδυ και τώρα τα ξανασπάζουν, όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη και έχουν και απόψεις.Φοβάμαι τους ανθρώπους που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν,και τώρα σε λοιδορούν γιατί λέει,δεν βαδίζεις στον ίσιο δρόμο.Φοβάμαι,φοβάμαι πολλούς ανθρώπους.Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο.Νοέμβρης1983

Φωτογραφία του χρήστη Φυσάει αδιαφορία, κοινωνικοπολιτικά θέματα.

Φωτογραφία του χρήστη Dr.Mouroutis Konstantinos.

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για ανθρώπους αλαζονες εγωιστες

      ….. Αν είσαι αμαρτωλός και νιώθεις ταυτόχρονα την αγάπη του Θεού, τότε η αμαρτία σου σε κάνει ταυτόχρονα και ταπεινό

Αγαπώντας, δεν φοβάσαι ούτε τη ζωή ούτε τον θάνατο. Λένε μερικοί: «Πώς θα πεθάνουμε ήσυχοι; Πώς γίνεται να πεθάνεις χωρίς να φοβάσαι τον Θεό, που θα σε δει και θα σε κρίνει;» Το είπαμε. Οσοι δεν αγαπούν, αυτοί φοβούνται. Φοβάσαι όταν έχεις μέσα σου ενοχές. Και γιατί έχεις ενοχές; Επειδή δεν έχεις φτάσει στο σημείο της αγάπης, αλλά βλέπεις τον Θεό ενοχικά. Σαν έναν μπαμπούλα που μαλώνει και τιμωρεί. Που κρατάει ένα μαστίγιο και σε χτυπά. Αυτή η αίσθηση σε πνίγει με ενοχές. Ενώ, αν είσαι αμαρτωλός αλλά ταπεινός αμαρτωλός, έχεις άλλη αίσθηση του Θεού. Αν είσαι αμαρτωλός και νιώθεις ταυτόχρονα την αγάπη του Θεού, τότε η αμαρτία σου σε κάνει ταυτόχρονα ταπεινό. Σε ταπεινώνει, σε προσγειώνει και λες: «Πωπώ, Χριστέ μου, είμαι τόσο κακός; Ναι, είμαι. Αλλά Εσύ μ’ αγαπάς, ε; Εχω θάρρος και Σε κοιτάω. Σε αντικρίζω, Χριστέ μου, με κλαμένα μάτια, διότι δεν είναι καθαρή η ψυχή μου. Και το ξέρω. Ταυτόχρονα όμως Σε κοιτώ με θάρρος. Διότι ξέρω ότι μ’ αγαπάς. Και όταν Σε αντικρίσω, θα σου πω: “Κύριε, εγώ, πάντως, Σε αγαπούσα. Ημουν αμαρτωλός, αλλά ήξερα πόσο καλός είσαι και, έτσι, δεν φοβάμαι”».«Η αγάπη», λέει, «έξω βάλλει τον φόβον»                                                                           Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου «Στο βάθος κήπος»
των εκδόσεων Αθως

Αρθρογράφος: Αριστέα Λιάκου
Ψυχολόγος

Ο φόβος κανονικά εμφανίζεται όταν βρισκόμαστε σε πραγματικό κίνδυνο, και χρησιμεύει ως συναγερμός για να μας δείξει ότι κινδυνεύουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προστατευτούμε από την απειλή. Τα συμπτώματα του φόβου είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μας ενεργοποιούν είτε για να αποφύγουμε είτε για να «παλέψουμε» την επικείμενη απειλή (απάντηση πάλης ή φυγής).

Για παράδειγμα, η καρδιά μας χτυπάει δυνατά όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο για να αντλήσει περισσότερο αίμα, το οποίο περιέχει οξυγόνο. Το οξυγόνο μας δίνει περισσότερη ενέργεια για να ξεφύγουμε από τον κίνδυνο ή να «παλέψουμε» ενάντιά του.

Η παραπάνω διαδικασία είναι μία φυσιολογική απάντηση στον πραγματικό κίνδυνο, «true alarm», και έχει αναπτυχθεί εξελικτικά εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Φωτογραφία του Andreas Argyropoulos.

Η εφημερεύουσα σκέψη μου :

Υπαρξιακό κενό, πνευματικό κρύο, θλίψη, μοναξιά, αλλοτριωμένες συνειδήσεις…Πόνος, πολύς πόνος που περίσσεψε στις μέρες μας… Και όμως, οι ιστορίες των ανθρώπων είναι οι ιστορίες των τραυμάτων τους. Ο πόνος, -σωματικός, ψυχικός, υπαρξιακός-, είναι μια γέφυρα που «προσπαθεί» να ενώσει με νήματα όλα τα κοιτάσματα αλήθειας που υπάρχουν μέσα μας. Αν καταφέρουμε να ανακαλύψουμε ποιο είναι το προσωπικό μήνυμα που φέρνει ο πόνος μας, τότε αποκτά άλλα χαρακτηριστικά και άλλη προοπτική. Ο Ντοστογιέφσκι έλεγε: «Μονάχα ένα φοβάμαι. Να είμαι ανάξιος της οδύνης μου, των μαρτυρίων μου».

«Ο πόνος, υπαρξιακός και κοινωνικός ως ευκαιρία αλλαγής». π. Βαρνάβας Γιάγκου, Παντελής Καλαϊτζίδης και ο υποφαινόμενος στην κεντρική αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου 26/9/2014Φωτογραφία του Ιάκωβος Μαρτίδης.

Ο φόβος αφανισμού όταν καλύπτεται μετατρέπεται σε χιούμορ και αποτυχημένες προσπάθειες δημιουργίας αίσθησης ευχαρίστησης. Όταν δεν ειναι ανεκτός μετατρέπεται σε θυμό, οργή, εκρηκτικότητα. Και όταν δεν υπόκειται σε μηχανισμούς μετατροπής, εμφανίζεται ως πανικός. Είναι δύσκολο συναίσθημα και είναι πολύ απειλητικό. Η παρηγοριά βοηθάει αν έχει κανείς κάποιον που ειναι διαθέσιμος να το κάνει συχνά. Η θεραπεία βοηθάει σταδιακά να ξεπεραστεί ο φόβος και να μεγαλώσει το μέρος της απόλαυσης της ζωης.

«Χρόνια σού ζητούσα άλλοτε παρακλητικά και άλλοτε επιτακτικά, να βγάλεις την μάσκα που φοράς. Κι όμως ποτέ δεν σκέφτηκα ότι πίσω από την μάσκα μπορεί να μην υπήρχε πρόσωπο. Και πώς θα ζούσες δίχως πρόσωπο; Αφού εσύ και η μάσκα είχατε γίνει ένα και άλλο τρόπο δεν ήξερες να ζήσεις δίχως να την φοράς; Είναι κι η μάσκα ένας τρόπος να αμύνεσαι απέναντι στην ζωή. Απλά πρόσεξε γιατί δεν αντέχει τα δάκρυα. Αυτά όταν κυλούν ή σε λερώνουν ή σε λυτρώνουν…» (π. Λίβυος)

Τσαρλς #Μπουκόφσκι – ποιητής και συγγραφέας. Έγραψε πάνω από 50 βιβλία, (και ποιήματα και δοκίμια). Έχει αναγνωριστεί ως πολύ σημαντικός για το είδος του.

Σήμερα δεν ήταν η μέρα μου….. η εβδομάδα μου…. ο μήνας μου…. …. η χρονιά μου…. Η ζωή μου…. γαμώτο.

Η διαφορά ανάμεσα στη δημοκρατία και τη δικτατορία, είναι ότι σε μια δημοκρατία πρώτα ψηφίζεις και μετά λαμβάνεις εντολές. Σε μια δικτατορία δεν χάνεις χρόνο σε ψηφοφορίες.

Θέλω τόσα πολύ αυτό που δεν είναι εδώ και δεν ξέρω πού να παω.

Το πρόβλημα με μια μάσκα είναι ότι ποτέ δεν αλλάζει.

Η ομορφιά δεν είναι τίποτα, η ομορφιά δεν θα μείνει. Δεν ξέρετε πόσο τυχεροί είστε αν είστε άσχημοι. Γιατί αν αρέσετε στους άλλους, ξέρετε ότι είναι για κάτι άλλο.

Μπορείς να θυμηθείς ποιός ήσουν πριν σου πει ο κόσμος ποιός πρέπει να είσαι;

Όσο λιγότερα χρειαζόμουν, τόσο καλύτερα ένιωθα.

Αυτό που θέλει μια γυναίκα είναι μια αντίδραση. Αυτό που θέλει ένας άντρας είναι μια γυναίκα.

Σταμάτα να επιμένεις να καθαρίζεις τις σκέψεις σου. Αντιθέτως, καθάρισε την γ@μημένη την #καρδιά σου.

Εάν είναι να το δοκιμάσεις, πήγαινέ το μέχρι το τέλος. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την απώλεια φίλων, συζύγου, συγγενών, θέσεων εργασίας και ίσως του μυαλού σου.

Φωτογραφία του χρήστη GreekBurger.
«ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΩΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ»
(ΜΑΞ ΣΕΛΕΡ)

Μια νεαρή γυναίκα μπήκε σε ψυχιατρική κλινική. Όταν αποκαλύφθηκε η πραγματική της ταυτότητα, οι γιατροί έμειναν άναυδοι.

Δημοσιεύτηκε από Newsner Ελλάδα στις Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

»

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση