Χριστούγεννα

Η εποχή που όλοι περιμένουμε έφτασε.

Τα Χριστούγεννα είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη περίοδος του χρόνου και πλέον μετράμε αντίστροφα για τον ερχομό τους.

 

 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στη Φλώρινα, οι κάτοικοι υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα, οι οποίες συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός. Φωτιές ανάβουν επίσης και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
  • Στην Πέλλα, αναβιώνει το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω» που έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν το βράδυ φωτιές φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω», δηλαδή «σφάζουν γιαγιά».
  • Στη Σιάτιστα Κοζάνης, την περίοδο των γιορτών, θα αναβιώσουν οι «κλαδαριές», τα «κόλιαντα» και τα «μπουμπουσάρια». Οι «κλαδαριές» είναι οι φωτιές που ανάβονται κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου για να ζεστάνουν τον Χριστό.
  • Τα Θεοφάνια στη Μακεδονία αναβιώνουν τα έθιμα «ραγκουτσάρια» στην Καστοριά, «φωταράδες» στη Χαλκιδική, «τζαμαλάρια» στην Άρνισσα Πέλλας και «προδρομίτες» στην Πιερία, συνθέτοντας το μωσαϊκό του λαϊκού μας πολιτισμού.
  • Στη Δυτική Κρήτη, σε κάθε γωνιά, η παράδοση ζωντανεύει και τα ήθη και τα έθιμα της γιορτής δεν ξεχνιούνται. Τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους με τη συνοδεία της κρητικής λύρας ενώ οι νοικοκυρές ετοιμάζουν το ζυμωτό ψωμί και τα αυγοκαλάμαρα.
  • Στο Ηράκλειο, οι γυναίκες φτιάχνουν το χριστουγεννιάτικο ψωμί ή αλλιώς Χριστόψωμο, το οποίο θεωρείται ευλογημένο ψωμί και όταν το κόβουν ανταλλάσσουν ευχές. Η «καλή χέρα» παραμένει ένα από τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς όπου συνηθίζεται να δίνεται ένα χρηματικό ποσό ως δώρο σε παιδιά που θα επισκεφτούν κάποιο σπίτι την Πρωτοχρονιά. Υπάρχει επίσης και το έθιμο της μπουγάτσας στο οποίο οι Ηρακλειώτες, πιστοί στις παραδόσεις, καταναλώνουν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μεγάλες ποσότητες μπουγάτσας θέλοντας να είναι γλυκιά η πρώτη τους γεύση.
  • Στα Δωδεκάνησα την Πρωτοχρονιά, ένα από τα έθιμα τα οποία και σήμερα διατηρείται είναι το έθιμο της «μπουλουστρίνας». Τα μικρά παιδιά την πρώτη ημέρα του χρόνου επισκέπτονται τους συγγενείς (γιαγιάδες, παππούδες, θείους, νονούς) και παίρνουν από αυτούς χρηματικό ποσό εν είδει δώρου το οποίο ονομάζεται «μπουλουστρίνα».
  • Στη Σάμο τις μέρες των Χριστουγέννων, φτιάχνουν τα γλυκά για να γλυκάνουν τον νεογέννητο Χριστό, ενώ σφάζουν τα χοιρινά για να φτιάξουν την λεγόμενη «πηχτή», δηλαδή βρασμένο χοιρινό κρέας με λεμόνι που το αφήνουν να πήξει για να το φάνε ανήμερα τα Χριστούγεννα.

http://pacific.jour.auth.gr/emmeis/?p=13801