Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΜΑΝΩΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 8:00 μμ |

Ο αστρολάβος είναι ένα ιστορικό αστρονομικό όργανο υψηλής ακρίβειας ,το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι αστρονόμοι για την ναυσιπλοΐα και την παρατήρηση του Ήλιου και των αστεριών από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 18ο αιώνα μ.Χ. Είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια και είναι φτιαγμένη από μπρούντζο σε ξύλινο πλαίσιο. Από πρόσφατες έρευνες καταρρίφθηκε η θεωρία ότι εμπεριέχει ένα διαφορετικό γρανάζι, όμως ο μηχανισμός που ανακαλύφθηκε έχει σχέση με την κίνηση της Σελήνης και είναι εντυπωσιακός αφού δίνει την δυνατότητα μεταβλητής γωνιακής ταχύτητας στον άξονα που κινεί την Σελήνη.

Χρησιμότητα

Ο μηχανισμός πριν από 2000 χιλιάδες χρόνια υπολόγιζε:

  1. Τη θέση του Ήλιου.
  2. Τη θέση της Σελήνης.
  3. Τη θέση των πλανητών στον ουρανό.
  4. Τις εκλείψεις.

Η ανακάλυψη

Συμιακοί σφουγγαράδες ανακαλύπτουν τυχαία το ναυάγιο των Αντικυθήρων το 1900 και με πρωτόγονα μέσα έρχονται στην επιφάνεια ευρήματα όπως ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων και τα αγάλματα του εφήβου των Αντικυθήρων και του Φιλοσόφου.

Βιολογία Α Γυμνασίου -Αναπαραγωγή στα φυτά

Κάτω από: Α Γυμνασίου | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΗΝΑ
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 6:05 μμ |  Με ετικέτα |

Στα φυτά η αναπαραγωγή γίνεται και με μονογονία και με αμφιγονία. Μερικά φυτά, όπως η πατάτα, μπορούν να αναπαραχθούν και με τους δύο τρόπους.

 

Δείτε το στο slideshare.net

 

Περιοδικός Πίνακας ΙΙ

Κάτω από: Γ Γυμνασίου | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΗΝΑ
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019 7:47 μμ |  Με ετικέτα |
χημικά στοιχεία

Ο περιοδικός πίνακας των χημικών στοιχείων είναι ένας κατάλογος, σε μορφή πίνακα, των χημικών στοιχείων, σε μια διάταξη οργανωμένη με βάση τον ατομικό αριθμό του, την ηλεκτρονική δομή και τις επαναλαμβανόμενες χημικές τους ιδιότητες. Τα χημικά στοιχεία παρουσιάζονται κατά αύξοντα ατομικό αριθμό. Η τυποποιημένη μορφή του πίνακα αποτελείται από μια δισδιάστατη διάταξη των χημικών συμβόλων των χημικών στοιχείων σε μορφή πίνακα, με 7 οριζόντιες γραμμές, που ονομάζονται περίοδοι, και 18 κάθετες στήλες, που ονομάζονται ομάδες, ενώ συμπληρώνεται από κάτω με 2 έξτρα οριζόντιες γραμμές. Ο πίνακας μπορεί επίσης να διαχωριστεί σε 4 ορθογώνιους τομείς:

Τον τομέα s, που αποτελείται από τις δυο πρώτες από αριστερά ομάδες του κυρίως πίνακα, δηλαδή χωρίς τις δύο έξτρα οριζόντιες γραμμές.
Τον τομέα p, που αποτελείται από τις 6 πρώτες από δεξιά ομάδες του κυρίως πίνακα.
Τον τομέα d, που αποτελείται από τις υπόλοιπες ομάδες του κυρίως πίνακα.
Τον τομέα f, που αποτελείται από τις δύο έξτρα οριζόντιες γραμμές, κάτω από τον κυρίως πίνακα.
Μερικές ομάδες του περιοδικού συστήματος έχουν ιδιαίτερες ονομασίες, όπως αλογόνα ή ευγενή αέρια, ενώ οι υπόλοιπες παίρνουν απλά το όνομα του πρώτου από πάνω χημικού στοιχείου τους, για παράδειγμα ομάδα του άνθρακα. Δεδομένου ότι, εξ ορισμού, ο περιοδικός πίνακας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες τάσεις, χρησιμεύει να αντλήσει κανείς πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα στις ιδιότητες των χημικών στοιχείων, και να βοηθήσει ώστε να προβλεφθούν (σε κάποιον βαθμό) οι ιδιότητες των καινούργιων χημικών στοιχείων που πρόκειται να ανακαλυφθούν ή να πυρηνοσυνθεθούν. Ως ένα αποτέλεσμα, ο περιοδικός πίνακας είτε στην τυποποιημένη μορφή του είτε σε διάφορες άλλες, παρέχει ένα χρήσιμο πλαίσιο για να αναλυθεί η χημική συμπεριφορά. Τέτοιου είδους πίνακες χρησιμοποιούνται ευρύτατα τόσο στη χημεία, όσο και σε άλλες επιστήμες.

σταυρόλεξο

 

Περιοδικός Πίνακας

Κάτω από: Γ Γυμνασίου | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΗΝΑ
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019 7:21 μμ |  Με ετικέτα |

Ιστορία

Στα μέσα του 19ου αιώνα οι επιστήμονες, που ασχολούνταν με τη χημεία, είχαν καταγράψει τα ατομικά βάρη όλων των τότε γνωστών χημικών στοιχείων και τις χημικές τους ιδιότητες. Καθώς παρατηρούσαν ότι ορισμένα στοιχεία είχαν παρόμοιες χημικές ιδιότητες, προσπαθούσαν να ανακαλύψουν κάποια σχέση μεταξύ των χημικών ιδιοτήτων των στοιχείων και του ατομικού τους βάρους.

  1. Το 1858 ο ιταλός Στανισλάο Κανιτζάρο (Stanislao Canizzaro) δημοσίευσε τον πρώτο αξιόπιστο πίνακα ατομικών βαρών. Αρκετοί χημικοί χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες που παρείχε αυτός ο πίνακας για να διατάξουν τα μέχρι τότε γνωστά χημικά στοιχεία σε αύξουσα σειρά ατομικού βάρους. Αυτό που παρατήρησαν ήταν μια περιοδική επανάληψη παρόμοιων περιστατικών σε τακτά διαστήματα.
  2. Το 1868 ο ρώσος χημικός Μεντελέγιεφ (Дмитрий Иванович Менделеев (1834-1907)), στηριζόμενος σε μία παλαιότερη ιδέα των Τζων Νιούλαντς (John Newlands)[1] και Μέγιερ (Julius Lothar Meyer(1830-1895)), κατέταξε τα γνωστά στοιχεία σε έναν πίνακα που περιελάμβανε οκτώ στήλες με βάση τα ατομικά τους βάρη.
  3. Περίπου την ίδια περίοδο, ο Γερμανός Γιούλιους Μέγιερ (Julius Lothar Meyer) ανακάλυψε πρώτος ένα παρόμοιο επαναληπτικό μοτίβο για τα χημικά στοιχεία. Ωστόσο, ένας κριτής καθυστέρησε τη δημοσίευση του άρθρου του Μέγιερ, οπότε το άρθρο του Μεντελέγιεφ δημοσιεύτηκε πρώτο. Ο περιοδικός πίνακας του Μέγιερ τυγχάνει μεγαλύτερης αναγνώρισης σήμερα και επειδή συντάχτηκε πρώτος.

Στον πίνακα που πρότεινε ο Μεντελέγιεφ, κάθε στήλη περιείχε στοιχεία με παρόμοιες χημικές ιδιότητες.

Ο πρωτοποριακός αυτός πίνακας περιείχε κενά σε ορισμένες θέσεις. Ο Μεντελέγιεφ εξήγησε ότι στα κενά αυτά θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια στοιχεία, τα οποία δεν είχαν μέχρι τότε ανακαλυφθεί. Για τα στοιχεία αυτά προέβλεψε, μάλιστα, και το ατομικό τους βάρος. Για παράδειγμα, μεταξύ του ασβεστίου Ca (Ar=40) και του Τιτανίου Ti (Ar=48) ο Μεντελέγιεφ προέβλεψε ότι έπρεπε να υπάρχει ένα στοιχείο με ατομικό βάρος περίπου 44. Η ανακάλυψη του Σκάνδιου Sc με Ar=45 το 1879 από τον Νίλσον επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του πίνακα του Μεντελέγιεφ.

Έτσι με τον πίνακα αυτόν ο Μεντελέγιεφ προχώρησε στη διατύπωση του Περιοδικού Νόμου …

των χημικών στοιχείων σύμφωνα με τον οποίο οι χημικές ιδιότητες των στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους βάρους. Παρόλα αυτά ο πίνακας του Μεντελέγιεφ περιείχε μερικές αποκλίσεις από τον νόμο αυτό καθώς το στοιχείο Ιώδιο Ι (Ar=127) τοποθετήθηκε μετά το στοιχείο Τελούριο Te (Ar=127,6) έτσι ώστε τα στοιχεία αυτά να ανήκουν στις ομάδες με τις ίδιες χημικές ιδιότητες. Οι αποκλίσεις αυτές εξηγήθηκαν αργότερα το 1913 από τον Μόσλεϊ που επαναδιατύπωσε τον Περιοδικό Νόμο. Σύμφωνα με τον νόμο του Μόσλεϊ, που ισχύει μέχρι σήμερα, οι χημικές ιδιότητες των στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους αριθμού.
Στις μέρες τα χημικά στοιχεία που γνωρίζουμε είναι αρκετά περισσότερα από αυτά που έλαβε υπόψη του ο Μεντελέγιεφ. Κατά συνέπεια, ο σύγχρονος περιοδικός πίνακας διαφέρει από αυτόν που πρότεινε ο ρώσος χημικός, όσον αφορά στον αριθμό περιόδων και ομάδων.

Παρ’όλα αυτά, το επαναληπτικό μοτίβο που αναγνώρισε ο Μεντελέγιεφ εξακολουθεί να είναι αναγνωρίσιμο.

Bullying

Κάτω από: Β Γυμνασίου | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΗΝΑ
Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 4:12 μμ |

Ο σχολικός εκφοβισμός στο scratch:


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Παρασκευή διαλυμάτων

Κάτω από: Β Γυμνασίου | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΗΝΑ
Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 4:06 μμ |

Η περιεκτικότητα διαλύματος στα εκατό βάρος προς βάρος εκφράζει τη μάζα σε g της διαλυμένης ουσίας που περιέχεται ανά 100 g διαλύματος. Συμβολίζεται με: % w/w.

Για να προσδιορίσουμε την περιεκτικότητα διαλύματος % w/w, πρέπει να γνωρίζουμε:

τη μάζα της διαλυμένης ουσίας και

τη μάζα του διαλύματος που την περιέχει.

Για να δείτε πως παρασκευάζετε ένα διάλυμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο:

Ανθρώπινη εξέλιξη 2

Κάτω από: Γ Γυμνασίου | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΗΝΑ
Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 3:57 μμ |

Ο Κάρολος Λινναίος και άλλοι επιστήμονες της εποχής του θεωρούσαν τους μεγάλους πιθήκους τους στενότερους συγγενείς του ανθρώπου χάρη στις μορφολογικές και ανατομικές τους ομοιότητες. Η δυνατότητα σύνδεσης της εξελικτικής πορείας των ανθρώπων με αυτή των πρώιμων πιθήκων έγινε δυνατή το 1859 με την έκδοση του Η καταγωγή των ειδών του Καρόλου Δαρβίνου. Στο βιβλίο αποδεικνύεται η διαδικασία της εξέλιξης νέων ειδών από παλαιότερα. Το βιβλίο του Δαρβίνου δεν αναφέρεται άμεσα στην ανθρώπινη εξέλιξη, αναφέροντας απλώς πως “θα ριχτεί φως στην καταγωγή του ανθρώπου και την ιστορία του”. (Συνεχίστε…)

Ανθρώπινη εξέλιξη

Κάτω από: Γ Γυμνασίου | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΗΝΑ
Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 3:32 μμ |

Ανθρώπινη εξέλιξη, ή ανθρωπογένεση, ονομάζεται η διαδικασία της εξέλιξης κατά την οποία οι άνθρωποι (Homo s. sapiens) εμφανίζονται/εξετάζονται ως ξεχωριστό είδος σε σχέση με τις άλλες ανθρωπίδες, τους μεγάλους πιθήκους και τα πλακουντοφόρα θηλαστικά. Είναι το αντικείμενο της γενικότερης συστηματικής επιστημονικής αναζήτησης που προσπαθεί να κατανοήσει και να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο συνέβησαν αυτές οι αλλαγές. Η μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης περικλείει αρκετούς επιστημονικούς κλάδους, κυρίως όμως τη φυσική ανθρωπολογία και την γενετική. (Συνεχίστε…)

Φύλλο εργασίας Γ Γυμνασίου: Αλκοολόμετρο

Κάτω από: Γ Γυμνασίου | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΗΝΑ
Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017 3:57 μμ |

Βίντεο: Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο.

αλκοολούχα ποτάΦύλλο εργασίας: Εργαστηριακή άσκηση 10.1. Προσδιορισμός της περιεκτικότητας αλκοολούχων ποτών σε αιθανόλη.

Τα αλκοολούχα ποτά είναι διαλύματα με κύρια διαλυμένη ουσία την αιθανόλη (οινόπνευμα). Η περιεκτικότητα των ποτών σε αιθανόλη εκφράζεται σε αλκοολικούς βαθμούς (%vol). Οι αλκοολικοί βαθμοί εκφράζουν τα ml της αλκοόλης που περιέχονται σε 100ml αλκοολούχου ποτού.

Υλικά                                                      Όργανα

Κρασί                                                  Αλκοολόμετρο

«καθαρό» οινόπνευμα                   Ογκομετρικός κύλινδρος (Συνεχίστε…)

Επίσκεψη σε ΚΠΕ

Κάτω από: Α Γυμνασίου | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΗΝΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 4:31 μμ |

https://www.youtube.com/watch?v=-zuIQphGbNg

τίποτα δεν πάει χαμένοξυλουργείο

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση βοηθάει τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους. Έτσι, στα πλαίσια της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Λαυρίου για ένα διήμερο σεμινάριο με θέμα «Μεθοδολογία και Τεχνικές στην υλοποίηση προγραμμάτων ΠΕ». Η φιλοξενία και οι εισηγήσεις ήταν πολύ καλές όπως επίσης και η ευκαιρία που μας δόθηκε να ανταλλάξουμε απόψεις με άλλους συναδέλφους. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου επισκεφτήκαμε το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου στο οποίο στεγάζεται το ΚΠΕ. Ο χώρος αποτελεί ένα μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνει κτίρια, μηχανήματα, εγκαταστάσεις των μεταλλείων που άλλα έχουν βρει μια καινούργια χρήση πλέον και άλλα παραμένουν εκεί για να μας θυμίζουν το παρελθόν.  Μια  εκπαιδευτική επίσκεψη στον χώρο θα εντυπωσιάσει μαθητές και εκπαιδευτικούς!

 

Επόμενη Σελίδα: »