Καυτές πατάτες για σταυρόλεξα και όχι μόνον

Το λογισμικό Hot Potatoes επιτρέπει στον εκπαιδευτικό να δημιουργήσει διαφορετικού τύπου ασκήσεις στις οποίες οι μαθητές του μπορούν να έχουν πρόσβαση είτε μέσα από το διαδίκτυο είτε μέσω του σχολικού εργαστηρίου, δίχως σύνδεση  ( οι ασκήσεις εξάγονται σε μορφή HTML). Ο τύπος των ασκήσεων έχει τους περιορισμούς του όσον αφορά στην παιδαγωγική προσέγγιση, αλλά όταν συνδυάζεται προσεκτικά και συνετά με διερευνητικές διαδικασίες, όπως και άλλου τύπου δημιουργικές ασκήσεις, μπορεί να είναι ένα ακόμη εργαλείο για τη διερεύνηση των μαθησιακών αναγκών των μαθητών σας και ευκαιρία για περαιτέρω ανατροφοδότηση.
Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή από τον επίσημο ιστότοπο, δίχως οικονομική υποχρέωση, ούτε καν εγγραφή. Θα λειτουργεί με ό,τι σύστημα έχετε, γιατί είναι συμβατή με όλες τις πλατφόρμες (Mac OS X, Windows, Linux). Σε όσους αρέσουν επιπλέον “καλούδια” μπορείτε να βρείτε εικόνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με το πρόγραμμα εδώ και για τους πιο δραστήριους, που θα θελήσουν να δημοσιεύσουν τις ασκήσεις τους, χρήσιμο και  το Quandary .

Τι μπορείτε να δημιουργήσετε αφού εγκαταστήσετε την εφαρμογή; Με την εγκατάσταση στην πραγματικότητα εγκαθιστάτε 6 διαφορετικά προγράμματα που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε διαδραστικές ασκήσεις:

  • πολλαπλής επιλογής
  • σύντομης απάντησης
  • ταξινόμησης ή αντιστοίχισης
  • συμπλήρωσης κενού
  • οργάνωσης λέξεων σε μια φράση
  • σταυρόλεξο

Οδηγίες για τη χρήση του προγράμματος μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του συναδέλφου Γ. Σαλονικίδη, όπου εκτός των άλλων  υπάρχουν και οδηγίες για το πώς θα πρέπει να παραμετροποιήσετε το πρόγραμμα, ώστε να μπορείτε να γράφετε στα ελληνικά.

Πού μπορείτε να βρείτε έτοιμες ασκήσεις σε Hot Potatoes;

Σας ανέφερα και ένα ακόμη ελεύθερο και εύκολο λογισμικό για τη δημιουργία σταυρολέξων το EclipseCrossword. Με αυτό μπορείτε, αφού το κατεβάσετε και το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, να δημιουργήσετε σταυρόλεξα που μπορείτε να δώσετε τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή στους μαθητές σας. Το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δυνατότητα να γράψετε με ελληνικούς χαρακτήρες.  Στον ιστότοπο της εφαρμογής είναι αναρτημένες και κάποιες σύντομες οδηγίες -στα αγγλικά- που σας βοηθούν να καταλάβετε τις δυνατότητες του προγράμματος καθώς και βοήθεια -πάλι στα αγγλικά.

Σχετικά με ΑΝΝΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Δρ. Φιλοσοφίας, Επιμορφώτρια Β΄ Επιπέδου, Yπεύθυνη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής και Θεάτρου και της εκπομπής Z-on air στο Εuropean School Radio.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: hot potatos, ηλεκτρονικές ασκήσεις, σταυρόλεξο. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση