Ιατρική “Αντιγήρανσης”

anti-aging κολάζ

Τρόποι και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ενάντια στη γήρανση

Από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τις αιτίες της γήρανσης και πως να την αποτρέψουμε, δεν υπάρχει ακόμα η ιατρική της αντιγήρανσης με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Ο όρος  αυτός όμως χρησιμοποιείται  κυρίως για εμπο­ρικούς  και λιγότερο για ιατρικούς λόγους.

Για να μπορεί να  παρέμβει αποτελεσμα­τικά η ιατρική πρέπει πρώτα να γίνουν γνωστοί οι διάφοροι μηχανισμοί της γήρανσης αλλά και η αιτία της.    Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι μπορούμε να παρέμβουμε ακόμα και τώρα με τις λίγες γνώσεις που έχουμε. Ίσως η σφοδρή επιθυμία μας ενάντια στη γήρανση, για αύξηση της διάρκειας ζωής μας και βελτίωση της ποιότητά της να μας κάνει να δοκιμάζουμε τρόπους διατροφής, πρόσθετα διατροφής, ορμόνες, βλαστοκύτταρα κ.α. που πολλές φορές μπορεί και να μας βλάψουν.

Εδώ θα αναφέρουμε τι χρησιμοποιεί η ιατρική αντιγήρανσης για να πετύχει την καθυστέρηση της γήρανσης ή και την “αναζωογόνηση” με τις γνώσεις που έχουμε αλλά και με μια κριτική ματιά.

Η γήρανση, τουλάχιστον με τα σημερινά  δεδομένα, δεν μπορεί να αποτραπεί.   Μπορούμε όμως να επιμηκύνουμε το προσδόκιμο τη ζωή μας και να έχουμε καλύτερη υγεία.   Όσον αφορά τη μέγιστη διάρκεια ζωής, μια περιορισμένη διατροφή σε θερμίδες αλλά πλούσια στα απαραίτητα συστατικά (βιτα­μίνες, ιχνοστοιχεία κλπ) μπορεί ίσως να την επεκτείνει και ταυτόχρονα να τη βελτιώσει.

Κατά μια έννοια ακόμα και η ασπιρίνη χρησιμοποιείται ενάντια στη γήρανση, εφόσον βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, συνεπώς και κάθε φάρμακο που βοηθά στην πρόληψη ή θεραπεία μιας πάθησης.

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την επιστημονική έρευνα και την πρόοδο στον τομέα της Διατροφής και της Διαιτολογίας, έχουν ανακαλυφθεί και διερευνηθεί κάποιες ουσίες, όχι τόσο γνωστές στα παλιότερα χρόνια, οι οποίες φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του οργα­νισμού μας και στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων. Έτσι, μάθαμε περισσότερα για τα ωμέγα λιπαρά οξέα, για το φυλλικό οξύ, τις φυτικές ίνες και άλλες.  Λόγω του όγκου των γνώσεων για τις ουσίες που σχετίζονται με τη διατροφή παρακάτω θα ασχοληθούμε μόνο με τις ουσίες που προβάλλονται ότι δρουν κυρίως ενάντια στη γήρανση.

Ουσίες ή τρόποι που χρησιμοποιεί η ιατρική αντιγήρανσης

Διατροφή με περιορισμένο αριθμό θερμίδων

Αντιοξειδωτικές ουσίες
Βιταμίνη Α
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Ε
Καροτενοειδή
Λυκοπένιο
Λουτείνη
α-Λιποϊκό οξύ
Σελήνιο

Θεραπεία με Ορμόνες
Αυξητική ορμόνη
Μελατονίνη
Δεϋδροεπιανδροστερόνη
Πρεγνενολόνη
Τεστοστερόνη
Οιστρογόνα και προγεστερόνη
Αδιπονεκτίνη

Άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται ενάντια στη γήρανση
Ακετυλο-L-Καρνιτίνη (Acetyl-L-Carnitine )
Συνένζυμο Q10
Κυστεΐνη και προκυστεΐνη
NADH
Βιταμίνη B5 ή παντοθενικό οξύ
Βιταμίνη B6 ή πυριδοξίνη
Διμεθυλο-αμινο-αιθανόλη (DMAE)
Βινποσετίνη (Vinpocetin )
Πικολινικό χρώμιο
Βασιλικός πολτός

Βλαστοκύτταρα

 

 

Διατροφή με περιορισμένο αριθμό θερμίδων

Είναι ο μόνος τρόπος για επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου, ο οποίος στηρίζεται σε πειραματικά δεδομένα από άλλους οργανισμός αλλά και από τα δημογραφικά στατιστικά από τη ζωή διαφόρων ομάδων πληθυσμών,  είναι η δια­τροφή με λιγότερες θερμίδες από το κανονικό.   Επειδή η διατροφή με περιορισμένες θερμίδες έχει αρνητική επίπτωση στη γονιμότητα, θα πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ.  Οι φανατικά  υπέρμαχοι της επιμήκυνσης της ζωής θα πρέπει ίσως να προσπα­θήσουν μια ήπια έκδοση αυτής της αγωγής.

Μολονότι έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αν εφαρμόσουμε αυτή τη θεραπευτική αγωγή αντιγήρανσης, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί από τους  περισσότερους ανθρώπους.

 

Αντιοξειδωτικές ουσίες

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες σχετίζονται με τη ιατρική αντιγήρανσης γιατί καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες ενοχοποιούνται για τη συσσώρευ­ση βλαβών στο κύτταρο.   Στα κύτταρά μας δημιουργούνται συνεχώς ελεύθερες ρίζες οι οποίες φυσιολογικά εξουδετερώνονται ενδογενώς.  Σε περίπτωση όμως που η συγκέντρωσή τους αυξηθεί κατά πολύ, και πολλές φορές ο τρόπος ζωής βοηθάει σε αυτό (στρες, κάπνισμα, ηλιακή ακτινοβολία, ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ) τότε το κύτταρο δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνο του.  Η λήψη τότε αντιοξειδωτικών ουσιών θεωρείται ότι βοηθά τον οργανισμό και μπορεί να προλαμβάνει έτσι διάφορες μορφές καρκίνου, πρόωρης γήρανσης του δέρματος κ.α.  Οι βιταμίνες Α, C, E, το σελήνιο, τα καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο και η λουτεΐνη, τα φλαβονοειδή/πολυφαινόλες, το συνένζυμο Q10, η γλουταθειόνη θεωρούνται αντιοξειδωτικές ουσίες.  Βεβαίως και ο οργανισμός παράγει δικές του αντιοξειδωτικές ουσίες.

Βέβαια να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι ο καλύτερος τρόπος για να πάρει αυτές τις ουσίες ο οργανισμός είναι το άτομο να τρώει ποικίλα φρούτα και λαχανικά.  Αν δεν μπορούμε να πάρουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα τότε θα πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα αλλά πάντα μετά από τη σύσταση των γιατρών.  Γιατί για παράδειγμα οι καπνιστές που παίρνουν συμπληρώματα β-καροτίνης αντί να κάνουν καλό στον εαυτό τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων.  Παρακάτω θα αναφερθούν οι κυριότερες ουσίες που χρησιμοποιεί η ιατρική αντιγήρανσης.  Αυτές είναι: οι βιταμίνες Α, C και κυρίως η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή (β-καροτένιο – λυκοπένιο κ.α.), το α-λιποϊκό οξύ, το σελήνιο.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Στις ζωικές τροφές υπάρχει ως ρετι­νόλη ενώ στις φυτικές ως β-καροτένιο ή άλλα καροτενοειδή.  Το σώμα μας μετατρέπει τα καροτενοειδή ιδιαιτέρα το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) συμμετέχει σε πολλά ενζυμικά συστήματα και είναι γνωστή για τη χρησιμότητά της.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβρά­δυνση της γήρανσης.

Καροτενοειδή
Λυκοπένιο
Λουτείνη
α-Λιποϊκό οξύ
Σελήνιο

 

 

Τελειώνοντας…

Η πώληση των ελιξιρίων μακροζωίας ήταν πάντα πολύ κερδοφόρα επιχείρηση.  Αν ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν, θα δούμε ότι οι άνθρωποι έχουν πεισθεί ότι θα διατηρήσουν την νεότητά τους διατηρώντας την παρθενία τους, πίνοντας αίμα από μονομάχους ή με έγχυση παρασκευασμάτων από όρχεις πιθήκων, ινδικών χοιριδίων κ.α.  Στη σημερινή εποχή με μεγάλη ευκολία οι άνθρωποι παίρνουν αντιγηραντικά χάπια ή κάνουν ενέσεις με ορμόνες που τους δίνουν νεότητα με οποιοδήποτε πολλές φορές κόστος. Αλλά τι από αυτά έχει πράγματι λειτουργήσει;   Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τώρα τίποτε δεν μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει τη γήρανση.  Ίσως η διατροφή με λιγότερες από το κανονικό θερμίδες αλλά αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχτεί στους ανθρώπους.  Πάντως αν προσέχουμε τη διατροφή μας και τον τρόπο ζωής μας θα είμαστε υγιέστεροι.