PLANET

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ

Τροφές με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα
 Δεν υπάρχουν «καλές» ή «κακές» τροφές – εξαρτάται πάντα από το πως καλλιεργήθηκαν,
παρήχθησαν ή αλιεύτηκαν.
 Οι τροφές που είναι φιλικές προς τον πλανήτη έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στη φύση, αφού
παράγονται με υπεύθυνο τρόπο, που σέβεται την άγρια ζωή και τους οικοτόπους της.
 Τα είδη δεν κυνηγιούνται τόσο εντατικά ώστε ο πληθυσμός τους να φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα, ενώ δεν καταστρέφονται δάση και πεδιάδες για εκτεταμένες καλλιέργειες. Οι τροφές αυτές δε ρυπαίνουν το νερό ούτε μολύνουν το έδαφος γιατί δεν βασίζονται σε εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
 Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε αν η τροφή μας είναι φιλική προς το περιβάλλον είναι να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που την παρήγαγαν και αν είναι δυνατόν να τους γνωρίσουμε από κοντά!
 Είναι σημαντικό να προσέχουμε τη σήμανση και να αναζητούμε στη συσκευασία πιστοποιήσεις ή σφραγίδες ποιότητας (όπως το RSPO –Round table on Sustainable Palm Oil για το φοινικέλαιο ή τη σήμανση ASC – Aquaculture Stewardship Council για την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια), να
επιλέγουμε τοπικά ή βιολογικά φρούτα και λαχανικά, πάντα στην εποχή τους, και να επιλέγουμε κρέας και αυγά ελευθέρας βοσκής.
Επιλέγουμε περισσότερα φυτικά αντί για ζωικά προϊόντα
 Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσουμε τόσο την υγεία μας όσο και το
περιβάλλον είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης σε σχέση με αυτές ζωικής. Το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά αποτελούν σημαντικές πηγές διατροφής και σε κάποιες περιοχές δεν χρειάζεται να μειωθεί η κατανάλωσή τους. Σε άλλες όμως, και κυρίως σε
αστικές περιοχές σε αναπτυγμένες χώρες, υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης, κάτι που θα έχει οφέλη και για την υγεία.
 Σε κάθε περίπτωση, το κρέας που καταναλώνουμε θα πρέπει να αποτελεί προϊόν υπεύθυνης
εκτροφής – οπότε φροντίζουμε το κρέας που προμηθευόμαστε να μην είναι προϊόν εντατικής
κτηνοτροφίας, και να προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής. Επίσης, σε ότι αφορά τα ψάρια
υπάρχει η επιλογή της υδατοκαλλιέργειας, όμως το σημαντικότερο είναι να αποφεύγουμε τα ψάρια
αλιείας που απειλούνται από την υπεραλίευση.
Τρώμε υγιεινά και περιορίζουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
 Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο υψηλότερες είναι οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις
– λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και επειδή επίσης συχνά χάνει τη θρεπτική του αξία, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να παραχθεί συνολικά περισσότερη τροφή για να καλυφθούν οι ελάχιστες διατροφικές απαιτήσεις. Θα είμαστε πιο υγιείς αν τρώμε περισσότερα φρέσκα φαγητά με ελάχιστη επεξεργασία, ενώ παράλληλα δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τόσους φυσικούς πόρους για την παραγωγή τροφής. Ισορροπία και ποικιλία
 «Παν μέτρον άριστον» και στην τροφή αφού το να τρώμε πάρα πολύ από οποιαδήποτε τροφή μάλλον δεν θα κάνει καλό ούτε σε εμάς ούτε στον πλανήτη. Χρειαζόμαστε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και ο πλανήτης ωφελείται από την ποικιλία καλλιεργειών.

.jpg

Γιατί να πίνω Νερό

Έχει χαρακτηριστεί ως «λίκνο της ζωής», διότι είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας.

Βλέπεις, η επαρκής ενυδάτωση βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό:

  • να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος
  • να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς του σώματος
  • να αποβάλλει τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού
  • να επιτελεί καλύτερα την πέψη τον τροφών
  • να διατηρεί την υγεία των αρθρώσεων

Κι αν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις επακριβώς την κάθε λειτουργία που σου περιγράφω παραπάνω, αρκεί να θυμάσαι ότι αποτελεί συστατικό «κλειδί» για να έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά!

diatrofiki piramida

Διατροφική Πυραμίδα

Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής είναι μια σχηματική απεικόνιση αυτών των διατροφικών οδηγιών.

Η βάση της αναφέρεται σε τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ενώ η κορυφή της σε τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται σπάνια, με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα να βρίσκονται στις ενδιάμεσες θέσεις.

Στη βάση της Μεσογειακής Διατροφής είναι οι τροφές (κυρίως μη επεξεργασμένες) που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, καλαμπόκι, πλιγούρι, άλλα δημητριακά και πατάτα. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε ενέργεια, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών είναι πολύ ευεργετική για την πρόληψη καρδιαγγειακών ασθενειών και καρκίνου.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια παρέχουν φυτικές ίνες, ουσιώδη μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες συμπεριλαμβανόμενων και των αντιοξειδοτικών βιταμινών. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση αυτών των ουσιών προστατεύουν τόσο από καρκίνο όσο και από καρδιαγγειακά.

Η πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή προέρχεται κυρίως από το ελαιόλαδο (μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία αποτελούν το 15-20 % των συνολικών ημερησίων θερμίδων), 10-15% είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ λιγότερο από 10% των λιπαρών είναι κορεσμένα, με αποτέλεσμα το συνολικό λίπος να ανέρχεται στο 30-40% των συνολικών ημερησίων θερμίδων.

Για την ομάδα των γαλακτοκομικών η Μεσογειακή Διατροφή προτείνει κυρίως γιαούρτι και τυρί, καθημερινά σε μέτρια κατανάλωση. Από τα γαλακτοκομικά προσλαμβάνουμε κυρίως ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β.

Τα ψάρια και τα πουλερικά συνιστώνται να καταναλώνονται και 2 με 4 φορές την εβδομάδα διότι είναι η κύρια πηγή πρωτεϊνών και είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β και σίδηρο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί, τσιπούρα, ρέγκα, σολομός) είναι λίπος που είναι αποδεδειγμένα ευεργετικό για την καρδιά. Τα θαλασσινά (καβούρια, χταπόδι, καλαμαράκια, μύδια, στρείδια) περιέχουν ελάχιστο λίπος, γι’ αυτό και η περιεκτικότητα τους σε ωμέγα-3 λιπαρά είναι αμελητέα. Ωστόσο, περιέχουν βιταμίνη Β12 και φώσφορο, καθώς και χοληστερόλη.

Στη Μεσογειακή Διατροφή το κόκκινο κρέας βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας, παρόλο που είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Η μειωμένη κατανάλωση του κόκκινου κρέατος (ελάχιστες φορές το μήνα) οφείλεται στο ότι το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο του παχέως εντέρου και με την παχυσαρκία και αυτό επειδή εκτός από πρωτεΐνη περιέχει και κορεσμένο λίπος.

Το κόκκινο κρασί όταν καταναλώνεται με μέτρο (1-2 ποτηράκια την ημέρα) έχει αποδεδειγμένα ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και στην ελαστικότητα του ενδοθηλίου χάρη των φλαβονοειδών ουσιών που περιέχει.

ygeiini diatrofh 300x200

ΤΡΩΩ ΕΞΥΠΝΑ – ΝΙΩΘΩ ΚΑΛΑ

Αν όντως «είμαστε ό,τι τρώμε»,
τότε δεν είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε
τι τρώμε, πώς το επιλέγουμε και σε τι ποσότητες
πρέπει να το καταναλώνουμε εμείς
και η οικογένειά μας;
Μία ωραία μεταφορά παρουσιάζει το σώμα μας ως μια
εξαιρετικά ικανή και πολύπλοκη μηχανή που λειτουργεί
ανάλογα με τα «καύσιμα» που την τροφοδοτούμε. Για παράδειγμα, ένα φρέσκο, θρεπτικό και όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστο τρόφιμο αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας για την
ευεξία και την καλή φυσική κατάστασή μας. Αντίθετα, τροφές
που είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένες και χαμηλές σε θρεπτικά
συστατικά, ενοχοποιούνται συχνά για συμπτώματα ελλιπούς
σωματικής ενέργειας ή και πνευματικής διαύγειας.
Για να καταλάβουμε μάλιστα καλύτερα πόσο σημαντικό είναι ένα
ποιοτικό γεύμα, αρκεί να σκεφτούμε τη δυσαρέσκεια που νιώθουμε όταν οι συχνά φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας «επιβάλλουν» πρόχειρα, αγχωμένα, ελλιπή και μοναχικά γεύματα, συχνά μπροστά από μία ηλεκτρονική συσκευή. Στον αντίποδα, η
σκέψη ενός καλού και αργού γεύματος με παρέα και η γεύση θρεπτικού συνδυασμού τροφίμων, επιφέρει ευχάριστα συναισθήματα και καλή διάθεση! Μία καλή απόδειξη δηλαδή ότι το φαγητό αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή της σωματικής και ψυχικής
υγείας και ανάπτυξης μας , της κοινωνικής ζωής μας, αλλά
και του περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούμε.
Με όλα αυτά κατά νου και σε συνεργασία με το τμήμα Οικιακής
Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου,
ετοιμάσαμε έναν οδηγό με προτάσεις για καλύτερη διατροφή και
τον μοιραζόμαστε μαζί σας! Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει
η μεσογειακή διατροφή, ένα εξαίσιο διατροφικό πρότυπο με πολλαπλά οφέλη στην υγεία, την τσέπη μας και
το περιβάλλον. Ακολουθούν έξυπνες συμβουλές για μία πιο
οικονομική, οικολογική και ελληνική διατροφή, χρήσιμα
στοιχεία σχετικά με την εποχικότητα διαφόρων φρούτων και
λαχανικών καθώς και ένας δεκάλογος καλού καταναλωτή που
θα γεμίσουν το καλάθι των αγορών σας με όλα όσα χρειάζεστε για
μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε στις «μαγικές συνταγές» της
σωστής διατροφής και να επιλέξετε, ατομικά ή οικογενειακά, τοπικά και εποχικά προϊόντα, στις σωστές ποσότητες και στους κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων με βάση τους πίνακες που ετοιμάσαμε
για εσάς. Διαβάζοντας τον οδηγό ας θυμόμαστε ότι ο κάθε άνθρωπος
έχει ιδιαίτερες ατομικές διατροφικές ανάγκες τις οποίες και οφείλουμε
να σεβόμαστε και ότι η σωστή διατροφή είναι καλό να συνδιάζεται με
τακτική σωματική δραστηριότητα και επαρκή ανάπαυση.
Βάζουμε από σήμερα κιόλας πλώρη για καλύτερη διατροφή και τρεφόμαστε πιο υγιεινά, πιο οικονομικά και
πιο οικολογικά!
Καλή περιήγηση με «μεσογειακή» διάθεση και γεύση!
Καλύτερη Ζωή- WWF Ελλάς

Μαθηματικά Α’ Γυμνασίου

Β 1.4 Γεωμετρία – Θεωρία 

Συλλογή

Βίντεο από το Youtube

Άσκηση