ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ






         Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

17 Ιουνίου 2018

φορολογική πολιτική

polimorfiko-keimeno-5h-synedria (1)

polimorfiko keimeno 5h synedria

11 Δεκεμβρίου 2016

Στίβεν Χόκινγκ: Γιατί βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή στην εξέλιξη της ανθρωπότητας

 

Ο διάσημος θεωρητικός φυσικός τονίζει πως το Brexit και η εκλογή Τραμπ ήταν μια κραυγή οργής και πως οι ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν αποτύχει

Στη σημασία του Brexit και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αναφέρεται σε άρθρο του στη βρετανική Guardian o διάσημος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή στην εξέλιξη της ανθρωπότητας».

Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο, καθώς «τώρα έχουμε την τεχνολογία για να καταστρέψουμε τον πλανήτη στον οποίο ζούμε, αλλά δεν έχουμε αναπτύξει ακόμη την ικανότητα να δραπετεύσουμε από αυτόν». Επισημαίνει ότι «πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να τον προστατεύσουμε» και για να γίνει αυτό «θα πρέπει να γκρεμίσουμε, όχι να υψώσουμε, εμπόδια εντός και μεταξύ των εθνών. Αν θέλουμε να έχουμε μία πιθανότητα να το κάνουμε αυτό, οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν αποτύχει και ότι έχουν απογοητεύσει τους πολλούς».

Ολόκληρο το άρθρο του στη Guardian: (μεταφρασμένο στα ελληνικά)

Πηγή: Lifo

4 Δεκεμβρίου 2016

Οικονομικές σπουδές και Αγορά Εργασίας

ΣΧΟΛΗΓιατί να επιλέξει κάποιος να κάνει σπουδές στα οικονομικά; Γιατί με τις σπουδές αυτές μπορείτε να πετύχετε ορισμένους σημαντικούς συνδυασμούς: η οικονομική είναι μια ελκυστική επιστήμη η οποία συνδυάζει τα τεχνικά εργαλεία (όπως τα μαθηματικά) με τη θέση της ανάμεσα στις κοινωνικές επιστήμες, μια που η οικονομική δραστηριότητα αποτελεί τη βάση μιας κοινωνίας

Σε σχέση με άλλα προγράμματα σπουδών που θα σας έδιναν μόνο τεχνικά εργαλεία ή μόνο προοπτική κοινωνικής ανάλυσης, σπουδάζοντας οικονομικά θα έχετε το μεγάλο πλεονέκτημα να πάρετε μια καλή δόση και από τα δύο, καθώς και μια ισορροπία ανάμεσά τους.

Σταδιακά τα τελευταία χρόνια η σημασία της Οικονομικής Επιστήμης στην κοινωνία όπως και των Οικονομικών σπουδών στην εκπαίδευση, στην Ελλάδα και διεθνώς, έχει ανέβει με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι οικονομικές σπουδές προσελκύουν εξαιρετικούς φοιτητές σε μεγάλους αριθμούς, δίνουν πολύ καλές προοπτικές ενδιαφέρουσας και αποδοτικής σταδιοδρομίας, η επιστήμη ως κλάδος έχει γεννήσει συναρπαστικές ιδέες, ενώ τα οικονομικά ζητήματα βρίσκονται στον πυρήνα της καθημερινής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

σπουδεςΠροοπτικές
Τελειώνοντας τις οικονομικές σπουδές σας θα έχετε πολύ καλές προοπτικές είτε να εργαστείτε στον χώρο της αγοράς και των επιχειρήσεων ή σε οργανισμούς και δημόσια όργανα που ασχολούνται με την οικονομία, ενώ αν θέλετε να εμβαθύνετε με μεταπτυχιακές σπουδές, οι προοπτικές σας είναι εξαιρετικές.

Και φυσικά αυτό ισχύει για όλα τα τμήματα της χώρας που παρέχουν οικονομικές σπουδές, καθώς διαχρονικά αλλά πολύ περισσότερο τώρα που βιώνουμε τεράστια οικονομική κρίση είναι επιτακτική η ανάγκη για εξειδικευμένους επιστήμονες κύρους πάνω στο γνωστικό αντικείμενο των οικονομικών επιστημών αλλά και όλες τις συναφείς ειδικότητες.

Αγορά Εργασίας

 Στην αγορά εργασίας, όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες, τα πιο ανταγωνιστικά και περιζήτητα τμήματα είναι αυτά των οικονομικών επιστημών, καθώς οι απόφοιτοί τους δεν δυσκολεύονται να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Ειδικότερα οι πτυχιούχοι έχουν τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες να απασχοληθούν επιτυχώς:

  • στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπως σε εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων,
  • σε δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία ως λογιστές, ελεγκτές, αναλυτές και αξιολογητές επενδυτικών προγραμμάτων,
  • σε κάθε είδους οικονομική μονάδα η οποία έχει ανάγκη την οργάνωση και διαχείριση ενός σύγχρονου λογιστηρίου, σε κάθε επιχείρηση που έχει την ανάγκη κατάρτισης και σχεδιασμού προϋπολογισμών, σχεδιασμού και ανάλυσης χρηματοοικονομικών σχεδίων, χρηματοοικονομικών προβλέψεων, ανάλυσης χρηματοοικονομικών καταστάσεων, διαχείρισης κινδύνου.

Τα 5 καλύτερα οικονομικά πανεπιστήμια της Ευρώπης

1) University of Oxford, Μεγάλη Βρετανία

oxford-united-kingdom

2) University of Cambridge, Μεγάλη Βρετανία

cambridge

3) Imperial College London, Μεγάλη Βρετανία

imperial-college-london

4) ETH Zurich-Swiss Federal Insitute of Technolodgy Zurich, Ελβετία

eth

5) University College London, Μεγάλη Βρετανία

lo

και συνεχίζονται……

Δημόσιο χρέος

                          Εξήγηση του Δημοσίου χρέους με ευχάριστο τρόπο

                                αλλά και με απλά οικονομικά…..

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

Το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης

αρχείο λήψης

Ευρώ

Κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Μαδρίτη το Δεκέμβριο του 1995, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν το όνομα του νέου νομίσματος: ευρώ. Πολλές προτάσεις απορρίφθηκαν λόγω των συσχετισμών τους με συγκεκριμένα κράτη. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν τα εξής: «δουκάτο», «ecu», «φιορίνι», «φράγκο» ή η χρήση του προθέματος ευρώ – στα υπάρχοντα ονόματα νομισμάτων – «ευρωμάρκο», για παράδειγμα. Συμφωνήθηκε ότι το όνομα θα έπρεπε να είναι όμοιο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, το νόμισμα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα  σύμβολο. Όπως το όνομα, έτσι και  το σύμβολο θα  έπρεπε να συνδέεται σαφώς με την Ευρώπη, να είναι εύκολο στη γραφή και ελκυστικό. Οι αρμόδιοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάρτισαν έναν κατάλογο με τριάντα επιλογές, οι οποίες στη συνέχεια μειώθηκαν σε δέκα και αποτέλεσαν αντικείμενο δημοσκόπησης.

Έμπνευση για το σύμβολο του ευρώ ήταν το ελληνικό γράμμα έψιλον, που συμβολίζει την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το E είναι φυσικά και το πρώτο γράμμα της λέξης Ευρώπη. Οι δύο έντονες παράλληλες οριζόντιες γραμμές συμβολίζουν τη σταθερότητα του νομίσματος. Η επίσημη συντομογραφία του ευρώ, EUR, καταχωρήθηκε στο Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO).

Ευρώ και καθορισμός των ονομαστικών αξιών

25 Νοεμβρίου 2016

Τραπεζικό Σύστημα

  • Το Τραπεζικό Σύστημα αποτελεί την καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας χώρας. Σε αυτό εντάσσονται οργανισμοί που κατέχουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα σε αποταμιευτές και πιστούχους, εξασφαλίζοντας τον μετασχηματισμό της ρευστότητας. Το τραπεζικό σύστημα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας με την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, την χρηματοδότηση δυναμικών κλάδων της οικονομίας και καινοτόμων επενδυτικών πρωτοβουλιών. Η αποτελεσματικότητα της συμβολής τους εξαρτάται από την ύπαρξη αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου, το οποίο ρυθμίζει την λειτουργία της κοινωνίας σε οικονομικό επίπεδο και στηρίζει τις αναπτυξιακές διαδικασίες.
  • Οι τράπεζες, που ονομάζονται και «πιστωτικά ιδρύματα» δέχονται καταθέσεις χρηματικών ποσών και ταυτόχρονα χορηγούν χρηματικά ποσά με τη μορφή δανείων.
  • Οι καταθέσεις στις τράπεζες προέρχονται από ιδιώτες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς κ.λπ., και διακρίνονται σε καταθέσεις όψεως, καταθέσεις ταμιευτηρίου και προθεσμιακές καταθέσεις. Για να καλύψουν οι τράπεζες το κόστος λειτουργίας τους (μισθούς υπαλλήλων, ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) και να έχουν κέρδος, χορηγούν δάνεια με μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό των καταθέσεων.
  • Η χορήγηση δανείων γίνεται σε ιδιώτες, σε επιχειρήσεις και στο κράτος.

Όπως, κάθε επιχείρηση, έτσι και μια τράπεζα έχει ως αντικειμενικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Όσο αυξάνονται τα δάνεια που χορηγεί, τόσο αυξάνονται οι τόκοι που εισπράττει και, επομένως, τα κέρδη της.

Συνεπώς, μεγιστοποίηση του κέρδους

θα σήμαινε, ουσιαστικά, μεγιστοποίηση των χρηματικών ποσών που χορηγεί η τράπεζα.

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

© 2024 ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση