Δεκ 27 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Πρώτη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένου οργάνου

Εκτός από τον επιταχυντή του CΕRΝ, αυτό που θα κάνει το 2008 ξεχωριστό στην επιστημονική ιστορία είναι η πρώτη σύνθετη μεταμόσχευση που έγινε από γενετικά τροποποιημένο όργανο.


contentsegment_9692188w200_h0_r0_p0_s1_v1jpg.jpg
Οι επιστήμονες πήραν τμήμα από την τραχεία ενός 51χρονου δωρητή οργάνων, το τοποθέτησαν για μερικές ημέρες σε μία ειδική συσκευή και το εμβάπτισαν σε βλαστοκύτταρα που είχαν λάβει από τον μυελό της 35χρονης που είχε πρόβλημα.

Αφού η τραχεία έλαβε την κυτταρική ταυτότητα της ασθενούς, οι επιστήμονες την έκοψαν σε σχήμα στελέχους βρόγχου πνεύμονα και αντικατέστησαν το κατεστραμμένο από τη φυματίωση τμήμα τραχείας της γυναίκας.

Η χειρουργική επέμβαση ολοκληρώθηκε στην Ισπανία χωρίς επιπλοκές και η ασθενής έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο δέκα ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Τριάντα ημέρες έπειτα από το χειρουργείο, ο νέος της βρόγχος είχε αναπτύξει το δικό του δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και εδώ και έξι μήνες λειτουργεί κανονικά.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι και άλλοι ασθενείς θα ωφεληθούν μελλοντικά, αλλά το κόστος αυτή τη στιγμή είναι απαγορευτικό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση