ΤΣΩΝΗ ΑΣΠΑΣΙΑ

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Επίσκεψη συγγραφέα

Μαρ 201930

Την Τετάρτη 3 Απριλίου θα έρθει στο σχολείο μας ο αξιόλογος συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς. Για να γνωρίσετε καλύτερα το συγγραφέα πηγαίνετε εδώ:

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίσκεψη συγγραφέα    

Η λαϊκή αγορά

Ιούλ 201827

Φέτος η πρώτη τάξη ,στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, ασχολήθηκε με τη λαϊκή αγορά, μέσα από το πρόγραμμα της Ευέλικτης Ζώνης.

Επιλέξαμε το παραπάνω θέμα με βάση την ανάγκη να γνωρίσουν τα παιδιά την ποικιλία των τροφών και άλλων αγαθών, αλλά και τη διαδικασία που απαιτείται ώστε αυτά να φτάσουν στο σπίτι μας.

Η λαϊκή αγορά αποτελεί τόπο συνάντησης αγαθών αλλά και επαγγελμάτων.Το γεγονός ότι η πόλη μας διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές  στη χώρα μας, ενίσχυσε την επιλογή μας.

Ας μιλήσουμε όμως λίγο για τη λαϊκή αγορά.

Η λαϊκή  αγορά ασκεί μια τεράστια γοητεία. Δεν ξέρω αν είναι η διαδικασία με την οποία ψωνίζει κανείς, ο θεατρικός τρόπος με τον οποίο οι έμποροι στήνουν, προωθούν και διαφημίζουν το εμπόρευμά τους, ο λόγος τους που είναι γεμάτος έξυπνα σλόγκαν και πειράγματα, η αμεσότητα με την οποία οι έμποροι πλησιάζουν τους πελάτες τους, η ευκαιρία να συναντήσεις και να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους που παράγουν την τροφή σου.Η λαϊκή αγορά μπορεί να αποδειχτεί πηγή μικρών θησαυρών..

Σε μια υπαίθρια αγορά, μπορείς να βρεις φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα, κρεατικά, θαλασσινά, φυτά, αλλά και ρούχα, υφάσματα, είδη σπιτιού και ότι άλλο μπορείς (ή δε μπορείς) να φανταστείς. Πρόκειται για την πιο ζωντανή μορφή εμπορίου, για τον πυρήνα της αγοράς όπως αυτή διαμορφώνεται λεπτό με το λεπτό. Τα προϊόντα, οι συνθήκες και οι παράγοντες διαμόρφωσης των τιμών της αγοράς είναι όλα εδώ.

Σε μια υπαίθρια αγορά, υπάρχουν πωλητές που ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Οι παραγωγοί είναι αυτοί που καλλιεργούν τα εμπορεύματα τους και τα πωλούν οι ίδιοι, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες. Οι επαγγελματίες είναι έμποροι χωρίς σταθερό χώρο, που μεταπωλούν εμπορεύματα που έχουν προμηθευτεί..

 

Μια γενική εικόνα

Μια λαϊκή αγορά δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, αλλά σε κάποια πράγματα είναι ακόμα καλύτερη. Σε κανένα κατάστημα δεν θα βρεις τέτοια μεγάλη ποικιλία στις τιμές και την ποιότητα κάθε προσφερόμενου είδους, όσο εδώ. Είναι χωρισμένη σε τομείς, ανάλογα με το είδος των προϊόντων. Το καλύτερο κομμάτι αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι τιμές. Συμπεριφέρονται όπως στο χρηματιστήριο, και καθορίζονται από παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, το μέγεθος του στοκ, η ζήτηση, η ώρα (καθώς περνά οι τιμές γίνονται πιο συμφέρουσες για τον καταναλωτή), ο ανταγωνισμός (είναι εύκολο να το διαπιστώσεις ρίχνοντας μια ματιά στο διπλανό πάγκο), η κούραση του παραγωγού και η διάθεση του να αποχωρήσει για απογευματινή ξεκούραση.

 

Τι αξίζει να αγοράσεις

Στις λαϊκές αγορές μπορείς να βρεις τα καλύτερα σε ποιότητα εποχικά προϊόντα. Οι τιμές τους είναι πραγματικά ασυναγώνιστες όταν ψωνίζεις απευθείας από τους παραγωγούς και αν είσαι προσεκτικός μπορείς να αποκτήσεις εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. .

Φρούτα και λαχανικά εποχής.

Φρέσκα μυρωδικά, βότανα αλλά και άγρια χόρτα. Σε γλαστράκια για να τα καλλιεργήσεις, ή φρεσκοκομμένα σε ματσάκια, μπορούν να αναβαθμίσουν την καθημερινή μαγειρική σου. Δυόσμος, μέντα, φρέσκος κόλλιανδρος, κάρδαμο, κρεμμυδάκια και σκόρδα χλωρά, τα πρώτα φρέσκα, τρυφερά αμπελόφυλλα, κολοκυθοανθούς και μικρά τραγανά κολοκυθάκια (κατανάλωσε τα ωμά).

Άγρια χόρτα. Θα τα βρεις από μεμονωμένους πωλητές τις πρώτες ώρες λειτουργίας, αφού γίνονται ανάρπαστα.

Ψάρια και θαλασσινά. Στη λαϊκή θα βρεις πρώτης ποιότητας θαλασσινά. Το σύνολο σχεδόν των πωλητών είναι και ψαράδες της περιοχής. Η ιδανική μέρα γι’ αυτό είναι το Σάββατο. Οι πάγκοι είναι γεμάτοι φρέσκο εμπόρευμα για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς για το Σαββατοκύριακο.

Εντόπισε τον καλύτερο

Αυτός που πουλάει το καλύτερο είναι αυτός που φωνάζει λιγότερο, είναι αυτός που στον πάγκο του σχηματίζονται ουρές, είναι αυτός που οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν. Το καταλαβαίνεις από τη ματιά του. Έχει το βλέμμα του νικητή και μια ερωτική σχέση με τα προϊόντα του. (Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά η σχέση του παραγωγού με τη γη και τους καρπούς της, είναι βαθιά ερωτική και η προσπάθεια που καταβάλει για να την κατανοήσει και να την τιθασεύσει, είναι αδιάκοπη)

Η κατάλληλη στιγμή για να ψωνίσεις

Θα ήταν καλό να αποφύγεις τις ώρες αιχμής. Το πρωί ( μέχρι τις 10:00) έχεις όλα τα προϊόντα διαθέσιμα. Πιο φρέσκα από οτιδήποτε άλλο, είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσεις σπάνια, δυσεύρετα, και περιορισμένης παραγωγής λαχανικά (μυρώνια, γλιστρίδες, τσουκνίδες, τα μικρά πεντανόστιμα άγρια σπαράγγια) Αν ψάχνεις απλά πράγματα σε συμφέρουσες τιμές, η κατάλληλη ώρα είναι γύρω στις 14:00. Τότε όχι μόνο θα έχεις καλύτερες τιμές, αλλά και δωράκια. Η ποικιλία είναι βέβαια περιορισμένη, αλλά αν ψάχνεις συμφέρουσα τιμή για τρία καφάσια ώριμα ροδάκινα για μαρμελάδα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να δράσεις.

Τι να προσέχεις

Φρόντισε να προτιμάς τους παραγωγούς από τους εμπόρους. Οι παραγωγοί έχουν τα στοιχεία τους σε εμφανές σημείο, πάνω στον πάγκο. Οι έμποροι δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν για τα προϊόντα που εμπορεύονται. Έτσι μπορεί να έχεις αγοράσει λεμόνια εισαγωγής, νομίζοντας πως είναι ντόπια. Συχνά πάλι, κάποιοι παραγωγοί ανακατεύουν προϊόντα δική τους παραγωγής με άλλα που έχουν αγοράσει. Κανονικά, θα πρέπει να είναι σαφώς διαχωρισμένα. Να προσέχεις, τα εξωτικά φρούτα, που πωλούνται σε πολύ χαμηλή τιμή, γιατί συχνά πρόκειται για τα δεύτερης ποιότητας προϊόντα εισαγωγής, τις συνθήκες συντήρησης των κατεψυγμένων, τα υπερβολικά όμοια μεταξύ τους και εντυπωσιακά γυαλιστερά και αψεγάδιαστα φρούτα και λαχανικά. ( Όχι, δεν υπάρχει ανανάς και μπανάνα ελληνικής παραγωγής) .

Ποιοι ψωνίζουν;

Οι αγορές αυτές είναι γεμάτες από κόσμο. Κάθε κοινωνικού στρώματος, οικονομικής κατάστασης (και διάθεσης), ηλικίας και καταγωγής. Από εδώ ψωνίζουν νοικοκυρές, φοιτητές, αθλητές, άνθρωποι που αναζητούν λίγη μαγειρική έμπνευση, επαγγελματίες που χρειάζονται την καλύτερη πρώτη ύλη, αλλά και αυτοί που έχουν τη διάθεση να ψωνίσουν σε ένα χώρο που υπάρχουν πολλές επιλογές για κάθε προσφερόμενο είδος.

 

 

Οι υπαίθριες αγορές των βιοκαλλιεργητών

Οι αγορές αυτές έγιναν από τους βιοκαλλιεργητές και λειτουργούν χωρίς ενδιάμεσους μεσάζοντες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς των βιολογικών προϊόντων, να τα διαθέτουν σε πολύ καλές τιμές. Εμείς πάλι, καταναλώνοντας βιολογικά προϊόντα από τις αγορές αυτές, συμβάλουμε στην εξισορρόπηση των τιμών, αλλά και στηρίζουμε τη δουλειά τους. Τέσσερις αγορές αυτού του είδους γίνονται στην πόλη μας. Το κλίμα εκεί είναι διαφορετικό. Οι παραγωγοί δεν είναι φωνακλάδες, ενώ ο κόσμος που ψωνίζει είναι πιο χαλαρός. Είναι μικρότερες σε μέγεθος και ποικιλία. Οι καλλιεργητές συζητούν μεταξύ τους, αλλά και με τους πελάτες τους για σχετικά θέματα. O χώρος είναι προσφορά του δήμου, ενώ οι βιοκαλλιεργητές είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του χώρου.

Σε μια βιολογική αγορά αξίζει να ψάξεις για τα παρακάτω προϊόντα:

Μήλα. Τα απλά μήλα, ψεκάζονται έως και δεκαπέντε φορές μέχρι να βρεθούν συσκευασμένα στα ράφια.

Βότανα και μυρωδικά. Αποξηραμένα, φρέσκα, σε γλαστράκια, σε ματσάκια, σε φακελάκια. Σε όποια μορφή και να τα βρεις, μη τα αφήσεις. Πιο πλούσια σε γεύση, άρωμα και ευεργετικές ιδιότητες. Αν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, προτίμησε τα φρέσκα.

Αυγά. Η διαφορά στη γεύση είναι μεγάλη. Αυτό είναι αναμενόμενο. Ο άλλος πιο σημαντικός παράγοντας έχει να κάνει με τον τρόπο και τις συνθήκες εκτροφής των πουλιών και το χώρο που έχουν στη διάθεση τους για να κινούνται.

Μαρούλια. Η γεύση και η υφή τους είναι κατά πολύ ανώτερα.

Γάλα. Πρόβειο, αγελαδινό, κατσικίσιο, πλήρες, με λίγα ή καθόλου λιπαρά. Τα ζώα τρέφονται με χορταράκια και όχι με ζωοτροφές, κινούνται στον ήλιο και ζουν φυσιολογικά. Σαν αποτέλεσμα, παράγουν γάλα πλουσιότερο σε βιταμίνες και σε θρεπτικά στοιχεία.

Πατάτες, καρότα, παντζάρια, σπαράγγια και βολβούς, γενικότερα. Μεγαλώνοντας αποκλειστικά μέσα στο έδαφος, απορροφούν καλύτερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα τυχόν λιπάσματα και χημικά. Προτίμησε αυτά της βιολογικής καλλιέργειας.

Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε την αξία της λαϊκής αγοράς στη ζωή μας.

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η λαϊκή αγορά    

το wiki μου

Ιούν 201820

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το wiki μου για τη Φοινικούντα Μεσσηνίας

Φοινικούντα Μεσσηνίας

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο το wiki μου    

Καλημέρα κόσμε!

Ιούν 20183

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων