Μαρ 20 2018

Τα έξι σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και τι μπορείς να κάνεις εσύ

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

Συμπληρώθηκαν τέσσερις δεκαετίεςκαι πλέον από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας της Γης, στις 22 Απριλίου 1970, αλλά τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι περισσότερο επίκαιρα και κρίσιμα από ποτέ.

Με αφορμή την Ημέρα της Γης που γιορτάστηκε χθες, το Inhabitat σταχυολόγησε και παρουσίασε συνοπτικά τα έξι πιεστικότερα οικολογικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

—Κλιματική Αλλαγή

Παρότι το 97% των κλιματικών επιστημόνων συμφωνοούν ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι πραγματικότητα με κύριο αίτιο τα ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου, η πολιτική βούληση για μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων δεν είναι αρκετά ισχυρή.

Ίσως ακόμα πιο ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως τυφώνες, πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες πείσουν την κοινή γνώμη, τους πολιτικούς, αλλά κυρίως τους βιομηχάνους ότι πρέπει να αλλάξουν μυαλά διότι σε λίγες δεκαετίες δεν θα υπάρχουν αγορές να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Τι μπορείς να κάνεις: Κυριότερες πηγές ρύπων είναι η κατοικία μας, αλλά και το μέσο που χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας. Η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας μας, η χρήση του ποδηλάτου, των μέσων μαζικής μεταφοράς ή και τον ποδιών μας αντί του αυτοκινήτου μπορούν να μειώσουν δραστικά το οικολογικό μας αποτύπωμα. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε οπωσδήποτε αυτοκίνητο εξετάστε την προοπτική αντικατάστασης του συμβατικού σας οχήματος με ένα υβριδικό ή ηλεκτροκίνητο (αν και αυτά είναι τόσο καθαρά όσο το ρεύμα που καταναλώνουν).

Αν χρησιμοποιείτε συχνά το αεροπλάνο, το πλέον ρυπογόνο μέσο, μπορείτε να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα με την ένταξή σας σε ένα πρόγραμμα αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτό που προσφέρει η εταιρεία Carbonfund.org.

—Ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή είναι αλληλένδετες, καθώς τα ίδια αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι τα ίδια που δημιουργούν αποπνικτική κατάσταση στις μεγάλες πόλεις και απειλούν τη δημόσια υγεία.

Το Πεκίνο, το Παρίσι, αλλά και η Αθήνα είναι παραδείγματα μεγαλουπόλεων όπου το βιοτικό επίπεδο υποβαθμίζεται σημαντικά λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η ρύπανση των υδάτινων πόρων, αλλά και των εδαφών μπορεί να μην είναι τόσο ορατές, αλλά δεν είναι λιγότερο σημαντικές. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Φυσικών Πόρων των ΗΠΑ, η ρύπανση του νερού αποτελεί τον μεγαλύτερο υγειονομικό κίνδυνο στη χώρα, ενώ στην Κίνα το 20% της καλλιεργήσιμης γηςέχει μολυνθεί από τοξικά βαρέα μέταλλα με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των τοπικών κοινοτήτων.

Τη ρύπανση των εδαφών εντείνει επίσης η χρήση παρασιτοκτόνων και λιπασμάτων.

Τι μπορείς να κάνεις: Οι προσωπικές ενέργειες είναι αντίστοιχες με εκείνες που προτείνονται για την κλιματική αλλαγή. Μπορείτε επίσης –ίσως όχι στην Ελλάδα υπό τις παρούσες συνθήκες– να εγκαταστήσετε ένα φωτοβολταϊκό επί στέγης ή μια μικρή ανεμογεννήτρια και να μειώσετε την εξάρτησή σας από τα ορυκτά καύσιμα.

—Αποδάσωση

Τα δάση είναι σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς λειτουργούν ως “φρεάτια άνθρακα”, που σημαίνει ότι απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα που ειδάλλως θα κατέληγε στην ατμόσφαιρα. Εκτιμάται ότι το 15% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων προέρχονται από την αποδάσωση.

Η αποψίλωση των δασών απειλεί επίσης τα ζώα και τους ανθρώπους που βασίζονται σε αυτά για την επιβίωσή τους.
Ιδιαίτερα πολύτιμα είναι τα τροπικά δάση όπου ενδημεί το 80% των παγκόσμιων ειδών. Παρόλα αυτά, το 17% του δάσους του Αμαζονίου έχει αποψιλωθεί για τη δημιουργία βοσκότοπων. Σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο δεν απορροφάται διοξείδιο του άνθρακα λόγω της υλοτόμησης, αλλά εκμπέμπονται τεράστιες ποσότητες μεθανίου από την εκτροφή βοοειδών.

Τι μπορείς να κάνεις: πάρε μέρος σε δράσεις αναδάσωσης και καθαρισμού των δασών, όπως αυτές που διοργανώνει η ΑΥΡΑ, μην χρησιμοποιείς χαρτοπετσέτες, αλλά υφασμάτινες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και αγόραζε πιστοποιημένα προϊόντα υπεύθυνης υλοτομίας. Μην αγοράζεις προϊόντα από φοινικέλαιο για να μην συμβάλλεις στην αποδάσωση στην Ινδονησία και τη Μαλαισία.

—Έλλειψη νερού

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και η κλιματική αλλαγή προκαλεί ανομβρίες και ξηρασίες, η έλλειψη υδάτινων πόρων αναδεικνύεται σε μείζον περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Μόλις το 3% των υδάτινων πόρων παγκοσμίως είναι πόσιμοι, ενώ 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό.

Τι μπορείς να κάνεις: η αποδοτική χρήση του νερού είναι πολύ σημαντική. Ειδικά στα αστικά κέντρα, όπως είχε δείξει πρόσφατη μελέτη του Δικτύου Μεσόγειος SOSπαρατηρείται κατασπατάληση υδάτινων πόρων.

Τεχνολογικές λύσεις που έχουμε παρουσιάσει στο econews όπως ντουζιέρες  που μας διώχνουν από το μπάνιο και τουαλέτες χαμηλής κατανάλωσης νερού, αλλά και διάφοροι έξυπνοι τρόποι για να σταματήσουμε τη σπατάλη αυτού του πολύτιμου πόρου μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον.

—Απώλεια της βιοποικιλότητας

Οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στους βιότοπους της άγριας ζωής, αλλά και η κλιματική αλλαγή προκαλούν ταχεία μείωση της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του WWF, η βιοποικιλότητα έχει μειωθεί κατά 27% τα τελευταία 35 χρόνια.

Το μπορείς να κάνεις: ως καταναλωτής προστάτευσε τη βιοποικιλότητα αγοράζοντας περιβαλλοντικά υπεύθυνα προϊόντα. Επίσης, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση προστατεύουν τη βιοποικιλότητα.

—Διάβρωση και υποβάθμιση των εδαφών

Η μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές έχουν προκαλέσει διάβρωση των εδαφών με συνέπεια τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, την αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων και την ερημοποίηση. Σύμφωνα με το WWF έχει χαθεί το 50% της φυτικής γης του πλανήτη τα τελευταία 150 χρόνια.

Τι μπορείς να κάνεις: υποστήριξε τη βιώσιμη γεωργία, αγόραζε προϊόντα οργανικής καλλιέργειας και όχι προϊόντα εντατικής και χημικά υποβοηθούμενης παραγωγής.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας οικολογικό μποστάνι.

econews

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 20 2018

Παραγωγή ενέργειας και οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

Η ενέργεια που παράγεται από τα συμβατικά καύσιμα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ρύπανση του περιβάλλοντος και για την ακρίβεια με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Ενέργεια και περιβάλλον

Είναι δεδομένο ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι αναπόφευκτη έως έναν βαθμό, είναι όμως σημαντικό να καταβάλλονται διαρκώς προσπάθειες από όλους τους ανθρώπους να ελαχιστοποιηθεί ο ρυθμός ρύπανσης ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον πριν να είναι αργά.

Η ρύπανση που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων κάνει αισθητή την παρουσία της δημιουργώντας τα παρακάτω συμπτώματα:

Α) Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Όλοι το έχουμε ακουστά μέχρι καθότι εμφανίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως φαινόμενο λοιπόν του Θερμοκηπίου ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα συγκρατεί θερμότητα και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειάς του πλανήτη. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου τις περισσότερες φορές ταυτίζεται με τους όρους «κλιματική αλλαγή» και «παγκόσμια θέρμανση» τα οποία και οφείλονται σε αυξημένες εκπομπές αερίων. Τα  βασικότερα αέρια που οδηγούν στο φαινόμενο αυτό είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) το μεθάνιο, οι χλωροφθοράνθρακες, τα οξείδια του αζώτου και το όζον. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στην καύση των ορυκτών καυσίμων και η ποσότητα που παράγεται υπολογίζεται σε τουλάχιστον 22 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο. Από την ποσότητα αυτή, η μισή απορροφάται από την βιόσφαιρα της γης και η υπόλοιπη παραμένει στον ατμοσφαιρικό αέρα. Η ενέργεια πολλές φορές είναι υπεύθυνη και για εκπομπές μεθανίου. Οι συνέπειες είναι τεράστιες με βασικότερες την αλλαγή του κλίματος της Γης, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, την μείωση των υδάτινων πόρων κλπ.

Β) Το φαινόμενο της όξινης βροχής. Ως όξινη βροχή ορίζεται το φαινόμενο των ασυνήθιστα όξινων μετεωρολογικών κατακρημνισμάτων, στα οποία εμπεριέχονται όξινοι διαλυμένοι ρύποι, ουσίες δηλαδή (αέριες ή μη) οι οποίες δεν αποτελούν φυσιολογικά χαρακτηριστικά μια «καθαρής» ατμόσφαιρας, αλλά είναι προϊόντα ανθρώπινης δραστηριότητας ή άλλων ρυπογόνων αιτιών (π.χ. ηφαιστειακής δραστηριότητας). Στο φαινόμενο της όξινης βροχής συνήθως θα συναντήσουμε οξείδια του θείου και του αζώτου τα οποία δημιουργούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο και οι γαιάνθρακες. Οι επιπτώσεις του φαινομένου αυτού είναι ιδιαίτερα σοβαρές, τόσο στο οικοσύστημα όσο και σε καλλιέργειες, κτήρια, μνημεία κλπ.

Το φωτοχημικό νέφος. Το φωτοχημικό νέφος είναι μία ακόμα μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης η οποία εμφανίζεται κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται στη συσσώρευση αέριων ρύπων, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις μηχανές καύσης των βιομηχανιών και των αυτοκινήτων. Τα βασικά συστατικά του είναι τα διάφορα οξείδια του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και το όζον. Το όζον, παράγεται από την αλληλεπίδραση των οξειδίων του αζώτου με την ηλιακή ακτινοβολία, γι’ αυτό και πήρε την ονομασία «φωτοχημικό». Οι αρνητικές συνέπειες του συγκεκριμένου φαινομένου είναι τεράστιας και αφορούν κυρίως την υγεία του ανθρώπου, με μορφές ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και τον θάνατο. Οι βασικές ασθένειες είναι το άσθμα, η βρογχίτιδα, το εμφύσημα αναπνευστικά προβλήματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή και ο βήχας βήχα καθώς και ερεθισμός των ματιών. Τέλος, να μην παραλείψουμε και την αρνητική επιρροή στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, περιορίζοντας τη δυνατότητά του να αντιστέκεται σε κάθε μορφής ασθένεια.

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 20 2018

Αποκαρδιωτικές φωτογραφίες για τη μόλυνση του περιβάλλοντος – Η φύση «θρηνεί»

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

Αποτέλεσμα εικόνας για μολυνση περιβαλλοντος

 

Αποτέλεσμα εικόνας για μολυνση περιβαλλοντος

 

Αποτέλεσμα εικόνας για μολυνση περιβαλλοντος

Αποτέλεσμα εικόνας για μολυνση περιβαλλοντος

Αποτέλεσμα εικόνας για μολυνση περιβαλλοντος

Αποτέλεσμα εικόνας για μολυνση περιβαλλοντος

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 20 2018

Μόλυνση περιβάλλοντος – Πλαστικά

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 20 2018

Η ρύπανση του περιβάλλοντος: το σύγχρονο πρόβλημα του 21ου αιώνα

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

Η ρύπανση του περιβάλλοντος: το σύγχρονο πρόβλημα του 21ου αιώνα

Του  Νικολάου Μπάρμπα  -Ζαχαριάδη, περιβαλλοντολόγου-εκπαιδευτή περιβάλλοντος

Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μια ευρεία έννοια, η οποία περιλαμβάνει τη ρύπανση των διαφόρων βιολογικών συστατικών των φυσικών στοιχείων του πλανήτη, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δεν είναι δηλαδή τίποτε άλλο, παρά η αλλοίωση της μορφής του περιβάλλοντος και της ισορροπίας του ανθρώπου με τη φύση. Ο ίδιος ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την καταστροφή, ο οποίος από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα εκμεταλλεύεται αλόγιστα τη γη. Η ρύπανση του περιβάλλοντος συνήθως ταξινομείται σε διάφορες γνωστές κατηγορίες όπως η ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους. Η έννοια αυτή όμως εμπερικλείει επίσης την ηχορύπανση, θερμική ρύπανση, ρύπανση από ακτινοβολία, μικροβιακή ρύπανση, ρύπανση από τοξικές ουσίες, οργανική ρύπανση, ρύπανση από πετρελαιοειδή κ.α.

Τέλος η ρύπανση έχει βλαβερή επίδραση στους οργανισμούς, είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, αλλοιώνει την ποιότητα του νερού και υποβαθμίζει τις δυνατότητες χρήσης του.

Αιτίες της ρύπανσης του περιβάλλοντος

Οι αιτίες που συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος είναι αναρίθμητες. Αρχικά αξίζει να αναφερθεί η χρήση του μεγάλου αριθμού φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων χημικών ουσιών στις γεωργικές καλλιέργειες από τον άνθρωπο για την αύξηση της παραγωγής, που οδηγούν στην ολοένα και αυξανόμενη ρύπανση του εδάφους. Επιπλέον η δημιουργία πολλών εργοστασίων χωρίς την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων προστασίας, λόγω έλλειψης νομοθεσίας, έδωσαν στον άνθρωπο όλα όσα χρειαζόταν, όμως του στέρησαν ένα υγιές περιβάλλον.

Έτσι λοιπόν το μονοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τα εργοστάσια καθώς και η καύση ορυκτών καυσίμων, αποτελούν αιτίες για τη ρύπανση του αέρα, ενώ η ρύπανση των υδάτων συνδέεται άμεσα με τα βιομηχανικά απόβλητα που τις περισσότερες φορές χύνονται στις θάλασσες και τα ποτάμια και προκαλούν μόλυνση σε αυτά. Τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια σύντομη εξήγηση, και κάθε μία από αυτές τις αιτίες της ρύπανσης αποδίδονται σε πολλαπλές ανθρώπινες δραστηριότητες.

Επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος

Οι επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος εντοπίζονται στην ανθρώπινη υγεία. Οι περισσότερες ασθένειες που ταλαιπωρούν σήμερα τον άνθρωπο, όπως το άσθμα και ο καρκίνος ξεκινούν από την μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις γεωργικές καλλιέργειες, εισέρχονται στο σώμα μας μέσω των διαφόρων τροφίμων που καταναλώνουμε. Επιπλέον η κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών που καλλιεργούνται σε μολυσμένο έδαφος προκαλούν συνεχείς πονοκεφάλους, ναυτία, και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως βλάβη στον εγκέφαλο, το συκώτι, κλπ. Έτσι, στις μέρες μας γίνεται λόγος για μολυσμένες και νοθευμένες τροφές. Οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στον άνθρωπο δεν είναι άλλες παρά προβλήματα ακοής, διαταραχές ύπνου, ψυχικές ασθένειες κ.α. Τέλος το νερό που καταναλώνει ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από όλη αυτή την κατάσταση, καθώς οι χημικές ουσίες που πέφτουν σ’ αυτό είναι περισσότερες από αυτές που μπορεί να διαλύσει.

Σύνοψη και αντιμετώπιση του προβλήματος

Το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος σήμερα είναι παγκόσμιο και όλα τα παραπάνω οδηγούν στην καταστροφή της φύσης, της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη. Οι επιπτώσεις του προβλήματος στον άνθρωπο και σε άλλες μορφές ζωής στον πλανήτη είναι πλέον ορατές και αναμένεται να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Τώρα πια που η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο, ο άνθρωπος αρχίζει να ευαισθητοποιείται για το τι πρέπει να γίνει.

Έτσι λοιπόν λαμβάνουν χώρα διάφορα μέτρα αντιμετώπισης και περιορισμού του προβλήματος, είτε με αυστηρό έλεγχο στον τρόπο λειτουργίας των εργοστασίων και την απομάκρυνση τους από τις κατοικημένες περιοχές, είτε με αυστηρές προδιαγραφές στον έλεγχο των τροφίμων και βαριές ποινές σε όσους παραβαίνουν την νομοθεσία. Επιπρόσθετα το ISO 14000 αποτελεί ένα νέο πρότυπο για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσω αυτού αναπτύσσονται στρατηγικές πρόβλεψης που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, με απώτερο σκοπό την τήρηση των κανονισμών που έχει θέσει η εταιρεία για το περιβάλλον μέσω ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

Εκτός όμως από αυτά το σημαντικότερο είναι να παρθούν μέτρα πρόληψης. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξη ενός περιβαλλοντικού προγράμματος στο σχολείο και τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν τι σημαίνει περιβάλλον και να συνειδητοποιήσουν την αξία του, με απώτερο σκοπό την προστασία του. Η φύση λοιπόν έχει αρχίσει ήδη να εκδικείται τον άνθρωπο για τις αλόγιστες καταστροφές που της έχει προκαλέσει. Μόνο αν με ευθύνη, συνείδηση και ευαισθησία σκύψει προσεχτικά πάνω στο πρόβλημα θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει, προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερες τραγικές συνέπειες. Σώζοντας το περιβάλλον θα μπορέσει να σώσει και να προστατεύσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Πηγή: http://greencarfuel.gr/?p=1035

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 16 2018

Ο Bozzetto για τον πλανήτη που συνεχίζουμε να καταστρέφουμε!

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

 

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 16 2018

Μελέτη Περιβάλλοντος: Περιβαλλοντικά Προβλήματα

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Παρουσίαση των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ατμοσφαιρική ρύπανση, την έλλειψη νερού, την ηχορρύπανση, την καταστροφή των δασών και τις επιπτώσεις των σκουπιδιών στο περιβάλλον. Πιο αναλυτικά, μέσω της παρουσίασης, παρέχονται πληροφορίες για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν προκληθεί στον πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Για καθένα από αυτά παρατίθενται σύντομα στοιχεία, εικόνες, καθώς και υπερσύνδεσμοι με αποσπάσματα βίντεο από την εκπαιδευτική τηλεόραση και το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Ιαν 19 2011

Καλώς ήλθατε στο προσωπικό μου Ιστολόγιο.

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Ιαν 19 2011

Hello world!

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το «Ιστολογείν»!

Μία απάντηση μέχρι τώρα