ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ

ΚΑΡΕΤΑ

ΠΟΥ ΖΟΥΝ

Ζει όλο το χρόνο σε υποτροπικά και εύκρατα νερά. Είναι η πιο κοινή χελώνα στη Μεσόγειο Θάλασσα και τη δυτικό Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη θαλάσσιων χελωνών, αλλά και το πιο μεταναστευτικό, αφού διασχίσουν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κατοικούν σε παράκτια ύδατα, αλλά μπορεί επίσης να βρεθούν στον ανοιχτό ωκεανό, όπου έχουν την τάση να επιπλέουν κοντά στην επιφάνεια του νερού.

ΤΙ ΤΡΩΝE

Οι ενήλικες χελώνες Caretta είναι κυρίως σαρκοφάγες . Με τα ισχυρά σαγόνια τους ραγίζουν το όστρακο καρκινοειδών όπως τα καβούρια, ακόμη και φαινομενικά αδιαπέραστα μαλάκιων. Επίσης οι χελώνες σε μικρότερη ηλικία τρώνε τσούκτρες και φύκια.

ΠΟΣΟ ΖΟΥΝ

Οι χελώνες Καρέττα-καρέττα ενηλικιώνονται όταν είναι περίπου 35 ετών.

ΠΩΣ ΓΕΝΝΟΥΝ

Τα θηλυκά γεννούν αυγά τρεις έως πέντε φορές σε μία εποχή αναπαραγωγής, ενώ αναπαράγονται κάθε δύο έτη. Επιλέγουν παραλίες χωρίς υψηλή παλίρροια για να σκάψουν τις φωλιές τους (βάθους περίπου 40 εκατοστών), στις οποίες γεννούν νύχτα περίπου 100 αυγά. Τα νεογνά περνούν κάποιο χρονικό διάστημα σε πελαγικά περιβάλλοντα, αν και συχνά παρασύρονται από τα ρεύματα στον ανοιχτό ωκεανό και στη συνέχεια μεταναστεύσουν σε ρηχότερα παράκτια ύδατα.

kareta

ΤΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΕΙ

Η μόλυνση της θάλασσας, τα δίχτυα των ψαράδων, τα ταχύπλοα και οι πλαστικές σακούλες (τις  τρώνε και πεθαίνουν από ασφυξία) επειδή νομίζουν ότι είναι τσούχτρες. Επίσης, τα μικρά της αποπροσανατολίζονται και από την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας και τις διάφορες κατασκευές στην άμμο, τον τεχνητό φωτισμό  αλλά και τη διάβρωση των παραλιών ωοτοκίας. Η κλιματική αλλαγή απειλεί επίσης τα οικοσυστήματά της.

ΒΙΝΤΕΟ

ΠΗΓΕΣ

http://10dim-kerkyr.ker.sch.gr/zwa_ypo_eksafanisi/zwa_ypo_eksafanisi.htm

http://www.wwf.gr/

http://www.arkive.org