Σελίδα 1

.jpg

Η χρησιμότητα των υπολογιστών στην καθημερινότητα

MY PC – Κέντρο Πληροφορικής

Η καθημερινότητα των σύγχρονων ανθρώπων, απαρτίζεται από πολλούς τομείς. Στην καθημερινότητα μας, έχουμε τις επιστήμες, την ιατρική, την εκπαίδευση, τη δημόσια διοίκηση, τις συγκοινωνίες και τα διάφορα επαγγέλματα. Κάθε ένας από αυτούς τους τομείς χρήζει αναγκαία τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τι είναι όμως ο υπολογιστήςΥπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία παίρνει δεδομένα, τα επεξεργάζεται και παράγει πληροφορίες. Από αρχαιοτάτων χρόνων, η ανθρωπότητα, χρησιμοποιεί υπολογιστές, είτε αυτό είναι μια απλή ζυγαριά είτε μια ράβδος με εγκοπές. Από τη Βαβυλώνα του 2200πΧ μέχρι σήμερα υπάρχουν υπολογιστές. Στη Βαβυλώνα βέβαια ήταν ένα απλό αριθμητήριο ενώ σήμερα οι υπολογιστές κάνουν θαύματα.

Ο πρώτος υπολογιστής βρέθηκε τότε, στη Βαβυλώνα. Ο επόμενος ήταν ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων όπου χρονολογείται το 150-100πΧ. Ανακαλύφθηκε σε ένα ναυάγιο το 1900μΧ και αποτελούταν από πολλά γρανάζια. Έπειτα πάμε στην πρώτη γενιά υπολογιστών που χρονολογείται το 1946 με 1956. Ο πρώτος λίγο πιο σύγχρονος υπολογιστής, δημιουργήθηκε λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο υπολογιστής αυτός έπιανε ένα ολόκληρο δωμάτιο και λειτουργούσε με λυχνίες οι οποίες καίγονταν συχνά και έπρεπε να αντικαθιστώνται. Ο υπολογιστής αυτός ονομάστηκε ENIAC. Στη συνέχεια μπαίνουμε στη δεύτερη γενιά υπολογιστών 1956 με 1963 όπου αντικαθιστώνται οι λυχνίες με τρανζίστορ και κάνουν τους υπολογιστές πιο μικρούς και πιο γρήγορους.  Το 1956 κατασκευάστηκε ο TX-0 υπολογιστής που λειτουργούσε με τρανζίστορ. Στην τρίτη γενιά υπολογιστών το 1964 με 1971 έχουμε έναν υπολογιστή που λειτουργεί με τρανζίστορ, πυκνωτές και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και καθιστά πιθανό να είναι πιο μικρός υπολογιστής και να μπορεί να μεταφερθεί. Και τέλος, έχουμε την τέταρτη γενιά υπολογιστών που είναι από το 1971 μέχρι σήμερα. Υπολογιστές κάθε χρήσης οι οποίοι γίνονται ταχύτεροι και μικρότεροι κάθε ενάμιση χρόνο. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως και η τιμή τους είναι μικρότερη με το πέρας του καιρού. Καλό είναι να πω πως οι υπολογιστές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τους αναλογικούς υπολογιστές και τους ψηφιακούς. Στη σημερινή εποχή όμως χρησιμοποιούμε κυρίως ψηφιακούς υπολογιστές που λειτουργούν με το δυαδικό σύστημα δηλαδή με το 0 και το 1.

Στις μέρες μας ένας υπολογιστής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ότι κι αν κάνουμε, όπου κι αν πάμε υπάρχει ένας υπολογιστής. Το καλό με τους υπολογιστές είναι πως μας δίνουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες. Είναι σπάνιο το φαινόμενο κάποιος να μην έχει υπολογιστή στο σπίτι του και να πηγαίνει σε καφετέριες που έχουν υπολογιστές και διαδίκτυο (internet cafe). Το θέμα είναι πως πολύς κόσμος, λόγω της υπερβολικής χρήσης του υπολογιστή, αμελεί να κάνει άλλα σημαντικά πράγματα όπως το να δουλέψει ή να περάσει χρόνο με την οικογένεια του. Αποχαυνώνεται μπροστά από τον υπολογιστή για να πάρει μερικές στιγμές χαράς χωρίς να δίνει σημασία στα σημαντικά πράγματα της ζωής. Ο υπολογιστής όμως χρησιμοποιείται συνεχώς στην καθημερινότητα μας. Για παράδειγμα στις τράπεζες ένας υπολογιστής που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά είναι το ΑΤΜ (γνωστό και ως αυτόματη ταμειολογιστική μηχανή). Καθημερινά άνθρωποι κάθε ηλικίας χρησιμοποιούν αυτόν τον υπολογιστή για ανάληψη ή ακόμη και κατάθεση χρημάτων. Άλλος τομέας που χρησιμοποιεί υπολογιστές είναι τα πολυκαταστήματα. Με τον υπολογιστή πλέον λειτουργούν οι ταμειακές μηχανές και η καταχώρηση προϊόντων. Έτσι, με τη βοήθεια του υπολογιστή, τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τους μαγαζάτορες αλλά και για τους πελάτες.

Ένας ακόμη τομέας που χρησιμοποιεί υπολογιστή είναι ο αθλητικός. Υπάρχει τόσο μεγάλος όγκος δεδομένων με τους αγώνες, τις βαθμολογίες και τις ομάδες που ένα ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να τα συγκρατήσει και να τα υπολογίσει. Εδώ μπαίνουν οι υπολογιστές για να κάνουν αύτη τη δουλειά. Άλλη μια χρήση του υπολογιστή είναι ένα ταξίδι στο διάστημα. Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χωρίς τη χρήση υπολογιστή γιατί ο όγκος των δεδομένων είναι τεράστιος. Σε έναν ακόμη τομέα που ο όγκος των δεδομένων είναι τεράστιος, είναι η υγεία, έτσι αναπόσπαστο κομμάτι της οι υπολογιστές. Πλέον με την βοήθεια υπολογιστή οι γιατροί κάνουν ακριβέστερες και πιο γρήγορες διαγνώσεις χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι ίδιοι αλλά και οι ασθενείς. Συν το γεγονός ότι κρατάνε καλύτερα το ιστορικό κάποιου ασθενή για να μπορέσουν να τον προσέξουν πιο εύκολα. Άλλος τομέας είναι η ψυχαγωγία. Πλέον με τον υπολογιστή μπορούν να ψυχαγωγηθούν άνθρωποι κάθε ηλικίας. Με την εναλλαγή εικόνων, βίντεο και ήχου που παρέχει ο υπολογιστής η διασκέδαση είναι άμεση και δωρεάν!

Ο υπολογιστής είναι πολύ σημαντικός και στην εκπαίδευση. Πλέον είναι εφικτό να παρακολουθήσει κάποιος μαθήματα μέσω του υπολογιστή του καθώς επίσης και να διαβάσει ή να γράψει.

Ο υπολογιστής είναι ένα επικοινωνιακό μέσο και μέσο απόσπασης πληροφοριών. Με τη βοήθεια του υπολογιστή έχουμε πολλές επιλογές τη σήμερον ημέρα όπως είναι η τηλέ-εκπαίδευση, η τηλεργασία, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η τηλέ-ιατρική.
Ας να δούμε λίγο πιο αναλυτικά:
α) Τηλέ-εκπαίδευση: πλέον με τη βοήθεια του υπολογιστή η δυνατότητα της μάθησης δεν έχει όρια. Όλοι πλέον μπορούν να διαβάζουν από τον υπολογιστή τους, να κάνουν εργασίες από τον υπολογιστή τους, να παρακολουθούν μαθήματα από τον υπολογιστή τους και να επικοινωνούν με τους καθηγητές τους από τον υπολογιστή τους.
β) Τηλεργασία: είναι η δυνατότητα δουλειάς από το σπίτι μέσω υπολογιστή. Η μόνη υποχρέωση είναι να στέλνουμε την πρόοδο της δουλειάς μας στον εργοδότη μας στο τέλος της ημέρας.
γ) Ηλεκτρονικό εμπόριο: εν ολίγοις μέσω του υπολογιστή μας μπορούμε να «χαζέψουμε» στα μαγαζιά και να ψωνίσουμε, από το γραφείο μας! Μας δίνονται άπειρες δυνατότητες γιατί από την άνεση του σπιτιού μας και του υπολογιστή μας μπορούμε να χαζέψουμε ρούχα, cd, βιβλία και ότι άλλο θελήσουμε.
δ) Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: αυτό είναι μια νέα σχετικά μόδα που χρησιμοποιείται από τις δημόσιες υπηρεσίες. Μπορούμε μέσω του υπολογιστή μας να ζητήσουμε επίσημα έγγραφα να μας σταλθούν όπως είναι μια φορολογική δήλωση ή το απολυτήριο μας.
ε) Τηλέ-Ιατρική: μπορούμε πλέον μέσω του υπολογιστή μας να έχουμε μια ιατρική γνωμάτευση και συνεχή ιατρική παρακολούθηση.
Το θέμα είναι ότι αυτά είναι τα θετικά των υπολογιστών συν κάποια που θα δούμε παρακάτω. Όμως η χρήση του υπολογιστή έχει και αρνητικές συνέπειες. Ας δούμε μερικές από αυτές:
α) Αποξένωση: όταν κάποιος αφιερώνει πολύ χρόνο στον υπολογιστή του έχει την τάση να παραμελεί την ανθρώπινη επαφή. Δεν είναι λίγοι οι έφηβοι αλλά και οι ενήλικες που μένουν στο σπίτι τους μέρες μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή.
β) Ελάχιστος ελεύθερος χρόνος: όταν περνάς τη μέρα σου μπροστά από έναν υπολογιστή δεν σου αφήνει περιθώρια να κάνεις άλλα πράγματα που πιθανόν να σε ευχαριστούσαν παλιότερα.
γ) Προβλήματα υγείας: ναι, είναι γεγονός. Οι πολλές ώρες χρήσης του υπολογιστή μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως η θολή όραση και ο πονοκέφαλος.
δ) Προσωπικά δεδομένα: πολλοί χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σε καθημερινή βάση και χρησιμοποιούν site γνωριμιών και κοινωνικοποίησης όπως είναι το facebook και το instagram. Με τη χρήση αυτή μοιράζονται πληροφορίες για τον εαυτό τους και συνεπώς κάποιος θα μπορούσε να παραβιάσει τα προσωπικά τους δεδομένα και να τα υποκλέψει.
ε) Υπερπληροφόρηση: γεγονός είναι πως από έναν υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο παίρνουμε άπειρες πληροφορίες. Η υπερβολική πληροφόρηση όμως είναι πρόβλημα.

Γεγονός είναι πως ο υπολογιστής στον εργασιακό χώρο του σήμερα έχει θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία. Τα θετικά του υπολογιστή είναι πως μας δίνει ένα γρήγορο αποτέλεσμα και καλύτερη ποιότητα της εργασίας. Τα αρνητικά του υπολογιστή από την άλλη είναι πως με λάθος στάση του σώματος παρουσιάζονται προβλήματα στο σώμα και, ο υπολογιστής όντας μηχάνημα, κατά καιρούς χαλάει και παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα. Στο θέμα κατανάλωσης και αγορών, ο υπολογιστής βοηθάει στην προώθηση προϊόντων μέσω διαφημίσεων, διευκολύνει καταναλωτές και έμπορους και κάνει τις αγορές πιο άμεσες. Στην εκπαίδευση ο υπολογιστής βοηθάει στον αναλφαβητισμό και ανοίγει νέους ορίζοντες στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Γενικά ο υπολογιστής είναι και μέσο διδασκαλίας αλλά και μέσο επικοινωνίας. Διδασκαλίας γιατί οι δάσκαλοι και καθηγητές τον χρησιμοποιούν στην τάξη και επικοινωνίας γιατί οι μαθητές μπορούν να ανταλλάζουν πληροφορίες και εργασίες μεταξύ τους καθώς επίσης και να μιλάνε με μαθητές από άλλες χώρες. Σύμφωνα με έρευνες στα φαρμακεία αποδείκτικε πως με τη χρήση του υπολογιστή η δουλειά των φαρμακοποιών βελτιώθηκε αρκετά. Ελάχιστοι είπαν κάτι αρνητικό και αυτό δεν ήταν άλλο από το ότι η χρήση υπολογιστή είχε αντίκτυπο στην υγεία τους. Παρατηρείται και μεγάλη χρήση υπολογιστή στα μεταφορικά μέσα όπως είναι τα αυτοκίνητα. Πλέον έχουν αισθητήρες, ABS, πλοήγηση και άνεση. Στα πλοία, ο υπολογιστής εισχώρησε με συστήματα πλοήγησης, έλεγχο μηχανοστασίου και ηλεκτρονικό προσδιορισμό πορείας.

Στην διασκέδαση και ψυχαγωγία πριν τους υπολογιστές είχαμε  τις αλάνες, τη μπάλα, το σχοινάκι, τα ομαδικά παιχνίδια όπως το κρυφτό και το κυνηγητό και υπήρχε περισσότερη εξωσχολική μόρφωση από βιβλία και εγκυκλοπαίδειες. Πλέον υπάρχουν με τη χρήση υπολογιστή οι ηλεκτρονικές κονσόλες, τα on line παιχνίδια και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το facebook. Αυτό βέβαια έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις που είδαμε και παραπάνω. Όπως την επιθετικότητα, την αποξένωση και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου.
Ένα ακόμη θέμα που είναι συνετό να θίξουμε για τους υπολογιστές τη σήμερον ημέρα είναι ο εθισμός.  Παρατηρείται εθισμός στις εξής κατηγορίες:
α) On line παιχνίδια, τζόγος και σχέσεις
β) Συνεχόμενη πλοήγηση
γ) Υπερβολική αναζήτηση και συλλογή πληροφοριών που δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ…
Η αντιμετώπιση του εθισμού αυτού στον υπολογιστή μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Μερικοί από αυτούς είναι:
α) Να ασχοληθεί κάποιος με ψυχαγωγικές δραστηριότητες
β) Να γεμίσει τη μέρα του υποχρεώσεις για να μην έχει χρόνο να κάτσει στον υπολογιστή
γ) Να βάλει όρια στον εαυτό του με το να περιορίσει τις ώρες που κάθεται μπροστά από τον υπολογιστή.

Συνεπώς, η πολλή χρήση ενός υπολογιστή μπορεί να αποβεί μοιραία για τον οργανισμό.
Εν κατακλείδι, ο υπολογιστής είναι παντού γύρω μας την σήμερον ημέρα. Στα μαγαζιά, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια… παντού. Η ορθή χρήση του κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη ενώ η λανθασμένη την κάνει πιο δύσκολη.