Αριστοτέλης Μαβίδης

Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά;

Αριστοτέλης Μαβίδης

Υποστήριξη χρηστών ΟΠΣ ΕΣΗΔΗΣ.

31 Μαΐου 2022 από Αριστοτέλης Μαβίδης
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Δημόσιες Προμήθειες, Χωρίς κατηγορία

Υποστήριξη των χρηστών των Αναθετουσών Αρχών/Αναθετόντων Φορέων και των Οικονομικών Φορέων για τα υποσυστήματα του ΟΠΣ ΕΣΗΔΗΣ

https://www.gov.gr/el/sdg/public-contractsσυμβάσεις

Ετικέτες:

Γαστρονομικός Τουρισμός στη Λέσβο και οικοπεριήγηση.

23 Μαΐου 2012 από Αριστοτέλης Μαβίδης
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Σχολικές Εργασίες

Ερμηνεία αποτελεσμάτων έρευνας για τον γαστρονομικό τουρισμό στη Λέσβο.

Η έρευνα για το Γαστρονομικό τουρισμό στη Λέσβο αποσκοπούσε στη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης αλλα και τη διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων ανάπτυξης του. Με βάση την έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που  εκπόνησε μελέτη σχετικά με την Ελληνική Γαστρονομία διαμορφώσαμε δύο ερωτηματολόγια. Ένα προς τους επισκέπτες της Λέσβου και ένα προς τους επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες σίτισης και εστίασης. Με τα ερωτηματολόγια αυτά θέλαμε να ψάξουμε τις δυνατότητες  και τις ευκαιρίες που δημιουργεί ο γαστρονομικός τουρισμός στο νησί της Λέσβου. Στόχος μας η ενδυνάμωση της γνώσης γύρω από το τουριστικό προϊόν της Λέσβου και η αναβάθμιση του με δυναμικό τρόπο. Στη μελέτη του ΣΕΤΕ αναφέρονται βέλτιστες πρακτικές δημοφιλών γαστρονομικών προορισμών και αξιολογείται η Ελληνική γαστρονομική προσφορά.Η μελέτη επίσης υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η γαστρονομία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τουριστικό προϊόν και συνεπώς να ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του Ελληνικού τουρισμού. Επίσης, ότι για την ανάπτυξή της δεν χρειάζονται επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και πάγια, παρά μόνο σε ενέργειες μάρκετινγκ.

Έτσι λοιπόν θέλαμε να ανακαλύψουμε πως η γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επιλογής του προορισμού και να αποτελεί μοναδική εμπειρία για τον τουρίστα;

Καταλήξαμε λοιπόν στα εξής συμπέρασμα

Από την πλευρά των τουριστών

Μάθαμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών της Λέσβου 75% δοκίμασε την τοπική κουζίνα. Χαρακτηριστικά οι γκιουζλεμέδες ,οι παστές σαρδέλες και τα αμυγδαλωτά ήταν από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Το 94% των επισκεπτών της Λέσβου πιστεύει ότι η κουζίνα της Λέσβου αναβαθμίζει την τουριστική τους εμπειρία διότι

α)γνωρίζουν νέες γεύσεις

β)γεύονται αγνά υλικά και

γ) μαθαίνουν πολλά γύρω από την ιστορία και την παράδοση του τόπου.

Τώρα συνοδευτικά οι επισκέπτες της Λέσβου θα ήθελαν να συνδεθεί ο γαστρονομικός τουρισμός και με άλλες εμπειρίες όπως μαθήματα μαγειρικής, πεζοδιαδρομές, συμμετοχή σε γιορτές και παραδοσιακά πανηγύρια ακόμη και επισκέψεις σε μουσεία.

Θέλοντας να δούμε αν τους ενδιαφέρει πριν επιλέξουν προορισμό να ξέρουν δεδομένα για τη γαστρονομία του ,οι απαντήσεις ήταν θετικές κατα78%.Γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής και παρουσίασης του γαστρονομικού προφίλ της Λέσβου είναι προς τη θετική κατεύθυνση είτε γίνεται από επαγγελματικούς φορείς όπως το επιμελητήριο Λέσβου είτε από ιδιώτες όπως το LESVOS KITCHEN.Απο την έρευνα προέκυψε ότι το κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης για τους επισκέπτες είναι το διαδίκτυο και ακολουθούν οι περιγραφές φιλικών προσώπων. Οι περιοχές της Λέσβου τώρα με την μεγαλύτερη επιθυμία για επίσκεψη αναφορικά με το Γαστρονομικό τουρισμό ήταν το Πλωμάρι,ο Μόλυβος και Αγιάσος.

Στο ερωτηματολόγιο τώρα των επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες σίτισης και εστίασης μελετήσαμε την υφιστάμενη παροχή γαστρονομικών υπηρεσιών αλλά τις πεποιθήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τις πιθανές δυνατότητες επέκτασης στην παροχή των υπηρεσιών αυτών.

Το 94% των επιχειρήσεων προσφέρει επιλογές από την τοπική γαστρονομία. Το λαδοτύρι,οι γκιουζλεμέδες, οι παστές σαρδέλες και οι κολοκυθοανθοί κυριαρχούν στις προτεινόμενες επιλογές. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες θεωρούν ότι έχει συνδεθεί αρκετά έως πολύ το τουριστικό προϊόν με τη γαστρονομία της Λέσβου. Επίσης κατά 60% συνδέουν και την τοπική οινογνωσία με το τουριστικό προϊόν κάνοντας επιλογές από την κάβα της Λέσβου(Λήμνος).Η πλειοψηφία παρόλα αυτά πιστεύει 76% ότι υπάρχουν επιπλέον δυνατότητες ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού. Το 88% πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει ένα σήμα Λεσβιακής κουζίνας το οποίο θα πιστοποιεί τους επιχειρηματίες που διαθέτουν κάποιες προϋποθέσεις όπως

α) Να παράγονται με τη χρήση τοπικών υλικών 79%

β) Να παράγονται με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων

γ) Να αποτελούν κομμάτι της τοπικής παράδοσης και ιστορίας

Στην ερώτηση για το ποια πρέπει να είναι η γαστρονομική ταυτότητα της Λέσβου. Οι πλειοψηφικές απαντήσεις ήταν ότι πρέπει να βασιστεί

α) στα εμβληματικά προϊόντα της Λέσβο όπως το λάδι το ούζο τα γαλακτοκομικά κα

β)  και τον μεγάλο πλούτο σε τοπικές παραδοσιακές συνταγές.

Αναφορικά με επιπλέον συνοδευτικές υπηρεσίες τουρισμού οι υπηρεσίες δηλώνουν ότι είναι πρόθυμες να προσφέρουν Διοργάνωση εκδηλώσεων, Επισκέψεις σε χώρους παραγωγής με καλλιέργειες, Gourmet τοπική κουζίνα.

Στην ερώτηση Ποιοι είναι οι παράγοντες επιτυχίας των γαστρονομικών προορισμών;

Απάντησαν

  • Σύνδεση με την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά 87%
  • Φιλικότητα προορισμού για τον επισκέπτη 87%
  • Δικτύωση 60%
  • Ισχυρή διαδικτυακή παρουσία 53%

Στις ενέργειες για τη  διάδοση του Γαστρονομικού τουρισμού επελέγησαν ως πιο αποτελεσματικές

α)η δημιουργία διαδικτυακής πύλης(υπάρχει από το επαγγελματικό επιμελητήριο)

β)η έκδοση γαστρονομικού οδηγού (υπάρχει από το επαγγελματικό επιμελητήριο)

γ) Ενσωμάτωση Γαστρονομίας στη γενική τουριστική καμπάνια (λογότυπο, σλόγκαν, soundtrack, video)

Τελικό Συμπέρασμα

Στις μέρες μας η γαστρονομία εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας των εμπειριών  και πάρα πολλές χώρες την έχουν εντάξει στις τουριστικές τους πολιτικές. Συνεπώς η γαστρονομία υπεισέρχεται με διττό τρόπο στον ορισμό του τουρισμού (ΣΕΤΕ, 2010):

  • Αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία για όλους ανεξαιρέτως τους τουρίστες.
  • Ελκύει εύπορους, ειδικού ενδιαφέροντος τουρίστες, τους γαστροτουρίστες.
  • Αναζωογονεί μια περιοχή συνήθως υπαίθρου

Η φήμη ενός προορισμού με καλό φαγητό προσελκύει αρκετό κόσμο επισκέπτες, είτε

τουρίστες, είτε εκδρομείς. Οι δημοφιλείς γαστρονομικοί προορισμοί σχεδιάζουν ειδικά για τους τουρίστες ένα μίγμα προϊόντων, υπηρεσιών, δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν τα

χαρακτηριστικά προϊόντα και πιάτα ενός τόπου, το ταλέντο και τη δημιουργικότητα όσων τα παρασκευάζουν, τη μοναδικότητα και την παράδοση του τόπου, έτσι ώστε να προσφέρουν στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη και αξιομνημόνευτη ταξιδιωτική-γαστρονομική εμπειρία.

«Η Λέσβος είναι μια πλούσια σε γαστρονομική παράδοση περιοχή της Ελλάδας με πολλές δυνατότητες και αλλα και συμπληρωματικές ευκαιρίες για εναλλακτικές εμπειρίες όπως οι πεζοδιαδρομές ,η ιστορία-θρησκεία, ο πολιτισμός και ο αγροτουρισμός γενικότερα.»

Η δική μας εργασία είχε ως στόχο να συλλέξει στοιχεία από την πλευρά των τουριστών και τη γαστρονομική τους συμπεριφορά αλλά και τη γαστρονομική στρατηγική των επιχειρήσεων σίτισης και εστίασης της Λέσβου.

Πιστεύουμε ότι τα δυναμικά οφέλη του γαστρονομικού τουρισμού σε συνδυασμό με την οικολογική διάσταση των οικοπεριηγήσεων μπορούν να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό πακέτο, που μπορεί να αποτελέσει ένα προτεινόμενο τουριστικό προϊόν για κάθε σύγχρονο και απαιτητικό τουρίστα. Ο Εμπλουτισμός της τουριστικής εμπειρίας με την ανάδειξη ελληνικού «lifestyle» μέσω της ποιοτικής γαστρονομίας μπορεί να υποκινήσει υψηλότερη τουριστική δαπάνη και να προσελκύσει νέες κατηγορίες τουριστών με αυξημένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες γαστρονομίας και όχι μόνο.

Επαγγελματικό Λύκειο Καλλονής Μάιος 2012

Ομάδα εργασίας-έρευνας

Τομέας Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιων.

Μεταξία Ζουμπούλη

Γαλατσίδας Νίκος

Γιακιντζή Αναστασία

Χαλκιώτης Χρήστος

Αλογδέλλης Αποστόλης

Τσακύρης Γιάννης

Μαρίνου Μπάμπης

Βίντεο

Καμπέρου Αγγελική

Μαργαρίτα Νικολαϊδη

Χατζηδέλλου Μυρσίνη

Αθούσα Μαρία

Υπεύθυνοι Καθηγητές

Αριστοτέλης Μαβίδης

Τσιτώνα Γιόλα

Αποτελέσματα Έρευνας απο επισκέπτες της Λέσβου


Αποτελέσματα έρευνας απο επιχειρηματίες εστίασης της Λέσβου
Γαστρονομικός τουρισμός απαντήσεις επιχειρηματιών λέσβου

Δείτε το στο slideshare.net

Πρόταση τουριστικού πακέτου Γαστρονομικού Τουρισμού στη Λέσβο


Βιντεοπαρουσίαση παραδοσιακής συνταγής Γκιοζλεμέδων Λέσβου


Ετικέτες:

το τέλος του ταξιδιού στο μαγικό κόσμο των Μανιταριών της Λέσβου

29 Ιανουαρίου 2012 από Αριστοτέλης Μαβίδης
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Μαθήματα ΕΠΑΛ, Σχολικές Εργασίες

Ήταν όμορφα ;ήταν δύσκολα;ήταν πρωτόγνωρα…διαφορετικά…ήταν πολλά.Πάνω απο όλα ήταν ένα ταξίδι στη γνώση με καθορισμένη διαδρομή απο τους ταξιδιώτες και όχι απο τους “πράκτορες”.Μάθαμε ,ξεμάθαμε βγήκαμε απο την τάξη,κουραστήκαμε προβληματιστήκαμε.Μας βοήθησαν και βοηθήσαμε και αν ήταν αλλιώς ο καιρός και μαζεύαμε και λίγα Μανιτάρια όλα θα ήταν τέλεια.Ευχαριστώ για τη βόλα παιδιά!

Μια μικρή παρουσίαση της δουλειάς

Η ομάδα που ασχολήθηκε με την κατανάλωση των Μανιταριών

Η ομάδα που ασχολήθηκε με το μαγείρεμα των μανιταριών


Η ομάδα που ασχολήθηκε με τις Δηλητηριάσεις απο Μανιτάρια

Η ομάδα που ασχολήθηκε με το μάζεμα Μανιταριών

Συνεντεύξεις

Ετικέτες:

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-Γαστρονομικός τουρισμός Λέσβου

11 Δεκεμβρίου 2011 από Αριστοτέλης Μαβίδης
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Σχολικές Εργασίες

Ερωτηματολόγιο σχετικό με τον Γαστρονομικό Τουρισμό της Λέσβου στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος συνεργασίας ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Καλλονής 2011-2012

Στόχοι της εργασίας
1. Διερεύνηση της έννοιας του Γαστρονομικού Τουρισμού
2. Ανάλυση της Γαστρονομικής Ταυτότητας της Λέσβου
3. Προβολή της Γαστρονομικής ταυτότητας της Λέσβου
4. Παρουσίαση πρότασης με δυνατότητες τοπικής αξιοποίησης του Γαστρονομικού Τουρισμού.
5. Δημιουργία σχετικών δράσεων

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ:
1.Κατασκευή και διανομή ερωτηματολογίου για τη διερεύνηση της Γαστρονομικής Ταυτότητας της Λέσβου και την υφιστάμενη κατάσταση του Γαστρονομικού Τουρισμού αλλα και τις μελλοντικές δυνατότητες που προσφέρονται.
Φορείς συνεργασίας: Εστιατόρια-ταβέρνες-ξενοδοχεία-τοπική αυτοδιοίκηση-ΕΟΤ.
2.Επίσκεψη συνεργασία αλληλοτροφοδότηση με βασικούς και αντιπροσωπευτικούς φορείς τοπικών προϊόντων αλλά και κέντρα εστίασης τουριστών.
Α)Μυλέλια- http://www.mylelia.gr/,Βαρβαγιάννη(ούζο) http://www.barbayanni-ouzo.com/ouzo-museum-lesvos-gr.html,Μουσεία Ελιάς
Β)Γυναικείοι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί(παράδειγμα Παρακοίλων)
Γ)Ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης: Λεσβιακή Κουζίνα
Δ)Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων-Εστιάτορες.
Ε)Νοικοκυριά της περιοχής.
3.Αναζήτηση δυνατοτήτων για τη συγκρότηση ταξιδιωτικής πρότασης με στόχο το Γαστρονομικό Τουρισμό.

Δείτε και απαντήστε το ερωτηματολόγιο που απευθύνεται

στους τουρίστες -επισκέπτες-κατανάλωτες της Λέσβου

Η αγγλική έκδοση.
Please complete this questionnaire in order to collect the necessary information about our school project. Our Project is an educational program about Lesvos Gastronomic Tourism .The project is a cooperation of Vocational High School of Kalloni and Vocational School of Kalloni for the academic year 2011-2012. Thank you for your participation!
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFo4SVZmdWo3bDROS2paaXNsS09ib2c6MQ#gid=0

docs.google.com

Ετικέτες:

Καλή αρχή!

12 Οκτωβρίου 2011 από Αριστοτέλης Μαβίδης
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Μαθήματα ΕΠΑΛ, Σχολικές Εργασίες

Στην πρώτη ουσιαστικά συνάντηση του τμήματος ενδιαφέροντος “Μανιτάρια της Λέσβου”για το μάθημα ερευνητικές εργασίες ολοκληρώσαμε τις παρακάτω εργασίες

  • καταιγισμό ιδεών
  • χωρισμό των ιδεών σε ομάδες
  • διατύπωση των βασικών ερωτημάτων
  • ομαδοποίηση τους
  • χωρισμός των ομάδων με βάση τα ενδιαφέροντα αλλα και…..αμοιβαίες υποχωρήσεις και ανταλλαγές:)

Μια εικόνα απο τον καταιγισμό ιδεών

Εδώ είναι οι ομάδες και τα βασικά ερωτήματα όπως διατυπώθηκα απο τα παιδιά με μικρή καθοδήγηση και απλό συντονισμό απο εμάς.

Ετικέτες:·

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:«Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»- «Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΟΥΜΦΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ»

5 Οκτωβρίου 2011 από Αριστοτέλης Μαβίδης
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Μαθήματα ΕΠΑΛ, Σχολικές Εργασίες

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σχ. Έτος: 2011-2012
ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Επιτέλους ξεκινάμε το μάθημα των ερευνητικών εργασιών.Το τμήμα ενδιαφέροντος συγκροτήθηκε ύστερα απο ψηφοφορία και είμαστε ετοιμοι να ταξιδέψουμε μαζί με τους μαθητές της Α΄ τάξης του ΕΠΑΛ της Καλλονής στη Μανιταροχώρα….γία να δούμε ίσως βγούμε για μια ακόμη φορά όλοι κερδισμένοι:)
Στο επόμενο μάθημα θα έχουμε καταιγισμό ιδεών και σύνταξη των βασικών ερωτημάτων που θα ασχοληθεί η κάθε ομάδα καθώς και της μεθοδολογίας που θα ακολουθήσει για να τα απαντήσει.

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

«Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»-
«Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΟΥΜΦΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ»

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΒΙΔΗΣ ΠΕ1802
ΑΪΒΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Το σχέδιο εδώ

Οι Μανιταρόφιλοι Λέσβου θα σταθούν στο πλευρό μας…..τους ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

και η επόμενη μας ευχή θα είναι μια…..να πιάσει θέε μου μια βροχή μια καταιγίδα για να κάνουμε τη μανιταροσυλλογή μας!

Ετικέτες:·

Στα βήματα του Αγίου Ιγνατίου

26 Σεπτεμβρίου 2011 από Αριστοτέλης Μαβίδης
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Σχολικές Εργασίες

με τους μαθητές του Τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Επαγγελματικού Λυκείου Καλλονής το Μάρτιο του 2010 περπατήσαμε στα “βήματα του Αγίου Ιγνατίου”, απο τη Μονή Λειμώνος εώς το Μετόχι των Αγίων Αναργύρων.Μαζέψαμε εικόνες μνήμης και φύσης μοναδικές και σας τις παρουσιάζουμε περήφανα…..
Ένα μονοπάτι με Ιστορία ομορφιά αλλα και υπέροχη θέα στον Κόλπο της Καλλονής.

Ετικέτες:

Ηλεκτρονική-Διαδικτυακή Προβολή των Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών του Διαμερίσματος ΚΑΛΛΟΝΗΣ

24 Σεπτεμβρίου 2011 από Αριστοτέλης Μαβίδης
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Σχολικές Εργασίες

Δείτε το στο slideshare.net

Ομάδα εργασίας-Τομέας Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών

ΑΛΟΓΔΕΛΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΓΑΛΑΤΣΙΔΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΓΙΑΚΙΝΤΖΉ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΕΤΑΞΙΑ
ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΠΑΜΠΗΣ
ΜΠΑΤΖΑΚΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΣΤΑΥΡΗ ΠΕΡΣΑ
ΤΣΑΚΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΑΛΚΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΨΑΡΑΔΕΛΛΗ ΕΥΡΙΔΙΚΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΒΙΔΗΣ
το blog της εργασίας

Ετικέτες:··

Διερεύνηση προτιμήσεων μαθητών για το μάθημα της Ερευνητικής εργασίας Α τάξης ΕΠΑΛ Καλλονής 2011-2012

24 Σεπτεμβρίου 2011 από Αριστοτέλης Μαβίδης
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Μαθήματα ΕΠΑΛ

Βίντεο σχετικό με την σημασία των ερευνητικών εργασιών.

Ετικέτες:

Περίγραμμα μαθήματος Λογιστικά Φύλλα (Excel)

18 Σεπτεμβρίου 2011 από Αριστοτέλης Μαβίδης
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Μαθήματα ΕΠΑΛ

Μάθημα: Λογιστικά Φύλλα (Excel)-Εργαστηριακό

Τάξη : Β΄ Τομέας Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών .Ωρες:2/εβδομ.

Στόχοι.

  1. Να μπορείτε να χειριστείτε βασικές λειτουργίες(υπολογισμούς-μορφοποιήσεις) των λογιστικών φίλων στο ανάλογο πρόγραμμα του Η/Υ.
  2. Να μπορείτε να εκτελέσετε πράξεις μέσα σε φόρμες οικονομικών καταστάσεων όπως:
    1. Καταστάσεις μισθοδοσίας
    2. Καταστάσεις Κοινοχρήστων
    3. Καταστάσεις πωλήσεων, εσόδων, δαπανών.
    4. Προϋπολογισμούς-Ισολογισμούς
    5. Υπολογισμός Δανείων.
    6. Να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα είδη συναρτήσεων για πολύπλοκους υπολογισμούς και  την εξαγωγή αποτελεσμάτων.
    7. Να μπορείτε να απεικονίσετε τα αποτελέσματα των πράξεων σε Γραφήματα.
    8. Να μπορείτε να διενεργήσετε στατιστική ανάλυση δεδομένων.
    9. Να μπορείτε να δημιουργείτε συγκεντρωτικούς πίνακες και να εφαρμόζεται φίλτρα ταξινόμησης.
    10. Να κατασκευάζετε μακροεντολές.

Περιεχόμενο.

  • Επιμέλεια παρουσίασης δεδομένων σε πίνακα(μορφοποιήσεις).
  • Υπολογισμοί αριθμητικών πράξεων.
  • Δημιουργία γραφημάτων.
  • Χρήση συναρτήσεων(οικονομικών ,αναφοράς, ημερομηνίας κα).
  • Ταξινόμηση και φιλτράρισμα δεδομένων.
  • Δημιουργία και διαχείριση φορμών οικονομικών δεδομένων.

Μεθοδολογία διδασκαλίας

Παρουσίαση θεωρητικού μέρους και Ασκήσεις εφαρμογής στον Η/Υ. Απαραίτητη η χρήση memory stick για τη μεταφορά και αποθήκευση των ασκήσεων.

Αξιολόγηση.

Προφορικός βαθμός τετραμήνων. Α και Β τετράμηνο =50% τελικού βαθμού

α)Κριτήρια αξιολόγησης: Ενεργητική Συμμετοχή, αποτελεσματική εκτέλεση των εργασιών σε ορισμένο χρόνο στην  τάξη.

β)βαθμός ωριαίας εξέτασης Α τετραμήνου.

Γραπτές Εξετάσεις-50% τελικού βαθμού.

Οι γραπτές εξετάσεις διενεργούνται στο εργαστήριο. Εκεί θα σας ανατεθούν συγκεκριμένες εργασίες αξιολόγησης των δεξιοτήτων που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Βιβλιογραφία-Πηγές.

Ο καθηγητής

Αριστοτέλης Μαβίδης- email: armavid@yahoo.gr

Ετικέτες: