Οι πολύγλωσσοι είναι και εξυπνότεροι

Η εκμάθηση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας, πέρα από την μητρική, κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα, μας κάνει εξυπνότερους…
αναπτύσσει τς νοητικές ικανότητες του μυαλού μας, ενισχύει τη μνήμη και μας προφυλάσσει από την άνοια. Με άλλα λόγια η γνώση ξένων γλωσσών, αποτελεί μία ευεργετική μορφή εκπαίδευσης του εγκεφάλου.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η διγλωσσία επιδρά θεμελιωδώς στον εγκέφαλο και μεταβάλλει τον τρόπο που το νευρικό σύστημα αντιδρά στους ήχους, όπως έδειξαν τα σχετικά εργαστηριακά πειράματα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις σε διάφορους ήχους, 48 υγιών εθελοντών, εκ των οποίων οι 23 γνώριζαν μια ξένη γλώσσα. Οι ερευνητές είχαν συνδέσει τους εγκεφάλους των εθελοντών με ηλεκτρόδια, ώστε να καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματά τους.

Όπως διαπιστώθηκε, όταν επικρατούσε σχετική ησυχία στο εργαστήριο, και οι δύο ομάδες, όσοι μιλούσαν μόνο την μητρική γλώσσα και όσοι μιλούσαν και μία δεύτερη, είχαν παρόμοιες εγκεφαλικές αντιδράσεις στους διάφορους ήχους. Όταν όμως σκοπίμως το εργαστήριο κατακλύστηκε από ηχητικά ερεθίσματα και θορύβους, τότε τα μέλη της δεύτερης ομάδας των ξενόγλωσσων τα κατάφεραν πολύ καλύτερα στο να επεξεργαστούν τους ήχους, να εστιάσουν την προσοχή τους στη φωνή του εκάστοτε ομιλητή και να αποκόψουν τους άλλους θορύβους στο υπόβαθρο. Η διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες εθελοντών ήταν ορατή και στα εγκεφαλικά κύματά τους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι, όσοι γνωρίζουν κι άλλη γλώσσα, έχουν πιο αποδοτικό ακουστικό σύστημα, πιο ευέλικτο και πιο ικανό να εστιάζεται αυτομάτως στα ηχητικά ερεθίσματα να τα επεξεργάζεται. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Βιορίκα Μαριάν, «οι άνθρωποι λύνουν σταυρόλεξα και κάνουν άλλες δραστηριότητες για να διατηρήσουν κοφτερό το μυαλό τους, Όμως ανακαλύψαμε ότι παρόμοια πλεονεκτήματα προέρχονται από τη γνώση και τη χρήση μιας δεύτερης γλώσσας». Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η διγλωσσία βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας.

Λεονάρντο Ντα Βίντσι (1452 – 2 Μαίου 1519)

Ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός και επιστήμονας, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αποτελεί την προσωποποίηση του Αναγεννησιακού ανθρώπου.Νόθος γιος του δικηγόρου Πιέρο ντα Βίντσι και της χωρικής Κατερίνας, γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1452 στην πόλη Αντσιάνο, κοντά στο Βίντσι της Ιταλίας. Το πλήρες όνομα του ήταν «Leonardo di ser Piero da Vinci».

Ο Λεονάρντο μεγάλωσε με τον πατέρα του στην πόλη της Φλωρεντίας, όπου από πολύ μικρή ηλικία έδειξε δείγματα της ευφυΐας και του καλλιτεχνικού του ταλέντου. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών στάλθηκε ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο του φλωρεντίνου ζωγράφου και αρχιτέκτονα Αντρέα ντελ Βερόκιο, στο πλάι του οποίου παρέμεινε έως το 1480.

Αυτή την περίοδο έγιναν και οι πρώτες δημιουργίες του, στις οποίες αναδεικνύεται το ταλέντο του στο σχέδιο, αλλά και η πειθαρχημένη προσοχή του στη λεπτομέρεια. Χαρακτηριστικό είναι το πρώτο σχέδιό του, που απεικονίζει ένα τοπίο απ’ την κοιλάδα του ποταμού Άρνου και ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου του 1473.

Ως ο πρώτος ανεξάρτητος πίνακας του Λεονάρντο θεωρείται από πολλούς η «Παναγία με το Γαρύφαλλο», που σήμερα βρίσκεται στην Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου, αν και μάλλον τον ζωγράφισε όσο βρισκόταν ακόμα στο εργαστήριο του Βερόκιο. Σε αυτό το έργο διακρίνονται και επιδράσεις από τους φλαμανδούς ζωγράφους του παρελθόντος. Ανάλογοι πίνακες ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένοι τον 15ο αιώνα στη Φλωρεντία και προορίζονταν για ιδιωτικό προσκύνημα.

Κατά διαστήματα, ο Λεονάρντο συνέτασσε μικρούς καταλόγους των έργων του, από τους οποίους γνωρίζουμε πως στα πρώτα χρόνια της παραμονής του στη Φλωρεντία ζωγράφισε αρκετούς πίνακες με την Παναγία. Παράλληλα, όμως, πειραματίστηκε και με φανταστικά θέματα που του επέτρεπαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό να εκφραστεί ελεύθερα. Ωστόσο, η θεματολογία αυτού του είδους δεν ήταν τόσο αποδεκτή εκείνη την εποχή.

Οι πρώτοι πίνακες του Λεονάρντο δείχνουν πως δεχόταν αρχικά μικρές παραγγελίες. Την ίδια περίοδο που ο ντα Βίντσι ξεκινούσε την πορεία του, ζωγράφοι όπως ο Μποτιτσέλι ή ο Ντομένικο Γκιρλαντάγιο (δάσκαλος του Μιχαήλ Άγγελου) βρίσκονταν στο αποκορύφωμα της καριέρας τους. Φαίνεται πως σημαντικό ρόλο στο να δεχτεί ο Λεονάρντο τις πρώτες μεγάλες παραγγελίες έργων διαδραμάτισε ο πατέρας του και ειδικά η συνεργασία του ως συμβολαιογράφος με τη Σινιορία, δηλαδή την «κυβέρνηση» της πόλης.

Ήδη από τη δεκαετία του 1470, ο ντα Βίντσι φαίνεται πως είχε καθιερωθεί ως σημαντικός ζωγράφος. Η περίοδος μέχρι το 1482 αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την πρώτη εποχή της δημιουργίας του. Ανάμεσα στα σημαντικά έργα που του αναθέτουν είναι ένας πίνακας με θέμα την προσκύνηση των μάγων για την Αγία Τράπεζα της εκκλησίας του Σαν Ντονάτο. Αυτή η παραγγελία ίσως να αποτέλεσε το λόγο για τον οποίο εγκατέλειψε ένα προηγούμενο έργο του, τον Άγιο Ιερώνυμο. Ωστόσο, και η Προσκύνηση των Μάγων τελικά θα μείνει ημιτελής, πιθανόν λόγω της μετακόμισης του ντα Βίντσι στο Μιλάνο.

Το 1482 ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μετακομίζει στο Μιλάνο, μία από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις της εποχής, επιχειρώντας ένα νέο ξεκίνημα ως καλλιτέχνης. Η πρώτη παραγγελία ήρθε από την αδελφότητα των φραγκισκιανών μοναχών, που του ανέθεσαν -σε συνεργασία με δύο ακόμα ζωγράφους- ένα σημαντικό έργο, αφιερωμένο στη γιορτή της Άμωμης Σύλληψης. Πρόκειται για την «Παναγία των Βράχων», έναν πίνακα που τον καθιέρωσε ως ζωγράφο.

Την περίοδο 1487 – 1490 έγινε μέλος της αυλής του ηγεμόνα του Μιλάνου, Λουδοβίκου Σφόρτσα, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του ως μηχανικός, ζωγράφος και γλύπτης. Εκεί καθιερώθηκε ως προσωπογράφος -χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί το πορτρέτο της Cecillia Gallerani, γνωστό και ως «Η κυρία με την ερμίνα».

Την ίδια περίπου περίοδο εργάστηκε ως σύμβουλος αρχιτέκτονας στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου, ενώ το διάστημα 1495-1498, έπειτα από παραγγελία του Λουδοβίκου Σφόρτσα, ζωγράφισε τον «Μυστικό Δείπνο» στο μοναστήρι της Σάντα Μαρία ντε λε Γκράτσιε, που σε συνδυασμό με τη μεταγενέστερη δημιουργία της Μόνα Λίζα απογείωσαν τη φήμη του.

Τον Δεκέμβριο του 1499, μετά την ήττα του Λουδοβίκου Σφόρτσα από τα γαλλικά στρατεύματα, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι εγκαταλείπει το Μιλάνο και περνά ένα διάστημα στη Βενετία, για να επιστρέψει το 1500 στη Φλωρεντία, όπου ξεκινά ίσως η παραγωγικότερη περίοδός του ως ζωγράφος. Τον Ιούνιο του 1502 διορίζεται από τον Καίσαρα Βοργία «στρατιωτικός αρχιτέκτονας και μηχανικός». Μαζί του θα ταξιδέψει στην κεντρική και άνω Ιταλία, σχεδιάζοντας διάφορα οχυρωματικά έργα και χάρτες για τις εκστρατείες του Καίσαρα.

Μόνα Λίζα ή Τζοκόντα (1503-1506)

Το Μάρτιο του επόμενου χρόνου επιστρέφει και πάλι στη Φλωρεντία, όπου ο Φραντσέσκο ντελ Τζοκόντο του αναθέτει να ζωγραφίσει το πορτρέτο της συζύγου του, της περίφημης Τζοκόντα. Ο πίνακας αυτός θεωρείται το γνωστότερο έργο του Λεονάρντο κι ένας από τους διασημότερους του κόσμου, ιδιαίτερα μετά την κλοπή του από το Λούβρο το 1911 και τη μυστηριώδη εύρεσή του στη Φλωρεντία το 1913. Ο ντα Βίντσι δεν παρέδωσε ποτέ το έργο στον παραγγελιοδότη του, πιθανότατα λόγω ενός άλλου έργου που του ανατέθηκε, της τοιχογραφίας της «Μάχης του Ανγκιάρι» (1440) για την αίθουσα συνεδριάσεων του Παλάτσο Βέκιο, έργο που επίσης αφέθηκε ημιτελές.

Την περίοδο 1508-1512 ζει σχεδόν αποκλειστικά στο Μιλάνο, παρέχοντας τις υπηρεσίες του στον κυβερνήτη της πόλης Σαρλ Ντ’ Αμπουάζ. Επίσης, εργάστηκε ως αρχιτέκτονας και συνέβαλε στην επέκταση του αρδευτικού συστήματος. Με την ιδιότητα του ζωγράφου και μηχανικού, ανέλαβε τη δημιουργία ενός αγάλματος για τον στρατηγό Giangiacomo Trivulzio, διοικητή των γαλλικών στρατευμάτων που κατέλαβαν το Μιλάνο. Ούτε αυτό το έργο, όμως, ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το Σεπτέμβριο του 1513, μετά το θάνατο του Αμπουάζ (1511) και την εκδίωξη των Γάλλων από το Μιλάνο (1512), ο Λεονάρντο επισκέπτεται τη Ρώμη υπό την προστασία του αδελφού του πάπα Λεόντα Ι’, Τζουλιάνο των Μεδίκων. Στο περιβάλλον της παπικής αυλής καταπιάνεται με διάφορα επιστημονικά πειράματα και μελέτες. Πέρα από διάφορες εφευρέσεις του, σχεδιάζει το έργο της αποξήρανσης των ελών της περιοχής Ποντίνι, νότια της Ρώμης.

Μετά το θάνατο του Τζουλιάνο των Μεδίκων, το 1516, δέχεται την πρόσκληση του βασιλιά της Γαλλίας, Φραγκίσκου Α’ και εργάζεται ως ζωγράφος της βασιλικής αυλής. Παράλληλα, συνεχίζει τα πειράματά του και ασχολείται με αρχιτεκτονικά και αρδευτικά σχέδια. Στις 23 Απριλίου του 1519 συντάσσει τη διαθήκη του και τελικά πεθαίνει στις 2 Μαΐου στο Κλου της Γαλλίας, κοντά στον βασιλικό πύργο του Αμπουάζ.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1480, ο ντα Βίντσι καταπιανόταν σχεδόν με όλα τα επιστημονικά πεδία. Στα διασωθέντα σχέδιά του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων άρματα μάχης, ευφάνταστες ιπτάμενες μηχανές και μία ιδανική πόλη, με λεωφόρους, κανάλια υδρεύσεως, σιντριβάνια, πλατείες, κήπους, στοές και οχυρά. Τα σχέδια και οι εφευρέσεις του συχνά ξεπερνούσαν κατά πολύ τις τεχνικές δυνατότητες της εποχής.

Τον Απρίλιο του 1489 ξεκίνησε τη συγγραφή ενός βιβλίου υπό τον τίτλο «Περί της ανθρώπινης μορφής», το οποίο όμως δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Παράλληλα έκανε διάφορες μελέτες πάνω στην ανθρώπινη ανατομία, συγκρίνοντας τις «θεωρίες» του με τη μοναδική σωζόμενη σχετική θεωρία που υπήρχε την εποχή εκείνη, τον Άνθρωπο του Βιτρούβιου. Ο Βιτρούβιος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως το ανθρώπινο σώμα -με τα χέρια σε έκταση- μπορούσε να χωρέσει στα δύο τέλεια γεωμετρικά σχήματα, τον κύκλο και το τετράγωνο και πως το κέντρο του σώματος ήταν ο αφαλός. Ο Λεονάρντο, με τις δικές του μελέτες, διόρθωσε κάποιες ανακολουθίες του Βιτρούβιου.

Αν και η γνώση των ανθρώπινων διαστάσεων και αναλογιών ήταν δεδομένη για πολλούς από τους καλλιτέχνες του 15ου αιώνα, ο Λεονάρντο ήταν ο μοναδικός που επιχείρησε τόσο λεπτομερείς μελέτες.

Είναι ακόμα γνωστό από αρκετά σχέδια του, πως μελετούσε τις διαστάσεις του ανθρώπινου κρανίου και τις “κοιλότητες” του εγκεφάλου. Σε ένα από τα σχέδια του, αποτυπώνει την αντίληψη που κυριαρχούσε κατά τον Μεσαίωνα, σύμφωνα με την οποία ο εγκέφαλος αποτελείται από τρία τμήματα, το ένα πίσω από το άλλο, με το πρώτο να προσλαμβάνει τα ερεθίσματα, το δεύτερο να τα επεξεργάζεται και το τρίτο να τα αποθηκεύει. Επιπλέον, διασώζεται σχέδιο του ντα Βίντσι που αναπαριστά τη συνουσία ενός άνδρα με μια γυναίκα, το οποίο πιθανότατα εντάσσεται σε γενικότερες μελέτες του γύρω από τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων του ανθρώπου.

Ο Λεονάρντο διατύπωσε διάφορες απόψεις σχετικά με την επίδραση και τη λειτουργία ουσιών που συνδέονται με διαφορετικά μέρη του σώματος. Πίστευε χαρακτηριστικά πως τα δάκρυα προέρχονταν από την καρδιά, το κέντρο όλων των συναισθημάτων. Η σημασία αυτών των θέσεων -έστω και λανθασμένων- έγκειται στο γεγονός πως οι ερμηνείες για τα ανθρώπινα συναισθήματα συνδέονταν με συγκεκριμένα όργανα του σώματος.

3 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ…
μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.

Εντυπωσιακή παρουσία της Φιλαρμονικής Λεχαινών στο Μεσολόγγι

Εντυπωσιακή η παρουσία της Φιλαρμονικής Λεχαινών  στο Μεσολλόγι

Εντυπωσιακή, ήταν και φέτος, η παρουσία της Φιλαρμονικής Λεχαινών καθώς έκλεψε για μία ακόμα φορά τις εντυπώσεις, λαμπρύνοντας με την παρουσία της, τις Λατρευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν , το Σάββατο και την Κυριακή 07/08-04-2012, στην Ι. Π  Μεσολογγίου, προς τιμήν των Ελεύθερων Πολιορκημένων Αγωνιστών.

Η Φιλαρμονική Λεχαινών υπό την άψογη διεύθυνση του Αρχιμουσικού της  Κων/νου Κοτσορώνη, εντυπωσίασε με την δυναμική είσοδο & την εμφάνιση της, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων που είχαν σπεύσει να τιμήσουν με τη παρουσία τους τις εορτές.

Η Φιλαρμονική Λεχαινών απέδωσε τα μουσικά κομμάτια ?Κυρία των Αγγέλων-Santa Filomena- καθώς και το δύσκολο και σπάνιο Θριαμβευτικό εμβατήριο, Corpus Domini (για πρώτη φορά) , που απέσπασε  και το πιο θερμό χειροκρότημα από όλες τις Φιλαρμονικές, τις συνοδείες τους και όλους τους ακροατές.

Θερμές ευχαριστίες, αξίζουν στην συνοδεία της Φιλαρμονικής μας, που αποτελείτο από το Δ.Σ του Συλλόγου Φιλόμουσων Λεχαινών (Γαλάτης Γεώργιος-Πρόεδρος,  Μίγκος Ανδρέας-Αντιπρόεδρος, Λυμπέρη Ιωάννα- Γραμματέας) καθώς στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και στον Δήμαρχο, Κο Αρβανίτη Δημήτριο, για την ευγενική οικονομική στήριξη, αναλαμβάνοντας πλήρως τη φιλοξενία και τα έξοδα της αποστολής της Φιλαρμονικής Λεχαινών, κατά την 2μερη παρουσία μας στην Ι. Π του Μεσολογγίου.

Τα περισσότερα εύσημα ανήκουν σαφώς στα μέλη-μουσικούς της Φιλαρμονικής Λεχαινών, που με αυταπάρνηση και κόπο εργάστηκαν πυρετωδώς για την εξαιρετική απόδοση και  εμφάνιση της Φιλαρμονικής Λεχαινών, που ως ένα σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο της ευρύτερης περιοχής μας, συμβάλλει διαχρονικά στα υγιή ιδεώδη και τις αρχές της προσφοράς για την  πολιτιστική ανάπτυξη του  τόπου μας.

Καρναβάλι στα Λεχαινά!!!!

Κέρδισε τις εντυπώσεις η μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Λεχαινά. Μικροί και μεγάλοι έχοντας σύμμαχο και τον καλό καιρό ξεφάντωσαν συμμετέχοντας σε μια σειρά από αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Για άλλη μια φορά ο Γενιτσαρίστικος χορός που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στα Λεχαινά έκλεψε την παράσταση.

Αστεία Κλιπάκια από τους Simpsons

Απόκριες στην Ηλεία!!!!!


Απόκριες στην Ηλεία!

Κόντρα στην κρίση, το μνημόνιο και τα νέα μέτρα οι Ηλείοι θα γιορτάσουν και φέτος το τριήμερο της Αποκριάς με πλήθος εκδηλώσεων από άκρη σε άκρη του νομού.

Το αποκριάτικο κλίμα επικρατεί σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ηλείας με τα νυχτερινά μαγαζιά να έχουν ήδη ξεκινήσει τα μασκέ πάρτυ.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στους Ηλειακούς Δήμους ξεκινούν από την Παρασκευή και θα κορυφωθούν τη Δευτέρα που θα εορταστούν και τα παραδοσιακά Κούλουμα…

Δήμος Πύργου

Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα στο Κατάκολο

Κούλουμα στο Δ.Δ Χειμαδιού και αλευροπόλεμος

Δήμος Ήλιδος

Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα στην Κουρούτα

Δήμος Πηνειού

Παρασκευή: 17:00 Μπουλοδρομίες στην πλατεία του πρωην Δημαρχείου Τραγανού

Σάββατο: 17:00 Παιδικό αποκριάτικο πάρτυ στην πλατεία του πρώην Δημαρχείου Τραγανού

Κυριακή: 15:00 Μεγάλη Παρέλαση 17ου Τραγανέικου Καρναβαλιού

Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα στην παραλία Θινών Βαρθολομιού

Κούλουμα στη Μπούκα Γαστούνης

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Παρασκευή : 19:00 Έξοδος Καρναβάλου στα Λεχαινά

Σάββατο : Πρωί Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού στα Λεχαινά

19:00 Η Γκοτσαριά της Μυρσίνης ξεκινά το χορό από το χωριό στις 19:30 χορεύει στο Στρούσι μαζί με την τοπική Γκοτσαριά και στις 20:00 συναντιούνται στα Λεχαινά με τη Γκοτσαριά Λεχαινών για το Γενιτσαρίστικο χορό.

19:00 1η Βραδινή Ποδαράτη Ανδραβίδας

Καθαρά Δευτέρα: 13:00 Κούλουμα στο Καπελέτο και στις 15:00 το έθιμο του Γαϊδουρόγαμου.

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Σάββατο: 19:00 Αποκριάτικο Πάρτυ στην Πλατεία του Σμίλα

20:00 Αποκριάτικο Γλέντι Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα στην Ταβέρνα του Εσκείφ Ιμπραήμ

Κυριακή : 13:00 Μπούλες στο Αντρώνι

19:00 Αποκριάτικο πάρτυ στο Σμίλα και κάψιμο του Καρνάβαλου

Καθαρά Δευτέρα : 10:00 Κούλουμα στο Σμίλα

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Σάββατο: 16:00 Καρναβάλι στο Καλλίκωμο

Κυριακή: 15:00 Καρναβάλι Κρεστένων

15:00 Καρναβάλι Καλλιθέας

Μαχάτμα Γκάντι…σαν σήμερα

Ο μεγάλος Ινδός πολιτικός και στοχαστής, Μαχάτμα Γκάντι με τη φιλειρηνική δράση του, τη σκέψη και τα όσα κατάφερε έγινε μια από τις πιο διάσημες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα.
Ο Γκάντι πριν τη δολοφονία του, έδωσε στον εγγονό του ένα χαρτί με αυτά που αποκαλούσε «τα 7 αμαρτήματα του κόσμου». Επρόκειτο για 7 συνήθεις ανθρώπινες δραστηριότητες που πρέπει να συνοδεύονται μαζί με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.Αυτά ήταν τα ακόλουθα:

– Ευχαρίστηση χωρίς συνείδηση
– Πλούτος χωρίς εργασία
– Λατρεία χωρίς θυσία
– Γνώση χωρίς χαρακτήρα
– Εμπόριο δίχως ήθος
– Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά
– Πολιτική δίχως αρχές

Σε λίμνη μετατράπηκε (και) το άλσος της Σπιάτζας!

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 24ώρα στην Ηλεία έχουμε αντικρίσει πολλές καταστροφικές εικόνες ακόμα και με τοπία που…
παραμορφώθηκαν μετά τις ανεπανάληπτες βροχοπτώσεις.

Αν και πολύ κοντά στον Πύργο, το άλσος της Σπιάτζας, ξέφυγε του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης όπου και βρεθήκαμε στο χώρο αντικρίζοντας την εικόνα που βλέπετε στις φωτογραφίες…

Τo άλσος μετατράπηκε κι αυτό σε λίμνη με την… “βοήθεια” όχι μόνο της βροχής αλλά και από άντληση υδάτων παρακείμενων πλημμυρισμένων σπιτιών!…

Μάλιστα το άλσος απέκτησε και… νεροτσουλήθρες.

Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η νεροτσουλήθρα ήταν πραγματική!…

scorpions wind of change