ο στόχος των ξεσηκωμένων δούλων ήταν η αλλαγή των θέσεων και των ρόλων μέσα στο ίδιο κοινωνικό σύστημα.(Κορνήλιος Καστοριάδης)…

..τις περισσότερες φορές το μόνο που παρατηρούμε είναι μια ατομική αντίδραση των καταπιεζομένων ατόμων.σχεδόν ποτέ,εκτός απο τον αρχαίο ελληνικό δήμο και απο τον δυτικοευρωπαικό χώρο και τις προεκτάσεις του,τα καταπιεζόμενα στρώματα δεν θέτουν ως σκοπό την αλλαγή της κοινωνικής θέσμισης .στήν καλύτερη από τις γνωστές περιπτώσεις εξεγέρσεων δούλων στην αρχαιότητα, ο στόχος των ξεσηκωμένων δούλων ήταν η αλλαγή των θέσεων και των ρόλων μέσα στο ίδιο κοινωνικό σύστημα.(Κορνήλιος Καστοριάδης)…

Φωτογραφία του χρήστη Dr Γρηγόρης Βασιλειάδης Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής.

Dr Γρηγόρης Βασιλειάδης Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Βάφτισες τα προβλήματα σου, «ο χαρακτήρας των άλλων», «οι κακοί πολιτικοί ηγέτες», «ανάδρομος Ερμής…», «οικονομική κρίση», άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, πανικός.
Το πρόβλημά σου όμως είναι μόνο ένα: εσύ.
Ζητάς γνώσεις και λύσεις.
Θέλεις να σου δώσω την σωστή απάντηση στα δισμύρια ερωτήματά σου.
Νομίζεις πως έτσι θα ησυχάσεις.
Δεν πρόκειται όμως να ειρηνέψεις, αν πρώτα δεν συνειδητοποιήσεις πως η μοναδική απάντησή στα ερωτήματά σου είσαι πάλι εσύ!
Χρησιμοποίησε τα εργαλεία που σου δίνει η ψυχή για να την ανακαλύψεις, κι άφησέ την να σε δια-μορφώσει μέσα από την καθαρή βίωση της αλήθειας.
Όταν εσύ γίνεις το ερώτημα και η απάντηση μαζί, τότε κάθε έξωθεν «γνώση» και «λύση» θα γίνουν αυτό που πάντα ήταν: περιττά…

Χρήστος Γιανναράς ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Θρηνητική ειλικρίνεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 01.01.2017

Πρωτοχρονιά, και οι ευχές μοιάζουν περιττή φιοριτούρα ή εμπαιγμός σε μια κοινωνία που, λογικά, δεν έχει καμιά ελπίδα. Tο μέλλον έχει προδιαγραφεί παγιδευμένο στην απόγνωση. H χώρα υπερδανείστηκε εξωφρενικά, χρεοκόπησε, έχει χάσει, με υπογεγραμμένες παραδοχές και συνομολογήσεις, την εθνική της ανεξαρτησία και την πολιτική αυτοδιαχείριση, επιτροπεύεται με όρους εξευτελιστικά ταπεινωτικούς. Mας παραμυθιάζουν οι έμποροι της παραπληροφόρησης με επαγγελίες «βελτιώσεων», ενώ τη συμφορά μας την εμπορεύονται εξουσιολάγνοι αριβίστες, οι ατιμώρητοι αυτουργοί της καταστροφής μας.

Eυχές για την καινούργια χρονιά, σε ποιους και με ποιο αντίκρισμα πραγματικότητας;

Nα ευχηθείς τι στις νεκρές ψυχές των παραλογιασμένων από την απόγνωση ανέργων, εκατοντάδες χιλιάδων, που ξεκινάνε σήμερα την τρίτη, τέταρτη, πέμπτη χρονιά ανέλπιδης επιβίωσης, δίχως ίχνος από φως στο οποιοδήποτε βάθος του τούνελ.

Nα ευχηθείς ποια ρεαλιστική ευχή στη νεολαία των δύσκολων πτυχίων, των πρόσθετων μεταπτυχιακών και της άνετης γλωσσομάθειας, που νιώθει τυχερή δουλεύοντας ραγιάς, σε δεκάωρο και δωδεκάωρο μαγγάνι, με εφτά κατοστάρικα μηνιάτικο. O κάθε χυδαίος, ευνοημένος τυχάρπαστος «επενδυτής» μπορεί να καταλύει κάθε ίχνος «κοινωνικού κράτους» επιβάλλοντας εργασιακό μεσαίωνα απανθρωπίας, αποκλείοντας όνειρα προσωπικής ζωής στις ψυχές που εν ψυχρώ καταρρακώνει.

Tι ευχές να δώσεις για την καινούργια χρονιά στον γιατρό που πρωτοβγαίνει στη σύνταξη; Διακόνησε πενήντα τέσσερα (54) χρόνια τους συνανθρώπους του καταβάλλοντας, κάθε μήνα, με άψογη συνέπεια τα όσα απαιτούσε το ασφαλιστικό του ταμείο, που τώρα τον καταδικάζει σε λιμοκτονία ανταποδίδοντάς του 650 ευρώ μηνιαίο εισόδημα.

Eφιαλτική ανεργία, κακουργηματική εκμετάλλευση της εργασίας, ατίμωση και εξόντωση όσων εμπιστεύθηκαν το κράτος και τους πολιτικούς διαχειριστές του. Δεν πρόκειται για συντεταγμένη συλλογικότητα, πρόκειται για γεωγραφικά οριοθετημένη φρίκη. Kαι που το λέμε, τι αλλάζει; Oύτε καν σε ενεργό αφύπνιση των συνειδήσεων δεν μπορούμε να ελπίσουμε, να ευχηθούμε μια λαϊκή εξέγερση στην καινούργια χρονιά είναι η απόλυτη ουτοπία – δεν υπάρχει πια λαός, μόνο αφιονισμένη μάζα τηλεθεατών που καταπίνει παραισθησιογόνα.

Aν φτάσαμε σε τέτοια νέκρα κοινωνικών αντανακλαστικών, είναι γιατί η «πληροφόρηση», η ηλεκτρονική κυρίως, παραδόθηκε ολοκληρωτικά στη λογική του μάρκετινγκ, λογική της μεθοδικής εξαπάτησης. Eυνουχίστηκε ηδονικά ο Eλλαδίτης, σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια, αντάλλαξε βιωματικά θησαυρίσματα αιώνων, ποιότητα καλλιέργειας και χαρά της ζωής, με χάντρες και καθρεφτάκια «προοδευτικής» ξιπασιάς και απολυτοποιημένη την ηδονή της καταναλωτικής μονομανίας.

Kαθόλου τυχαία, η «προοδευτική διανόηση» που κάποτε μονοπωλούσε στα πανεπιστήμια τη μαρξιστική τρομοκρατία, τώρα έχει ανετότατα μετοικήσει στα εξουσιαστικά πόστα της απολυταρχίας των «Aγορών». O Iστορικός Yλισμός (αυτοσυνειδησία μαρξισμού και καπιταλισμού, όπως έγκαιρα είχε διαγνώσει ο Λούκατς) μηδενίζοντας κάθε «νόημα» των σχέσεων κοινωνίας, έγινε η κοινή πολιτική ταυτότητα των «κομμάτων εξουσίας»: ΠAΣOK και N.Δ., παθιασμένοι δήθεν αντίπαλοι, που δίχασαν με πείσμα τυφλό τη χώρα («πράσινα» και «γαλάζια» καφενεία), έφτασαν να συγκυβερνήσουν αδιάντροπα πετώντας τα προσωπεία και μοιράζοντας τα λάφυρα (ιλιγγιώδη δανεισμένα ποσά) σε μια αδίσταχτη πλέμπα νεόπλουτων αγροίκων. Στα ίχνη τους βαδίζει σήμερα και ο «αδιάλλακτος» κάποτε ΣYPIZA: συγκυβερνάει με τους σαρδανάπαλους ANEΛ.

Tα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη της σημερινής καταστροφής και της εφιαλτικής ανελπιστίας είναι συγκεκριμένα, επώνυμα, σε όλους γνωστά, καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να τα αμνηστεύσει. Πριν από τρεις ίσως γενεές, όταν ακόμα επιβίωνε στην Eλλάδα αστική τάξη και στην ύπαιθρο «νοικοκυραίοι», θα πρώτευε στις συζητήσεις επώδυνη η απορία: «Πώς μπορούν και κοιμούνται τις νύχτες οι αυτουργοί τέτοιας καταστροφής, πώς μπορούν να κοιτάζουν τα παιδιά τους στα μάτια;». Σημίτης, Kαραμανλής ο βραχύς, Παπανδρέου ο ολίγιστος, Σαμαράς ο μοιραίος, Tσίπρας ο ολέθριος θα κριθούν από την Iστορία, αλλά αυτή η σκέψη δεν παρηγορεί ούτε μεταβάλλει το πνιγερό αδιέξοδο, την εφιαλτική ανελπιστία εκατομμυρίων Eλλήνων σήμερα. Kαι μάλιστα όταν τα κόμματα στα οποία αρχήγευσαν οι αυτουργοί, συνεχίζουν, δίχως ίχνος αυτογνωσίας, ντροπής ή μετάνοιας, την ίδια νοοτροπία και συμπεριφορά σιχαμερής εξουσιολαγνείας, με αρχηγούς και «στελέχη» όλο και ευτελέστερων προδιαγραφών.

Tο τερατωδέστερο αποκύημα των εγκλημάτων της κομματοκρατίας δεν είναι η ανεργία, ο εργασιακός μεσαίωνας, η απάνθρωπη κοινωνική αδικία ούτε η εξευτελιστική επιτρόπευση, ο διεθνής διασυρμός του ελληνικού ονόματος, οι απειλές να κατατεμαχιστεί η χώρα για να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των γειτόνων μας. Tο εφιαλτικότερο από όλα τα δεινά είναι η τέλεια νέκρωση των αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας. Eχουν περάσει εφτά χρόνια από τότε που υπογράφτηκε το πρώτο Mνημόνιο (3 Mαΐου 2010) και από τότε προστέθηκαν ακόμα δύο, επαχθέστερα. Aκούμε ότι το Σύνταγμα της χώρας παραβιάζεται από πάμπολλες δεσμεύσεις που επιβάλλουν τα τρία Mνημόνια, δεν εμφανίστηκε όμως, στα εφτά χρόνια, ούτε ένας δικηγορικός σύλλογος αστικού κέντρου, μια ένωση δικαστών, μια πανεπιστημιακή Nομική Σχολή, μια παρέα έστω απόμαχων Aρεοπαγιτών ή Eισαγγελέων ή Συμβούλων της Eπικρατείας να καταγγείλει την ανομία, να διαφωτίσει τους πολίτες – δεν βρέθηκε ένας Λυκουρέζος να μηνύσει τους «πρωταίτιους».

Συνεχίζουν να γίνονται κάποια συλλαλητήρια, «πορείες», συμβολικές «καταλήψεις». Πάντοτε, χωρίς εξαίρεση, για να διεκδικήσουν προνομιακότερη μεταχείριση, όσων διαμαρτύρονται, στην κατανομή των ψιχίων του κρατικού προϋπολογισμού. Ποτέ, καμιά διαμαρτυρία για τις «ανακεφαλαιοποιήσεις» των τραπεζών, τα γκανγκεστερικής λογικής κάπιταλ κοντρόλς, την ωμή καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, τις αμείωτες εξωφρενικές προνομίες των κομμάτων, των βουλευτών, των υπαλλήλων της Bουλής. Ποτέ, κανένα συλλαλητήριο για τον εργασιακό μεσαίωνα.

Σε μια κοινωνία δίχως ορίζοντες ζωής άλλους από την κατανάλωση, κοινωνία που θεσμοθετεί την εθελοδουλεία της με Mνημόνια, μόνο μια ευχή χωράει: Kαλή ανάσταση.

.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ   ΤΩΝ  ΤΡΙΩΝ  ΙΕΡΑΡΧΩΝ                                              (30-1-2019)

Δέν ξέρεις πώς ἡ παρούσα ζωή εἶναι ἕνα ταξίδι ;δοιπόρος εἶσαι. Δέν εἶσαι πολίτης, ἀλλά διαβάτης εἶσαι καί ὁδοιπόρος… Τά παρόντα εἶναι δρόμος.όλα είναι δρόμος και  πανδοχεῖο εἶναι ἡ παρούσα ζωή. Μπήκαμε και διανύουμε τήν παρούσα ζωή, ας φροντίζουμε νά βγοῦμε μέ καλή ελπίδα..»

∽απόσπασμα από ομιλία του Άγιου  Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Είμαστε περαστικοί, επιβάτες χωρίς αποσκευές,  ταξιδευτάδες όπου τίποτε δεν είναι δικό μας: ούτε το σώμα μας, ούτε τα χέρια μας, ούτε η υγεία μας….. ούτε και καθετί υλικό του περιβάλλοντα κόσμου μας….. ……….διδάσκει από τα βάθη του 3αι. πχ ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος.

Είμαστε διαχειριστές και φροντιστές στη Θεόδοτη τούτη ζωή και όχι ιδιοκτήτες και σφετεριστές της αγάπης του Θεού. Μέσω όμως της αντιληπτικής ικανότητας και της ερμηνευτικής προσέγγισης του Θείου έργου που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, οδηγούμαστε σε πτώσεις και διαστρεβλώσεις…. και έτσι «από τη μέρα που ο άνθρωπος ξεστόμισε-αυτό είναι δικό μου-από τη στιγμή εκείνη γεννήθηκε η βία και το ψέμα. Για τους τιμώμενους σήμερα Τρείς Ιεράρχες, το πρόβλημα της ανισοκατανομής των αγαθών δεν αποδίδεται στο θέλημα του Θεού, ούτε σε φυσικές αιτίες και τυχαία γεγονότα αλλά σε συγκεκριμένες ενέργειες αυτών που κατέχουν την εξουσία και τον πλούτο. (σημειώνει σε ομιλία του ο συνάδελφος  θεολόγος Ανδρέας Αργυρόπουλος.) …..γιατί  «μονάχα όσα έδωσες, αυτά είναι δικά σου!!!Και αυτά που δίνεις είναι για πάντα δικά σου και  Δεν κινδυνεύουν από κανενός είδους κλέφτη!!»

 

Ζούμε σε μια παρακμιακή εποχή, όπου η αλλοτριωμένη φύση της ανθρώπινης οντότητας επιφέρει μια σειρά από  αλλαγές και παραμορφώσεις στο σύστημα αξιών, στις κοινωνικές σχέσεις, στο πολιτικό γίγνεσθαι, στη στάση ζωής… Ο σημερινός άνθρωπος  μη μαθημένος σε αγώνες, αμφισβητήσεις, ανατροπές…. ψάχνοντας για λύσεις στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε… κρατάει καλά ένα μυστικό στα μύχια της εγκεφαλικής του λειτουργίας,  περιμένοντας υπομονετικά και ως δια μαγείας ότι θα πιάσουμε πάτο και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάπτυξη και την ευημερία…… Λυπάμαι που θα μας διαψεύσω αλλά αυτό το βαρέλι δεν έχει πάτο και αυτός ο κατήφορος δεν θα έχει σταματημό, αν δεν ενεργοποιηθούμε και εμπλακούμε προσωπικά και συλλογικά στον ρού της ανθρώπινης ιστορίας ….. ..Σε μια καταναλωτική, ευδαιμονιστική και ατομικιστική κοινωνία, ευτυχισμένα είναι μόνο τα κοτόπουλα και τα βόδια στις σύγχρονες φάρμες  που περιμένουν ήρεμα και ήσυχα τη σφαγή τους!!!! Σημειώνει ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Καραγιάννης στο βιβλίο του «ο άνθρωπος αλλάζει», επικαλούμενος τον αρχαίο έλληνα  φιλόσοφο Ηράκλειτο.

Σεβαστοί Πατέρες, αγαπητοί μαθητές, αγαπητοί μου αδελφοί

Αποτελεί πραγματικότητα η σύγκληση των ειδικών, ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου είναι καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα εξέλιξη της ζωής του. Όμως ο άνθρωπος αλλάζει!!! Η διαμόρφωση της ταυτότητάς του, το κτίσιμο ενός καινούργιου Εαυτού συνεχίζεται μέχρι και την τελευταία αναπνοή της ζωής του…..  ¨απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού¨. Χάσατε τον εαυτό σας, μην ανησυχείτε, οικοδομείστε έναν καινούργιο με τα υλικά του σεβασμού, της αγάπης, της αλληλεγγύης, τη δίψα για σωτηρία…. ,ο άγιος ληστής αλλάζει και σώζεται πάνω στο σταυρό, στη δύση της επίγειας ζωής του… όταν προσανατολίζεται και στρέφεται άμεσα στον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό, λέγοντας το, «μνήσθητί μου Κύριε όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου.»……. 

υποσημείωση:   «Άλλαζε  απόψεις, αλλά κράτα τις αρχές σου

                                  Άλλαζε τα φύλλα, αλλά κράτα άθικτες τις ρίζες σου.»                          

Ο άνθρωπος με τη χάρη του Κυρίου και των πρεσβειών των τιμώμενων σήμερα αγίων Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αλλάζει μεταμορφώνεται και μορφώνεται σε άνθρωπο της Ζωής, του Φωτός, της Αλήθειας…. γίνεται κύριος του εαυτού του, απελευθερωμένος από την κληρονομικότητα του γενετικού κώδικα…. ελευθερωμένος από τη δεσποτεία του ασυνειδήτου, της μοίρας και του πεπρωμένου.

«Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο, συνειδητό, εκείνο θα κατευθύνει τη ζωή σου και εσύ θα το ονομάζεις μοίρα» – Carl Jung

Μελέτες  σύμφωνα με ερευνητές, ψυχολόγους ψυχοθεραπευτές…. έχουν δείξει ότι οι σκέψεις από μόνες τους, μπορούν να βελτιώσουν την όραση, τη φυσική κατάσταση και τη δύναμη.  Πιο συγκεκριμένα:

  1. Οι σκέψεις προγραμματίζουν τα κύτταρά σας…… Έτσι, εάν έχετε βομβαρδίσει τα κύτταρά σας με πεπτίδια από αρνητικές σκέψεις, κυριολεκτικά προγραμματίζετε τα κύτταρά σας για να λαμβάνουν περισσότερα από τα ίδια αρνητικά πεπτίδια στο μέλλον. Αυτό που είναι ακόμα χειρότερο είναι ότι μειώνετε τον αριθμό των υποδοχέων των θετικών πεπτιδίων στα κύτταρα, καθιστώντας τον εαυτό σας να τείνει περισσότερο προς την αρνητικότητα.

 

  1. Οι σκέψεις σας ενεργοποιούν τα γονίδιά σας…… Η βιολογία δεν καθορίζει το πεπρωμένο σας και δεν ελέγχεστε από τη γενετική σύνθεσή σας. Η επιγενετική αποδεικνύει ότι οι αντιλήψεις και οι σκέψεις σας, μπορούν να ελέγξουν τη βιολογία σας, κάτι που σας τοποθετεί στη θέση του οδηγού του εαυτού και του εγώ σας.

 

      Σημείωση π. Ανδρέου Κονάνου: « Ό,τι  σκέφτεσαι σε καθορίζει….., ό,τι σκέφτεσαι σε επηρεάζει…. Λογισμούς έχουμε όλοι. Δεν είμαστε οι σκέψεις μας, αλλά οι σκέψεις που εμείς αναλόγως χειριζόμαστε.»    Συνεπώς:

 

Δεν είμαστε ότι σκεφτόμαστε, δεν είμαστε ότι νιώθουμε….. Είμαστε των σύνολο των αποτυχιών μας , είμαστε το νόημα που δίνουμε  στη ζωή μας, είμαστε…. (όπως γράφει ο Αλμπέρ  Καμύ -γάλλος συγγραφέας τιμημένος με νόμπελ το 1957……)«το άθροισμα των επιλογών μας» και πράγματι, η ζωή μας είναι επιλογή και όλες μας οι επιλογές αποτελούν τη ζωή μας! Και είναι δική μας επιλογή να ζήσουμε μια ζωή που είναι δική μας κι όχι των άλλων! 

Ο Τζόσσεπ  Μέρφι στο βιβλίο του: η  ¨δύναμη του υποσυνειδήτου¨  γράφει και υπογραμμίζουμε: «Εσείς είστε ο κηπουρός όπου φυτεύεται στο κήπο σας(εννοείται στο  υποσυνείδητο) σπόρους, δηλαδή σκέψεις….. και την ώρα του θερισμού θα θερίσετε αναλόγως : με ότι σκέψεις, συναισθήματα,  αρνητικότητα… ταΐζεις το υποσυνείδητό σου ,αυτά θερίζεις….  Και Έτσι Στην Ορθόδοξη θεολογία και πίστη μας, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει μόνο Θεός και δημιουργία και απορρίπτεται κάθε έννοια του  μεταφυσικού.

Αγαπητά μου παιδιά

Τιμούμε σήμερα τους Τρείς Ιεράρχες, προστάτες του πνεύματος και της παιδείας

Παιδεία: Κανένας απ’ τους φιλοσόφους δεν όρισε τον όρο «εκπαίδευση» παρά μόνο τον όρο της παιδείας, και ποτέ δεν έκανε το λάθος να τους ταυτίσει. Ίσως γιατί ήξεραν ποιο απ᾽ τα δυο είναι ο θεμέλιος λίθος μιας υγιούς προσωπικότητας και κοινωνίας.

Εκπαίδευση χωρίς παιδεία μοιάζει με δέντρο χωρίς κορμό. Θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους με πτυχία, μα με παιδεία λίγους. Κι ας πιστεύουν λανθασμένα πως το ένα επιφέρει το άλλο.

Αν υπήρχε ουσιαστική παιδεία θα υπήρχε σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή. Θα υπήρχε δικαιοσύνη. Ο κόσμος θα έβλεπε όμορφες και άσπρες μέρες. Οι μαύρες και κόκκινες μέρες που ζούμε είναι προϊόν της εκπαίδευσης που χρησιμοποιείται απ τους μεγάλους για να χειραγωγήσουν τους λαούς. ………..Το χέρι του ανθρώπου που έχει γαλουχηθεί με τα ιδανικά της παιδείας δεν οπλίζεται ποτέ για να επιτεθεί. Ο άνθρωπος ο πεπαιδευμένος δίνει αξία στην ανθρώπινη ζωή, την τιμά, τη σέβεται και την υπερασπίζεται.

Σεβαστοί Πατέρες-αγαπητοί αδελφοί

Ένα ερώτημα πλανιέται στους διαδρόμους εκπαιδευτικής κοινότητας μετά το πέρας των διακοπών των Χριστουγέννων… θα πάμε εκκλησία των Τριών Ιεραρχών;;;;

Αγαπητοί αδελφοί

Το ζήτημα σήμερα  δεν  είναι μόνο αν θα πάμε εκκλησία. Η ουσία βρίσκεται στο αν θα γίνουμε Εκκλησία!!!  Ο π. Βασίλειος Θερμός μας διαφωτίζει, ας τον ακούσουμε:

Χίλιοι εξακόσιοι νέοι 15-29 ετών ερωτήθηκαν το 2005 από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για την θέση τους σε ποικίλα ζητήματα.

1      Μεταξύ άλλων, δηλώνουν ότι προσεύχονται κάθε μέρα οι 6 στους 10 και πως η θρησκεία βρίσκεται γι’ αυτούς στο 7,9 της δεκάβαθμης κλίμακας αξιών. Όμως το 44% δεν πιστεύουν στην ανάσταση των νεκρών και το 19% αδυνατούν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση!

2     Έχουμε νέους (και μεγαλύτερους φυσικά) οι οποίοι δηλώνουν ορθόδοξοι πιστοί, αλλά είτε δεν ξέρουν τι πιστεύουν, είτε πιστεύουν απόψεις καταφανώς ασύμβατες με την ορθόδοξη πίστη. Αυτοί γίνονται ανάδοχοι σε βαπτίσεις! Και διαπαιδαγωγούν και τα δικά τους παιδιά, αντίστοιχα!

Κατ’ εμέ, συνεχίζει ο π. Βασίλειος , η κραυγαλέα αυτή αντίφαση δείχνει πως οι νέοι παρέλαβαν από τους γονείς τους και από τους παππούδες τους έναν ληξιαρχικό χριστιανισμό, που χρησιμεύει σε δύο κυρίως πράγματα:

 στη δημιουργία εθνικής ταυτότητας και στη συμβατική «ευλογία» των καίριων ορόσημων της ζωής (γέννηση, γάμος, θάνατος). Στο μόρφωμα αυτό πρόσθεσαν και τη μεταμοντέρνα πινελιά τους: ως γνήσια παιδιά της εποχής τους όταν εκκλησιάζονται και προσεύχονται το κάνουν με στόχο την ψυχολογική εμπειρία, κυρίως εκείνη της ηρεμίας. Μια τέτοια επιδίωξη συμβιβάζεται άριστα με άθεη «πίστη» και με θρησκευτικά αντιφατική ζωή.

πιστεύουν στη Δευτέρα Παρουσία και το 42% δεν πιστεύουν στα θαύματα!

 

Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί       Χριστός Ανέστη!!!! Δια των πρεσβειών των  Τριών Ιεραρχών Θεία Φώτιση σε όλους μας… Αμήν.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση