ΛΥΚΟΣ

ΛΥΚΟΣ1

Η ζωή του λύκου

žΟ γκρίζος λύκος είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογενείας των Κυνιδών, της οποίας αποτελεί το μεγαλύτερο και ισχυρότερο μέλος. Απαντά σε εκτεταμένες περιοχές του Βορείου ημισφαιρίου, κυρίως όμως στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του. Στην Ελλάδα σήμερα υπολογίζεται ότι ζουν 700 λύκοι σε όλο σχεδόν το ηπειρωτικό ανάγλυφο της χώρας, κυρίως στα βόρεια της Βοιωτίας, αλλά και στα μεγάλα δάση της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Προτιμά τα δύσβατα μέρη. Στις περιοχές αυτές, ο λύκος επιβιώνει σε πολλές μικρές και απομονωμένες μεταξύ τους ομάδες, με εντονότερη παρουσία σε σημεία όπου υπάρχει νομαδική κτηνοτροφία ή όπου υφίστανται ακόμη μεγάλα ορεινά συγκροτήματα χωρίς έντονη ανθρώπινη παρουσία.

žΣύμβολο δύναμης και ελευθερίας ο λύκος στοιχειώνει θρύλους και παραμύθια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο «κακός λύκος» των παραμυθιών δεν είναι παρά ένα τρωτό είδος που χρειάζεται προστασία. Υπήρξε το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στον πλανήτη μας καθώς κάλυπτε όλο σχεδόν το βόρειο ημισφαίριο. Σήμερα εξαιτίας των συστηματικών προσπαθειών εξόντωσης έχει χάσει μεγάλο μέρος της ιστορικής του επικράτειας. Στην Ευρώπη, εκτός από την Ελλάδα, λύκους συναντά κανείς σε μικρούς πληθυσμούς στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στις σκανδιναβικές χώρες και σε μεγαλύτερους πληθυσμούς στα ανατολικά της Ευρώπης ενώ πρόσφατα επανεμφανίστηκε στη Γαλλία, στην Ελβετία και στη Γερμανία. Στην Ελλάδα η εξάπλωσή του εκτείνεται σε όλο σχεδόν το ηπειρωτικό ανάγλυφο της χώρας, βόρεια της Βοιωτίας.

Για καλύτερα αποτελέσματα στο κυνήγι ζει σε αγέλες. Αρχηγός είναι το πιο δυνατό ζώο της αγέλης (αρσενικό ή θηλυκό) και μαζί με το ταίρι του είναι το αναπαραγωγικό ζευγάρι της αγέλης.

Ο λύκος τρέχει πολύ γρήγορα (έως 45 χλμ/ώρα) και κολυμπά καλά. Έχει εξαιρετική όσφρηση και ακοή. Ένας λύκος μπορεί να ακούσει το ουρλιαχτό ενός άλλου λύκου από απόσταση έως και 10 χλμ, όταν ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται απόλυτη σιωπή, ενώ μπορεί να εντοπίσει το θήραμά του από απόσταση 3 χλμ μόνο από τη μυρωδιά.

Τι  Τρώει

žΟ  λύκος  είναι  ζώο  σαρκοφάγο. Τρώει ζαρκάδια,  ελάφια,  κατσίκες,  πρόβατα,  αρνιά, αγριόχοιρους   και  λαγους. Είναι  αχόρταγος  και  αιμοβόρος . Δεν  αρκείται  να  πνίξει  ένα  αρνί  η  ένα πρόβατο  και  να  το  φάει. Μπορεί  να  πνίξει  μέχρι και 100! Ενώ ως σαρκοφάγο ο λύκος έχει εξελιχθεί ώστε να τρέφεται κυρίως με άγρια φυτοφάγα ζώα, σε περίπτωση που αυτά εκλείπουν στρέφεται σε μικρότερα ζώα, κτηνοτροφικά ζώα, ή ακόμα και σε ανθρωπογενείς πηγές τροφής (σκουπίδια, νεκρά ζώα). Κυνηγά τη νύχτα και μπορεί να εντοπίσει το θήραμά του από απόσταση 3 χλμ, μόνο από τη μυρωδιά. Όταν δεν βρίσκει ζώα να φάει, τρώει πατάτες, καλαμπόκι και καρπούς από τα δέντρα του δάσους.

Τα μικρά λυκάκια

Η λύκαινα γεννά μια φορά το χρόνο, τρία εώς έξι μικρά ύστερα από εγκυμοσύνη τριών μηνών. Τα μικρά λυκάκια μένουν τυφλά μέχρι είκοσι μέρες. Για να μην κινδυνεύουν τα μικρά της κάνει τη φωλιά της σε απόμερες σπηλιές.

λυκάκια

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΥΚΟ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΛΥΚΗΘΜΟΥΣ (ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ ΛΥΚΟΥ)

ΠΗΓΕΣ

“ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ”, Γιάννη Σμυρνιωτάκη, εκδ. Ιππόκαμπος

el.wikipedia.org

www.arktouros.gr