Σταυρός – Ο ιδανικός προορισμός για διακοπές!!!

Ο Σταυρός Θεσσαλονίκης είναι η έδρα του δήμου Βόλβης ενώ είναι και ο μεγαλύτερος από τους οικισμούς του Στρυμονικού κόλπου με πληθυσμό 3.672 άτομα. Ο Σταυρός, όπως και η Ασπροβάλτα, είναι σήμερα ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, με πολλές παραθεριστικές κατοικίες να δέχονται Έλληνες και ξένους κάθε καλοκαίρι.Το παραλιακό κομμάτι του Σταυρού έχει πολλές υπηρεσίες, όπως μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, τράπεζες, ιατρείο, αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις όπως γήπεδα του τένις και μίνι-λούνα παρκ για τα παιδιά. Λίγο πιο πάνω βρίσκονται πολλά μαγαζιά για φαγητό και καφετερίες καθώς και μαγαζιά με σουβενίρ, είδη για την θάλασσα και ελαφριά καλοκαιρινή ένδυση.

Τα 30 χρόνια του κλείνει σήμερα ο Παγκόσμιος Ιστός

Με αφορμή τα τρακοστά γενέθλια του Παγκόσμιου Ιστού, η Google έχει αφιερώσει το σημερινό της doodle στη μεγάλη γιορτή του διαδικτύου, ενσωματώνοντας στο λογότυπο της μια φωτογραφία υπολογιστή προηγούμενων δεκαετιών.

Ωστώσο, ο άνθρωπος που έβαλε το θεμέλιο λίθο του Ιστού το 1989, ο Βρετανός Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, δεν έχει διάθεση τόσο να γιορτάσει τα γενέθλια, όσο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δημιουργήματός του, για το οποίο ανησυχεί έντονα, όπως αναφέρει σε σχετική επετειακή ανακοίνωση-ανοικτή επιστολή του, καθώς και σε δηλώσεις του.

Όπως επισημαίνει, πολλοί άνθρωποι σήμερα νιώθουν αβέβαιοι κατά πόσο ο Ιστός τελικά υπήρξε μια δύναμη για το καλό ή για το κακό, αν και ο ίδιος διατηρεί ελπίδες πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τα επόμενα 30 χρόνια (μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρόσθετε κανείς…).

«Αν παρατήσουμε την προσπάθεια να φτιάξουμε ένα καλύτερο Ιστό τώρα, τότε η αποτυχία δεν θα ανήκει στον Ιστό, αλλά σε μας. Είναι το ταξίδι μας από την ψηφιακή εφηβεία προς ένα πιο ώριμο, υπεύθυνο και περιεκτικό μέλλον», τονίζει στην επιστολή του. Ως θετικό σημάδι, μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι αρκετές κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν τη «βαλκανοποίηση» του διαδικτύου, δηλαδή τον κατατεμαχισμό του εντός εθνικών ή περιφερειακών συνόρων.

Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), όπου κάποτε ως ερευνητής σχεδίασε τον αρχικό Ιστό (και η αρχική πρόταση του είχε κριθεί από το αφεντικό του Μάικ Σέντελ «αόριστη αλλά συναρπαστική»), ανέφερε ότι δεν βρίσκει «και τόσο ωραίο» τον Ιστό σήμερα πια και ότι πολλοί συνειδητοποιούν ότι «δεν εξυπηρετεί την ανθρωπότητα πολύ καλά».

Όπως είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, «φαίνεται πως διαρκώς πηγαίνουμε από την μια καταστροφή της ιδιωτικότητας στην επόμενη», παραπέμποντας επίσης στις εντεινόμενες ανησυχίες κατά πόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν τη δημοκρατία.

Μιλώντας στο BBC ο θεμελιωτής του World Wide Web (www) είπε ότι απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσει «η καθοδική βουτιά προς ένα δυσλειτουργικό μέλλον», ιδίως όσον αφορά την εμπορευματοποίηση, την υποκλοπή και τη χειραγώγηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, την συστηματική εξάπλωση της επιθετικότητας και της παραπληροφόρησης, την ολοένα μεγαλύτερη πόλωση των απόψεων κ.α. Όπως είπε, μέσα σε αυτή την 30ετία, τα πρώτα 15 χρόνια ήσαν καλά, αλλά μετά «στράβωσαν» και τώρα απαιτείται αλλαγή πλεύσης για να διορθωθούν ξανά. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, επειδή ολοένα περισσότεροι άνθρωποι -χάρη και σε σκάνδαλα τύπου Cambridge Analytica- αρχίζουν πια να καταλαβαίνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ως χρήστες του Ιστού. Κάλεσε τους πάντες -από τους πολιτικούς ηγέτες και τους επιχειρηματίες ως τους απλούς πολίτες- να συμβάλουν, ώστε το διαδίκτυο να γίνει καλύτερο και όχι χειρότερο τα επόμενα χρόνια.


Ο Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι.

«Πρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας. Δεν πρόκειται για πετρέλαιο. Δεν είναι εμπόρευμα. Δεν πρέπει να μπορείτε να τα πουλάτε για να βγάλετε χρήματα», δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, έχει προωθήσει την ιδέα ενός κοινωνικού «Συμβολαίου για τον Ιστό», καθώς και την τεχνολογική πλατφόρμα Solid, που επιστρέφει στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων τους, διαχωρίζοντας τις εφαρμογές (apps) από την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών.

Ο παγκόσμιος ιστός (World Wide Web ή www) είναι ένα ανοιχτό σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών και πολυμεσικού περιεχομένου, που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να αναζητήσουν πληροφορίες μεταβαίνοντας από ένα έγγραφο στο άλλο.

Πηγή: ΑΠΕ

«ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΜΟΥ» ΤΟΥ ΝΟΑ ΜΠΑΟΥΜΠΑΚ: ΤΟ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ «ΜΑΖΙ»

MV5BNDhiOTdmMjgtZTJlMy00ZDZlLTk0ZDMtZDI1NTNlYzNhZTRkXkEyXkFqcGdeQXVyNzg0ODMwNDg@._V1_SY1000_CR0016571000_AL_

Ξυράφι και φως για έναν χωρισμό

Κείμενο: Old Boy

Email: oldboy@elculture.gr

Η «Ιστορία Γάμου» ξεκινά με τη Νικόλ να μας αφηγείται τι αγαπά στον Τσάρλι και τον Τσάρλι να μας αφηγείται τι αγαπά στη Νικόλ. Ενώ ακούμε τις φωνές τους, βλέπουμε σκηνές από τη σχέση τους, από τον γάμο τους, από την οικογένειά τους, από το πώς είναι μαζί με τον οκτάχρονο γιο τους. Όταν οι αφηγήσεις τους σταματούν, βλέπουμε ότι είναι καθισμένοι σε διπλανές πολυθρόνες απέναντι από έναν mediator, από έναν σύμβουλο γάμου – διαμεσολαβητή που ο ρόλος του είναι αν όχι να τους κάνει να τα ξαναβρούν, πάντως να τους οδηγήσει στον αποφασισμένο καθώς φαίνεται χωρισμό τους με ήπιο τρόπο, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν την έξτρα συναισθηματική φθορά και το έξτρα οικονομικό κόστος της αντιδικίας μέσω δικηγόρων.
Εκείνος τους ζήτησε να γράψουν τι αγαπά ο ένας στον άλλο και τώρα είναι με τα χαρτιά τους στο χέρι ο καθένας. Η Νικόλ όμως δεν θέλει να διαβάσει το δικό της. Ο Τσάρλι θέλει να διαβάσει το δικό του, αλλά ούτως ή άλλως ο Τσάρλι δεν θέλει και να χωρίσουν. Η απόφαση του χωρισμού είναι της Νικόλ κι ο Τσάρλι ελπίζει ότι θα είναι προσωρινός.
Για να διαβάσετε περισσότερα για την υπόθεση, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Το Πράδο μεταμορφώνει τα αριστουργήματά του για να μας δείξει τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής

ΤΟ ΠΡΑΔΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

«Μεταμορφώνει» τέσσερα από τα αριστουργήματα που βρίσκονται στις συλλογές του για να απεικονίσει το δυστοπικό χάος που απελευθέρωσε η κλιματική αλλαγή

Κείμενο: ελc team

Email: info@elculture.gr

Το Πράδο, το πιο διάσημο μουσείο της Ισπανίας και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το οποίο γιόρτασε φέτος τα 200 του χρόνια, «μεταμορφώνει» τέσσερα από τα αριστουργήματα που βρίσκονται στις συλλογές του για να απεικονίσει το δυστοπικό χάος που απελευθέρωσε η κλιματική αλλαγή. Η δράση αυτή του μουσείου συμπίπτει με τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος COP25 στη Μαδρίτη που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

  • Έχετε ποτέ σκεφτεί τον περίφημο καβαλάρη, Felipe IV του Ντιέγκο Βελάσκεθ να προσπαθεί να προχωρήσει όχι καλπάζοντας σε ένα λιβάδι αλλά σε έναν πλημμυρισμένο τόπο;
  • Τι θα συνέβαινε αν η χαμογελαστή γυναίκα του Γκόγια κάτω από την ομπρέλα της ήταν απλά μια διωγμένη από τον τόπο της εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών δίπλα σε μια σκηνή σε ένα στρατόπεδο προσφύγων;
  • Ή τι θα λέγατε αν βλέπατε τα γελαστά παιδιά στην ακτή του Χοακίν Σορόγια που είναι ανέμελα ξαπλωμένα στην ακτή να περιστοιχίζονται από ψόφια ψάρια;

Βασική ιδέα:

Η δυστοπία που φαντάστηκαν τα μέλη της WWF σε συνεργασία με το ισπανικό μουσείο για τη νέα τους εκστρατεία είναι συγκλονιστική καθώς βλέπουμε αριστουργήματα που αντικατοπτρίζουν τις πιθανές συνέπειες του μεταβαλλόμενου πλανήτη μας.

(περισσότερα…)

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση