Ιαν 12 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

WebTV στα? σκαριά

Πρόταση του e-trikala για χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση»

phpthumb_generated_thumbnailjpg.jpg

Η εγκατάσταση και Παραγωγική Λειτουργία WebTV για τους Πολίτες Ενημερωτικού Περιεχομένου στους 11 Δήμους που αποτελούν μέλη της Ψηφιακής Κοινότητας Κεντρικης Ελλαδας περιλαμβάνεται στην πρόταση που υποβλήθηκε από το e-trikala στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης των έργων του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» πέντε Τεχνικά Δελτία Προτεινόμενων Πράξεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος 01_2.2_v01 του ΕΠ. «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ».

Στην Ψηφιακή Κοινότητα Κεντρικής Ελλάδας συμμετέχουν εκτός από τον Δήμο Τρικκαίων και οι Δήμοι Λαρισαίων, Καρδίτσας, Βόλου, Ιωαννιτών, Βέροιας, Γρεβενών, Λαμιέων, Κατερίνης, Κοζάνης και Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.
Το έργο αφορά στην Εγκατάσταση και Παραγωγική Λειτουργία WebTV για τους Πολίτες Ενημερωτικού Περιεχομένου στους 11 Δήμους της Ψηφιακής Κοινότητας Κεντρικής Ελλάδας.

Διαδραστική τηλεόραση

Οι επισκέπτες ενός διαδικτυακού τόπου που διαθέτει αυτήν την τεχνολογία, έχουν στη διάθεσή τους μηχανισμούς που τους βοηθούν να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν το video που τους ενδιαφέρει, να ενημερωθούν, να ψυχαγωγηθούν ή να δουν πλάνα από μέρη που θα ήθελαν να επισκεφθούν.
Η WebTV προβάλλεται από τους κατασκευαστές της ως το εξάρτημα που θα επιτρέψει τη μετάβαση από τη χρήση μιας συνηθισμένης τηλεόραση στη χρήση συσκευής πρόσβασης στο Internet, προσφέροντας τη δυνατότητα να συνδεθούν οπτικοακουστικά μέσω του διαδικτύου με τους 11 Δήμους της Ψηφιακής Κοινότητας. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, τα βασικά πλεονεκτήματα της Web TV είναι το χαμηλό κόστος, η ευχρηστία κι ο εκδημοκρατισμός της πρόσβασης.

Στην πράξη

Όπως επισημαίνεται στην πρόταση στην Ψηφιακή Κοινότητα των 11 Δήμων η υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας θα προσφέρει μεγάλο όφελος στους πολίτες, καθώς θα μπορέσει να προσφέρει διαδραστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες άμεσης ενημέρωσης σ? αυτούς. Παράδειγμα αποτελεί η εγκατάσταση ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης σε κεντρικά σημεία (HotSpot) των 11 Δήμων  που θα ενημερώνουν το κόσμο σε πραγματικό χρόνο για τις τελευταίες ειδήσεις, για τις παραπάνω περιοχές, τον καιρό, την κατάσταση σε κεντρικές αρτηρίες, καθώς επίσης και για απρόβλεπτα και σοβαρά γεγονότα που χρήζουν άμεση ενημέρωση και διασπορά της είδησης. Επιπλέον τα σημεία αυτά με την ευρυζωνική τους υποδομή μπορούν να προσφέρουν ασύρματη ζωντανή διασύνδεση με το στούντιο του webTV του Δήμου.

Πώς θα λειτουργεί

Ένα ενδεικτικό σενάριο για τον τρόπο λειτουργίας της διαδικτυακής τηλεόρασης είναι το ακόλουθο: Ο χρήστης του Internet μπαίνει στην ιστοσελίδα του Δήμου του όπου λειτουργεί το WebTV με τοπικά νέα, καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα της Ψηφιακής Κοινότητας των 11 Δήμων και παρακολουθεί μία ενημερωτική εκπομπή, η οποία μπορεί να είναι μία περιήγηση σε ένα από τα χωριά των παραπάνω Δήμων, σε ένα Μουσείο, σε έναν τουριστικό προορισμό, σε έναν αρχαιολογικό χώρο κτλ. Ακόμη, θα μπορεί να είναι μία συζήτηση για τα δρώμενα των εμπλεκόμενων Δήμων, μία συνέντευξη, μία Συνεδρίαση Δημοτικού  Συμβουλίου, κτλ. Σε όποιο στιγμιότυπο του προγράμματος ο χρήστης θα θεωρεί ότι πρέπει να επέμβει, είτε γιατί κάποιο έκθεμα ή τοποθεσία κινεί το ενδιαφέρον του, είτε γιατί έχει να πει κάτι για το θέμα συζήτησης θα μπορεί να το κάνει με email, με SMS ή με τηλεφώνημα.

Υλοποίηση

Η υλοποίηση μπορεί να γίνει μέσα από τη δημιουργία τοπικών διαδικτυακών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι θα παράγουν περιεχόμενο το οποίο θα μπορεί να είναι διαθέσιμο σε όλους τους συμμετέχοντες. Το εγχείρημα αυτό μπορεί να υλοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων και για μία σειρά από περιοχές, των 11 Δήμων, με έμφαση τον Κεφαλικό Δήμο  και σε δεύτερη φάση τον τουριστικό, για τις οποίες θα επιλεγούν συγκεκριμένα σημεία hotspots, στα οποία θα εγκατασταθούν? δέκτες  και συστήματα εκπομπής διαδικτυακού ψηφιακού σήματος.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Πηγή:εφ “Πρωινός Λόγος”

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση