ΣΚΙΟΥΡΟΣ

ΣΚΙΟΥΡΟΣ

Το σώμα του είναι ευκίνητο και φτάνει σε μήκος  25 εκατοστά.  Το τρίχωμά του  είναι κοκκινωπό  και στην κοιλιά λευκό. Τα πίσω πόδια του είναι πιο μεγάλα από τα μπροστινά, γ’ αυτό μπορεί να κάνει μεγάλα άλματα 4 έως 5 μέτρα. Έχει μακριά δάχτυλα και γαμψά νύχια, που τον βοηθούν ανσκαρφαλώνει και να πηδά από κλαδί σε κλαδί. Η φουντωτή ουρά του, έχει μήκος 25 εκατοστών, είναι πάντα σηκωμένη και λειτουργεί ως αλεξίπτωτο, βοηθώντας τον να πέφτει αργά και μαλακά, ακόμα και όταν πέφτει από την κορυφή ενός ψηλού δέντρου στο έδαφος.
www.public-domain-image.com (public domain image)  ΣΚΙΟΥΡΟΣ4

Ζει σε όλη την Ευρώπη, στα Ουράλια Όρη, τον Καύκασο και την Ανατολική Ασία. Του αρέσει να ζει στα δάση και πάνω στα δέντρα.  Τη φωλιά του την κάνει πάνω στα ψηλά δέντρα, πλέκοντας μεταξύ τους μικρά κλαδιά.

ΣΚΙΟΥΡΟΣ6 ΣΚΙΟΥΡΟΣ3

Τρέφεται με φουντούκια, βελανίδια, κουκουνάρια, κάστανα, καρύδια, φρούτα, τρυφερούς βλαστούς και φλοιούς δέντρων. Πολλά από τα είδη της τροφής του τα αποθηκεύει το φθινόπωρο στη φωλιά του, για να λεχει να τρώει το χειμώνα. Για να φάει τη τροφή του στηρίζεται στα πισινά του πόδια και με τα μπροστινά την πιάνει και την φέρνει στο στόμα του όπως η μαϊμού.

ΣΚΙΟΥΡΟΣ1  ΣΚΙΟΥΡΟΣ

Γεννάει 2 ή 3 φροές το χρόνο, 3 έως 5 μικρά, τα οποία μένουν τυφλά τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες. Στην αρχή τα θηλάζει και αργότερα τους φέρνει τροφή.

ΣΚΙΟΥΡΟΣ5

Οι κυριότεροι εχθροί του είναι ο σκύλος, ο λύκος και το κουνάβι.

BINTEO

ΠΗΓΗ

«ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: Τα ζώα του δάσους», Γιάννη Σμυρνιωτάκη, εκδ. Ιππόκαμπος

Αφήστε μια απάντηση