Το blog της Αντιγόνης Συνοδινού

Just another Blogs.sch.gr site

Όρνιο σε εντυπωσιακή πτήση πάνω από την Ηρακλειά

Συγγραφέας: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ στις 27 Ιανουαρίου 2012

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δε βρέθηκαν σχόλια »

Τα αρπακτικά πουλιά της Ηρακλειάς

Συγγραφέας: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ στις 27 Ιανουαρίου 2012

Η Ηρακλειά είναι το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων, με επιφάνεια 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου. Είναι αξιοσημείωτο ότι το νησί, παρά τη μικρή του έκταση, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα πλούσια βιοποικιλότητα. Τα πουλιά είναι ο τομέας της πανίδας που έχει μελετηθεί περισσότερο στην Ηρακλειά. Υπάρχουν συστηματικές παρατηρήσεις από μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κατά την περίοδο 1998-2010, καθώς και παλαιότερες αναφορές από Έλληνες και ξένους παρατηρητές.

Μέχρι το τέλος του 2010 είχαν καταγραφεί 175 είδη πουλιών, αρκετά εκ των οποίων απειλούμενα και προστατευόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο. Από αυτά τα 26 ήταν αρπακτικά. Τα επιδημητικά είδη που φωλιάζουν είναι 17, ενώ αυτά που φωλιάζουν περιστασιακά ή ως καλοκαιρινοί επισκέπτες είναι 9. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει στην Ηρακλειά τα τελευταία χρόνια:

  • Το Όρνιο (Gyps fulvus) φωλιάζει κάθε χρόνο (1-3 ζεύγη).
  • Ο Σπιζαετός ((Hieraaetus fasciatus-Μαρματούδι) εκπροσωπείται από ένα ζεύγος που φωλιάζει κάθε χρόνο.
  • Ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae-Βαρβακιά) είναι καλοκαιρινός επισκέπτης και φωλιάζει στις βραχονησίδες Μικρός και Μεγάλος Άβελας με 40-60 ζεύγη. Μεμονωμένα ζεύγη πιθανότατα φωλιάζουν σε απόκρημνες ακτές του κυρίως νησιού. Έρχεται στο τέλος του Απρίλη και φεύγει στις αρχές του Νοέμβρη για να ξεχειμωνιάσει στη Μαδαγασκάρη.
  • Άλλα φωλιάζοντα αρπακτικά είναι το Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus-Ανεμογάμης) που έχει 5-6 ζεύγη και ο Πετρίτης (Falco peregrinus) που φωλιάζει περιστασιακά με ένα ζεύγος.
  • Το χειμώνα εμφανίζονται η Γερακίνα (Buteo buteo), το Ξεφτέρι (Accipiter nisus), o Χειμωνόκιρκος (Circus cyaneus), o Πετρίτης (Falco peregrinus) και κάποιες χρονιές ο Φιδαετός (Circaetus gallicus). To χειμώνα 1998-99 εμφανίστηκε και ο σπάνιος  Μαυρόγυπας (Aegypius monachus), αφού ένα ανήλικο πουλί διαχείμασε μαζί με τα όρνια του νησιού.
  • Κατά τη μετανάστευση εμφανίζονται πολλά είδη αρπακτικών. Τα πιο συνηθισμένα είναι ο Καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus) και ο Σφηκιάρης (Pernis apivorus).
  • Σε μικρούς αριθμούς περνάνε ο Τσίφτης (Milvus migrans), o Λιβαδόκιρκος (Circus pygargus), o Στεπόκιρκος (Circus macrourus), το Σαΐνι (Accipiter brevipes), το Μαυροκιρκίνεζο (Falco vespertinus) και το Δενδρογέρακο (Falco subbuteo).
  • Σποραδικά εμφανίζονται ο Κραυγαετός (Αquila pomarina), o Γερακαετός (Hieraaetus pennatus), o Ασπροπάρης (Neophron percnopterus), η Αετογερακίνα (Buteo rufinus) και το Κιρκινέζι (Falco naumanni).
  • Έχουν καταγραφεί από μία φορά ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), το Χρυσογέρακο (Falco biarnicus) και το      Διπλοσάϊνο (Accipiter gentilis).
  • Το κυριότερο νυχτόβιο είναι η Κουκουβάγια (Athene noctua-Κουκουμαύλα) που φωλιάζει σε πολλά μέρη του νησιού και ο πληθυσμός της είναι σταθερός. Άλλα νυχτόβια που έχουν καταγραφεί στην μετανάστευση ή το χειμώνα είναι ο Νανόμπουφος (Asio otus) και το Γιδοβύζι (Caprimulgus europaeus).

Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ηρακλειά είναι κατάλληλη για καταφύγιο των αρπακτικών είναι  οι απότομοι, κατακόρυφοι γκρεμοί στους οποίους, λόγω της έντονης διάβρωσης που έχουν υποστεί, έχουν δημιουργηθεί κατάλληλες θέσεις για το φώλιασμα των αρπακτικών. Η έλλειψη ενόχλησης από τον άνθρωπο, καθώς στην περιοχή φωλιάσματος υπάρχει απαγόρευση κυνηγιού και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες, είναι δύο ακόμη λόγοι που το νησί αποτελεί καταφύγιο αρπακτικών πουλιών. Τα πιο σημαντικά αρπακτικά που συναντάμε στην Ηρακλειά είναι το Όρνιο (Gyps fulvus), ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) και ο Σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus).

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δε βρέθηκαν σχόλια »

Μαθήματα ζωής από έναν μικροσκοπικό γίγαντα

Συγγραφέας: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ στις 25 Ιανουαρίου 2012

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δε βρέθηκαν σχόλια »

Το φως

Συγγραφέας: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ στις 25 Ιανουαρίου 2012

Tο φως (Φυσική – Γ΄Γυμνασίου)

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δε βρέθηκαν σχόλια »

Hello world!

Συγγραφέας: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ στις 17 Ιανουαρίου 2012

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Συμβουλευτείτε τα αρχεία βοήθειας για την διαχείριση του ιστολογίου σας.

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο »