ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο γλαύκος (ή μπλε) καρχαρίας αναγνωρίζεται εύκολα από το όμορφο χρωματιστό λεπτό σώμα του, το οποίο είναι ένα βαθύ μπλε σε όλη την πλάτη, με γαλάζιες σκιές στα πλάγια, και λευκό στην κοιλιά. Έχει μεγάλα μάτια, τριγωνικά δόντια, ένα κωνικό ρύγχος, μακριά θωρακικά πτερύγια, καθώς και ένα δεύτερο πολύ μικρότερο ραχιαίο πτερύγιο ραχιαίο πτερύγιο. Το επίμηκες ουραίο πτερύγιο του του δίνει δύναμη στο κολύμπι.

ΓΛΑΥΚΟΣ

Οι γλαυκοκαρχαρίες σχηματίζουν κοπάδια διαχωρισμένα ανάλογα με το φύλο και μέγεθος.

ΠΟΥ ΖΕΙ

Οι μπλε καρχαρίες είναι ίσως το πιο διαδεδομένο είδος και ένα από τα πιο άφθονα από όλα τα είδη καρχαριών. Ζουν σε εύκρατα και τροπικά νερά σε όλο τον κόσμο. Είναι αποδημητικό είδος. Στον ανοιχτό ωκεανό ζει κοντά στην επιφάνεια, ενώ σε τροπικές θάλασσες προτιμά τα βαθύτερα, πιο δροσερά ύδατα. Αν και συνήθως ζει μακριά από τις ακτές, μπορεί και να πλησιάσει την ακτή ιδιαίτερα τη νύχτα.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ο μπλε καρχαρίες γεννούν ζωντανά μικρά, μετά από μια περίοδο κύησης 9 έως 12 μηνών. Μπορεί να γεννηθούν έως και 135 νεογνά ανά γέννα, αλλά ο μέσος όρος είναι 25 έως 50. Ενηλικιώνονται όταν είναι περίπου πέντε έως έξι χρονών, ενώ ζουν έως 20 ετών.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι μπλε καρχαρίες τρέφονται κυρίως από σχετικά μικρά θηράματα, όπως οστεώδη ψάρια και καλαμάρια, αλλά μπορούν να επιτεθούν και σε μεγαλύτερη λεία. Παρά το γεγονός ότι συχνά κολυμπά αργά, είναι ικανός να κινηθεί πολύ γρήγορα για να κυνηγήσει τη τροφή του. Συχνά κυκλώνει το θήραμα του πριν από την επίθεση.

ΑΠΕΙΛΕΣ

Οι καρχαρίες είναι μεταξύ των πιο τρωτών ζώων λόγω του αργού ρυθμού ανάπτυξης και αναπαραγωγικής ωρίμανσης, της μεγάλης διάρκειας αναπαραγωγικής διαδικασίας και του μικρού αριθμού νεαρών ανά αναπαραγωγική περίοδο. Οι μπλε καρχαρίες μειώνονται καθώς αποτελούν παράπλευρες απώλειες της αλιείας. Στην ελληνική αγορά ένας μεγάλος αριθμός καρχαριών που ψαρεύονται σκόπιμα ή κατά λάθος πωλείται στην αγορά σαν γαλέος (ένα κοινό όνομα που δίνεται σε πολλά εμπορικά είδη καρχαρία). Πολλοί είναι και οι καρχαρίες που πέφτουν θύματα της ρύπανσης. Τα τοξικά μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους, ενώ τα πλαστικά που πετιούνται στη θάλασσα ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στα βράγχια και τα πτερύγια.

ΒΙΝΤΕΟ

Βασισμένο σε εργασία των μαθητών Β.Π. και Ι.Ν. του τμήματος Ε2

ΠΗΓΕΣ

http://el.wikipedia.org/

www.arkive.org

http://archipelago.gr/

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=337831