ΤΣΑΚΑΛΙ

ΤΣΑΚΑΛΙ

ΠΟΥ/ΠΟΣΟ ΖΕΙ

Το τσακάλι μπορούμε να το βρούμε στην Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα σταΒαλκάνια, στην Αφρική και στην Ασία. Στην Ελλάδα συναντάται στην λίμνη Κερκίνη, τη Χαλκιδική, τη Φωκίδα, τη Σάμο, και την Πελοπόννησο, αλλά κυρίως βρίσκονται στον Έβρο.  Ζει 8 με 10 χρόνια μόνο.

ΤΙ ΤΡΩΕΙ

  • Είναι παμφάγο ζώο
  • Είναι νυχτόβιο ζώο και κυνηγά τη νύχτα.
  • Με το ουρλιαχτό του καλεί και άλλα τσακάλια να έρθουν και να εξορμήσουν μαζί για την εξεύρεση τροφής.
  • Χαρακτηρίζεται ως οπορτουνιστικό σε σχέση με τον τρόπο που κινείται για να βρει την τροφή του, το οποίο «χτενίζει», διάφορες περιοχές για σκουπίδια, νεκρά ζώα (ψοφίμια), οργανικά υπολείμματα.
  • Το μισό της διατροφής του καλύπτεται από φυτά και φρούτα.
  • Το υπόλοιπο της διατροφής του αποτελείται από μικρά ζώα, αμφίβια, ψάρια, ποντίκια, κουνέλια, σαλιγκάρια, έντομα, πουλιά και αιγοπρόβατα. Το πιο αγαπημένο του θήραμα είναι τα μικρά ζαρκάδια.
  • Προτιμάει εν γένει τροφή ανθρωπογενή, όταν κινείται στις παρυφές ανθρώπινων κοινοτήτων.

ΠΩΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΥ

  • Τα μικρά γεννιούνται ύστερα από 63 μέρες κύησης, συνήθως τον Απρίλιο και το Μάιο. Σε κάθε τοκετό γεννώνται 1-9 νεογνά (συνήθως 2-4) και έχουν βάρος 200 με 250 γραμμάρια. Ο θηλασμός διαρκεί 50 με 90 μέρες.
  • Τις μέρες που μεγαλώνουν τα μικρά τους βγαίνει για κυνήγι μόνο το αρσενικό και φέρνει τροφή για τη μητέρα και τα μικρά.
  • Τα μικρά παραμένουν με τους γονείς τους μέχρι να ωριμάσουν σεξουαλικά σε ηλικία 11 μηνών και μετά διασπείρονται, πρώτα τα αρσενικά και μετά τα θηλυκά. Μέχρι τότε, το ζευγάρι μαζί με τους απογόνους του αποτελούν μια αγέλη.
  • Πολύ σπάνια καταφέρνουν να φτάσουν όλοι οι απόγονοι σε ηλικία αναπαραγωγής και το ποσοστό επιτυχούς κυοφορίας παραμένει σχετικά μικρό.

ΑΠΕΙΛΕΣ

  • Το τσακάλι, λόγω της απειλής που δέχεται η φωλιά του, απειλείται και το ίδιο. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπήκε στην κατηγορία των απειλουμένων ειδών. Μπορεί να εξαπλωθεί σε περιοχές με μέσο ή χαμηλό υψόμετρο.Στις περιοχές αυτές λόγω των μεγάλων αλλαγών που συνέβησαν, όπως η εγκατάλειψη των καλλιεργειών, η ελαχιστοποίηση της κτηνοτροφίας, η καταστροφή οικισμών και πολλά ακόμη ήταν οι πιο σημαντικοί και κύριοι λόγοι της μείωσης της τροφής του τσακαλιού, με αποτέλεσμα και την απομάκρυνσή του από εκεί.

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΚΑΛΙ

ΠΗΓΕΣ

 

Σχολιάστε