Conflict history και Google maps

Στον ιστότοπο με τίτλο η  Ιστορία των συγκρούσεων (Conflict History) μπορείτε να μάθετε, μέσω μιας ιστορικής γραμμής, η οποία ξεκινά από το 3000 π. Χ. και φθάνει στο 2005, όλα τα πολεμικά γεγονότα που συνέβησαν παγκοσμίως σε συνδυασμό με τη γεωγραφική τους θέση, όπως αυτή αποτυπώνεται στους Google Maps. Σέρνοντας το δρομέα στη χρονογραμμή που υπάρχει στο κάτω μέρος της σελίδας επιλέγετε εποχή και οι συγκρούσεις σημειώνονται με κόκκινες κουκίδες στο χάρτη, οι οποίες  ενώνονται με  μια γραμμή με το ιστορικό γεγονός. Πατώντας το i στα δεξιά της λίστας των γεγονότων μπορείτε να βρείτε, στα αγγλικά πάντα, σύντομη πληροφόρηση για τα συμβάντα, που από ό,τι φαίνεται αντλεί τα δεδομένα της από τη βάση δεδομένων Freebase.com, ενώ παραπέμπει εξίσου και στη Wikipedia,  με σύνδεσμο, για επιπλέον πληροφόρηση.

Η σελίδα μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη βοήθημα για τη διδασκαλία της ιστορίας, το οποίο όμως πρέπει να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη προσοχή όσον αφορά στα δεδομένα του, γιατί δεν λείπουν τα λάθη:

Η μάχη της Σαλαμίνας, για παράδειγμα, στο παράθυρο που αναφέρονται τα γεγονότα τοποθετείται στο σεπτέμβριο του -479, ενώ στις ιστορικές πληροφορίες διαβάζουμε ότι συνέβη το Σεπτέμβριο του 480 π.Χ.

maxh-salamina1.png

Εάν μάλιστα προσέξουμε λίγο περισσότερο και μεγεθύνουμε το χάρτη θα δούμε ότι η γραμμή που συνδέει την πληροφορία για τη ναυμαχία  με την τοποθεσία της στο χάρτη συνδέεται με μια θέση που αντιστοιχεί στην περιοχή του Ζωγράφου και όχι στο νησί της Σαλαμίνας! Ωραία ναυμαχία!

 

maxh-salamina2.png

Σχετικά με ΑΝΝΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Δρ. Φιλοσοφίας, Επιμορφώτρια Β΄ Επιπέδου, Yπεύθυνη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής και Θεάτρου και της εκπομπής Z-on air στο Εuropean School Radio.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση