Το έργο eTwinning: WATER – THE MATRIX OF LIFE, το οποίο υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2013-2014, από τους μαθητές της Α΄ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας, σε συνεργασία με μαθητές άλλων Ευρωπαϊκών σχολείων,  βραβεύθηκε αρχικά με την Εθνική και στη συνέχεια με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που εργάστηκαν στο έργο αυτό!


eChemTest1

 

Δύο μαθητές της Α΄ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας και συγκεκριμένα ο Δημήτριος Μάλτσιος και η Παναγιώτα Μαρτιναίου, συμμετείχαν στον Ευρωπαϊκό Ηλεκτρονικό Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας, eChemTest®, 2014, στο επίπεδό των μαθητών της Α΄ Λυκείου, το Σάββατο 5 Απριλίου 2014. Ο Διαγωνισμός αυτός, που διοργανώνεται από το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το Ελληνικό εξεταστικό κέντρο, πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη στη Θεσσαλονίκη. Αξιοσημείωτη ήταν η συνεισφορά των εθελοντών μαθητών του σχολείου, οι οποίοι όχι μόνο βοήθησαν στη διεξαγωγή όλης της διοργάνωσης αλλά και πραγματοποίησαν ενδιαφέροντα Πειράματα στο Χημείο των Εκπαιδευτηρίων.

Διαβάστε το υπόλοιπο της καταχώρησης »

water dolphin

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2013-2014, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας, σε συνεργασία με μαθητές άλλων Ευρωπαϊκών σχολείων, συμμετέχουν στο πρόγραμμα eTwinning: WATER – THE MATRIX OF LIFE. Η συνεργασία αυτή γίνεται στα πλαίσια του μαθήματος της Χημείας Γενικής Παιδείας και σχετίζεται με τη μελέτη των ιδιοτήτων του μορίου του νερού, τη χημική του συμπεριφορά, τη διαθεσιμότητά του σε τοπικό επίπεδο, τα προβλήματα ρύπανσης του νερού και τη διατύπωση προτάσεων για την αειφορική διαχείρισή του. 

Η διεύθυνση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνεργασίας είναι: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p98771

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας οι μαθητές ετοίμασαν και μια σύντομη παρουσίαση του σχολείου τους.

euso_2014_4

Το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας συμμετείχε για 5η συνεχή χρονιά στον Προκριματικό Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Επιστημών (EUSO) 2014, που οργάνωσε με επιτυχία το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013. Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν 11 ομάδες μαθητών από Γενικά Λύκεια του Νομού Σερρών. Το σχολείο μας αντιπροσώπευσαν οι μαθητές της Β΄Λυκείου Κυριάκος Γερακούδης, Βάιος Σαπουντζής και Ειρήνη Φραντζανά, ενώ στην προετοιμασία για το διαγωνισμό, συμμετείχε και ο μαθητής της Β΄ Λυκείου Κωνσταντίνος Ζερβός. Οι μαθητές προετοιμάστηκαν από τους υπεύθυνους καθηγητές Γεώργιο Σκαρογιάννη, Φυσικό και Στυλιανή Χατζάρα, Χημικό, Βιολόγο στη χρήση οργάνων και συσκευών και εξασκήθηκαν στην υλοποίηση πειραμάτων Βιολογίας, Φυσικής και Χημείας.

Διαβάστε το υπόλοιπο της καταχώρησης »

« Οι καθηγητές Φυσικών Επιστημών δημιουργούν και προτείνουν »

Το σχολείο μας συμμετείχε σε ημερίδα παρουσίασης προγραμμάτων και καινοτόμων πρακτικών, κατά το σχολικό έτος 2012-13, των Εκπαιδευτικών Φυσικών Επιστημών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη σχολική σύμβουλο Φυσικών Επιστημών κα Αικατερίνη Μπεζεργιαννίδου, στόχευε στη διάχυση καλών πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών και πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη 20-6-2013 στο 4ο Γυμνάσιο Σερρών.

Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από την Αγκαθίδου Σταυρούλα, Μαθηματικό, τον Σκαρογιάννη Γεώργιο, Φυσικό και την Χατζάρα Στυλιανή, Χημικό, Βιολόγο. Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν ήταν

1. «Συμμετοχή στον Προκριματικό Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Επιστημών (EUSO) 2013, που οργάνωσε το ΕΚΦΕ Σερρών»

2. «Συμμετοχή σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Stanford για τον υπολογισμό του Ανθρακικού Αποτυπώματος και ανταλλαγή αποτελεσμάτων με Ευρωπαϊκά Σχολεία»

3. «Διαθεματική εργασία στο μάθημα της Χημείας και των Μαθηματικών με θέμα: Το πόσιμο νερό της περιοχής μας»

Οι παρουσιάσεις των εργασιών βρίσκονται σε αυτή τη διεύθυνση.

draseis

Οι μαθητές 2 τμημάτων της Α΄ Λυκείου συμμετείχαν σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Stanford για τον υπολογισμό του Ανθρακικού Αποτυπώματος στα πλαίσια του μαθήματος της Χημείας. Η δραστηριότητα αυτή που περιλαμβάνει τον υπολογισμό της ετήσιας παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα, αποσκοπεί κυρίως στην κατανόηση της αλόγιστης κατανάλωσης ενέργειας και γενικά της υπερκατανάλωσης στον πλανήτη μας και στην απόκτηση νέων στάσεων και συνηθειών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αειφορική διαχείριση των ενεργειακών πόρων και την οικολογική συμπεριφορά.

Διαβάστε το υπόλοιπο της καταχώρησης »

Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας, Αγγελάκης Κωνσταντίνος και Βεάζογλου Νικόλαος, επελέγησαν για να συμμετάσχουν στην 26η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, που έγινε στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.


Η 26η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής είναι μία μοναδική εκδήλωση που συγκέντρωσε περισσότερους από 200 νέους από την Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να βιώσουν μια εμπειρία μη τυπικής και άτυπης μάθησης, με έμφαση στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης ως γλώσσα συνεργασίας χρησιμοποιήθηκε η Αγγλική γλώσσα.

Διαβάστε το υπόλοιπο της καταχώρησης »

Το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας συμμετείχε για 4η συνεχή χρονιά στον Προκριματικό Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Επιστημών (EUSO) 2013, που οργάνωσε το ΕΚΦΕ Σερρών. Το σχολείο μας αντιπροσώπευσαν, οι μαθητές της Β΄Λυκείου Παναγιώτα Μαρτιναίου, Δημήτρης Μητρούδης και Κώστας Τέζας, ενώ στην προετοιμασία για το διαγωνισμό στο σχολείο, συμμετείχε και ο μαθητής της Β΄ Λυκείου Γιάννης Δημάκης.

Διαβάστε το υπόλοιπο της καταχώρησης »

Την 4η θέση στη συνολική βαθμολογία και τη 2η θέση στη Φυσική κατέλαβε η ομάδα των μαθητών της Β΄ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας, αποτελούμενη από τους μαθητές Ίταλα Φώτη, Καρατζιά Δέσποινα και Μπότζα Θωμά, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Επιστημών EUSO 2012.


Περισσότερα……….

Το έτος 2011 με πρωτοβουλία της Ένωσης για την Καθαρή και Εφαρμοσμένη Χημεία (IUPAC) και της UNESCO έχει ορισθεί ως το Διεθνές Έτος Χημείας (ΔΕΧ).

Στα πλαίσια του ΔΕΧ διεξάγεται σε όλο τον κόσμο, το Παγκόσμιο Πείραμα για το Νερό. Ο τελικός σκοπός είναι να χαρτογραφηθούν τα νερά του πλανήτη, ως προς την ποιότητα τους, μέσω της εισαγωγής των δεδομένων που θα συλλέξουν οι μαθητές, σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων.

Το σχολείο μας συμμετέχει στο πείραμα αυτό, που περιλαμβάνει 4 επιμέρους πειράματα. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων αυτών θα σταλούν σε μία Παγκόσμια Βάση Δεδομένων μέχρι το τέλος του 2011.

Ομάδα μαθητών του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας, συμμετείχε για 3η συνεχή χρονιά στον προκριματικό τοπικό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Επιστημών (EUSO), που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, το Σάββατο 26/11/2011. Η ομάδα του σχολείου μας, αποτελούμενη από τους μαθητές της Β΄ Λυκείου, Ίταλα Φώτη, Καρατζιά Δέσποινα και Μπότζα Θωμά, κατέλαβε την 1η θέση στο διαγωνισμό και προκρίθηκε στην τελική φάση του «Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για την 10η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2012».

Το σχολείο μας είχε καταλάβει την 1η θέση και στον προκριματικό τοπικό διαγωνισμό του  2009, που ήταν και ο πρώτος που έγινε στο Νομό μας.

(στιγμιότυπα από την προετοιμασία των μαθητών στο σχολείο)

Διαβάστε το υπόλοιπο της καταχώρησης »

ΑΘΗΝΑ 7-5-2011

Με αφορμή το φετινό εορτασμό της «Ημέρας της Ευρώπης» και της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, διοργανώθηκε στην Αθήνα, στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου, το Σάββατο 7 Μαΐου 2011, προσομοίωση συνεδρίασης Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην προσομοίωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, συμμετείχαν 70 μαθητές της Β’ Λυκείου από 35 σχολεία, από ισάριθμους Νομούς της χώρας καθώς και οι συνοδοί τους, εκπροσωπώντας τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.


Ο Νομός Σερρών εκπροσωπήθηκε από το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας και συγκεκριμένα από τις μαθήτριες της Β΄ τάξης, Κουτζμπή Βασιλική και Τερζάκη Μαρία και τη συνοδό καθηγήτρια κ. Χατζάρα Στυλιανή.

Διαβάστε το υπόλοιπο της καταχώρησης »

Το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας συμμετείχε σε Προπαρασκευαστική Επίσκεψη Comenius, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στο σχολείο Sophie-Charlotte-Oberschule (http://www.scoberlin.de/startseite), από τις 13 ως 15 Ιανουαρίου 2011.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, των σχολείων:
1. Γενικό Λύκειο Νιγρίτας, Νιγρίτα, Ελλάδα
2. Sophie-Charlotte-Oberschule, Βερολίνο, Γερμανία
3. LYCEE PROFESSIONNEL L’HORIZON, SAINT – DENIS, Réunion, Γαλλία
4. OSG Piter Jelles Stedelijk Gymnasium, Leeuwarden, Friesland, Ολλανδία
5. TED BURSA ÖZEL LISESI, Bursa, Τουρκία
6. IES Vega de Mijas, Mijas-costa (Málaga), Ισπανία

Διαβάστε το υπόλοιπο της καταχώρησης »

Ομάδα μαθητών της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας και συγκεκριμένα οι μαθητές Ιωαννίδου Τάνια, Ταγιάκας Ραφαήλ και Ψαρρά Ανθή-Ηρώ συμμετείχαν στον προκριματικό τοπικό διαγωνισμό EUSO 2011 και κατέλαβαν τη 2η θέση. Στην προετοιμασία συμμετείχε και η μαθήτρια Μπαλτήρα Χρύσα ως αναπληρωματική. Ο διαγωνισμός αυτός αφορά αποκλειστικά σε πειραματικές και εργαστηριακές δεξιότητες στη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/11/2010 στο εργαστήριο του Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών. Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 5 ομάδες μαθητών από 5 Λύκεια του Ν. Σερρών. Την 1η θέση κατέλαβε το Γενικό Λύκειο Σκουτάρεως που θα εκπροσωπήσει το νομό μας στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή των ομάδων που θα λάβουν μέρος στην 9η Πανευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2011.

Σεπ
29

Το σχολείο μας την τρέχουσα σχολική χρονιά υλοποιεί Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης με θέμα «Βιοκλιματικό σχολείο – Αειφορικό σχολείο! Μακρινό όνειρο ή κοντινή πραγματικότητα;». Η επιλογή του θέματος έγινε στα πλαίσια του θεματικού έτους ενέργειας. Σκοπός του προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια του βιοκλιματικού σχολείου, να εξετάσουν πως αυτό συνδέεται με την αειφορία, να ερευνήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα και να τη συγκρίνουν με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα να εξοικειωθούν με μεθόδους έρευνας και με τη χρήση  των νέων τεχνολογιών.

Φωτογραφίες από τις δραστηριότητες του Προγράμματος

«Bioclimatic school means sustainable school!», eTwinning Project, School Year 2009-2010

Στην προσπάθειά τους αυτή υλοποιούν ταυτόχρονα και πρόγραμμα etwinning με τίτλο «Bioclimatic school means sustainable school!», (Βιοκλιματικό σχολείο σημαίνει αειφορικό σχολείο!)

Διαβάστε το υπόλοιπο της καταχώρησης »

Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας, παρασκευάζουν σαπούνι με πρώτη ύλη το ελαιόλαδο, στα πλαίσια του μαθήματος της Χημείας Γενικής Παιδείας.

Μάι
14

Την Τετάρτη 5 Μαΐου γιορτάσαμε τα 5 χρόνια λειτουργίας του etwinning. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα etwinning, «Bioclimatic school means sustainable school!», έδωσαν ευχές και έσβησαν το κεράκι στην τούρτα.

 


Διαβάστε το υπόλοιπο της καταχώρησης »

Τα παρακάτω video δημιουργήθηκαν κατά την υλοποίηση του προγράμματος «Βιοκλιματικό σχολείο – Αειφορικό σχολείο! Μακρινό όνειρο ή κοντινή πραγματικότητα;» από τους μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας. Το τραγούδι που ακούγεται δημιουργήθηκε από τους μαθητές, με την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Χαριστούλη, μέλους της Παιδαγωγικής Ομάδας του Προγράμματος.

Διαβάστε το υπόλοιπο της καταχώρησης »

Η ομάδα των μαθητών μας, αφού πρώτευσε στον Τοπικό Διαγωνισμό που έγινε σε επίπεδο νομού, εκπροσώπησε το Νομό Σερρών στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή των ομάδων που θα λάβουν μέρος στην 8η Πανευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2010, που έγινε στις 16/1/2010, στην Αθήνα.Περισσότερες λεπτομέρειες από τον Τοπικό και τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό πειραμάτων για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών, EUSO 2010 . Στιγμιότυπα από τον Τοπικό Διαγωνισμό πειραμάτων για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών, που έγινε στο ΕΚΦΕ Σερρών, τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, που έγινε στην Αθήνα, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που έγινε στη Σουηδία,στα video που ακολουθούν.

Διαβάστε το υπόλοιπο της καταχώρησης »