Μαρ 11 2020

Συντάκτης: κάτω από Γενικά

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Δεκ 14 2017

«ψάρεψαν» καρχαρία 512 ετών – το γηραιότερο εν ζωή πλάσμα στον κόσμο

Συντάκτης: κάτω από Γενικά

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Δεκ 13 2017

Mo Farah 10,000m Gold at London 2017 World Championships

Συντάκτης: κάτω από Γενικά

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Δεκ 12 2017

Έλεγχος της Έντασης στην Αερόβια Άσκηση  

Συντάκτης: κάτω από Γενικά

Έλεγχος της Έντασης στην Αερόβια Άσκηση

    Οι περισσότεροι θεωρούν τη φυσική άσκηση ως μέσο διατήρησης του σωματικού βάρους και της γενικής ευεξίας. Πολλοί, γι αυτούς τους λόγους δοκιμάζουν να αθληθούν, αλλά λίγοι συνεχίζουν την τακτική προπόνηση.  Ένας σημαντικός λόγος για το ότι σταματούν ή αθλούνται πότε – πότε είναι πιθανώς γιατί ΄΄πιστεύουν΄΄ ότι η άσκηση για να έχει αποτελέσματα πρέπει να είναι κουραστική ή γιατί δεν γνωρίζουν με ποια ένταση πρέπει να ασκηθούν, αλλά και πως να ελέγχουν το επίπεδο αυτής της έντασης.

    Για κάποιον που θέλει να ασκείται τακτικά (ανεξαρτήτως ηλικίας), για την καλή του υγεία και για την ευχαρίστηση του, είναι σημαντικό να προτιμήσει την ΄΄αερόβια άσκηση΄΄,  ένας θαυμάσιος τρόπος είναι το περπάτημα ή το τρέξιμο, όπου συμμετέχουν μεγάλες μυικές ομάδες.  Το πλεονέκτημα με το τρέξιμο- περπάτημα  είναι ότι δε χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός και ότι μπορεί να γίνει έξω στον καθαρό αέρα.  Βέβαια μπορεί να επιλεγεί οποιαδήποτε δραστηριότητα, εκείνο που είναι σημαντικό είναι να συμμετέχουν μεγάλες μυικές ομάδες.  Η συχνότητα της άσκησης  θα ήταν καλό να είναι 3-4 φορές την εβδομάδα.  Ο χρόνος δραστηριότητας θα πρέπει να είναι άνω των 20 λεπτών και ανάλογα το επίπεδο του ασκούμενου.  Η αύξηση της επιβάρυνσης (ένταση, διάρκεια) θα πρέπει να γίνεται προοδευτικά και όχι πάνω από 5% ανά εβδομάδα.  

    Το επίπεδο έντασης στην αερόβια άσκηση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επίτευξη των επιθυμητών προσαρμογών. Για τον έλεγχο του επιπέδου έντασης στην αερόβια άσκηση χρησιμοποιούμε τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max), τον καρδιακό παλμό (HR), τη μέθοδο της υποκειμενικής εκτίμησης της προσπάθειας (Ratings of perceived Exertion – PRE), τη μέθοδο των μεταβολικών μονάδων (Metabolic Equivalent Units – MET) και τον έλεγχο της ομιλίας (Talk test).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Απρ 18 2010

Συντάκτης: κάτω από ΑΡΘΡΑ

[local /files/2010/04/fwtografies6.wmv nolink]

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μαρ 10 2010

κανονισμοί ποδοσφαίρου

Συντάκτης: κάτω από Γενικά

κανονισμοί ποδοσφαίρου

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μαρ 10 2010

προπόνηση μαραθωνίου για 3 – 3,5 ώρες

Συντάκτης: κάτω από Γενικά

προπόνηση μαραθωνίου για χρόνο 3-3,5 ώρες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μαρ 10 2010

Συντάκτης: κάτω από Γενικά

marathon-prog-andriopoulos.pdf

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μαρ 10 2010

Συντάκτης: κάτω από Γενικά

marathon-prog-andriopoulos.pdf

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μαρ 08 2010

Επιδημιολογική μελέτη(πιλοτική)

Συντάκτης: κάτω από Γενικά

.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ  Η παρούσα εργασία, είναι μια επιδημιολογική μελέτη, η οποία αφορά τα  προβλήματα που παρουσιάζουν στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης οι  υπάλλήλοι των Δ.Ο.Υ, Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών ,-(εφορίες)- της  ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας. Σκοπός της εργασίας είναι η αναζήτηση, η καταγραφή και η ανάλυση των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι υπάλληλοι των  εφοριών  του Νομού Μεσσηνίας στην οσφυϊκή περιοχή(οσφυαλγία, ισχιαλγία, λουμπάγκο) καθώς επίσης και η αντιμετώπιση των  προβλημάτων αυτών από τους ιδίους. Ειδικότερα ανιχνεύσαμε πιθανές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην επικράτηση των προβλημάτων στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και επιπλέον διερευνήσαμε αν τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με την ηλικία, το σωματικό βάρος, την εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δείγμα της παρούσας επιδημιολογικής μελέτης είναι αντιπροσωπευτικό  του ευρύτερου δημόσιου τομέα.     ΜΕΘΟΔΟΙ   ΑΤΟΜΑ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2006, όπου επιλέχθηκε τυχαία ένα δείγμα εκατό (100) ατόμων, από τους οποίους οι  εξήντα ένα (61) ήταν γυναίκες και οι τριάντα εννέα (39) άνδρες και συμπληρώθηκαν αντίστοιχα εκατό (100) ερωτηματολόγια.  Τα ερωτηματολόγια (βλ. παράρτημα) περιελάμβαναν δημογραφικά στοιχεία και η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε ήταν περιγραφική στατιστική.  Οι μεταβλητές που εξετάστηκαν ήταν οι εξής: το φύλο, η ηλικία, το σωματικό βάρος και οι γραμματικές γνώσεις. Tα δεδομένα καταχωρήθηκαν στο SPSS   και οι δοκιμασίες X2 και Pearson χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των αποτελεσμάτων               ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκαν τα εξής:  Από  το σύνολο των υπαλλήλων (παράρτημα, πίν. 1.)         κάποια στιγμή αντιμετώπισε πρόβλημα το 57%, ενώ το 43% δεν αντιμετώπισε ποτέ κανένα πρόβλημα (γρ.παρ.1).   

ΓΡΑΦ. ΠΑΡ. 1. 

 

    

    Από τους εφοριακούς υπαλλήλους  που αντιμετώπισαν πρόβλημα στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης, το 74% αντιμετώπισε πρόβλημα οσφυαλγίας, το 58% πρόβλημα ισχιαλγίας και το 58% αντιμετώπισε πρόβλημα λουμπάγκο (γρ.παρ.2). Από αυτούς το 61% αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα στο τελευταίο εξάμηνο.   

                ΓΡΑΦ. ΠΑΡ. 2.       Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους οι υπάλληλοι, κατά 81% απευθύνθηκαν σε ορθοπεδικό, από αυτούς  το 47% σε γιατρό του ασφαλιστικού τους φορέα ενώ το 53% σε ιδιώτη γιατρό (γρ. παρ. 3).  

        ΓΡΑΦ. ΠΑΡ. 3

 Το 73% έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις στον ασφαλιστικό του φορέα ενώ το 36% προτίμησε τον ιδιωτικό τομέα.  Τέλος το 58% αντιμετώπισε το πρόβλημα του με φαρμακοθεραπεία, το 25% με φυσικοθεραπεία, το 9% με ενέσεις και το 7% με χειρουργείο.  Κατά μ.ο. έκαναν 2,4 επισκέψεις στο γιατρό και ξόδεψαν 389 ευρώ για την θεραπεία τους (61 άτομα θυμόντουσαν πόσα ξόδεψαν και 39 όχι).           Σε σχέση με το φύλο (παράρτημα, πίν. 2.),  παρατηρούμαι ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ελαφρός μεγαλύτερο πρόβλημα 59% έναντι των ανδρών 54%. Ιδιαίτερα το τελαυταίο εξάμηνο  το 69% των γυναικών παρουσιάζουν πρόβλημα στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης σε αντίθεση με το ποσοστό αυτό των ανδρών που είναι 38%. (γρ. παρ. 4).     

   ΓΡΑΦ. ΠΑΡ.4          Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας τους διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες προτιμούν τους ιδιώτες γιατρούς κατά 76%, ενώ οι γυναίκες τους γιατρούς του ασφαλιστικού τους φορέα κατά 56% (γρ. παρ. 5).   ΓΡΑΦ. ΠΑΡ. 5              Για τις εργαστηριακές εξετάσεις και τα δύο φύλα προτιμούν το δημόσιο ασφαλιστικό φορέα τους, με ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό αυτό των γυναικών 74% έναντι των ανδρών72%. ( γραφ. παρ. 6 ).       ΓΡΑΦ. ΠΑΡ. 6          Ως προς την ηλικία ( παράρτημα, πίν. 3 ), παρατηρούμαι ότι όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο μεγαλύτερο εμφανίζεται και το πρόβλημα στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης ο ( γραφ. παρ. 7 ).    ΓΡΑΦ. ΠΑΡ. 7         Σε ηλικίες άνω των εξήντα τα προβλήματα  στην οσφυϊκή περιοχή είναι πολύ περισσότερα  σε σχέση με τις υπόλοιπες διαβαθμισμένες ηλικίες της κλίμακας .Και  πιο συγκεκριμένα οι υπάλληλοι των ηλικιών 29 έως 39 παρουσιάζουν πρόβλημα σε ποσοστό 46% , οι υπάλληλοι των ηλικιών 40 έως 49 παρουσιάζουν πρόβλημα  σε ποσοστό 61% οι υπάλληλοι των ηλικιών 50 έως 59 παρουσιάζουν πρόβλημα  σε ποσοστό 57% ενώ οι υπάλληλοι των ηλικιών 60 και άνω  παρουσιάζουν πρόβλημα  σε ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αυτό του 75% .   Ως προς το σωματικό βάρος διαπιστώσαμε τα εξής : ενώ θα περίμενε κανείς  ότι όσο μεγαλύτερο θα είναι το σωματικό βάρος  τόσο περισσότερα θα είναι και τα προβλήματα, τα ευρήματα στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν δείχνουν να υπάρχει κάποια σοβαρή συσχέτιση μεταξύ του σωματικού βάρους και των προβλημάτων στην οσφυϊκή μοίρα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες .Συνεπώς δε παρουσιάζεται θετική συσχέτιση μεταξύ αυξημένου σωματικού βάρους και προβλημάτων στην οσφυϊκή περιοχή σε άνδρες και γυναίκες .( γραφ. παρ. 8 κ 9 ).   

 ΓΡΑΦ. ΠΑΡ. 8                 ΓΡΑΦ. ΠΑΡ. 9                     Τέλος ως προς τις γραμματικές γνώσεις ( παράρτημα, πίν. 5 ), βλέπουμε ότι όσο αυξάνεται η βαθμίδα εκπαίδευσης των υπαλλήλων των εφοριών, τόσο μάλλον, εμφανίζονται περισσότερα προβλήματα.(γραφ. παρ. 10 ).  Επιπλέον παρατηρούμε ότι οι υπάλληλοι με πανεπιστημιακή εκπαίδευση προτιμούν να απευθύνονται σε ιδιώτη γιατρό ( 61% ), ενώ για τις εξετάσεις, οι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης προτιμούν τον ασφαλιστικό τους φορέα ( γραφ. παρ. 10 ).    ΓΡΑΦ. ΠΑΡ. 10       ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  Από την παρούσα έρευνα εξάγονται κάποια σίγουρα συμπεράσματα ενώ κάποια άλλα ερωτήματα χρειάζονται μεγαλύτερη έρευνα για να απαντηθούν με σιγουριά.  Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι περισσότεροι από τους μισούς ,σε ποσοστό  57%,  υπαλλήλους των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών  του Νομού Μεσσηνίας έχουν  αντιμετωπίσει πρόβλημα στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης είτε είναι άνδρες, είτε  είναι γυναίκες. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων αντιμετωπίζει πρόβλημα τόσο στην ποιότητα ζωής του, όσο και στην ποιότητα της εργασίας του εξαιτίας των προβλημάτων στην οσφυϊκή περιοχή  .Μια άλλη διάσταση αυτού  του προβλήματος είναι το ποσό των  χρημάτων  που ξοδεύουν οι ίδιοι οι εφοριακοί υπάλληλοι  για την θεραπεία τους.  Το ποσό των 389 ευρώ κατά μέσω όρο, που διαπιστώθηκε  στη παρούσα μελέτη, ότι ξοδεύουν,  πιστεύουμε ότι είναι μεγάλο ποσό, από την στιγμή που είναι ήδη ασφαλισμένοι σε κάποιο ασφαλιστικό φορέα του δημοσίου. Ξεκάθαρο είναι  ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων απευθύνεται σε ιδιώτες γιατρούς και σε ιδιωτικά εργαστήρια για τις εξετάσεις τους,- αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους ασφαλιστικούς φορείς.        Τέλος  χρειάζεται σίγουρα μια περαιτέρω έρευνα για τον τρόπο ζωής του μέσου υπαλλήλου ( π.χ. αν γυμνάζεται ), για να δούμε κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπίσει, είτε προλαμβάνοντας, είτε κατά τη διάρκεια  της θεραπείας τα  προβλήματα στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής.     ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ                                                

    ΠΙΝΑΚΑΣ 1.                              

           

    ΠΙΝΑΚΑΣ 3.                              

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Δελληγιάννη Α.Κατσαρίδης Β..    

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Επόμενα »