exoryssontas

Εξορύσσοντας το φως… μνήμες και εικόνες από λιγνίτη

exoryssontasΉταν Ιούνιος του 1953. Η Ελλάδα έκανε τα πρώτα της σταθερά βήματα βγαίνοντας από μια σκοτεινή εποχή. Εκείνο το μήνα το πρώτο σύγχρονο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της Ελλάδας άρχιζε να λειτουργεί στον Κάραβο, στις δυτικές ακτές της Νότιας Εύβοιας, τροφοδοτώντας με ηλεκτρική ενέργεια βιομηχανίες, εργοστάσια, συγκοινωνίες, καταστήματα και νοικοκυριά σε ολόκληρη τη Χώρα.

Ο πρώτος Ατμοηλεκτρικός Σταθμός της ΔΕΗ ήταν πραγματικότητα. Και λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, το Λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου, το πρώτο Λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ, που προμήθευε καθημερινά με λιγνίτη το Σταθμό, ένα εγχώριο καύσιμο, που έμελλε να γίνει το Εθνικό ενεργειακό μας καύσιμο.

Το λεύκωμα αυτό μας δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε βάθος χρόνου και να γνωρίσουμε, μέσα από εικόνες και μνήμες, ό,τι απαθανάτισε διαχρονικά ο φακός των φωτογράφων της Eπιχείρησης, για τη λιγνιτική δραστηριότητα. Στο λεύκωμα αναδεικνύεται και προβάλλεται η σκληρή εικόνα των Ορυχείων, αλλά και η ανθρώπινη έκφραση στην προσπάθειά της να πετυχαίνει καθημερινά τους δύσκολους στόχους της.

Πατήστε εδώ για να μεταφορτώσετε το λεύκωμα (μέγεθος 11 ΜΒ)