Δεκ 27 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις που σφράγισαν το 2008

Το CΕRΝ, οι εξωπλανήτες, το προσωπικό γονιδίωμα, αλλά και η πρώτη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένου οργάνου είναι οι τομείς στους οποίους θριάμβευσε η επιστήμη τη χρονιά που φεύγει ανοίγοντας νέους δρόμους στην παγκόσμια έρευνα

Η Φυσική, το Σύμπαν και το DΝΑ είναι οι τρεις τομείς στους οποίους θριάμβευσε η επιστήμη το 2008. Το CΕRΝ, οι εξωπλανήτες, το προσωπικό γονιδίωμα, αλλά και η πρώτη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένου οργάνου ανοίγουν νέους δρόμους στην παγκόσμια έρευνα και γεννούν καινούργιες ελπίδες.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CΕRΝ δεν κατάφερε να λειτουργήσει όπως έπρεπε ώστε να αποκαλυφθεί το τι συνέβη λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, άφησε όμως πολλές υποσχέσεις για τη νέα χρονιά. Η διαστημοσυσκευή «Φοίνικας» ανακάλυψε για πρώτη φορά ένα μικρό κομμάτι πάγου στο υπέδαφος του Άρη, ενώ επιστήμονες από Αμερική και Ρωσία αποκωδικοποίησαν κατά 80% τον γονιδιακό χάρτη ενός μαμούθ που βρέθηκε κατεψυγμένο στους πάγους της Σιβηρίας.

Στα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς, η φωτογράφιση για πρώτη φορά ενός εξωπλανήτη που απέχει 25 έτη φωτός από τη Γη και η ανακάλυψη Ισπανών επιστημόνων για το πόσο πολύ έμοιαζαν με τους σύγχρονους ανθρώπους οι Νεάντερταλ που χάθηκαν πριν από 40.000 χρόνια.

Εκτός από σπουδαίες ανακαλύψεις, το 2008 μας αφήνει με δύο μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα, όπως τα καταγράφουν ο νομπελίστας Στίβεν Τσου και ο νέος υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ: Πώς να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον, και πώς να βελτιώσουμε το παγκόσμιο κλίμα.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση