ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ-4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Μια πρωτότυπη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στην τάξη Γ2 με την τεχνολογία 3D της Google

Στην τάξη Γ2 γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων- 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- με μια πρωτότυπη δραστηριότητα που συνδύασε την εκπαίδευση με την τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή 3D ζώων της Google, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ζώα όπως τίγρεις, αρκούδες και κοάλα με έναν πρωτοποριακό τρόπο. Οι μαθητές παρακολούθησαν τα ζώα να εμφανίζονται σε τρισδιάστατα μοντέλα τους, μέσα στον χώρο της τάξης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τα παρατηρήσουν από κοντά και να μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά.

Η χρήση της τεχνολογίας επέτρεψε στους μαθητές να αλληλεπιδράσουν με τα ζώα σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία μάθησης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά ανέπτυξαν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας την αξία της προστασίας των ζώων και των οικοσυστημάτων τους. Η δράση αυτή συνδύασε τη μάθηση με το παιχνίδι και έκανε τη μέρα μας ξεχωριστή!IMG 20241007 124558 IMG 20241007 124341 IMG 20241007 124648 IMG 20241007 125249 IMG 20241007 124815 IMG 20241007 1250462

1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων – Δράση Γ2 Τάξης

Με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων”, που εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, οι μαθητές της Γ2 τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης συμμετείχαν σε μια ιδιαίτερη δράση για να τιμήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Αρχικά, τους δόθηκε ένα ποίημα που διάβασαν όλοι μαζί, και στη συνέχεια τα παιδιά έφτιαξαν καρτούλες σε σχήμα καρδιάς, όπου έγραψαν λόγια αγάπης και ευγνωμοσύνης για τους αγαπημένους τους ηλικιωμένους.

Στη δεύτερη δραστηριότητα, οι μαθητές δημιούργησαν ένα συννεφόλεξο, καταγράφοντας τις λέξεις που τους έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτονται τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Λέξεις όπως ‘στοργή’, ‘αγάπη’, ‘ασφάλεια’ και ‘αγκαλιά’ κυριάρχησαν, αποδεικνύοντας την ισχυρή συναισθηματική τους σύνδεση.

Η ημέρα έκλεισε με την παραγωγή ενός τραγουδιού, όπου με τη βοήθεια ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, οι λέξεις του συννεφόλεξου μετατράπηκαν σε στίχους και συνθέθηκαν σε μουσική. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πρωτότυπο τραγούδι, που χάρισε στους μαθητές της Γ2 τάξης μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη δημιουργικότητα και συναισθηματική έκφραση.

Για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ

https://suno.com/song/4b5d2589-dc5e-4cae-bd0c-7d3e51de0a45

εικόνα Viber 2024 10 02 00 35 01 227εικόνα Viber 2024 10 02 00 34 56 938 εικόνα Viber 2024 10 02 00 34 55 074εικόνα Viber 2024 10 02 00 34 53 210εικόνα Viber 2024 10 02 00 34 51 489εικόνα Viber 2024 10 02 00 34 56 338

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια πηγή πληροφοριών. Προσφέρει γρήγορα και εύκολα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Με ένα κλικ μπορείς να έχεις μπροστά στην οθόνη σου σχεδόν όποια πληροφορία θέλεις. Κρύβει όμως και πολλούς κινδύνους και γι’ αυτό πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Ακολουθούν κάποιες οδηγίες για να μπορείς να “σερφάρεις” με ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Ασφαλής παρουσία στο Διαδίκτυο
  • Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι.

  • Μην δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας.

  • Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.

  • Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μην δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.

  • Να είστε επιφυλακτικός/ή ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο Διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του.

  • Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

  • Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, video κτλ.) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του Διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

  • Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.

  • Μην χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο Διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια.

Οδηγίες καλής χρήσης του Διαδικτύου

  • Τα μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και οι πληροφορίες που αποστέλλετε με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου δεν πρέπει:

    • να προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διάφορες μειονότητες.

    • να σχετίζονται με παράνομες πράξεις.

    • να έχουν υβριστικό χαρακτήρα.

    • να τους προσβάλλουν, αλλά να ακολουθούν τους νόμους, τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του Διαδικτύου.

       

Εθισμός στο διαδίκτυο και τα διαδικτυακά παιχνίδια

Μια σύγχρονη μάστιγα που αγγίζει όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα είναι ο εθισμός στο Διαδίκτυο. Ενα σύνθετο πρόβλημα με σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητα των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους.
Η κατάχρηση του Διαδικτύου αφορά κυρίως τις εφηβικές ηλικίες, ενώ «χτυπά» περισσότερο τα αγόρια, παιδιά δυσλειτουργικών οικογενειών και άτομα με ευάλωτο ψυχισμό. Tα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί επιστημονικές μονάδες που στοχεύουν στην απεξάρτηση από το Ιντερνέτ, κάτι το οποίο, όπως φαίνεται, προϋποθέτει υγιείς σχέσεις στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Τι εννοούμε με τον όρο «εξάρτηση» από το Διαδίκτυο;
Εννοούμε την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου σε βαθμό που να προκαλεί αντικοινωνική συμπεριφορά και μη φυσιολογική ανάπτυξη της ψυχοσύνθεσης του ατόμου, θέτοντας παράλληλα εμπόδια στην προσωπική του εξέλιξη.
Το φαινόμενο είναι συνηθέστερο σε παιδιά εφηβικής ηλικίας λόγω της ανώριμης προσωπικότητάς τους, εμφανίζεται, όμως, και σε ενηλίκους.

Εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια

Ένα φαινόμενο που αναδύεται στις μέρες μας είναι ο εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια με αποτέλεσμα οι νέοι να αφιερώνουν πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη ενός Η/Υ. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα όπως επιθετικότητα, εθισμό και κοινωνική απομόνωση. Είναι άτομα που δεν μπορούν να ικανοποιούν κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες και δεν μπορούν να ελέγξουν τη χρήση. Άλλα αίτια εθισμού είναι η μοναξιά, άγχος,κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Σημαντικό  ρόλο στον εθισμό παίζει και η ψυχολογία του παίκτη, γιατί στα διαδικτυακά παιχνίδια δημιουργείς ένα νέο χαρακτήρα και εισέρχεσαι σε ένα νέο κόσμο.
Εκατομμύρια παίκτες στον κόσμο όμως, ιδιαίτερα νέα παιδιά και έφηβοι, ασχολούνται με διαδικτυακά παιχνίδια.