Τα χαρακτηριστικά των εικονικών κόσμων

Οκτώβριος 11, 2008 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σύμφωνα με το άρθρο της Sarah Robbins-Bell (2008) «Higher Education as Virtual Conversation», οι εικονικοί κόσμοι (virtual worlds) έχουν τα παρακάτω τέσσερα χαρακτηριστικά:

α) επιμονή, διατήρηση, διάρκεια (persistence): όταν ένας χρήστης αποσυνδεθεί από αυτούς, δεν παύουν να υπάρχουν, αλλά παραμένουν διαθέσιμοι στους άλλους χρήστες και σε ενδεχόμενες αλλαγές. Έτσι, όταν ο χρήστης επανασυνδεθεί, μπορεί να βρει αλλαγμένο το περιεχόμενό τους.

β) είναι πολυχρηστικοί (multiuser): στο περιβάλλον των εικονικών κόσμων μπορούν να εισέρχονται πλήθος χρηστών από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

γ) οι χρήστες αντιπροσωπεύονται από avatars: πρόκειται για ψηφιακό προσωπείο (persona) που επιλέγει ο χρήστης για να συμμετάσχει στους εικονικούς κόσμους. Ανθρωπόμορφα ή όχι τα άβαταρς κατευθύνονται από τους χρήστες και λειτουργούν ως πράκτορές τους (agents).

δ) εξυπηρετούνται από μια ευρεία περιοχή δικτύου και όχι απλώς από ένα τοπικό δίκτυο (wide area network).

international-space-flight-museum_second-life.jpg

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορούν να έχουν εκπαιδευτικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, η διάρκεια των εικονικών κόσμων επιτρέπει την πρόσβαση σε μαθησιακό περιεχόμενο και δραστηριότητες πέρα από τις ώρες λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η ταυτόχρονη παρουσία χρηστών από όλο τον κόσμο επιτρέπει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στην πληροφόρηση και διαμορφώνει πολυπολιτισμική ταυτότητα και συνείδηση. Η χρήση avatars ως προέκταση του εαυτού ενός χρήστη επιτρέπει τον πειραματισμό στην παρουσίαση προσωπικότητας και συναισθημάτων και το παιχνίδι ρόλων. Τέλος, η παγκόσμια εμβέλεια του δικτύου των εικονικών κόσμων επιτρέπει την διαθεματικότητα σε ερευνητικά προγράμματα και τη συνεργασία απομακρυσμένων εκπαιδευτικών οργανισμών αλλά και μαθητών από διαφορετικές χώρες.

Πηγή: Sarah Robbins-Bell (2008) » Higher Education as Virtual Conversation «, EDUCAUSE Review, vol. 43, no. 5 (September/October 2008).

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο πατώντας  εδώ.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  εικονικοί κόσμοι (Virtual Worlds) Ετικέτες: , , , , , .

Αφήστε μια απάντηση


Μεταστοιχεία

Οκτώβριος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπ   Νοέ »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

3D παρουσίαση του site

Dan Wilson_Breathless

Πρόσφατα άρθρα

Ετικέτες

Kατηγορίες

Αρχείο

Blogroll

RSS Educational Technology

RSS E-Learning

RSS T.Π.Ε & Εκπαίδευση

RSS Εκπαίδευση-ειδήσεις