ΛΑΓΟΣ

ΛΑΓΟΣ

 

Τρέχει πολύ γρήγορα και φτάνει α 65 χλμ την ώρα. Στο τρέξιμο του κάνει ελιγμούς για να δυσκολεύει τους κυνηγούς και για να μη βρίσκουν εύκολα τη φωλιά του. Είναι ζώο μοναχικό, νυκτόβιο και τόσο δειλό, που με τον παραμικρό θόρυβο τρομάζει και φεύγει. Κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά, έτσι ξυπνά με τον παραμικρό θόρυβο και φεύγει. Όλη τη μέρα κρύβεται σε θάμνους και χαμόκλαδα, όπου έχει τη φωλιά του, και το βράδυ βγαίνει να βοσκήσει.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

žO λαγός είναι ζώο φυτοφάγο. Τρώει χόρτα, τριφύλλι, φύλλα, τρυφερούς βλαστούς, φρούτα, λαχανικά και  δημητριακά.  Ιδιαίτερα  αγαπά τα λάχανα και τα καρότα.

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΥ

žΟ θηλυκός λαγός γεννά  έως  τέσσερις φορές  τον χρόνο  ( από τον Μάρτιο  έως  τον  Σεπτέμβριο) από 3  έως  5  μικρά κάθε φορά, τα οποία θηλάζει έως  20 μέρες κι έπειτα τ’ αφήνει να βρίσκουν μόνα τους  την τροφή τους.

ΑΠΕΙΛΕΣ

Το κρέας του είναι νοστιμότατο, γι’ αυτό τον κυνηγούν πολύ. Oι εχθροί του είναι ο άνθρωπος , ο σκύλος , τα σαρκοφάγα ζώα και τα αρπακτικά πουλιά. Για να αμυνθεί , τρέχει πολύ γρήγορα και με ελιγμούς, και κάνει μεγάλα πηδήματα.

ΒΙΝΤΕΟ

ΠΗΓΗ

«ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: Τα ζώα του δάσους», Γιάννη Σμυρνιωτάκη, εκδ. Ιππόκαμπος