Μαρ 18
20

20/3/2018 ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ ΣΤΟ 15ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κάτω από (Γενικά, Δράσεις) από στις 20-03-2018

Σήμερα, ημέρα της εαρινής ισημερίας και ακριβώς την ώρα που ο ήλιος μεσουρανούσε, οι μαθητές του σχολείου μας, μαζί με χιλιάδες άλλους μαθητές από όλη την Ελλάδα, επανέλαβαν το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη, συμμετέχοντας στη δράση που οργανώθηκε από τα ΕΚΦΕ Σερρών, Λακωνίας, Πιερίας, Κω και Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Με πολύ απλές μετρήσεις την συγκεκριμένη μέρα και ώρα, οι μαθητές υπολογίζουν την περίμετρο και την ακτίνα της γης!

Στη δράση συμμετείχαν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου του σχολείου μας, μια ομάδα καθηγητών Θετικών Επιστημών και ένας φιλόλογος. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα μέτρησε το μήκος ενός διαφορετικού αντικειμένου και το μήκος της σκιάς του. Με τις δύο αυτές απλές μετρήσεις και την απόσταση του σχολείου από τον ισημερινό, υπολογίζεται πολύ εύκολα η περίμετρος και η ακτίνα της γης, καθώς και το γεωγραφικό πλάτος του τόπου. Αξιοσημείωτη είναι η σύλληψη του πειράματος από τον Ερατοσθένη, πάνω από 2000 χρόνια πριν!

Στην εικόνα φαίνονται οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα της ομάδας που πέτυχε μικρότερο ποσοστό σφάλματος στη μέτρηση.

Μπορείτε να δείτε το χάρτη των σχολείων που συμμετείχαν στη δράση, καθώς και τις μετρήσεις τους και φωτογραφικό υλικό πατώντας στον παρακάτω χάρτη.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπιου Αθηνών και στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ Σερρών.

 

 



Αφήστε μια απάντηση