Να ΄χαμε, να λέγαμε

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Ο Πολυκράτης της Σάμου

 Ο Πολυκράτης ήταν τύραννος της Σάμου κατά το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Κατά τη διάρκεια της τυραννίας του, ο Πολυκράτης έκανε πολλά σπουδαία έργα στη Σάμο. Έφερε από τα Μέγαρα τον υδραυλικό Ευπαλίνο, ο οποίος κατασκεύασε το «Ευπαλίνειο όρυγμα» που ύδρευε με ασφάλεια την πόλη σε περίπτωση πολιορκίας. Περιτείχισε την ακρόπολη Αστυπάλαια, όπου έχτισε το πλούσιο ανάκτορο του. Επί ημερών του ακόμη, ανεγέρθηκε το Ηραίον, ο μεγαλύτερος ελληνικός ναός που είχε δει ο Ηρόδοτος. Το παρακάτω βίντεο αναφέρεται στο Ευπαλίνειο όρυγμα.

«Οι Γιατροί του Κόσμου»

 

 

Οι Γιατροί του Κόσμου είναι μία διεθνής, ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που παρέχει επείγουσα ιατρική βοήθεια στα θύματα φυσικών καταστροφών, πολέμων και συγκρούσεων. Ειδικότερα, απασχολούν ιατρικό, παραϊατρικό, καθώς και διοικητικό και τεχνικό προσωπικό με σκοπό να αναλάβει ανθρωπιστική δράση. Κινητήρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, ιδεολογία ή πολιτική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Οι Γιατροί του Κόσμου σαν ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, στηρίζει οπωσδήποτε την επιχειρησιακή της δράση στην ευέλικτη και στοχευμένη ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αρχικά, προσφέρουν ιατρική φροντίδα, αφού η πρώτη αποστολή των Γιατρών του Κόσμου είναι να θεραπεύσουν. Οι εθελοντές της οργάνωσης, δηλαδή, δεσμεύονται να προσφέρουν βοήθεια σε όλους τους ευάλωτους πληθυσμούς στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, όπως: θύματα φυσικών καταστροφών, λιμών, ασθενειών, θύματα εμπόλεμων συγκρούσεων, πολιτικής βίας, πρόσφυγες, εκπατρισμένους, μειονότητες, παιδιά του δρόμου, τοξικομανείς και γενικότερα σε όλους τους ανθρώπους που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα. Δεύτερον, οι Γιατροί του κόσμου προσπαθούν να αποτελέσουν μάρτυρες της όποιας κοινωνικής αδικίας. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι δεν υπάρχει θεραπεία και αποτελεσματική βοήθεια σε βάθος χρόνου χωρίς τη θέσπιση δίκαιης κοινωνικής νομοθεσίας. Συνεπώς, για να είναι ουσιαστική η δράση των Γιατρών του Κόσμου, επεκτείνεται και πέρα από τον τομέα της υγείας: στηριζόμενοι πάντα στην ιατρική τους εμπειρία και σε πλήρη ανεξαρτησία, μιλούν ανοιχτά κατά της παρεμπόδισης πρόσβασης στην υγεία, εναντίον της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας.     Εν κατακλείδι, οι Γιατροί του Κόσμου, επιθυμούν να κρατούν ανοιχτό το διάλογο ακόμα και με την πολιτική και τους πολιτικούς στοχεύοντας σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους αδύναμους πληθυσμούς. Γι’ αυτό, εξάλλου, αγωνίζονται ενάντια σε κάθε αδικία. Συγκεκριμένα, ως σταθεροί υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αντιτίθενται στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων. Μακροπρόθεσμος στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να κάνουν την υγεία βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

(Πηγή: http://mdmgreece.gr)

Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πρωτόλειου Διηγήματος

 

Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» προκηρύσσει τον 5ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη Καίτης Λασκαρίδη, για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο θεσμός του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού καθιερώθηκε το 2000, με απόφαση της Προέδρου της Βιβλιοθήκης ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ κ. Μαριλένας Λασκαρίδου και αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολείων συγκεκριμένων Νομαρχιών. Ακολούθως, σε ειδική συνεδρίαση της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012, αποφασίστηκε ομόφωνα ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός να γίνει πανελλήνιος.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να ενισχύσει την αυτοέκφραση των εφήβων και να υποστηρίξει το μάθημα της Λογοτεχνίας και της Έκθεσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Προθεσμία υποβολής των συμμετοχών ορίζεται η 31η Μαΐου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σχετική προκήρυξη.

Ανδρέα Καρκαβίτσα, «Η Θάλασσα» (απόσπασμα)

Ο πατέρας μου – μύρο το κύμα που τον τύλιξε– δεν είχε σκοπό να με κάμει ναυτικό.

– Μακριά, έλεγε, μακριά, παιδί μου, απ’ τ’ άτιμο στοιχειό!

Δεν έχει πίστη, δεν έχει έλεος. Λάτρεψέ την όσο θες, δόξασε την· εκείνη το σκοπό της. Μην κοιτάς που χαμογελά, που σου τάζει θησαυρούς. Αργά γρήγορα θα σου σκάψει το λάκκο ή θα σε ρίξει πετσί και κόκαλο, άχρηστο στον κόσμο. Είπες θάλασσα, είπες γυναίκα, το ίδιο κάνει.

Και τα έλεγε αυτά άνθρωπος που έφαγε τη ζωή του στο καράβι· που ο πατέρας, ο πάππος, ο πρόπαππος, όλοι ως τη ρίζα της γενιάς ξεψύχησαν στο παλαμάρι. Μα δεν τα έλεγε μόνον αυτός, αλλά κ’ οι άλλοι γέροντες του νησιού, οι απόμαχοι των αρμένων τώρα, και οι νιότεροι, που είχαν ακόμη τους κάλλους στα χέρια, όταν κάθιζαν στον καφενέ να ρουφήξουν τον ναργιλέ, κουνούσαν το κεφάλι και στενάζοντας έλεγαν:

— Η θάλασσα δεν έχει πια ψωμί. Ας είχα ένα κλήμα στη στεριά και μαύρη πέτρα να ρίξω πίσω μου.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί τους όχι κλήμα, άλλα νησί ολάκερο μπορούσαν ν’ αποχτήσουν με τα χρήματα τους. Μα όλα τα έριχναν στη θάλασσα. Παράβγαιναν ποιος να χτίσει μεγαλύτερο καράβι, ποιος να πρωτογίνει καπετάνιος. Και γω που άκουα συχνά τα λόγια τους και τα έβλεπα τόσο ασύμφωνα με τα έργα τους δε μπορούσα να λύσω το μυστήριο. Κάτι, έλεγα, θεϊκό ερχόταν κ’ έσερνε όλες εκείνες τις ψυχές και τις γκρέμιζε άβουλες στα πέλαγα, όπως ο τρελοβοριάς τα στειρολίθαρα.

(περισσότερα…)

Η αξία της μητρικής γλώσσας

«…Η γλώσσα είναι κάτι παραπάνω από απλό πρακτικό όργανο έκφρασης και επικοινωνίας με τους άλλους΄ είναι ένα με τη σκέψη μας και ένα με τα αισθήματά μας. Όπως μπορούμε να μιλούμε, μπορούμε να σκεπτόμαστε και να αισθανόμαστε. Η αξία της εθνικής, της μητρικής γλώσσας είναι ακριβώς ότι από τις πρώτες μέρες της ζωής διαμορφώνει το πνεύμα και το φρόνημά μας, τη νόηση και το θυμικό μας κατά έναν ορισμένο τρόπο* ότι μας εξομοιώνει με τα μέλη της μεγάλης εθνικής οικογένειας, μας δένει με το παρελθόν και με το παρόν της φυλής μας, και απελευθερώνει τις δυνάμεις που φωλιάζουν μέσα μας για να αναπτυχθούν, να καλλιεργηθούν και να εξωτερικευθούν. (περισσότερα…)

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

 

Ορισμός: Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) είναι ένωση ευρωπαϊκών κρατών με κύριους στόχους την οικονομική και κοινωνική πρόοδο των λαών τους και τη δημοκρατική διακυβέρνησή τους σε συνθήκες ασφάλειας. (περισσότερα…)

ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

…..Δεν υπάρχει κανένας, βέβαια, που ν’ αγνοεί  πως το εμπόριο όπλων αποτελεί – μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών  – το πιο κερδοφόρο αλισβερίσι του πλανήτη μας. Η μόνη διαφορά τους είναι πως το δεύτερο έχει κηρυχθεί παράνομο, ενώ το πρώτο έχει κηρυχθεί νομιμότατο και εθνικότατο. Και τούτο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραλογισμούς, μια από τις αναιδέστερες υποκρισίες του καιρού μας: να λιθοβολείται ένα φονικό όργανο και να ευλογείται ένα άλλο, ακόμα πιο θανάσιμο. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Σε 31,8 δισεκατομμύρια δολάρια – καταπώς λέει το αμερικάνικο Κογκρέσσο – έφτασαν το 1996 οι πωλήσεις των όπλων σ’ όλο τον κόσμο. Το πιο «χαριτωμένο» είναι πως τα 2/3 απ’ αυτό το κολοσσιαίο ποσό (19,3 δισ.) το δαπανούν οι «αναπτυσσόμενες» χώρες της Ασίας, του Ειρηνικού, της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής. Χώρες φτωχές, χώρες με τεράστια προβλήματα, χώρες υπανάπτυκτες οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π, ξοδεύουν το υστέρημα του υστερήματός τους για ν’ αγοράζουν όπλα, δηλαδή για να αλληλοσκοτώνονται εντός και εκτός των τειχών τους. Μέσα για να ζουν ανθρώπινα δεν έχουν, βρίσκουν όμως τα μέσα να σφάζουν και να σφάζονται απανθρωπότατα….

Εξίσου «νόστιμο» και αυτονόητο είναι πως τα όπλα αυτά τους τα προμηθεύουν ( και τους πακτωλούς τους εισπράττουν) οι μεγάλες, αναπτυγμένες, βιομηχανικές χώρες Δύσης και Ανατολής. Ήγουν σημαντικό μέρος του πλούτου τους οι χώρες αυτές το χρωστάνε στις φτωχές χώρες που φτωχαίνουν ακόμη πιο πολύ, πλουτίζοντας τις πλούσιες, για να αγοράζουν όπλα αφανισμού τους. Οπότε ο αφανισμός τους είναι διπλός: και οικονομικός για όπλα και φυσικός εξαιτίας των όπλων….

Δείτε το στο slideshare.net

Μάριος Πλωρίτης  εφημ. Το Βήμα  28/9/97

 

 

 

Γλωσσομάθεια και φαιά ουσία

 

indexΣτην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης και του Διαδικτύου η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας αποτελεί ανάγκη. Οπως διαπιστώνουν Βρετανοί επιστήμονες, η γνώση ακόμα και μιας γλώσσας εκτός της μητρικής μεταβάλλει την ανατομία του εγκεφάλου, γεγονός που εξηγεί γιατί τα παιδιά έχουν πολύ μεγαλύτερη ευκολία στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι όσοι μπορούν να μιλήσουν δύο γλώσσες διαθέτουν περισσότερη φαιά ουσία από αυτούς που γνωρίζουν μόνο τη μητρική. (περισσότερα…)

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Πού πάει ο κόσμος; Πού πάει η Ελλάδα; Και να ξεπηδά το ανησυχητικό πρόβλημα: Ποια η αποστολή της Ελλάδας σήμερα;…Πού να πάνε τα μικρά καράβια; Και η Ελλάδα είναι ένα μικρό καράβι που το δέρνουν Βοριάδες και Νοτιάδες και άνεμοι Ανατολικοί και δυτικοί. (περισσότερα…)


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων