ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ…..ΚΑΙ ΚΟΛΑΣΗ…

Φωτογραφία του Παναγιώτης Αντωνίου.

1.   Ο παράδεισος,η επουράνια Βασιλεία δεν είναι,όπως νομίζεις,μια κατάσταση που αφορά το μέλλον,που προορίζεται για κάποιους που θα ζήσουν μετά τον επίγειο θάνατό τους.Είναι μια συνθήκη που σου προσφέρεται αφειδώς τώρα, για να τη ζήσεις, αυτήν και κάθε στιγμή! (Γρηγόρης Βασιλειάδης ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής)

https://www.facebook.com/GreekBurger/videos/790749391118643/UzpfSTEwMDAwODMwMjcxMTIyOToyMTQ3Mzk4NDgyMjEzNTU1/      (Φτιάξε ένα παράδεισο μέσα σου… και μετά θα τον δεις κι απ έξω σου.)

2.  Ο άνθρωπος που βιώνει την παρουσία του Θεού στη ζωή του,δεν περιμένει την μετά θάνατο ζωή για να δικαιωθεί.Δεν στερείται κάτι,ώστε να περιμένει την ανταπόδοση.Αντίθετα νιώθει υπόχρεος για τη χάρη που του έχει προσφερθεί.Αυτή τη χάρη που εξαφανίζεται όποτε την θεωρεί ως ατομική κατάκτηση και που πολλαπλασιάζεται όποτε την μοιράζεται με τούς άλλους.(Δημήτρης Καραγιάννης-παιδοψυχίατρος ψυχοθεραπευτής)

Απο μικρά παιδιά, πάντες πιστεύουν και αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα μας. Με το καιρό μαθαίνουμε κι εμείς να ποντάρουμε την ζωή μας, πάνω σε αυτά. Σε τέτοιο βαθμό που πλέον να ταυτιζόμαστε μαζί τους. Να θεωρούμε οτι εμείς, είμαστε τα πλεονεκτήματα μας, οι νίκες, επιτυχίες και κατορθώματα μας. Τι γίνεται όμως όταν έρθει μια μέρα που χάνομαι κάποια από αυτά ή και όλα; Όταν η ζωή φέρει μια δοκιμασία που τα πάντα μοιάζουν να αχρηστεύονται; Τότε η κατάθλιψη μοιάζει ως η μόνη οδός. Το κλείσιμο σε ένα «ρακένδυτο» και «εξευτελισμένο», «αδύναμο» εαυτό(όπως εμείς πιστεύουμε) που πλέον δε μπορεί να στεφθεί νικητής και δυνατός ή όπως ο κόσμος της «επιτυχίας» ονομάζει, ικανός.
Κι όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η μόνο έτσι. Γιατί αυτό που πολλές φορές ονομάζουμε ήττα είναι η πιο μεγάλη νίκη της ζωής μας. Αυτό που ονομάζουμε αποτυχία ίσως να φανεί ως η μόνη πραγματική μας επιτυχία. Εκείνο που ονοματίσαμε αμαρτία και λιώσαμε στις ενοχές αργότερα φανερώνεται ως η αιτία της αρετής μας, και εκείνο που έμοιαζε ως το τέλος ήταν μονάχα μια νέα αρχή.
Πρέπει να επιτρέψουμε στο εαυτό μας, να δει με άλλα μάτια, την ζωή μας, την ύπαρξη, τον κόσμο. Να δούμε οτι εκείνα που θεωρούμε ως «μειονεκτήματα» στην ζωή μας, ίσως να είναι οι πιο μεγάλές ευλογίες.
Ένα ατύχημα, μια αρρώστια, ένας χωρισμός, μια αποτυχία σε ένα στόχο, μια ήττα, πολλές φορές είναι η αρχή για κάτι σπουδαίο, γνήσιο, σημαντικό, και πολύ δυνατό. Εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν τον πραγματικό εαυτό τους, όταν αγκάλιασαν τα μειονεκτήματα της φύσης τους ή τις αδυναμίες του χαρακτήρα τους, τις «ατυχίες» της ζωής, όταν αποδέχθηκαν την πραγματικότητα τους και δεν την έκρυψαν κάτω από το χαλί. Όταν ρεαλιστικά είδαν και είπαν, «εντάξει δεν τα έχω όλα, έχω λίγα και ίσως πολύ λίγα, αλλά δεν θέλω να κλαίω γι αυτό μια ζωή. Θέλω να δω τι μπορώ να κάνω με αυτά που εχώ, με αυτά που αντέχω, με αυτά που μπορώ….»
Και τότε τι έγινε; Το μπορώ μεγάλωσε, το θέλω θέριεψε, και οι αντοχές αυξήθηκαν. Μια πίστη αγκάλιασε ολη την ύπαρξη τους και ως αφύπνιση ο Θεός τους ψιθύρισε το αυτί, «Κοίτα, άρχισε να πιστεύεις όχι μόνο στα προτερήματα σου αλλά και στα «μειονεκτήματα» σου. Όταν θα μάθεις να διαχειρίζεται τις πληγές σου τότε θα θεραπευθούν. Όταν μάθεις να διαχειρίζεσαι τις αδυναμίες σου, θα γίνουν δύναμη. Εάν δεν μάθεις να διαχειρίζεται την κόλαση ποτέ δεν θα περάσεις στο παράδεισο……”

Φωτογραφία του χρήστη KalimeraEllada.gr.

Φωτογραφία του Γιώργος Κρανιδιώτης.

Γιώργος Κρανιδιώτης

«Αν σε λατρεύω από το φόβο της Κολάσεως, ρίξε με στο πυρ της Κολάσεως. Κι αν σε λατρεύω με την ελπίδα του Παραδείσου, απόκλεισέ με από τον Παράδεισο. Αλλά αν σελατρεύω μόνο για χάρη Σου, μη μού στερήσεις το αιώνιο κάλλος Σου!» (Προσευχή της σούφι Rabi al Adawiya, 8ος αιώνας μ.Χ.).

«Οι πρώιμοι “σούφι” υιοθέτησαν τα πρότυπα ασκητισμού και την πνευματικότητα των χριστιανών αναχωρητών της ερήμου. Το μάλλινο ένδυμα “σουφ”, από το οποίο μάλλον προήλθε το όνομά τους, υπενθυμίζει αυτή την επίδραση. Στο μεγαλύτερο ποσοστό του ο ισλαμικός μυστικισμός θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ερωτικός. Πολλά κείμενα των σούφι φανερώνουν εκπληκτική ομοιότητα στο πνεύμα, ακόμα και στην έκφραση, συγχρόνων τους μυστικών της δυτικής Χριστιανοσύνης». (Αναστασίου Γιαννουλάτου, αρχιεπισκόπου Αλβανίας, “Ιστορία επιζώντων θρησκευμάτων”)

ΑΥΤΟΥΣ, λοιπόν, δολοφόνησαν μαζικά, στο Σινά, οι λυσσασμένοι μισάνθρωποι του “Ισλαμικού Κράτους”!

ΚΟΛΑΣΗ   ΚΑΙ  ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Πρόκειται για μια διδακτική ιστορία – που μεταφέρει στο βιβλίο του “Η μάνα και το νόημα της ζωής” ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Ιρβιν Γιάλομ:

«Θα σου δείξω την κόλαση», είπε ο Κύριος σ΄ έναν ραβίνο και τον οδήγησε σε ένα δωμάτιο που είχε στη μέση ένα μεγάλο στρογγυλό τραπέζι. Οι άνθρωποι που κάθονταν γύρω απ’ το τραπέζι ήταν πεινασμένοι και απελπισμένοι. Στη μέση του τραπεζιού βρισκόταν ένα τεράστιο καζάνι με νόστιμο φαγητό που μύριζε καταπληκτικά, ώστε το στόμα του ραβίνου γέμισε σάλιο.

Όσοι κάθονταν στο τραπέζι κρατούσαν από ένα κουτάλι με πολύ μακρύ χέρι. Παρόλο που τα κουτάλια έφταναν ίσα – ίσα το καζάνι, τα χερούλια τους ήταν πιο μακριά απ’ τα μπράτσα των ανθρώπων που τα κρατούσαν: έτσι κανένας τους δεν μπορούσε να φάει, γιατί του ήταν αδύνατον να φέρει το φαγητό ως τα χείλη του. Ο ραβίνος είδε ότι η δυστυχία τους ήταν πραγματικά τρομερή.

«Τώρα θα σου δείξω τον Παράδεισο», είπε ο Κύριος, και μπήκαν σ’ ένα άλλο δωμάτιο, ακριβώς το ίδιο όπως το πρώτο. Κι εκεί υπήρχε το ίδιο μεγάλο στρογγυλό τραπέζι, το ίδιο καζάνι με φαγητό. Οι άνθρωποι εδώ, όπως και οι προηγούμενοι, κρατούσαν τα ίδια κουτάλια με μακριά χερούλια-εδώ όμως όλοι ήταν καλοφαγωμένοι και παχουλοί, γελούσαν και συζητούσαν.

Ο ραβίνος δεν καταλάβαινε.

«Είναι απλό, αλλά απαιτεί μια συγκεκριμένη ικανότητα», είπε ο Κύριος.

«Σ’ αυτό το δωμάτιο, βλέπεις, έμαθαν να ταΐζουν ο ένας τον άλλον».

Φωτογραφία του χρήστη Bookfeed.

Άγιος αυτός που θυσιάζει ακόμη και τον Παράδεισο,για να τον κερδίσει κάποιος συνάνθρωπός του.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση