Οικογενειακή ασπίδα με γρήγορο τρόπο.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μου δουλειάς περιστασιακά αναζητώ και εξερευνώ τρόπους υλοποίησης οικογενειακής πολιτικής πρόσβασης – φιλτραρίσματος στο διαδίκτυο.

Πρόσφατα δοκιμάσα σε οικογενειακό δίκτυο την ασπίδα που προσφέρει δωρεαν η  opendns. Η ασπίδα αυτή συνίσταται σε δυο ελεύθερα προσβάσιμους dns εξυπηρετητές.

  • 208.67.222.123
  • 208.67.220.123

Οι διευθύνσεις είναι από :
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDNS

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενσωματάσουμε τις διευθύνσεις αυτές στις dns ρυθμίσεις του adsl modem μας και αυτόματα όλοι οι ΗΥ του σπιτίου θα έχουν προστασία από την κατήγορία ιστοτόπων που φιλτράρουν οι ενλογω dns servers.

Πχ στο δικό μου adsl/modem:

Από τον πλοηγό μας μεταβαίνουμε στη διαπεφή του adsl/modem gateway (συνήθως 192.168.1.1)  και ψάχνουμε να βρούμε τη σελίδα ρυθμίσεων του DNS. Στο δικό μου interface setup->Lan-> DNS Relay : Use User Discovered DNS server only.

Αποθηκεύουμε.

Και αν έχουμε linux -based ΛΣ :

Απο τερματικο : /etc/init.d/networking restart

Και αν ολα πάνε καλά θα δουμε τις αλλαγές στο:
/etc/resolv.conf

Αν έχουμε windows επανεκκινόυμε τον ΗΥ.

Το πλεονέκτημα είναι ότι όποις συνδεθεί στο δίκτυο μας (πχ φίλος με φορητό ή smartphone) θα έχει τους ίδιους περιορισμους.
Στα αρνητικά η μειωμένη έκταση και δυνατότητα ρύθμισης της προστασίας λόγω του ότι είναι βασικά δωρεάν αλλά’διαφημιστική της opendns εταιρείας.

Εναλλακτικά:

Διαβάστε για φίλτρα στον Firefox στη σελίδα βοήθειας Parental controls

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *