ΓΕΡΑΚΙ

Γεράκι

žΤο γεράκι είναι αρπακτικό πουλί άγριο και τολμηρό. Το πέταγμα του είναι ταχύτατο και εντυπωσιακό. Συνηθίζει να πετά αρκετά ψηλά, να κάνει κύκλους, ή να μένει αιωρούμενο στον αέρα ώρες ολόκληρες, με ανοιχτές τις φτερούγες του.

Γεράκι1 geraki

žΥπάρχουν πολλά είδη γερακιών σ’ όλο τον κόσμο. Δεν μεταναστεύουν τον χειμώνα. Τα περισσότερα είδη γερακιών ζουν κατά ζεύγη . Η διάρκεια της ζωής τους φτάνει περίπου τα 40 χρόνια.

Γεράκι3 Γεράκι2

Τα γεράκια έχουν πολύ δυναή όραση, για να μπορούν να βλέπουν από ψηλά το θύμα τους. Μόλις εντοπίσει το θύμα του, κατεβαίνει χαμηλότερα, κλείνει τις φτερούγες του και με μια πολύ γρήγορη κάθετη πτήση, πέφτει επάνω του σα βολίδα και το αρπάζει με τα γαμψά του νύχια. Η τροφή του είναι κυρίως κότες, μικρές αγριόχηνες, πέρδικες, λαγοί, περιστέρια, ποντίκια, αρουραίοι, βατράχια κ.α. Όταν πεινάει πλησιάζει στα χωριά και αρπάζει κότες, κοτόπουλα και πάπιες.

geraki2 geraki3

Τη φωλιά του τη φτιάχνει κακότεχνα πάνω σε ψηλά δέντρα, σε κοιλότητες απόκρημνων βράχων ή και σε χαλάσματα. Εκεί τον Απρίλιο το θηλυκό γεννά 2 έως 3 αυγά, που τα κλωσά μόνο του.

geraki4 geraki1

Βίντεο

Πηγή

«ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: Τα πουλιά», Γιάννη Σμυρνιωτάκη, εκδ. Ιππόκαμπος