ΜΠΕΚΑΤΣΑ

ΜΠΕΚΑΤΣΑ

Που ζει;

Είναι πουλί μεταναστευτικό. Τον χειμώνα φεύγει από τις Βόρειες χώρες προς την Αφρική, και την άνοιξη επιστρέφει. Από την χώρα μας περνά στις αρχές του φθινοπώρου και την άνοιξη.

Είναι πουžλί έξυπνο και προνοητικό. Προτιμά να μένει κάτω στο έδαφος, που έχει ίδιο χρώμα με τα φτερά της, για να μην γίνεται αντιληπτή από τους εχθρούς της. Γι’ αυτό τη  φωλιά της  τη  φτιάχνει  στις  ρίζες  των  θάμνων  στα  μέρη  της  μόνιμης  κατοικίας  της.

mpekat mpekatsa

Πώς βρίσκει τη τροφή της;ž

Το ράμφος της είναι πολύ μακρύ, ίσιο και λεπτό στην άκρη του, για να μπορεί να το χώνει στο έδαφος και να βρίσκει την τροφή της. Τρέφεται με σκουλήκια,  σαλιγκάρια,  έντομα και σπόρους. Γι’ αυτό διαλέγει τα υγρά εδάφη όπου υπάρχει άφθονη τροφή. Χρησιμοποιεί το μακρύ ράμφος της για να βρει τροφή κάτω από τα σάπια φύλλα.

mpekats mpekatsafolia

Πώς φροντίζει τα μικρά της;

žΕκεί  η  θηλυκιά  γεννά  την  άνοιξη  4 εώς 5  αυγά,  τα  οποία  τα  κλωσά  18 εώς 20  μέρες. žΤα  μικρά, μόλις βγουν  από τα αυγά, ακολουθούν τη μητέρα τους. Οι γονείς τους τα προσέχουν πολύ. Σε περίπτωση κινδύνου δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα  και τη ζωή τους, για να τα σώσουν.

mpekatsaa Τι κίνδυνους αντιμετωπίζει;

žΕπειδή έχει νοστιμότατο κρέας, οι κυνηγοί  ξέρουν τις εποχές που οι μπεκάτσες  μεταναστεύουν  και τις κυνηγούν.

žΗ μπεκάτσα  είναι  πουλί έξυπνο, προνοητικό και πονηρό. Είναι νυχτόβιο. Όλη τη μέρα περιφέρεται γύρω από τη φωλιά της και το βράδυ πετάει μακριά, για να βρει τη τροφή της. Για να μην γίνεται αντιληπτή από τους εχθρούς της, παραμένει πάντα πάνω στο έδαφος, που έχει το ίδιο σχεδόν χρώμα με τα φτερά της. Μόλις αντιληφθεί κάποιο κίνδυνο, τότε αν αυτός είναι μακριά πετάει αμέσως και απομακρύνεται. Μάλιστα, για να μη δώσει εύκολο στόχο στον κυνηγό, πετάει στην αρχή σαν μεθυσμένη αριστερά-δεξιά και μόνο, όταν ανεβεί σε μεγάλο ύψος, πετά ίσια. Αυτό το ξέρουν οι κυνηγοί και περιμένουν να πάρει αυτή τη θέση, για να της ρίξουν με το όπλο τους. Αλλά μόνο επιδέξιοι κυνηγοί μπορούν να την πετύχουν στον αέρα. Αν όμως ο εχθρός είναι κοντά και δεν προλαβαίνει ν’ απομακρυνθεί, τότε πιέζει το σώμα της πάνω στο έδαφος και γίνεται ένα με αυτό. Έτσι, γίνεται αθέατη και τον ξεγελά.

Βίντεο

Πηγή

«ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: Τα πουλιά», Γιάννη Σμυρνιωτάκη, εκδ. Ιππόκαμπος