Ο λύκος

Καλημέρα ,καλημέρα μικρά μου ζουζουνάκια και γονείς!!! Ελπίζω να είστε όλοι καλά! Αυτή την εβδομάδα θα μιλήσουμε για τα ζώα του δάσους!! Τι είναι δάσος;

Τι προσφέρει το δάσος;

Ζώα που υπάρχουν στο δάσος!!!

 

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ζώο του δάσους που πρωταγωνιστεί σε πολλά παραμύθια!!! Αίνιγμα: Έχει ξάδελφο το σκύλο κι’ όμως δεν τον έχει φίλο. Τι είναι; Ο λύκος, σωστά μαντέψατε.

Στο παρακάτω βίντεο θα μάθετε πολλά πράγματα για τον λύκο!!!

Ιστορία του Ρωμύλου και του Ρέμου.

Χαρακτηριστική της σχέσης των ανθρώπων με τους λύκους είναι και η ιστορία του Ρωμύλου και του Ρέμου. Τα δύο μωρά είχαν πατέρα τον Αρη και μητέρα τη Ρέα Σύλβια,που ήταν κόρη του βασιλιά Νουμίτορα. Όταν πέθανε ο πατέρας της Ρέας,η Ρέα έγινε ιέρεια από το θείο της Άλβα,ενώ ο βασιλιάς Αμούλιος δξέταξε να ριχτούν τα δυό παιδιά στον ποταμό Τίβερη. Όμως τα παιδιά δεν πνίγηκαν. Ο Τίβερης πλημμύρισε και ξέβρασε τα δυό μικρά παιδιά στις όχθες του. Εκεί τα βρήκε μια λύκαινα,η οποία όχι μόνο τα πήρε υπό.την προστασία της,αλλά τα θήλαζε καθημερινά με το γάλα της. Έτσι τα παιδιά μεγάλωσαν ώσπου τα πήρε ένας βοσκός και αργότερα ο Ρωμύλος έγινε βασιλιάς της πόλης αυτής,που πήρε το όνομά του και ονομάστηκε Ρώμη. Σύμβουλο της Ρώμης είναι η Λύκαινα!!!!

Πηγή : Elniplex

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το παραμύθι: “Το αρνάκι και ο λύκος”

 

https://www.youtube.com/watch?v=JHOpCzSLwpQ&feature=youtu.be

 

ΝηπιαΠαροιμίες για τον λύκο!! “Ο λύκος και αν γέρασε κι άλλαξε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του.” “Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται” “Ο λύκος αρνί δεν γίνεται”.

Νηπιαγωγάκια εν δράσει!! Φωνολογική ενημερότητα, Βρείτε λεξούλες από Λ,λ !

Ζωγραφίστε μία λέξη από Λ,λ που βρήκατε εσείς!!!

Φτιάξτε μία μάσκα του λύκου,όποια θέλετε ή όπως την φαντάζεστε εσείς!

Μπορείτε να ξεχωρίσετε τις παραμυθοκαρτελίτσες? Σε παραμύθια που υπάρχει λύκος και σ’αυτά που δεν υπάρχει? Μετράτε και γράφετε τους αριθμούς. Ποιά είναι περισσότερα!!

Πηγή :Ανθή Ζήση

Παιχνίδια στον υπολογιστή

ΠΑΖΛ ΛΥΚΟΣ:

ΛΥΚΕ ΛΥΚΕ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ; (ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕΙΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ):

Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ

Μια μεγάλη αγκαλιά και πολλά πολλά φιλάκια από την κ.Σούλα, την κ.Ανδριάνα και την κ.Ελένη.

Η Πεταλούδα

Καλημέρα όμορφες φατσούλες μας!!!Εύχομαι να είστε καλά και να περνάτε καλά…

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις γλυκύτατες πεταλούδες. Έντομα που όλοι αγαπάνε και όλοι θαυμάζουν!!!

Η πεταλούδα είναι έντομο της Τάξης των Λεπιδόπτερων και ανήκει σε μία από τις υπεροικογένειες των Hesperioidea (Εσπερίες) ή των Papilionoidea (όλες οι άλλες πεταλούδες). Οι πεταλούδες ανήκουν στο φύλο των αρθρόποδων και την τάξη των εντόμων. Τα είδη τους υπερβαίνουν τον αριθμό των 100.000 σε όλο τον κόσμο. Έχουν μακριές κεραίες, δύο ζεύγη φτερών καλυμμένα με πολύχρωμα λέπια, διαθέτουν στοματικά μόρια μυζητικού τύπου και οι κεραίες τους ποικίλλουν ανάλογα με το είδος.

Η μεταμόρφωσή τους από την στιγμή της γέννησης, σε μορφή κάμπιας (προνύμφες), είναι τεράστια. Έχουν σκωληκόμορφο σώμα και μασητικό στοματικό τύπο, ενώ συχνά διαθέτουν μεταξοειδείς αδένες και με τα λεπτά στρώματα μεταξιού που παράγουν, δημιουργούν ένα κουκούλι, στο οποίο εισέρχονται και μετατρέπονται σε χρυσαλίδες. Όταν βγαίνουν από το κουκούλι, έχουν πλέον τη μορφή ενήλικης πεταλούδας.

Πηγή: Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια

Ο Κύκλος ζωής της πεταλούδας. 

Μύθοι και παραδόσεις που συνοδεύουν τις 
πεταλούδες

Ένα έντομο πανέμορφο με διαφορετικές σημασίες στο πέρασμα των χρόνων και στο ταξίδι των λαών.

Στην Αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες συμβόλιζαν τις ψυχές των νεκρών. Στον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, η τελευταία έχει φτερά πεταλούδας.

Στη φυλή των Ινδιάνων, η πεταλούδα ήταν εκείνη που φέρνει τα όνειρα. Ήταν επίσης η συνήθεια των γυναικών της φυλής να φτιάχνουν τα μαλλιά τους κότσο ώστε να μοιάζουν με φτερά πεταλούδας. Ακόμα κεντούσαν το σύμβολο της πεταλούδας σε ένα μικρό κομμάτι δέρματος ελαφιού και το έβαζαν στο προσκεφάλι του μωρού, όταν ήθελαν να το κοιμίσουν. Ταυτόχρονα ψιθύριζαν ένα νανούρισμα ζητώντας από την πεταλούδα να έλθει και να κοιμίσει το παιδί τους.

Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς ήταν σύμβολο της ψυχής, επειδή αλλάζει από γήινη κάμπια, μέσω διάλυση σε ουράνιο φτερωτό πλάσμα. Μερικές φορές απεικονίζεται στα χέρια του Χριστού γιατί  στον Χριστιανισμό ήταν σύμβολο της Ανάστασης, επειδή τα στάδια της εξέλιξης της είναι ζωή, θάνατος και Ανάσταση.

Ιστορίες και παραδόσεις που μαγεύουν τα παιδιά. Την αγαπούν και κερδίζει στην αυλή τη προσοχή τους. Θέλουν να μάθουν για τα στάδια της εξέλιξης της, τις συνήθειες της, το χρόνο ζωής της και ότι άλλο αφορούν το έντομο αυτό.

Πηγές : http://natalinaeton5.blogspo https://blogs.sch.gr/vpliatsika/2019/05/28/%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B1/t.com/ https://25nipkoryd.blogspot.com/2013/04/a.html?m=02016/03/blog-post_13.html

http://kindergartenmathart.blogspot.com/2015/03/blog-post_15.html

Σας βάζουμε δύο εντυπωσιακά βίντεο για το “Πως μια κάμπια γίνεται πεταλούδα”

Ένα πολύ όμορφο τραγούδι που μπορείτε να το μάθετε και να το τραγουδήσετε : “πετούν τα πεταλούδια” 

Και οι στίχοι του :

 ΠΕΤΟΥΝ ΤΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΑ

 

Πετούν τα πεταλούδια

κι ανθίζουν τα λουλούδια

κι ο κούκος βεβαιώνει

πως έλιωσε το χιόνι.

ΡΕΦΡΑΙΝ

Ταριρά, ταριρά

καλοκαίρι και χαρά.

Δεν έχω κρύα χέρια

και πόδια παγωμένα

και λάσπες ως το γόνα

αντίο κυρ Χειμώνα.

ΡΕΦΡΑΙΝ

Ταριρά, ταριρά

καλοκαίρι και χαρά.

Ελάτε τώρα όλοι

σ’ ωραίο περιβόλι

και δώσετε το χέρι

καλώς το καλοκαίρι.

ΡΕΦΡΑΙΝ

Ταριρά, ταριρά

καλοκαίρι και χαρά.

(Καψάσκη – Μακρή Αγγελική, Τα πρώτα μου τραγούδια, Ανθολογία Παιδικών Τραγουδιών, εκδ. Καψάσκη, Αθήνα, 2002, σελ. 251)

Διαδικτυακό παιχνίδι :

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

 

 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ :

Μια ωραία ιδέα για κατασκευή πεταλούδας είναι από το παρακάτω βίντεο :

Οπότε οι εργασίες σας είναι ο κύκλος της ζωής της πεταλούδας και η πεταλούδα από χαρτί υγείας !!!

Καλή διασκέδαση και φιλιά από τις κυρίες σας !!!!

Το μυρμήγκι

Καλημέρα καλά μου παιδάκια… Σήμερα θα γνωρίσουμε τα μυρμηγκάκια…

Οι εργάτες του ζωικού βασιλείου, είναι έντομα και προέρχονται από την ίδια οικογένεια με την μέλισσα και τη σφήκα.

Ζουν σε αποικίες και είναι έντομα κοινωνικά…

Το σώμα του μυρμηγκιού αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:

Το μυρμήγκι όμως αναπαράγεται και γεννιούνται τα μικρά μυρμηγκάκια :

Τα μυρμήγκια μεταφέρουν τροφή στη μυρμηγκοφωλιά για να μην πεινάσουν, εδώ μεταφέρουν μέλι :

Πάμε όμως να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τα μυρμήγκια :

Εκτός από το να μάθουμε μπορούμε και να τραγουδήσουμε για τα μυρμηγκάκια πάμε να διασκεδάσουμε :

 

Ένα μικρό παιχνίδι για εσάς θα μπορούσατε να μετρήσετε τα μυρμηγκάκια της εικόνας να γράψετε τον αριθμό και να ζωγραφίσετε τόσα μυρμηγκάκια;

Το μυρμήγκι συμμετείχε και σε ιστορίες του μεγάλου μυθοποιού ή αλλιώς παραμυθά της αρχαιότητας Αισώπου. Μία από αυτές είναι το περιστέρι και το μυρμήγκι. Δείτε το και σκεφτείτε τι σας άρεσε πιο πολύ και μπορείτε να το ζωγραφίσετε.

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε μυρμηγκάκια. 1. Σχηματίζετε κύκλους σε ίδια ή διαφορετικά μεγέθη, τους κόβετε και τους κολλάτε. Σχεδιάζετε κεραιούλες ματάκια και ποδαράκια.

  1. Ένας άλλος τρόπος για να φτιάξετε μυρμηγκάκια είναι : pinterest

https://www.pinterest.com/pin/517984394647606479/

Και για το τέλος σας αφήσαμε παζλ με τα μυρμήγκια !!!

 

Φιλιά πολλά από τις κυρίες σας!!!

 

Εγγραφές Μαθητών σε Νηπιαγωγεία 2020 – 2021

Αρ.Πρωτ.Φ.6/55114/Δ1/13-05-2020/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ Α΄- ΣΠΟΥΔΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
—-
ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ Δ/ΝΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕ & ΔΕ
—-
Email : spudonpe(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες:
: Κ. Μελέτση
: Αικ. Ιορδάνου
: Μ. Καφετζιδάκη
: Η. Αναστασοπούλου (Ι.Ε.)
: Α. Παπαδοπούλου (Ι.Ε.)
Τηλέφωνο:
: 210 344 3372
: 210 344 2247 (Π.Ε.)
: 210 344 3285 (Π.Ε.)
: 210 344 2733/3391(Ι.Ε.)
FAX: :210 3443354

ΘΕΜΑ : «Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-2021»

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρ. 4α και 4Α του άρθρου 6, του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ Α’ 142), καθώς και με το άρθρο 35 της ΠΝΠ/01-05-2020 (ΦΕΚ Α΄ 90) οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής, σύμφωνα με το άρθρο 1, της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής θα υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας για το Νηπιαγωγείο που ανήκει, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Για το σχολικό έτος 2020-2021 οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 30 Μαΐου 2020. Εγγραφές μετά την 30η Μαΐου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2020-2021, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ Α’ 38). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-21, μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.

Από το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (ΦΕΚ Α’ 167), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ Α’ 38) και με την υπ’ αρ. πρωτ. 127860/Δ1/13-08-2019 (ΦΕΚ 3233Β) ΚΥΑ, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Επισημαίνεται ότι, κατά την περίοδο των εγγραφών, αποτελεί ευθύνη των Προϊσταμένων – Διευθυντών/ντριών των σχολικών μονάδων η μέριμνα για την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) (https://eody.gov.gr/loimoxi-apo-to-neo-koronoio-covid-19-odigies-profylaxis-gia-to-koino/ & https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-ti-chrisi-maskas-apo-to-koino/). Ως εκ τούτου, παρακαλείστε ως προς την πιστή τήρηση των προτεινόμενων μέτρων.

Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

1. Πριν από την έναρξη των εγγραφών, η διεύθυνση του Νηπιαγωγείου αναρτά σε εμφανές σημείο της σχολικής μονάδας ή/και στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου ανακοίνωση με πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, τα όρια της σχολικής περιφέρειας του σχολείου, τα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής και τα δικαιολογητικά που αφορούν στην παρακολούθηση του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος, σύμφωνα με τις παρ. 4α και 4Α του άρθρου 6, του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ Α’ 142) και με το άρθρο 35 της ΠΝΠ/01-05-2020 (ΦΕΚ Α΄ 90), καθώς και τα στοιχεία (τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) και τις ώρες επικοινωνίας με την Διεύθυνση του σχολείου, οι οποίες σημειώνεται ότι πρέπει να είναι εντός του εργασιακού και σε κάθε περίπτωση εκτός του διδακτικού ωραρίου του Προϊστάμενου/ης – Διευθυντή/ντριας του Νηπιαγωγείου.

2. Οι εγγραφές μαθητών/τριών στα συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παράγραφο 13 του άρθρου 6 του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109). Κατά τις εγγραφές των μαθητών/τριών τα συστεγαζόμενα σχολεία θεωρούνται ως ένα σχολείο.

3. Α) Σε όλους τους δήμους της χώρας, ο Προϊστάμενος/η-Διευθυντής/ντρια του Νηπιαγωγείου δέχεται όλες τις αιτήσεις, για φοίτηση νηπίων και προνηπίων, που ανήκουν στη σχολική περιφέρεια του Νηπιαγωγείου.

Β) Η εγγραφή πρoνηπίου στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 5 του αρθρ. 6 του ΠΔ79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109).

Γ) Νήπια τα οποία δεν έχουν εγγραφεί και φοιτήσει στο νηπιαγωγείο και την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των έξι (6) ετών, εγγράφονται στο δημοτικό με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Κ.Ε.Σ.Υ. ή του οικείου Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών, διαφορετικά εγγράφονται στο νηπιαγωγείο, σύμφωνα με την παρ. 1β, του άρθρου 204, του ν.4610/2019 (ΦΕΚ Α’ 70). Παιδιά που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 8 του άρθρου 6, του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109), εγγράφονται υποχρεωτικώς στο δημοτικό.

4. Α) Ο Προϊστάμενος/νη-Διευθυντής/τρια του Νηπιαγωγείου ελέγχει καθημερινά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας την ακρίβεια των στοιχείων των αιτήσεων που υπεβλήθησαν και αποστέλλει ηλεκτρονικό μήνυμα στους ενδιαφερόμενους/νες για την αποδοχή ή μη της αίτησής τους καθώς και τους λόγους για τους οποίους η αίτηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Β) Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας των αιτήσεων εγγραφών ο Προϊστάμενος/νη, Διευθυντής/ντρια του νηπιαγωγείου ελέγχει την ακρίβεια των στοιχείων και αποστέλλει στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός προθεσμίας δύο (2) εργάσιμων ημερών:

  1. ονομαστική κατάσταση νηπίων και ονομαστική κατάσταση προνηπίων (υπόδειγμα 1) και
  2. πίνακα μαθητών/τριών οι οποίοι αιτούνται να παρακολουθήσουν το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα (υπόδειγμα 2).

Γ) Εντός της ανωτέρω προθεσμίας, σε περιπτώσεις που ο αριθμός αιτήσεων νηπίων και προνηπίων για εγγραφή στο Νηπιαγωγείο είναι μεγαλύτερος του αριθμού των θέσεων του Νηπιαγωγείου ή των συστεγαζόμενων Νηπιαγωγείων:

  1. υποβάλλει αίτημα στον αρμόδιο Διευθυντή/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη λειτουργία περισσοτέρων τμημάτων, εφόσον υπάρχει στο σχολείο διαθέσιμη αίθουσα (υπόδειγμα 3) και
  2. αποστέλλει πίνακα με τα ονόματα των νηπίων – προνηπίων που διαμένουν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου με τις σχολικές περιφέρειες όμορων νηπιαγωγείων, με την επισήμανση αν πρόκειται για νήπια ή προνήπια καθώς και αν έχουν αδέρφια που φοιτούν στο ίδιο νηπιαγωγείο ή στο συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο (υπόδειγμα 4).

Ειδικότερα, αν ο αριθμός αιτήσεων νηπίων/προνηπίων για εγγραφή υπερβαίνει τους 22 μαθητές/τριες ανά τμήμα εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στο άρθρο 6 παρ. 4δ του Π.Δ.79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ Α’ 13).

5. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίζει, ύστερα από την αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας Τριμελούς Επιτροπής, είτε για τη λειτουργία περισσοτέρων τμημάτων, είτε για την κατανομή των μαθητών σε όμορα Νηπιαγωγεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους και ενημερώνει αρμοδίως το Νηπιαγωγείο αποχώρησης και το Νηπιαγωγείο υποδοχής, έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020.

6. Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 η Διεύθυνση του νηπιαγωγείου ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες που είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής του νηπίου τους στο νηπιαγωγείο αυτό σχετικά με το σχολείο φοίτησης του τέκνου τους. Παράλληλα, αναρτά στην είσοδο του σχολείου, σε εμφανές σημείο, ονομαστικό πίνακα των μαθητών:

αα) που εγγράφονται και θα φοιτήσουν στο σχολείο,
ββ) που θα παρακολουθήσουν το ολοήμερο πρόγραμμα,
γγ) που αποχωρούν, καθώς και των σχολείων εγγραφής τους.»

(περ. δ, παρ.4, του άρθρ.6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ Α’ 13)και με την παρ. 1α, του άρθρου 204, του ν. 4610/2019 (ΦΕΚ Α’ 70)).

7. Την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 συγκροτούνται τα τμήματα του Νηπιαγωγείου για το σχολικό έτος 2020 – 2021 (Πρωινό Υποχρεωτικό και Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα).

Β. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Ι. ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

→ Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.

→ Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

→ Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή (παρ. 2 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767). Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να

προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,

γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.

δ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική

μονάδα και

στ) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ότι τα δικαιολογητικά για τα (γ) και (δ) προσκομίζονται στη σχολική μονάδα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο Προϊστάμενος/νη-Διευθυντής/ντρια του Νηπιαγωγείου.
Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, (παρ 3 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ο γονέας/κηδεμόνας ενημερώνεται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσει κατά την επίσκεψή του στη σχολική μονάδα. Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται τα:

ζ) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο (Α.Δ.Υ.Μ.)

η) Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια (παρ.4, του άρ. 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ Α’ 142) και από το άρθρο 74 του ν.4589/2019 (ΦΕΚ Α’ 13)).

θ) Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, ο χρήστης δηλώνει υπεύθυνα ότι ασκεί τη γονική επιμέλεια του τέκνου που αιτείται εγγραφή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Μετά την υποβολή της αίτησης, (παρ 5 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή». Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.

Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η αίτηση μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Νηπιαγωγείο (παρ 7 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767). Για τον σκοπό αυτό ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) και καταχωρίζει την αίτηση σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που του προσκομίζει ο γονέας/κηδεμόνας.

Για την υποστήριξη μαθητών/τριών, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως: πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις ή ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης ή φυλακισμένοι καθώς και πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., δίνεται η δυνατότητα καταχώρισης αίτησης, με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα από τον γονέα/κηδεμόνα (παρ 7 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767).

ΙΙ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ/ΝΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ’. αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διαχείριση των αιτήσεων, ο Προϊστάμενος/νη του Νηπιαγωγείου εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) μέσω της Ενιαίας Πρόσβασης σε Υπηρεσίες (Single Sign On) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου με τα στοιχεία σύνδεσης του επίσημου λογαριασμού της σχολικής μονάδας, τον οποίο διαχειρίζεται αποκλειστικά ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου και για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της υπ’. αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ (παρ 1 του άρθρου 3 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767).

Ο/Η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου εξετάζει κάθε αίτηση χωριστά και έχει τις εξής δυνατότητες:

  1. αποδοχή της αίτησης
  2. επιστροφή της αίτησης στον γονέα/κηδεμόνα υποδεικνύοντας τις διορθώσεις που απαιτείται να γίνουν στην αίτηση
  3. προώθηση της αίτησης στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπάγεται η σχολική μονάδα, σε περίπτωση που διαπιστώνει προβλήματα που δεν δύναται να αντιμετωπίσει.

Η αποδοχή της αίτησης δε συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα. Η σχολική μονάδα φοίτησης του νηπίου/προνηπίου θα καθοριστεί μετά το πέρας της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων και αφού η αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατανείμει τις αιτήσεις σύμφωνα με τις διαθέσιμες θέσεις κάθε Νηπιαγωγείου.

ΙΙΙ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης το αρμόδιο τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) μέσω της Ενιαίας Πρόσβασης σε Υπηρεσίες (Single Sign On) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου με τα στοιχεία σύνδεσης του επίσημου λογαριασμού της Διεύθυνσης, τον οποίο διαχειρίζεται αποκλειστικά ο/η οικείος/α Διευθυντής/ντρια Εκπαίδευσης και για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της υπ’. αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ (παρ 1 του άρθρου 4 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767).

Ο/Η οικείος/α Διευθυντής/ντρια Εκπαίδευσης μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» παρακολουθεί την πορεία των αιτήσεων σε κάθε νηπιαγωγείο της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και διαχειρίζεται (παρ 2 του άρθρου 4 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) τις πιθανές αιτήσεις που έχουν προωθηθεί από τους/τις Διευθυντές/ντριες ή Προϊσταμένους/νες των νηπιαγωγείων, προβαίνοντας σε ενέργειες όπως:

α) επιστροφή της αίτησης στο ίδιο Νηπιαγωγείο, το οποίο της προώθησε την αίτηση ή
β) προώθηση της αίτησης σε άλλο Νηπιαγωγείο αρμοδιότητάς της ίδιας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις των αιτήσεων. Για τον σκοπό αυτό δύναται να έρχεται σε επικοινωνία, πέρα από τους/τις Διευθυντές/ντριες ή Προϊσταμένους/νες των νηπιαγωγείων, και με τους γονείς/κηδεμόνες.

Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας των αιτήσεων εγγραφών και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις διαδικασίες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παρ. 4δ στο άρθρο 6 του Π.Δ.79/2017 (Α 109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατανέμει τα νήπια/προνήπια στα νηπιαγωγεία της περιοχής ευθύνης της, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των αιτήσεων και τις διαθέσιμες θέσεις κάθε νηπιαγωγείου.

ΙV. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ-ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επίλυση προβλημάτων ορίζονται τρία επίπεδα υποστήριξης:

α) Το πρώτο επίπεδο υποστήριξης παρέχεται προς τους γονείς/κηδεμόνες από τον Προϊστάμενο/νη-Διευθυντή/ντρια του Νηπιαγωγείου που ανήκουν σύμφωνα με την διεύθυνση κατοικίας τους. Από το συγκεκριμένο επίπεδο επιλύονται, απορίες και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την χρήση του συστήματος και το θεσμικό πλαίσιο των εγγραφών.

β) Το δεύτερο επίπεδο υποστήριξης παρέχεται από το Τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή τον Υπεύθυνο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να επιλύονται απορίες και προβλήματα των διευθυντών/ντριών ή προϊστάμενων των νηπιαγωγείων.

γ) Το τρίτο επίπεδο υποστήριξης παρέχεται από τον Φορέα υλοποίησης της εφαρμογής, ήτοι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε., προς το Τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή τον Υπεύθυνο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να επιλύονται προβλήματα τεχνικής φύσης.

Γ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

α. Προϋποθέσεις εγγραφής στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα (13:00 – 16:00)

Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται:

1. Μαθητές/τριες των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς/κηδεμόνες, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα/κηδεμόνα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους.

2. Μαθητές/τριες, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως:

Ι) Πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς/κηδεμόνες με χρόνιες παθήσεις /ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης / φυλακισμένοι.
II) Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):

1. Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.

2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.

3. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.

Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.

Δ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

1. Σύμφωνα με την παρ. 9, του αρ. 6, του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109) οι αλλοδαποί μαθητές/τριες εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο σύμφωνα με τη διαδικασία εγγραφών του κεφαλαίου Α’ και τα δικαιολογητικά του κεφαλαίου Β’ της παρούσης εγκυκλίου, εφόσον έχουν τη νόμιμη ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο.

2. Σύμφωνα με την παρ. 9, του αρ. 6, του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109), οι αλλοδαποί μαθητές/τριες που δε δύνανται να προσκομίσουν το Πιστοποιητικό Γέννησης, μπορούν να εγγραφούν με Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης. Όλα τα δικαιολογητικά εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών/τριών πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα.

3. Σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 120323/Γ2/27-9-2010 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.:

  1. Οι αλλοδαποί μαθητές/τριες εγγράφονται οποτεδήποτε μέσα στο διδακτικό έτος
  2. Τα ανήλικα τέκνα υπηκόων τρίτων χωρών μπορούν να εγγραφούν, έστω κι αν δεν έχει ρυθμιστεί η νόμιμη διαμονή τους στη χώρα.

Ε. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

A. Για την εγγραφή και την υποστήριξη της σχολικής φοίτησης μαθητών/τριών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ισχύουν: οι παρ.4, 11 &12, του άρθρ. 6 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ Α’ 142), και η με αρ. 180644/Γ1/26-11-2013 εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Επισημαίνεται ότι:

  1. Οι Προϊστάμενοι/νες-Διευθυντές/ντριες των Νηπιαγωγείων ενθαρρύνουν την προσέλευση μαθητών/τριών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στο σχολείο, αναζητούν τα παιδιά αυτών των ομάδων που μένουν στην περιοχή τους και φροντίζουν για την εγγραφή και τη φοίτησή τους, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για την υποχρεωτική φοίτηση.
  2. Στο Νηπιαγωγείο, τα παιδιά ευάλωτων κοινωνικά ομάδων γίνονται δεκτά ανεξάρτητα από το εάν είναι εγγεγραμμένα σε Μητρώα ή Δημοτολόγια. Για την εγγραφή τους, μεριμνούν οι Προϊστάμενοι/νες- Διευθυντές/ντριες των Νηπιαγωγείων, σύμφωνα με την παρ. 11 του αρ. 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109).
  3. Οι Προϊστάμενοι/νες-Διευθύντριες/ντριες των Νηπιαγωγείων δεν παρακωλύουν την εγγραφή παιδιών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων λόγω έλλειψης πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας και αποδέχονται οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση τους, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή (παρ. 12, αρ. 6, Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109), εφαρμόζοντας την αρχή της επιείκειας.
  4. Όταν υπάρχει αδυναμία εγγραφής λόγω μη εμβολιασμού, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τοπικούς φορείς, Ο.Τ.Α., Κέντρα Στήριξης Ευπαθών Ομάδων, Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας, Νοσοκομεία, Ιατρικά Κέντρα, Φορείς Κοινωνικής Στήριξης καθώς και με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κατ’ αντιστοιχία, είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους ανωτέρω φορείς και για τη διενέργεια των απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων, σχετικά με την έκδοση Α.Δ.Υ.Μ. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προηγείται επικοινωνία του Προϊσταμένου/νης – Διευθυντή/Διευθύντριας του Νηπιαγωγείου με το φορέα που θα προβεί στον εμβολιασμό.
  5. Η εγγραφή των μαθητών/τριών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Β. 1. Για την εγγραφή ανήλικων αιτούντων ή ανήλικων τέκνων αιτούντων Διεθνή Προστασία στα παραρτήματα Νηπιαγωγείων που λειτουργούν εντός των κέντρων φιλοξενίας, ο/η Συντονιστής/στρια Εκπαίδευσης του κέντρου φιλοξενίας αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα για την έγγραφή των μαθητών/τριών δικαιολογητικά και να τα καταθέσει στο Νηπιαγωγείο στο οποίο υπάγεται το παράρτημα, (παρ.4β, του άρθρου 77, του ν.4547/2018 (ΦΕΚ Α’ 102) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 66 του ν.4559/2018 (ΦΕΚ Α’ 142) & κεφ. Στ’, παρ.7,8,9,10 του άρθρου 21, του ν.4251/2014 (ΦΕΚ Α’ 80).

2. Για την εγγραφή των ανωτέρω μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία εκτός των κέντρων φιλοξενίας προβλέπεται ότι κατά την παραμονή τους στη χώρα υποχρεούνται να εντάσσονται σε μονάδες παροχής εκπαίδευσης. Οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να παράσχουν τα αναγκαία και επαρκή μέσα για την υποστήριξη και διευκόλυνση της σχετικής διαδικασίας.

Η ένταξη γίνεται υπό προϋποθέσεις, ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες και με διευκολύνσεις, ως προς την εγγραφή σε περίπτωση δυσχερειών υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών και για όσο χρονικό διάστημα δεν εκτελείται μέτρο απομάκρυνσης, που εκκρεμεί κατά των ιδίων ή των γονέων/κηδεμόνων τους (ΥΑ 2099/ΓΔ4 ΦΕΚ 208 Β’ 03-02-2020). Οι εγγραφές πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα κάτωθι:

α. Απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής

  1. Δελτίο Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας της Υπηρεσίας Ασύλου ή άλλου επίσημου εγγράφου, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των μαθητών/τριών,
  2. Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) και
  3. Διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμών ή προφύλαξης, αναγκαίο για τη διασφάλιση της δημόσια υγείας.

β. Σε περίπτωση που τα εν λόγω δικαιολογητικά δεν προσκομισθούν εγκαίρως, ο γονέας/κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας ή ο/η Συντονιστής/στρια του κέντρου υποδοχής από το οποίο προέρχεται ο/η μαθητής/τρια, αναλαμβάνει με δήλωσή του να τα προσκομίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε περιπτώσεις μη προσκόμισης τους σε εύλογο χρονικό διάστημα, ο προϊστάμενος/νη του Νηπιαγωγείου ενημερώνει την οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, (παρ.4β, του άρθρου 77, του ν.4547/2018 (ΦΕΚ Α’ 102) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 66 του ν.4559/2018 ( ΦΕΚ Α’ 142) & κεφ. Στ’, παρ. 7, 8, 9, 10 του άρθρου 21, του ν.4251/2014 ( ΦΕΚ Α’ 80).

γ. Σύμφωνα με το άρθρο 72, του ν. 3386/2005 (ΦΕΚ Α’ 212), ανήλικα τέκνα υπηκόων τρίτων χωρών μπορούν να εγγραφούν έστω κι αν δεν έχει ρυθμιστεί η νόμιμη διαμονή τους στη χώρα, (κεφ. Στ’, παρ. 7, 8, 9, 10 του άρθρου 21, του ν.4251/2014 ( ΦΕΚ Α’ 80).

δ. Οι εγγραφές των μαθητών/τριών στο Βιβλίο Μητρώου γίνονται με ελληνικούς χαρακτήρες. Τα δικαιολογητικά εγγραφής πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα είτε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών είτε από πιστοποιημένο δικηγόρο για το σκοπό αυτό. Προσωρινά, και μέχρι να μεταφραστούν επίσημα τα δικαιολογητικά εγγραφής, η εγγραφή στο Βιβλίο Μητρώου μπορεί να πραγματοποιείται σύμφωνα με τη φωνητική απόδοση των στοιχείων των μαθητών/τριών στην ελληνική γλώσσα.

ΣΤ. ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Με δεδομένο ότι οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται από 15 έως 30 Μαΐου 2020, επισημαίνονται τα εξής:

1. Το Πιστοποιητικό Φοίτησης στο νηπιαγωγείο εκδίδεται την ημέρα λήξης διδασκαλίας των μαθημάτων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ 5 και στο άρθρο 20 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) και διαβιβάζεται αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο εγγραφής του/της μαθητή/τριας.

2. Μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του Πιστοποιητικού Φοίτησης το Νηπιαγωγείο εκδίδει «Βεβαίωση Φοίτησης» η οποία προσκομίζεται από τον γονέα ή κηδεμόνα του/της μαθητή/τριας για την εγγραφή του/της στο δημοτικό.

3. Οι διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσουν οι Προϊστάμενοι/νες -Διευθυντές/ντριες των Νηπιαγωγείων για να εκτυπώσουν τους εν λόγω τίτλους, είναι οι ακόλουθες: Αναφορές -> Αναφορές Μαθητών -> Έντυπα, Βεβαιώσεις, Τίτλοι -> Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπίου ή Βεβαίωση Φοίτησης Νηπίου.

4. Στις περιπτώσεις που ο/η μαθητής/τρια θα συνεχίσει τη φοίτηση του/της σε σχολείο του εξωτερικού και η αποστολή του πιστοποιητικού φοίτησης καθίσταται δύσκολη ή αδύνατη, το πιστοποιητικό παραδίδεται στον γονέα ή κηδεμόνα, ο οποίος υπογράφει βεβαίωση παραλαβής.

Ζ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

1. Σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι εγγραφές σε Νηπιαγωγεία Ειδικής Αγωγής ή σε Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία δεν εξυπηρετούνται μέσω του Πληροφοριακό Συστήματος «Πρώτη Εγγραφή» και οι γονείς/κηδεμόνες θα πρέπει να απευθύνονται κατ’ ιδίαν στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 579/1982 (ΦΕΚ 105Α) ως χρόνος λήξης των κανονικών εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία ορίζεται η προηγούμενη της έναρξης των μαθημάτων ημερομηνία και οι μαθητές εγγράφονται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του κεφαλαίου Α΄ της παρούσης εγκυκλίου.

3. Ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία είναι ανάλογος με τις αίθουσες διδασκαλίας και τη χωρητικότητα αυτών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

4. Ο μέγιστος αριθμός νηπίων ανά τμήμα στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία είναι 24 νήπια, συμπεριλαμβανομένης της προσαύξησης του ποσοστού 10%, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 14 του Ν. 682/1977(ΦΕΚ Α’ 244), σε συνδυασμό με τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109), όπως αντικαταστάθηκε με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 74 του Ν. 4589/2019 (ΦΕΚ Α’ 13).

5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εφόσον το επιτρέπει η χωρητικότητα της αίθουσας, ο μέγιστος αριθμός νηπίων μπορεί να ανέρχεται στα είκοσι πέντε (25).

6. Υπενθυμίζεται ότι κάθε ιδιωτικό σχολείο οφείλει να έχει εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας με τον οποίο ρυθμίζονται ειδικότερα τα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του θέματα, οι όροι με τους οποίους γίνονται δεκτοί οι μαθητές, καθώς και οι οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις των γονέων και κηδεμόνων. Ο εσωτερικός κανονισμός των ιδιωτικών σχολείων θεωρείται από τον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αντίγραφο αυτού παραλαμβάνουν ενυπόγραφα οι κηδεμόνες των μαθητών κατά την εγγραφή τους στο σχολείο (άρ. 11, του Ν. 682/1977 (ΦΕΚ Α’ 244).

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΡΙΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
(παρ. 3 άρθρου 6 ΠΔ 79/2017 ΦΕΚ Α’ 109)

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της περ. γ΄ της παρ.3 του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ Α’ 38), η αρμόδια τριμελής Επιτροπή προβαίνει σε κλήρωση μεταξύ όλων των μαθητών/τριών (νηπίων και προνηπίων), του συνημμένου πίνακα (υπόδειγμα 4) που τους έχει αποσταλεί από τα Νηπιαγωγεία, έτσι ώστε να προκύψει ο αριθμός των μαθητών/τριών που αντιστοιχεί στη δυναμικότητα του νηπιαγωγείου με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 22. Ειδικότερα, αν ο αριθμός αιτήσεων για εγγραφή υπερβαίνει τους 22 μαθητές ανά τμήμα εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στο άρθρο 74 του νόμου 4589/29-1-2019 (ΦΕΚ Α’ 13).

Οι μαθητές/τριες που δεν θα κληρωθούν, κατανέμονται, με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Επιτροπής, σε όμορα Νηπιαγωγεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους. Τα αδέλφια μαθητών/τριών που φοιτούν στο ίδιο ή σε συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο ή σε συστεγαζόμενο Δημοτικό Σχολείο εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση η αρμόδια για την διενέργεια των εγγραφών τριμελής επιτροπή λαμβάνει υπόψη της ότι:

α. Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών/τριών ανά τμήμα είναι: α) δεκατέσσερις (14) μαθητές/τριες και β) πέντε (5) μαθητές/τριες σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση μαθητών/τριών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων (παρ. 4 του άρθρου 40 ν.4589/2019 (ΦΕΚ Α’ 13)).

β. Η εισήγηση της τριμελούς επιτροπής προς τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη λειτουργία περισσότερων τμημάτων πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να λαμβάνει υπόψη της τις αιτήσεις εγγραφών των όμορων Νηπιαγωγείων έτσι ώστε σε όμορα Νηπιαγωγεία να μην παρατηρούνται τμήματα με μεγάλες αποκλίσεις στον αριθμό των εγγεγραμμένων μαθητών/τριών ( περ. δ της παρ. 4 του άρθρου 6 σε του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109)).

γ. Τα όρια της σχολικής περιφέρειας των Νηπιαγωγείων ορίζονται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109).

Επισημαίνονται τα εξής:

Οι τριμελείς επιτροπές της παρ. 3 του άρθρου 6 του ΠΔ79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ Α’ 142) οφείλουν να εφαρμόζουν ορθά και με προσοχή τη νομοθεσία έχοντας υπόψη τους και τις διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου 4452/2017 (ΦΕΚ Α’ 17) καθώς και το άρθρο 5 του ΠΔ79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ Α’ 142).

Ως εγγραφή νοείται η πρώτη και μοναδική καταχώριση των στοιχείων του μαθητή/τριας στο Βιβλίο Μητρώου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «myschool», το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί αμέσως μετά την ενεργοποίηση του νέου σχολικού έτους 2020-2021 σε αυτό.

Σας επισημαίνουμε ότι από το σχολικό έτος 2020-2021 και έως το σχολικό έτος 2029-2030, ο αριθμός Βιβλίου Μητρώου μαθητών/τριών, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής myschool, θα είναι ο αριθμός 2020, ο οποίος θα παραμείνει καθ’ όλη τη δεκαετία. Οι ανωτέρω αριθμοί θα δίδονται αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα myschool.

Παρακαλούνται οι Δ/ντες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τους ενημερώσουν τα Νηπιαγωγεία περιοχής ευθύνης τους και οι Προϊστάμενοι/νες-Διευθυντές/ντριες των Νηπιαγωγείων τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων αποστέλλοντας την παρούσα εγκύκλιο τους διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους (e-mail).

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

 


Αριθμ. 53128/Δ1
Ηλεκτρονικές εγγραφές στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας.

OI ΥΠΟΥΡΓΟI
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παραγράφου 4Α του άρθρου 6 του π.δ. 79/2017 «Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων» (Α’ 109, διόρθ. σφάλμ. Α’ 112), όπως η παράγραφος αυτή προστέθηκε με την περίπτωση 2 του άρθρου τριακοστού πέμπτου της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α’ 90),
β) της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119),
γ) του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121),
δ) του άρθρου 6 του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και Κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α’ 123),
ε) του π.δ. 40/2020 (Α’85) «Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης»,
στ) του άρθρου 52 του ν. 4635/2019 «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» (Α’167),
ζ) της Υ6/9.7.2019 απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας» (Β’ 2902),
η) της 6631/Υ1/20.7.2019 κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη» (Β’ 3009),
θ) του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α’ 98), σε συνδυασμό με την παράγραφο 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τη με αριθμ. πρωτ. Φ.1/Γ/175/50580/Β1/4-5-2020 εισήγηση της Διεύθυνσης Τακτικού Προϋπολογισμού και Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Γενικές διατάξεις

1. Οι εγγραφές στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας, για το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, την οποία υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες των νηπίων/προνηπίων για το νηπιαγωγείο που ανήκουν, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου και εντός της προθεσμίας της περίπτωσης α’ της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του π.δ.79/2017, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2. Η ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), η οποία υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε., και αποσκοπεί στην ηλεκτρονική υποβολή και εξέταση των αιτήσεων για την εγγραφή των νηπίων/προνηπίων που για πρώτη φορά θα φοιτήσουν σε δημόσιο νηπιαγωγείο γενικής παιδείας. Οι εγγραφές σε νηπιαγωγεία ειδικής αγωγής ή σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία δεν εξυπηρετούνται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Έγγραφη» και οι γονείς/κηδεμόνες απευθύνονται για την εγγραφή των μαθητών/τριών κατ’ ιδίαν στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες. Το σύστημα παρέχει όλη την απαραίτητη λειτουργικότητα και ασφάλεια, προκειμένου η διαδικασία να διεκπεραιώνεται σύμφωνα τις προβλέψεις του π.δ. 79/2017 (Α’ 109), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και διαλειτουργεί με άλλα συστήματα του δημοσίου ώστε να παρέχει ασφάλεια και ευελιξία.

3. Στη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων εγγραφής εμπλέκονται: α) οι γονείς/κηδεμόνες των νηπίων/προνηπίων που εγγράφονται για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο, β) οι Διευθυντές/ντριες ή Προϊστάμενοι/νες των δημόσιων νηπιαγωγείων γενικής παιδείας, γ) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Άρθρο 2
Υποβολή αίτησης από τους γονείς/κηδεμόνες

1. Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που απαιτούνται για τους σκοπούς του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται μετά από αίτημα των γονέων/κηδεμόνων του νηπίου.

2. Στη συνέχεια οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το νηπιαγωγείο στο οποίο ανήκει το νήπιο/προνήπιο ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας τους και συμπληρώνουν τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) καθώς και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους. Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτούνται την εγγραφή, και συγκεκριμένα
(α) όνομα,
(β) πατρώνυμο,
(γ) μητρώνυμο,
(δ) ημερομηνία γέννησης.
Η ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) διαλειτουργεί με τα πληροφοριακά συστήματα «Μητρώο Πολιτών» και «myschool» και παρέχει στους γονείς/κηδεμόνες κατάλογο των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή τους μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το τέκνο/τα τέκνα για το/τα οποίο/α επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμούν να εγγράψουν, έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μόνοι τους τα ως άνω στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσουν τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή.

β) Τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους (οδός- αριθμός-δήμος-ταχυδρομικός κώδικας), την οποία τεκμηριώνουν αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Δ.Ε.Κ.Ο.), μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας.

γ) Τα στοιχεία άλλων τέκνων που φοιτούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα εφόσον υπάρχουν.

δ) Αν επιθυμούν τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο τμήμα πρόωρης υποδοχής.

ε) Τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση προς και από τη σχολική μονάδα, ενώ παράλληλα επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Τα δικαιολογητικά για τις περιπτώσεις γ’ και δ’ προσκομίζονται στη σχολική μονάδα εντός της προθεσμίας που ορίζει ο/η Διευθυντής/τρια ή ο/η Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου.

3. Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που απαιτείται να προσκομίσουν με επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα. Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα δικαιολογητικά που αφορούν τις περιπτώσεις γ’ και δ’ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

α) η αίτηση εγγραφής και τα δικαιολογητικά για το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα ή/και το τμήμα πρόωρης υποδοχής καθώς και

β) το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή/τριας,

γ) το βιβλιάριο υγείας του μαθητή/τριας ή άλλο στοιχείο από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια,

δ) γνωμάτευση από Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ) ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

4. Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, ο χρήστης δηλώνει υπεύθυνα ότι ασκεί τη γονική επιμέλεια του τέκνου του οποίου αιτείται εγγραφή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

5. Μετά την υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες λαμβάνουν ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή τους επιστρέφεται από το νηπιαγωγείο στους γονείς/κηδεμόνες προκειμένου να γίνουν οι διορθώσεις και να ολοκληρωθεί η υποβολή της μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr). Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται αποδεκτή.

6. Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης είναι αρμόδιο για τη διαλειτουργικότητα των επιμέρους Μητρώων των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν. 3979/2011 (Α’ 138).

7. Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με παρουσία στο νηπιαγωγείο. Για τον σκοπό αυτό ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) και καταχωρίζει την αίτηση σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που του προσκομίζει ο γονέας/κηδεμόνας.

Η είσοδος του/της Διευθυντή/ντριας ή Προϊσταμένου/νης του νηπιαγωγείου στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), για καταχώριση των αιτήσεων γίνεται μέσω της Ενιαίας Πρόσβασης σε Υπηρεσίες (Single Sign On) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου με τα στοιχεία σύνδεσης του επίσημου λογαριασμού της σχολικής μονάδας, τον οποίο διαχειρίζεται ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου. Η διαδικασία αυτή ισχύει για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας. Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού, ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου πραγματοποιεί την καταχώριση των αιτήσεων στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) και κατά την είσοδό του/της θα αυθεντικοποιείται με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Για την υποστήριξη μαθητών/τριών, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως: πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις ή ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης ή φυλακισμένοι καθώς και πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., δίνεται η δυνατότητα καταχώρισης αίτησης, με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα από τον γονέα/κηδεμόνα.

Άρθρο 3
Εξέταση αίτησης από τον/την Διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/νη του νηπιαγωγείου

1. Για τη διαχείριση των αιτήσεων, ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) μέσω της Ενιαίας Πρόσβασης σε Υπηρεσίες (Single Sign On) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου με τα στοιχεία σύνδεσης του επίσημου λογαριασμού της σχολικής μονάδας, τον οποίο διαχειρίζεται αποκλειστικά ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου και για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας. Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού, ο/η Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου θα αυθεντικοποιείται κατά την είσοδό του στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). Ο/Η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου εξετάζει κάθε αίτηση χωριστά και έχει τις εξής δυνατότητες:

α) αποδοχής της αίτησης,
β) επιστροφής της αίτησης στους γονείς/κηδεμόνες υποδεικνύοντας τις διορθώσεις που απαιτείται να γίνουν στην αίτηση,
γ) προώθησης της αίτησης στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπάγεται το νηπιαγωγείο, σε περίπτωση που διαπιστώνει προβλήματα που δεν δύναται να αντιμετωπίσει.

2. Η αποδοχή της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στη σχολική μονάδα που έχει δηλωθεί. Η σχολική μονάδα φοίτησης του νηπίου/προνηπίου καθορίζεται μετά το πέρας της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων και αφού η αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατανείμει τις αιτήσεις σύμφωνα με τις διαθέσιμες θέσεις κάθε νηπιαγωγείου.

Άρθρο 4
Διαχείριση αιτήσεων από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

1. Το αρμόδιο τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) μέσω της Ενιαίας Πρόσβασης σε Υπηρεσίες (Single Sign On) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου με τα στοιχεία σύνδεσης του επίσημου λογαριασμού της Διεύθυνσης, τον οποίο διαχειρίζεται αποκλειστικά ο/η οικείος/α Διευθυντής/ντρια Εκπαίδευσης, και για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας. Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του αρμόδιου τμήματος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα αυθεντικοποιείται κατά την είσοδό του στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

2. Ο/Η οικείος/α Διευθυντής/ντρια Εκπαίδευσης μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» παρακολουθεί την πορεία των αιτήσεων σε κάθε νηπιαγωγείο της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και διαχειρίζεται τις πιθανές αιτήσεις που έχουν προωθηθεί από τους/τις Διευθυντές/ντριες ή Προϊσταμένους/νες των νηπιαγωγείων, προβαίνοντας σε ενέργειες όπως:

  1. επιστροφή της αίτησης στο ίδιο νηπιαγωγείο, το οποίο της προώθησε την αίτηση ή
  2.  προώθηση της αίτησης σε άλλο νηπιαγωγείο αρμοδιότητας της ίδιας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

3. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις των αιτήσεων. Για τον σκοπό αυτό δύναται να έρχεται σε επικοινωνία, πέρα από τους/τις Διευθυντές/ντριες ή Προϊσταμένους/νες των νηπιαγωγείων, και με τους γονείς/κηδεμόνες.

4. Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας των αιτήσεων εγγραφών και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις διαδικασίες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην περ. δ της παρ. 4 του άρ. 6 του π.δ. 79/2017 (Α’ 109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατανέμει τα νήπια/προνήπια στα νηπιαγωγεία της περιοχής ευθύνης της, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των αιτήσεων και τις διαθέσιμες θέσεις κάθε νηπιαγωγείου.

Άρθρο 5
Μετάπτωση εγγραφών στο πληροφοριακό σύστημα «myschool»

1. Μετά το πέρας των διαδικασιών των άρθρων 1 έως 4, τα στοιχεία των αιτήσεων μεταπίπτουν μαζικά στο πληροφοριακό σύστημα «myschool». Την ευθύνη για την μετάπτωση έχει το Τμήμα Α’ Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Αν κατά τη μετάπτωση παρατηρηθούν ασυμβατότητες με το πληροφοριακό σύστημα «myschool», το Τμήμα Α’ Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συντονίζει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή/και με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε. που ως φορέας υλοποίησης έχει την αρμοδιότητα δημιουργίας αρχείων μετάπτωσης, τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η μετάπτωση να ολοκληρωθεί, χωρίς να αλλοιώνονται βασικά στοιχεία των εγκεκριμένων αιτήσεων.

3. Μετά τη μετάπτωση, τα στοιχεία των αιτήσεων τηρούνται στο Π.Σ. «myschool» σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 207 του ν. 4610/2019 (Α’ 70) και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων αυτών.

Άρθρο 6
Υποστήριξη ηλεκτρονικών εγγραφών στο νηπιαγωγείο και επίλυση προβλημάτων

Για την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων εγγραφής, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, ορίζονται τρία επίπεδα υποστήριξης:

  1. Το πρώτο επίπεδο υποστήριξης παρέχεται προς τους γονείς/κηδεμόνες από τον/τη Διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/νη του νηπιαγωγείου που ανήκουν σύμφωνα με την διεύθυνση κατοικίας τους. Από το συγκεκριμένο επίπεδο επιλύονται απορίες και προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση του συστήματος και το θεσμικό πλαίσιο των εγγραφών.
  2. Το δεύτερο επίπεδο υποστήριξης παρέχεται από το Τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή τον Υπεύθυνο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να επιλύονται απορίες και προβλήματα των διευθυντών/ντριών ή προϊστάμενων των νηπιαγωγείων.
  3. Το τρίτο επίπεδο υποστήριξης παρέχεται από τον φορέα υλοποίησης της εφαρμογής, ήτοι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α. Ε., προς τα Τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή τους Υπευθύνους Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να επιλύονται προβλήματα τεχνικής φύσης.

Κάθε επίπεδο υποστήριξης εξαντλεί τα περιθώρια που διαθέτει για την επίλυση προβλημάτων πριν την ενεργοποίηση του αμέσως επόμενου επιπέδου. Για λόγους ευελιξίας και διασφάλισης ολοκλήρωσης της διαδικασίας, η Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συντονίζει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση προβλημάτων.

Άρθρο 7
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μαρούσι, 8 Μαΐου 2020

Οι Υπουργοί
Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Υφυπουργός
Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

 


(Απόσπασμα απο ΠΔ 79/2017 – ΦΕΚ 109/2017)

Άρθρο 6
Εγγραφές σε νηπιαγωγεία

1. Στο νηπιαγωγείο εγγράφονται δύο (2) ηλικίες νηπίων.

Η πρώτη ηλικία (νήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών, για τα οποία η φοίτηση είναι υποχρεωτική. Η δεύτερη ηλικία (προνήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών.

2. Ο μέγιστος αριθμός νηπίων ανά τμήμα είναι τα είκοσι πέντε (25) νήπια-προνήπια.

3. Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συγκροτείται σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τριμελής Επιτροπή που είναι αρμόδια για την διενέργεια των εγγραφών. Η Επιτροπή αποτελείται από ένα Σχολικό Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής ως Πρόεδρο, τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων και έναν (1) Διευθυντή ή Προϊστάμενο Νηπιαγωγείου ως μέλη.

4. Για την εγγραφή των νηπίων και των δύο (2) ηλικιών που φοιτούν για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο εφαρμόζεται η ακόλουθη διαδικασία:

α) Από την 1η έως τις 20 Μαΐου του προηγούμενου της εγγραφής σχολικού έτους οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις εγγραφής στο νηπιαγωγείο που ανήκουν σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας, προσκομίζοντας:

αα) έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η διεύθυνση κατοικίας,

ββ) το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή και

γγ) το βιβλιάριο υγείας ή άλλο στοιχείο από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

Στην περίπτωση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οι γονείς/ κηδεμόνες συνυποβάλλουν γνωμάτευση από Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, χωρίς αυτή να αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής. Αιτήσεις εγγραφής δύνανται να υποβάλλουν και γονείς που διαμένουν εκτός σχολικής περιφέρειας, εφόσον στο σχολείο αυτό φοιτούν ήδη αδέλφια του προς εγγραφή μαθητή.

β) Ο Διευθυντής/Προϊστάμενος του νηπιαγωγείου αναζητά το πιστοποιητικό γέννησης για την εγγραφή μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

γ) Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας των αιτήσεων εγγραφών ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος του νηπιαγωγείου ελέγχει την ακρίβεια των στοιχείων και συντάσσει δύο (2) καταστάσεις: ονομαστική κατάσταση νηπίων και ονομαστική κατάσταση προνηπίων και τις αποστέλλει εντός προθεσμίας δύο (2) εργάσιμων ημερών στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

δ) Αν ο αριθμός των νηπίων-προνηπίων υπερβαίνει τα 25 σε ένα τμήμα, ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος υποβάλλει αίτημα στον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση για τη λειτουργία περισσότερων τμημάτων, εφόσον υπάρχει στο σχολείο διαθέσιμη αίθουσα. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίζει για το αίτημα ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της τριμελούς Επιτροπής, η οποία για τη διατύπωση της εισήγησης οφείλει σε κάθε περίπτωση να λάβει υπόψη τις αιτήσεις εγγραφών των όμορων νηπιαγωγείων.

Αν η εισήγηση της επιτροπής είναι αρνητική ή δεν υπάρχει στο σχολείο διαθέσιμη αίθουσα, ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος του νηπιαγωγείου αποστέλλει πίνακα με τα ονόματα των νηπίων-προνηπίων που διαμένουν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου με τις σχολικές περιφέρειες όμορων νηπιαγωγείων. Η Επιτροπή προβαίνει σε κλήρωση μεταξύ των νηπίων-προνηπίων του ανωτέρω πίνακα, έτσι ώστε να προκύψει ο αριθμός μαθητών που συμπληρώνουν τους 25 σε τμήμα. Τα νήπια-προνήπια που δεν έχουν κληρωθεί κατανέμονται, με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Επιτροπής, σε όμορα νηπιαγωγεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους. Τα νήπια αδέλφια μαθητών που φοιτούν στο ίδιο ή σε συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή σε συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας. Οι αντίστοιχες εξαιρέσεις μετακίνησης ισχύουν και για την πλήρωση θέσεων προνηπίων, αν παραμένουν κενές θέσεις μετά από την εφαρμογή της προαναφερθείσας διαδικασίας εγγραφής νηπίων.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώνει το νηπιαγωγείο αποχώρησης και τα νηπιαγωγεία υποδοχής. Ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος του σχολείου αποχώρησης ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες για τα σχολεία εγγραφής.
Η ανωτέρω διαδικασία ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 10η Ιουνίου.

5. Ως εγγραφή στο Νηπιαγωγείο νοείται η πρώτη καταχώρηση των στοιχείων του νηπίου-προνηπίου στο Βιβλίο Μητρώου και στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από 10 έως 20 Ιουνίου. Η εγγραφή νηπίου στο δεύτερο έτος του νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα.

6. Εκπρόθεσμες εγγραφές στο νηπιαγωγείο για λόγους ανωτέρας βίας γίνονται δεκτές με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση αυτή η εγγραφή πραγματοποιείται στο εγγύτερο της κατοικίας του μαθητή νηπιαγωγείο στο οποίο υπάρχει κενή θέση.

7. Επανάληψη φοίτησης στο νηπιαγωγείο για ένα (1) ακόμη έτος μπορεί να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων, όταν διαπιστώνεται με γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ ή δημόσιου ιατροπαιδαγωγικού κέντρου ή σχετική βεβαίωση του Σχολικού Συμβούλου ΕΑΕ ή του Σχολικού Συμβούλου Προσχολικής Εκπαίδευσης και βεβαιώνεται ότι ο μαθητής παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες για να παρακολουθήσει την Α΄ Τάξη του δημοτικού σχολείου.

8. Σε κάθε περίπτωση δεν εγγράφεται ούτε δύναται να επαναφοιτήσει στο νηπιαγωγείο μαθητής που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ή επαναφοίτησης έχει συμπληρώσει την ηλικία των επτά (7) ετών.

9. Οι αλλοδαποί μαθητές εγγράφονται στο νηπιαγωγείο αφού προσκομίσουν ληξιαρχική πράξη γέννησης ή ομοειδές πιστοποιητικό, επίσημα μεταφρασμένα, χωρίς να είναι απαραίτητη η πρόσφατη ημερομηνία έκδοσης καθώς και τα λοιπά δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παρ. 4 του παρόντος άρθρου.

10. Σε περίπτωση κατά την οποία η εγγραφή του ανήλικου αλλοδαπού νηπίου λαμβάνει χώρα με ελλιπή δικαιολογητικά, σύμφωνα με τις παρ. 7 και 8 του άρθρου 21 του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), το νηπιαγωγείο συνεργάζεται με τους γονείς/κηδεμόνες του μαθητή για τη συμπλήρωση αυτών.

Ειδικότερα, το νηπιαγωγείο:

α) Ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες σχετικά με τις ελλείψεις στα έγγραφα και παρατείνει την προθεσμία προσκόμισής τους σε κάθε περίπτωση όχι πέραν του τριμήνου,

β) Υποδεικνύει τους φορείς, όπως αυτοί ορίζονται από σχετικές εγκυκλίους, στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών και υποστηρίζει κατά το δυνατόν τη σχετική διαδικασία,

γ) Ενημερώνει πάραυτα τον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σύνολο των σχετικών εκκρεμοτήτων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές της πολιτείας.

11. Οι αδήλωτοι μαθητές και μαθήτριες εγγράφονται εφόσον κατά την κρίση της Διεύθυνσης του νηπιαγωγείου έχουν τη νόμιμη ηλικία. Στη συνέχεια γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες από τους γονείς/κηδεμόνες για να εγγραφούν στα Μητρώα ή Δημοτολόγια του δήμου. Εάν μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους δεν έχει ρυθμιστεί η εγγραφή στα Μητρώα ή Δημοτολόγια των μαθητών αυτών, η Διεύθυνση του νηπιαγωγείου υποβάλλει στον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έκθεση για τις ενέργειες που έχουν γίνει στην οποία αναφέρεται το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών.

12. Στις περιπτώσεις που οι μαθητές ανήκουν σε οικογένειες μετακινούμενων πληθυσμών και δεν έχουν πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας, οι εγγραφές τους δεν παρακωλύονται και η Διεύθυνση του νηπιαγωγείου συνεργάζεται με τοπικούς φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, ιατροκοινωνικά κέντρα, Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα καθώς και φορείς κοινωνικής στήριξης για την έκδοση του Ατομικού Δελτίου Υγείας του μαθητή. Στην περίπτωση αυτή, οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να προσκομίσουν το Ατομικό Δελτίο Υγείας του μαθητή εντός τριμήνου.

13. Στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία τα δικαιολογητικά συγκεντρώνονται από τους Διευθυντές ή τους Προϊστάμενους των νηπιαγωγείων και η κατανομή των νηπίων γίνεται από τους συλλόγους διδασκόντων των συστεγαζόμενων σχολείων. Η κατανομή γίνεται με τρόπο ώστε στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία να εγγράφεται ο ίδιος αριθμός νηπίων και προνηπίων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται για την κατανομή των μαθητών που προέρχονται από μετεγγραφή ανεξάρτητα από το νηπιαγωγείο του συγκροτήματος στο οποίο απευθύνεται το αποδεικτικό μετεγγραφής ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία τμημάτων με ίσο αριθμό μαθητών.

14. Η διαδικασία εγγραφής μαθητών στα πειραματικά νηπιαγωγεία ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

15. Εγγραφές μαθητών στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης γίνονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που ισχύουν για τις μονάδες αυτές.


Το ΠΔ 79/2017 κατήργησε το ΠΔ 200/1998 – ΦΕΚ 161/1998 )


 

 

Το τζιτζίκι

Καλημέρα , καλημέραα !!! μικρά μου….ζουζουνάκια και γονείς!!! Ποιός κοιμάται ακόμα;…… και δεν είπε καλημέρα; Σας βλέπουμε!!!! Για να τεντωθούμε λίγο…έτσι  μπράβο και τώρα έτοιμοι!!! Χοροπηδάμε σαν τις μπαλίτσες 5 φορές τιναζόμαστε σαν ελατήρια(προσοχή το φωτιστικό!!!)..2 φορές ,μετράμε μέχρι το ..100 …ναι καλά ακούσατε… δεν ακούμε…πιο δυνατά.. Έτσι μπράβο!!! Τέλεια ξυπνήσατε …όλοι!!!

Αυτή την εβδομάδα θα μιλήσουμε για τα έντομα!! Έντομα, έντομα παντού τώρα την άνοιξη, αλλά και μετά την άνοιξη. Ποια εποχή έχουμε μετά την άνοιξη; Το καλοκαίρι!!!

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα έντομο που μας ξεκουφαίνει το καλοκαίρι!! Μαντέψτε!!!! Αίνιγμα: ” Δεν μου αρέσει η δουλειά προτιμώ την τεμπελιά. Όλη μέρα τραγουδάω το καλοκαίρι προτιμάω!!!””

Τι είναι;

Φυσικά ο τζίτζικας ,σωστά μαντέψατε!!!

Τι είπαμε ότι είναι έντομο; Είναι ένας οργανισμός ,που το σώμα του χωρίζεται σε τρία μέρη: κεφάλι-θώρακας-κοιλιά. Το κεφάλι έχει τις κεραίες και τα μάτια. Ο θώρακας περιλαμβάνει τα φτερά και τα πόδια που είναι έξι.

Τα έντομα είναι από τα πιο διαφορετικά μεταξύ τους είδη ,του ζωικού βασιλείου και αποτελούνται από 1.000.000 είδη(και παραπάνω).

Υπάρχουν έντομα ωφέλιμα αλλά και βλαβερά. Τα έντομα περπατάνε ,πετάνε ή πηδάνε και κάποια από αυτά κολυμπάνε!!!! Πολλά έντομα υιοθετούν το τριγωνικό βάδισμα ,με το οποίο περπατάνε αγγίζοντας με τα πόδια τους το έδαφος κάνοντας τρίγωνα.

Το τζιτζίκι

Το τζιτζίκι είναι ένα έντομο που ζει συνήθως στα δέντρα και παράγει ένα χαρακτηριστικό ήχο,που προδίδει την παρουσία.του. Ένα ήχο που σημαδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού. Ας δούμε πως γεννιέται.

Το θηλυκό γεννάει τα αυγά του το καλοκαίρι μέσα σε τρύπες, που κάνει σε.μαλακούς βλαστούς από δέντρα.

Αυτό γίνεται κατά τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Από τα αυγά βγαίνουν οι προνύμφες περίπου κατά το τέλος του καλοκαιριού. Οι οποίες κατεβαίνουν από τα δέντρα κάνουν τρύπες μέσα στο έδαφος κοντά στις ρίζες,για να τρέφονται. Κι εκεί ζουν για τέσσερα χρόνια,τα είδη που ζουν στην Ελλάδα,σε άλλες χώρες 13 ή 17 χρόνια!!! Μέχρι που να μετατραπούν σε κανονικές νύμφες,οι οποίες αφού σκάψουν τούνελ βγαίνουν στο φως!! Τότε το κέλυφος μέσα στο οποίο βρίσκεται φουσκώνει και σκάει και βγαίνει το νεαρό τζιτζίκι.

Πως παράγεται ο χαρακτηριστικός ήχος!!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τζιτζίκι για την ειδική ηχητική συσκευή που υπάρχει ανάμεσα στο θώρακα και την κοιλιά του τζιτζικιού. Είναι δύο μικρά τύμπανα που έχουν στη μέση μία χορδή και όταν αυτή τρίβεται ανάμεσα τους,παράγεται ο γνωστός.ήχος τζι-τζι από τον οποίο έχει πάρει και το όνομά του.

Τραγουδούν μόνο τα αρσενικά με στόχο να προσελκύσουν τα θηλυκά. Ακόμα και το ίδιο το τζιτζίκι δεν μπορεί να ανεχθεί το θόρυβο που κάνει, κλείνει τον ακουστικό του πόρο για να μην κουφαθεί και το ίδιο.

Μετρήσεις δείχνουν ότι ο ήχος που παράγουν τα τζιτζίκια μπορεί να φθάσει τα 90 ντεσιμπέλ και μπορούν να ακουστούν σε απόσταση 800 μέτρων.

Το τζιτζίκι δεν ζει παραπάνω από έξι εβδομάδες. Μένει θαμμένο στη γη από 4-17 χρόνια και όταν βγαίνει στην επιφάνεια ζει μόνο ενάμιση μήνα.

Περιγραφή του τζιτζικιού

Το τζιτζίκι είναι πλακουτσωτό έχει μήκος 2-5 εκατοστά έχει 5 μάτια 2 κανονικά και 3 μικρότερα. Τα φτερά του είναι από διαφανή μεμβράνη και τα πόδια του λεπτά και μακριά συνήθως το χρώμα του είναι μαύρο.

Δείτε ένα πολύ όμορφο βιντεάκι που δείχνει το κύκλο της ζωής του τζίτζικα(αργεί λίγο για να παίξει ,αν δεν ανοίξει πληκτρολογείστε, η επιστροφή των τζιτζικιών).

Εικονόλεξο του τζίτζικα

Ακούστε ένα όμορφο τραγούδι τα τζιτζίκια. Ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.

Τζιτζίκι και μυθολογία

Με το τζιτζίκι είναι συνδεδεμένος και ο μύθος του Τιθανού. Ο Τιθανός ήταν θνητός που είχε γίνει αθάνατος από τους θεούς μετά από παράκληση της Ηούς,η οποία όμως ξέχασε να ζητήσει, να παραμείνει και νέος. Όταν λοιπόν ο Τιθανός έγινε γέρος, η Ηώς που ως θεά ήταν αθάνατη και πάντα νέα, δεν μπορούσε να τον βλέπει. Τότε οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν σε ένα ζαρωμένο έντομο,που μιλά ακατάπαυστα, το τζιτζίκι.

Δείτε το γνωστό μύθο του Αίσωπου: ” Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας”.  Νηπιαγωγάκια εν δράσει!!! Ζωγραφίστε τι σας έκανε εντύπωση από το μύθο που είδατε στον υπολογιστή!!

Νηπιαγωγάκια εν δράσει!! Αναδιήγηση του μύθου,βλέποντας τις παραπάνω εικόνες διηγηθείτε το μύθο στη μαμά ή στον μπαμπά με δικά σας λογάκια!!

Και τώρα χορός!!!

Έτοιμοι …..για παιχνίδι!!!

“Έντομα ωφέλιμα- έντομα βλαβερά.

Χορεύετε και κινείστε σαν έντομα με τη συνοδεία της παραπάνω μουσικής. Με την.παύση της μουσικής φωνάζουμε ένα έντομο. Αν είναι βλαβερό για τον άνθρωπο(π.χ μύγα) τινάζουν τα χέρια και χοροπηδούν,αν ειναι ωφέλιμο(π.χ μέλισσα) στέκονται ακίνητα.

Μικρά μου ζουζουνάκια καλή.διασκέδαση!!!!

Παιχνίδια στον υπολογιστή

Α)ΤΑΙΡΙΑΞΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Β)ΕΙΚΟΝΕΣ-ΣΚΙΕΣ ΜΕ ΕΝΤΟΜΑ

Μια μεγάλη αγκαλιά και πολλά πολλά φιλάκια από την κ. Σούλα ,την κ.Ανδριάνα και την κ.Ελένη.

Λουλούδια

Καλημέρα, καλημέρα μικρά μου νηπιαγωγάκια και γονείς! Ήλθε και ο Μάιος, ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης. Σήμερα ο μήνας έχει Μαΐου , πόσες μέρες θέλουμε ακόμα για να τελειώσει; Αρκετές  για να μετρήσουμε!!! Έλα δεν θέλω να βαριέστε!!!

         

Ένα έργο ζωγραφικής του Γάλλου ζωγράφου

Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ.

Σήμερα Τετάρτη θα μιλήσουμε: 1) Τι χρειάζεται ένα φυτό για να μεγαλώσει; 2) Τα λουλούδια του κήπου μας 3) Το τριαντάφυλλο

1)Τι χρειάζεται ένα φυτό για να μεγαλώσει

Όπως ο άνθρωπος και τα ζώα θέλουν τροφή για να μεγαλώσουν έτσι και τα φυτά χρειάζονται τη δική τους τροφή, που την παίρνουν από το νερό, το φως και τον αέρα.

 

Φωτοσύνθεση-Τα φυτά μαγειρεύουν!!!!

Το ξέρετε ότι και τα φυτά μαγειρεύουν; (όχι, όπως η μαμά).

Ποιά υλικά χρειάζονται για να φτιάξουν το φαγητό τους; Φως από τον ήλιο Διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και νερό από την γη. Πως το λένε το φαγητό τους; (γλυκόζη) Ακούστε την παρακάτω ιστορία!!!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗΣ

Μια υπέροχη μέρα που ο ήλιος λάμπει , μέσα στο υγρό χώμα είχε το σπίτι του ένα φυτό. Ήταν η καλύτερη μέρα για μαγείρεμα. Πρώτα έπρεπε να συγκεντρώσει τα υλικά του!!(πήγε στο σούπερ -μάρκετ να ψωνίσει!!! πλάκα σας κάνω!!!) Έτσι θα έφτιαχνε ένα θρεπτικό και νόστιμο φαγητό , που θα το βοηθούσε να αναπτυχθεί!! Πως το λένε;….γλυκόζη.

Τεντώθηκε λοιπόν το φυτό μας (τεντωθείτε και σεις για να ξυπνήσετε μικρά μου!!) άπλωσε τα φυλλαράκια στον ήλιο και μάζεψε το περισσότερο φως Έπειτα πήρε μερικές βαθιές ανάσες ,δεν ήθελε όμως όλο τον αέρα. Α! νάτο αυτό ζητούσε, το διοξείδιο του άνθρακα. Μάζεψε μπόλικο από αυτό στα φύλλα του. Και τώρα το τελευταίο υλικό, νεράκι δροσερό από το χώμα. Έψαξε με τις ρίζες του και ρούφηξε το νερό.

Ήλθε η ώρα για το μαγείρεμα της γλυκόζης. Το φυτό ανακάτεψε το φως (ήλιο),το διοξείδιο του άνθρακα (αέρα) και το νερό. Τώρα θα είχε αρκετή τροφή για να μεγαλώσει!!!

Αφού τέλειωσε με το μαγείρεμα ήλθε η ώρα για το καθάρισμα. Χρησιμοποίησε όλα τα υλικά, αλλά το οξυγόνο από το διοξείδιο του άνθρακα του ήταν περιττό. “Θα το αφήσω στον αέρα θα είναι δώρο μου για όλα τα πλάσματα αυτού του πλανήτη” σκέφτηκε και άπλωσε πάλι. τα φύλλα του αφήνοντας το οξυγόνο να αναμειχθεί με τον αέρα.

Ελεύθερη μετάφραση Ζωή Παπαλάμπρου

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε πως μεγαλώνει το σποράκι και γίνεται φυτό :

Νηπιαγωγάκια εν δράσει!!

Ζωγραφίστε και σεις όπως μπορείτε τα στάδια ανάπτυξης του σπόρου.

Φυτεύω σπόρους Μπορείτε να φυτέψετε και σεις φακές φασόλια , ρεβύθια και να παρατηρείτε πως μεγαλώνει το φυτό σας!! Ακόμα μπορείτε να βάλετε ένα βάζο με σπόρους χωρίς να το ποτίζετε και να το βάλετε σε ένα μέρος να μη το βλέπει το φως του ήλιου, βάλτε επάνω ένα χαρτόνι ( όπως στη φωτογραφία). Παρατηρήστε αν θα.μεγαλώσει,όπως το πρώτο που θα το ποτίζετε και θα το βλέπει ο ήλιος.

Το παρακάτω βίντεο είναι ένα παραμυθάκι που μιλάει για ένα σποράκι…… η συνέχεια επί της οθόνης!!!

Η Άνοιξη φέρνει μαζί της χρώμα και υπέροχα αρώματα από τα φυτά που ανθίζουν παντού. Ας γνωρίσουμε μερικά όμορφα λουλούδια που υπάρχουν στους κήπους.

Νηπιαγωγάκια και γονείς, ας χορέψουμε με τα παιδιά μας!!

Το τριαντά

φυλλο:

Είναι καλλωπιστικό φυλλοβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρίζα , τον βλαστό τα φύλλα και τα μπουμπούκια. Ο βλαστός της έχει αγκάθια. Τα άνθη στην αρχή είναι κλειστά και τα λένε μπουμπούκια Ενώ σιγά-σιγά ανοίγουν και ξεπετάγονται τα πέταλα. Τα πέταλα έχουν διάφορα χρώματα όπως λευκό , κόκκινο, κίτρινο ,ροζ και άλλα. Από τα ροδοπέταλα της τριανταφυλλιάς παίρνουμε το αιθέριο(αρωματικό λάδι) που χρησιμεύει στην παρασκευή αρωμάτων. Επίσης τα πέταλα των τριαντάφυλλων κυρίως τα ροζ μπορούν να γίνουν γλυκό τριαντάφυλλο.

 

 

Μυθολογία και τριαντάφυλλο

Στην ελληνική μυθολογία το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε από τη θεά των λουλουδιών και της βλάστησης,τη Χλωρίδα. Αυτή μια μέρα βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης στο δάσος και το μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Κάλεσε τότε την Αφροδίτη τη θεά της ομορφιάς και το Διόνυσο,το θεό του κρασιού.

Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος πρόσθεσε νέκταρ για να του δώσει γλυκιά ευωδιά. Ο Ζέφυρος,ο θεός του ανέμου,φύσηξε μακριά τα σύννεφα και έτσι ο Απόλλωνας,ο θεός του ήλιου, μπόρεσε να λάμψει και να κάνει το λουλούδι να ανθίσει. Έτσι δημιουργήθηκε το τριαντάφυλλο και έγινε ” ο βασιλιάς των λουλουδιών”.

Νηπιαγωγάκια εν δράσει!!

Κατασκευή τριαντάφυλλου: Ανοίγουμε την χαρτοπετσέτα και την διπλώνουμε σουρώνουμε και φτιάχνουμε το τριαντάφυλλο, το κολλάμε με ζιλοτέιπ. Το βάζουμε σε ένα καλαμάκι, σχεδιάζουμε και ζωγραφίζουμε δύο φύλλα πράσινα ,όπως στη φωτογραφία. Τα κολλάμε στο καλαμάκι!!!

Παραμύθι : «Ένα διαφορετικό τριαντάφυλλο» :

 

Πίνακες δύο σημαντικών ζωγράφων της νεοελληνικής τέχνης του Νικόλαου Γύζη και του Θεόφραστου Τρινταφυλλίδη που απεικονίζουν ένα βάζο με άνθη.

Μπορούν τα παιδιά να συγκρίνουν τα έργα ,τι ομοιότητες έχουν ,τι χρώματα χρησιμοποιούν, τι συναισθήματα σας προκαλούν αυτοί οι πίνακες.

Νικόλαος Γύζης

Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη

Παιχνίδι φωνολογικής ενημερότητας:

Φτιάχνουμε δύο λουλούδια, σχεδιάζουμε δύο κύκλους και δώδεκα πέταλα, ώστε κάθε λουλούδι να χει έξι πέταλα το κάθε ένα. Όπως στη φωτογραφία.

Γράφουμε γράμματα όποια θέλουμε Α,Β,Γ κ.ο.κ Βάζουμε τα δύο λουλούδια ώστε να μην φαίνονται τα.γράμματα. Παίρνει ένα.πέταλο ο πρώτος παίχτης και βλέπει ένα γράμμα,αν δεν το ξέρει του λέμε ποιο γράμμα είναι. Ζητάμε να βρει λέξεις από αυτό το γράμμα, π.χ παίρνει το πέταλο με το γράμμα Α ,πρέπει να βρει μια ή περισσότερες λέξεις (αεροπλάνο,αέρας κλπ) Γράφουμε τις λέξεις που βρήκε σε ένα χαρτί. Στη συνέχεια παίζει ο δεύτερος παίχτης,παίρνει από το δικό του λουλούδι ένα γράμμα π.χ Κ ,βρίσκει λέξεις όπως καρέκλα, καναπές,καρπούζι κλπ γράφει και τις δικές λέξεις.

Το παιχνίδι συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο, ώσπου όλα τα πέταλα των λουλουδιών να ανοίξουν και να φαίνονται τα γράμματα.

Στο τέλος μετράμε πόσες λέξεις βρήκε ο κάθε παίχτης. Νικητής ο παίχτης με τις περισσότερες λέξεις!!! Καλή διασκέδαση!!!μικρά μου λουλουδάκια.!!!

Παιχνίδια στον Υπολογιστή

Α) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

 

 Β)ΠΑΖΛ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

Γ) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΥΤΟΥ-ΣΕΙΡΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ

 

Με πολύ αγάπη, κ. Σούλα,κ. Ελένη και κ. Ανδριάνα.

Η Γιορτή της μητέρας

Καλημέρα σας μανούλες και παιδάκια και χρόνια πολλά μανούλες που γιορτάζετε την Κυριακή. Η μέρα είναι αφιερωμένη σε εσάς. Η μητέρα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του παιδιού, μοναδική και αναντικατάστατη. Μητέρα είτε βιολογική που έφερε το παιδί στον κόσμο, είτε της καρδιάς που το υιοθέτησε το αγάπησε και το έκανε δικό της. Μάνα, μητέρα, μαμά μια λέξη που κρύβει τόση τρυφερότητα και αγάπη.

Αφιερωμένο σε εσάς τις μανούλες το παρακάτω ποιηματάκι του Γεώργιου Κρόκου, που μπορείτε να διαβάσετε μαζί με τα παιδιά σας .

Ένα φιλάκι Αχ! Που να το αφήσω

Να μην πάει χαμένο,

Να μην το αδικήσω;;;

Στην καρδιά ενός κρίνου

Θέλω να το κλείσω

Έλα, μητερούλα

Να σου το χαρίσω.

Γεώργιος Κρόκος.

 

 

Η ακροστιχίδα της μητέρας.

Ελάτε να δούμε λεξούλες με πρώτο γραμματάκι από τη λέξη μητέρα.

Μ : Μέλι

Η : Ήλιος

Τ : Τραγούδι

Ε : Ευχαριστώ

Ρ : Ρόδι

Α : Αγάπη

Η γιορτή της μητέρας στην Αρχαία Ελλάδα.

Στην αρχαία Ελλάδα μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη θεά Γαία (μητέρα Γη), μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αυτή ήταν η πρώτη μορφή εορτασμού της μητέρας. Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή η αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η σύζυγος του Κρόνου και η Μητέρα του Δία και όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας. Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτιο. Στη σύγχρονη Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά η γιορτή της μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του1929, για να συνδυαστεί αυτή η γιορτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1960, η γιορτή αυτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου τη 2η Κυριακή του Μαίου.

 

Αφιερωμένο και αυτό το τραγούδι από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου τραγουδήστε μαζί με τα παιδιά σας.

Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Μανούλα

 Μουσική: Σπύρος Λάμπρου

Στίχοι: Αγγελική Καψάσκη

 Άλμπουμ: “Χαρταετοί”

Στίχοι: Η πρώτη λέξη που θα πω

τα μάτια σαν ανοίγω,

 ‘ μανούλα’ θα ‘ ναι πάντοτε

 να ‘ρθει να τη φιλήσω

μ’ ένα γλυκό φιλί

στην αγκαλιά με παίρνει

τον ήλιο δίπλα με χαρά

 νομίζω ότι φέρνει.

Ανάλαφρα, χαρούμενα

 στο σπίτι τριγυρίζω

 κι ας είναι χιόνια στα βουνά

 την άνοιξη μυρίζω.

Έχω την πιο γλυκιά μανούλα ,

την αγαπώ πολύ πολύ,

γιατί για μένα είναι ευχούλα

 που μ’ έφερε σ’ αυτή τη γη

σαν μ’ αγκαλιάζει ,με φιλάει,

νιώθω ν’ ανοίγει ο ουρανός,

 χίλια λουλούδια γύρω ανθίζουν

 κι ο ήλιος είναι λαμπερός.

Το σπίτι μας μοσχοβαλά

σαν είναι αυτή κοντά μας,

στην αγκαλιά της πλάθουμε

 τα πιο γλυκά όνειρά μας.

 Η αγάπη, η φροντίδα της,

 το χάδι, η στοργή της,

εμείς είμαστε πάντοτε η ίδια η ζωή της.

 

 Μπορείτε να ψάξετε μαζί με τα παιδιά στο διαδίκτυο

πληκτρολογώντας τη λέξη μητέρα να βρείτε και άλλα τραγούδια.

 

Ένα ωραίο παραμύθι από την Αναστασία Ευστρατιάδου πατώντας στην εικόνα :

Και ήρθε η ώρα για να σας προτείνουμε κάποιες απλές κατασκευές που μπορείτε να φτιάξετε. Διαλέξετε λοιπόν και καλή διασκέδαση.

1)Σχηματίσετε και κόψετε και βάψετε μικρές καρδούλες. Κολλήστε τις μικρές πολύχρωμες καρδούλες σε λευκό χαρτί. Τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν χρωματιστές κλωστούλες ή απλά να ζωγραφίσουν κλωναράκια. Από την πίσω πλευρά μπορούν να γράψουν τη λέξη μαμά και το όνομά τους.

Τα παιδιά μπορούν ακόμα να φτιάξουν με τον ίδιο τρόπο κόκκινες ή ότι χρώμα καρδούλες θέλουν και να τις κολλήσουν τυχαία. Μπορείτε να βάλετε τις καρδούλες από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη. Μπορείτε ακόμα να τις μετρήσετε.

2) Μία ακόμα κατασκευή που θα μπορούσατε να επιλέξετε είναι να διπλώσετε χαρτάκια σε διάφορα μεγέθη αφού τα έχετε χρωματίσει πρώτα. Έπειτα να σχηματίσετε καρδιά να το κόψετε. Στη συνέχεια να περάσετε ένα καλαμάκι όπως δείχνουν οι εικόνες.

3) Μία τελευταία πρόταση από εμάς είναι αυτή :

Επιλέξετε όποια πρόταση σας ταιριάζει. Περιμένουμε να μας στείλετε τις δημιουργίες σας. Καλή σας διασκέδαση και χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες.

Εκπαιδευτικά διαδραστικά παιχνίδια :

Α) Παζλ ζωγραφιά για την μητρότητα από τον ζωγράφο Κλιμτ :

Β)ΑΡΙΘΜΟΛΟΥΛΟΥΔΑ (Προσπαθώ να ταιριάξω την καρτέλα με τον αριθμό με την αντίστοιχη καρτέλα που απεικονίζει τόσα λουλούδια όσα λέει ο αριθμός).

Γ) Βάλε τις παπαρούνες στη σειρά από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη:

Να χαίρεστε τις μανούλες σας !!!!Με αγάπη η κ. Ελένη, κ. Ανδριάνα και κ.Σούλα!!

Αγριολούλουδα

 

«Να βλέπεις μέσα σε έναν κόκκο άμμου ολάκερο τον κόσμο / και τον Παράδεισο μέσα σ’ ένα αγριολούλουδο / Να κρατάς την απεραντοσύνη στην παλάμη του χεριού σου / Και την αιωνιότητα σε μια μόλις ώρα». Κάπως έτσι συνοψίζει την παιδική ηλικία ο Γουίλιαμ Μπλέικ.

William Blake (1757-1827), Songs of Innocence.

Καλημέρα νηπιαγωγάκια μας και γονείς! Ευχόμαστε να είστε καλά. Σήμερα είναι Δευτέρα 4 Μαΐου και θα μιλήσουμε για : 1) Τα αγριολούλουδα, 2) Τα μέρη του φυτού ,3) παραμύθι «Το χαρούμενο λιβάδι», 4) για την Παπαρούνα , 5) την Μαργαρίτα ,6) έργα τέχνης και 7) εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Και ξεκινάμε:

1)Τώρα την Άνοιξη η εξοχή έχει γεμίσει με αγριολούλουδα όμορφα και πολύχρωμα. Τι είναι το αγριολούλουδο ;  είναι λουλούδι που φυτρώνει μόνο του στη φύση, δεν το έχει καλλιεργήσει κάποιος άνθρωπος. (πηγή : wikipedia

Ένα βίντεο που δείχνει πως ανθίζουν τα λουλούδια

Και «Πώς φυτρώνουν τα αγριολούλουδα;» είναι  μια από τις απορίες που έχουν τα παιδιά, ας προσπαθήσουμε να τη λύσουμε με το ποίημα «Κουβέντα με ένα λουλούδι» του Γ. Ρίτσου που μελοποιήθηκε από τον Μ. Θεοδωράκη. Το ποίημα ανήκει στη συλλογή του Γ. Ρίτσου «18 Λιανοτράγουδα της μικρής πατρίδας».

Δημιουργός βίντεο: nisnick

Οι στίχοι του είναι  :

Κυκλάδινο, κυκλάμινο
στου βράχου τη σχισμάδα
πού βρήκες χρώματα κι ανθείς
πού μίσχο και σαλεύεις;

Μέσα στο βράχο σύναξα
το γαίμα στάλα – στάλα
μαντήλι ρόδινο έπλεξα
κι ήλιο μαζεύω τώρα.

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον e-book για αγριολούλουδα της Χίου :

 

Για να δούμε κάποιες ονομασίες αγριολούλουδων :

2)Από ποια μέρη αποτελείται το λουλούδι ;

Μπορείτε να σχεδιάσετε ένα λουλούδι και να γράψετε τα μέρη του κάπως έτσι :

3)Παραμύθι «Το χαρούμενο λιβάδι». Για να δούμε ένα πολύ όμορφο παραμύθι για την διαφορετικότητα, Με ήρωες μαργαρίτες και μια διαφορετική παπαρούνα. Αφήγηση από την ίδια την συγγραφέα και συνάντηση με την εικονογράφο του παραμυθιού :

Από Σοφία Μαντούβαλου

Μπορείτε στο τέλος να απαντήσετε και να συζητήσετε τις ερωτήσεις του βίντεο και στο τέλος του παραμυθιού να φουσκώσετε μπαλόνια για να παίξετε και να ξεπιαστείτε λίγο.

Και μια ωραία διασκευή του παραμυθιού το χαρούμενο λιβάδι της Φυλλιώς Νικολούδη σε τραγούδι από μαθητές της Γ’ τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου Βόνιτσας

Η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά και τα λουλούδια έχουν ανθίσει και μοσχοβολούν. Τα λουλούδια που συναντάμε συχνότερα στις βόλτες μας στην φύση , αλλά γνωρίζουμε και καλύτερα είναι η παπαρούνα και η μαργαρίτα. Μπορείτε σε μία βόλτα σας λοιπόν να κόψετε μαργαρίτες και παπαρούνες και να τις παρατηρήσετε και να προσπαθήσετε να τις ζωγραφίσετε.

3)Η Παπαρούνα έχει και άλλες ονομασίες : Κοκκινάδες (Πάρο), Κοτσονιά (Ρόδο), Κουτσουνάδες (Κρήτη), Πετεινός (Κύπρο), Πούλι (Σύρο), Λιλικούκι (Μεσόγεια), Μακουνίδα (Μάνη), Λαλέ. Είναι φυτό με μισχο τριχωτό , κόκκινα λεπτά πέταλα και σκληρά πράσινα σέπαλα που φτάνει τα 80 εκ. Η Παπαρούνα είναι καταπραϋντική, μαλακτική χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους και σήμερα και καταπραϋντικό του βήχα και για άλλες ασθένειες. Τα πέταλα του άνθους χρησιμοποιούνται κατά της βρογχίτιδας.

Ένα ωραίο ποίημα για τις Παπαρούνες της Φιλίσας Χατζηχαννά

Μπορείτε  να διαβάσετε το ποίημα και να το αναλύσετε με ερωτήσεις. Για ποιο λουλούδι μιλάει, με τι το συγκρίνει; Τι χρώμα έχουν ;που θέλω να το βάλω αυτό το χρώμα και γιατί;

 

Ένα τραγούδι από την χορωδία του Σπύρου Λάμπρου φυσικά για την παπαρούνα :

 

Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Παπαρούνα

Μουσική – Στίχοι: Αγνώστου

Άλμπουμ: “Τραγουδάκια Για Την άνοιξη”

Στίχοι: Παπαρούνα στο λιβάδι από το πρωί ως το βράδυ

Καμαρώνει αργοσαλεύει, πιο ψηλά να πάει γυρεύει

Να της δουν τα τόσα κάλλη άνθρωποι και τόποι άλλοι.

Τραλαλα…

 Από της φωτιάς τη φλόγα κι απ’ του σταφυλιού τη ρώγα

Από την αυγή τα’ Απρίλη κι απ’ της κοπελιάς τα χείλη

 Πήρε χρώμα , πήρε κάλλη , δείτε την μικροί μεγάλοι.

 Τραλαλα…

 Βάφει κόκκινα τα πλάγια και στους κάμπους σπέρνει μάγια,

 Κόκκινο σκουφάκι βάζει , πρώτη τη Λαμπρή γιορτάζει

 Και της χαίρονται τα κάλλη γέροι, νιοι , μικροί , μεγάλοι.

 Τραλαλα…

4 )Η Μαργαρίτα έχει πολλές και διαφορετικές ονομασίες όπως ανθέμιδα, μπέλλα, ασπρολούλουδο , αρκοσχοιροτούδι, ασπρουλάκι, λιμονόχορτο. Φτάνει τα 10 – 40 εκ. είναι τριχωτός ο μίσχος της με ελαφριά οσμή η γύρη της. Θεωρείται χαρούμενο φυτό, γιατί είναι ανοιχτόχρωμο και ολάνοιχτο. Συμβολίζει την ευγένεια , την αθωότητα, την αγνότητα και την τύχη.

Τραγούδι  για την Μαργαρίτα :

Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Στίχοι : Μιχάλης Στασινόπουλος

Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης

Η μικρούλα, η μικρή Μαργαρίτα,
να διαβάζει, δεν μπορεί, άλφα βήτα.
Στα ματάκια της κυλά ένα δάκρυ,
το βιβλίο της πετά σε μιαν άκρη.

Το ποδάρι της χτυπά και φωνάζει,
την κοιτάζουν τα παιδιά, κάνουν χάζι.
Να διαβάζει, δεν μπορεί, άλφα βήτα,
αχ! τι άτακτο παιδί, Μαργαρίτα.

Κατασκευή για μαργαρίτα :

μπορείτε να κόψετε μαργαρίτες να τις βουτάτε σε τέμπερα και να κάνετε τυπώματα με μαργαρίτες.

 

Παιχνίδι : Μέτρησε τα πέταλα της μαργαρίτας.

Κόψε κίτρινους κύκλους και γράψε πάνω τους αριθμούς από το 1-10. Ύστερα κόψε πέταλα και κόλλησε σε κάθε μαργαρίτα όσα λέει ο αριθμός.

5)Στα υπέροχα λουλούδια με τα άπειρα χρώματα και σχήματα δεν θα έμεναν φυσικά ασυγκίνητοι και οι ζωγράφοι. Αναρίθμητα έργα τέχνης από Έλληνες και ξένους ζωγράφους υπάρχουν στο παρακάτω βιβλίο για να το ξεφυλλίσετε και να κάνετε και εσείς τις δικές σας ζωγραφιές πατώντας πάνω στην εικόνα :  

 

6)Διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια

Α) Για τα μέρη του φυτού :

 

Β) κάρτες Μνήμης για τα αγριολούλουδα :

 

Γ) Τοποθέτησε κάθε εικόνα στο σωστό γραμματάκι από το οποίο ξεκινάει.
Οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσουμε είναι: ήλιος, πεταλούδα, πασχαλίτσα, χελιδόνι, λουλούδι, μέλισσα, μαργαρίτες, τριαντάφυλλα.

 

Δ) Ενώνω τις εικόνες των λουλουδιών με τις σκιές τους :

Αυτά λοιπόν τα πολλά για τα υπέροχα αγριολούλουδα !!! Σας στέλνουμε την αγάπη μας και πολλά γλυκά χαμόγελα!!

Από την κ. Ανδριάνα , κ. Σούλα και κ. Ελένη.

Πρωτομαγιά

Καλημέρα και καλό μήνα στα γλυκά μας λουλουδάκια και στους γονείς σας !!!

Σήμερα θα μιλήσουμε :1) Για τον μήνα Μάιο, 2) Ποίημα με εικόνες για το Μάιο , 3)Πληροφορίες για την εργατική Πρωτομαγιά από ένα βιβλίο, 4) Τραγούδια για το Μάιο, 5) Παραμύθι για την Πρωτομαγιά, 6) Θα δούμε έργα τέχνης για την Πρωτομαγιά, 7) Θα κάνουμε κατασκευή Μαγιάτικο στεφάνι και στο τέλος 8)θα παίξουμε παιχνίδια διαδικτυακά για τον Μάιο. 

1) Ο ΜΑΪΟΣ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΕ (παραδοσιακό τραγούδι)

Ο Μάιος μας έφτασε

εμπρός βήμα ταχύ

να τον προϋπαντήσουμε

παιδιά στην εξοχή.

Δώρα στα χέρια του πολλά

Και όμορφα κρατεί

Και τα μοιράζει γελαστός

Σε όποιον το ζητεί.

 

Ο Μάιος είναι ο πέμπτος μήνας του χρόνου. Τα λουλούδια ανθίζουν και τα δέντρα βγάζουν νόστιμους καρπούς. Το έθιμο της Πρωτομαγιάς να στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών με στεφάνια λουλουδιών έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια. Συμβόλιζε την υποδοχή στη δύναμη της φύσης στο σπιτικό του καθενός.

Στη Χίο το έθιμο θέλει να ανάβει μεγάλη φωτιά και να καίνε τα μαγιάτικα στεφάνια. Το έθιμο του Αι Γιάννη του Φανιστή πραγματοποιείται στο Κάστρο της Χίου, όπως και στη Λαγκάδα με τα παιδιά του χωριού να πρωτοστατούν.

Ο Μάιος είναι γνωστός και με άλλα ονόματα, όπως : Λούλουδος, Τριανταφυλλάς, Καλομηνάς.

Ο μήνας ο Καλομηνάς

Μάης τριανταφυλλάς.

Πηγή κειμένου καθημερινές διαθεματικές δραστηριότητες Νίκη Κάτζου.

2) Ποίημα με εικόνες για τον Μάιο

3) Για να δούμε τι άλλο γιορτάζουμε πέρα από τα λουλούδια την Πρωτομαγιά! Πατώντας στην εικόνα.

4) Ας ακούσουμε τραγούδια για την Πρωτομαγιά και τον Μάη.

Στίχοι από τραγούδι : “Πρωτομαγιά”

Λουλούδια ας διαλέξουμε
και ρόδα και κρίνα
κι ελάτε να πλέξουμε
στεφάνια με κείνα
στο Μάη που σήμερα
προβάλλει στη γη

Τ’ αηδόνια συμφώνησαν
της γης αγγελούδια
και βρήκαν και τόνισαν
καινούργια τραγούδια
στο Μάη που σήμερα
προβάλλει στη γη

Η θάλασσα γίνεται
καθρέφτης και πάλι
το κύμα της χύνεται
κι ο Φλοίσβος τον ψάλλει
στο Μάη που σήμερα
προβάλλει στη γη

Χορεύει το πρόβατο
τ’ αρνάκι βελάζει
κι απ’ τον αγκαθόβατο
δροσούλα σταλάζει
στο Μάη που σήμερα
προβάλλει στη γη.

ποιητής : Ιωάννης Πολέμης

5) Ένα παραμύθι για την Πρωτομαγιά. 

6) Έργα τέχνης για την Πρωτομαγιά . Πατώντας πάνω στην εικόνα.

7) Κατασκευή Μαγιάτικο στεφάνι.

Πρώτος τρόπος : Στεφάνι με τυπώματα.

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας στεφάνι με χρώματα και τυπώματα. Αν έχετε στο σπίτι φελούς, ή μπορείτε να κόψετε σε αυτό το σχήμα πατάτα ή ένα σφουγγαράκι σε κύκλο, τα βουτάτε στο χρώμα και μετά στο λευκό χαρτί και έτοιμο το στεφάνι σας.

Δεύτερος τρόπος : Στεφάνι με δικά σας λουλουδάκια.

 Θα σχηματίσετε δύο κύκλους ένα πιο μεγάλο και ένα πιο μικρό, τον ένα μέσα στον άλλο. Έτοιμο το σχήμα για το στεφάνι σας.

Ζωγραφίζουμε και κόβουμε δικά μας λουλουδάκια και τα κολλάμε επάνω στο στεφάνι μας.

8) Και τώρα διαδικτυακά παιχνίδια. 

Α.Ένα Πρωτομαγιάτικο παζλ.

 

 Β.Βρίσκω τις όμοιες εικόνες

 

 

Γ. Βρίσκω τις κρυμμένες λέξεις που σχετίζονται με την Άνοιξη .

 

Δ. Από ποιο γράμμα ξεκινάει η κάθε λέξη.

 

Κι έτσι σας ευχόμαστε καλή Πρωτομαγιά με υγεία , αγάπη και όμορφες στιγμές, και ένα καλύτερο αύριο για όλους!!!! Με αγάπη από τις κυρίες σας! Κυρία Ελένη, Κυρία Σούλα Και κυρία Ανδριάνα!!

Αποδημητικά πουλιά

Καλημέρα,καλημέρα μικρά μου νηπιαγωγάκια και γονείς.
Σήμερα θα μιλήσουμε : 1) Με συζήτηση θα δώσουμε πληροφορίες για την Άνοιξη , 2) Θα μιλήσουμε για τα αποδημητικά πουλιά, 3) Θα δούμε πληροφοριακά βιντεάκια για τα πουλιά, 4) Κατασκευές πουλιών και επιτραπέζιο παιχνίδι και 5) παραμύθι για την “Διώνη , το πρώτο χελιδόνι“,  6)θα παίξουμε εκπαιδευτικά on-line παιχνίδια. και 7) Επιτραπέζιο παιχνίδι.
Ξεκινάμε λοιπόν :
1) Συζήτηση και πληροφορίες :
Σήμερα έχουμε Τετάρτη και πόσο έχει ο μήνας; 29 Απριλίου,πόσες μέρες θέλουμε για να τελειώσει ο μήνας;(μετρήστε)
Τελειώνει και ο δεύτερος μήνας της άνοιξης και έρχεται ο τελευταίος μήνας ,που είναι ποιος; Αφού μιλάμε για την Άνοιξη ,ας ακούσουμε ένα όμορφο τραγούδι τον λουλουδόκοσμο.

Στίχοι του τραγουδιού: Να ‘ταν ο κόσμος μας περβόλι κι εμείς αδελφωμένοι όλοι,
σαν τα λουλούδια πλάι -πλάι,ο ένας τον άλλον να αγαπάει.
Να μην υπάρχει περηφάνια,τι μενεξέδες τι γεράνια συντροφιασμένοι εμείς και οι φίλοι ,
περικοκλάδες και τριφύλλι(2)
Να ‘ρθει μια αυγή να μας φωτίσει,δίχως πολέμους,
δίχως μίση να  ‘ρθει μια μέρα να χαράξει κι όλο τον κόσμο ν’αλλάξει.
Για να δούμε τι κάνουν οι άνθρωποι τώρα την άνοιξη!
Τι κάνουν τα ζώα την Άνοιξη!
Τώρα την άνοιξη γυρίζουν τα αποδημητικά πουλιά! Τι σημαίνει αποδημητικά πουλιά; Ποιος ξέρει; μόνο ένας;
2) Αποδημητικά πουλιά
Κάθε χρόνο πολλά είδη πουλιών μεταναστεύουν(φεύγουν από ένα τόπο και πάνε σε άλλον). Μερικά πουλιά μεταναστεύουν το φθινόπωρο για πιο ζεστές χώρες και αυτά τα λέμε αποδημητικά. Υπάρχουν και άλλα που δεν μεταναστεύουν κι αυτά τα λέμε ενδημικά. Μένουν κοντά μας και τον χειμώνα,περιμένοντας την άνοιξη!! Υπάρχουν και τα διαβατικά ή διαβατάρικα πουλιά που καθώς μεταναστεύουν,περνούν πάνω από ένα τόπο. Ακολουθούν ,την άνοιξη, την διαδρομή από το νότο προς το βορρά και το αντίθετο το φθινόπωρο. Είναι τα αποδημητικά πουλιά.
Με τον ερχομό του χειμώνα η αναζήτηση τροφής( σπόροι,έντομα) γίνεται πολύ δύσκολη. Οι μέρες μικραίνουν και τα πουλιά έχουν λιγότερο χρόνο για να βρουν τροφή!!
Για να αποφύγουν τον χειμώνα,πετούν προς τις νότιες ζεστές χώρες,όπου η τροφή είναι άφθονη και ξεχειμωνιάζουν εκεί!
Την Άνοιξη επιστρέφουν στον τόπο τους,όπου κάνουν φωλιά, ζευγαρώνουν,γεννούν αυγά και μεγαλώνουν τα μικρά τους!
3) Εκπαιδευτικά βιντεάκια :

Δείτε ένα όμορφο βίντεο που δίνει αρκετές πληροφορίες για τα πουλιά γενικά!!

Αυτό το βίντεο δείχνει τη μετανάστευση των πουλιών!!

4) Κατασκευές πουλιών :
Νηπιαγωγάκια εν δράσει!! Πάρτε χαρτί,μαρκαδόρους,ψαλίδι (μαζί με τη μαμά) και να ..κατασκευάσουμε!!!Κατασκευή πουλιού :

Κάνουμε το περίγραμμα του χεριού μας σε ένα χαρτί ή κάνσον,το κόβουμε,κόβουμε ένα κύκλο για κεφάλι βάζουμε ράμφος,μάτι,πόδια και τα κολλάμε(όπως η φωτογραφία).
Κατασκευη χελιδονιού :Σχεδιάζουμε ένα χελιδόνι πάνω σε μαύρο κάνσον ή σε ένα χαρτί που το βάφουμε μαύρο εκτός από τη κοιλιά που την αφήνουμε άσπρη. Βάφουμε το ράμφος ,βάζουμε μάτι και είναι έτοιμο να το βάλουμε κλωστή και να το κρεμάσουμε!!
Νηπιαγωγάκια μπορείτε αν θέλετε να ζωγραφίσετε ένα αποδημητικό πουλί όποιο σας άρεσε και να γράψετε το όνομά του!!
Ένα γνωστό αίνιγμα,να το θυμηθούμε :
5) παραμύθι:“Διώνη,το πρώτο χελιδόνι”

6) Παιχνίδια στον υπολογιστή

*ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΤΗΝΑ – ΣΚΙΕΣ (Ένωσε τα αποδημητικά πτηνά με τη σκιά τους.)

*ΦΩΛΙΕΣ ΧΕΛΙΔΟΝΙΩΝ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ :

(Βάλε στην ίδια φωλιά των χελιδονιών τόσους νεοσσούς όσους δείχνει ο αριθμός)

*ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ – ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ):

(Δες καλά αποτελέσματα εικόνες και βάλε τα χελιδόνια που πετούν προς τα πάνω και που πετούν προς τα κάτω.) 

*ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ- ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (ΔΕΞΙΑ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ)

Δες και διέκρινε τις εικόνες αν τα χελιδόνια πετούν προς τα αριστερά ή προς τα αριστερά.

*ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ-ΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ

Μέτρησε τα χελιδόνια και γράψε πόσα είναι.

*ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙΑ

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ, ΠΕΣ ΤΗ ΛΕΞΗ, ΒΡΕΣ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΚΕΝΑ.
*ΠΑΖΛ ΜΕ ΧΕΛΙΔΟΝΙ :
7)Επιτραπέζιο Παιχνίδι :
Νηπιαγωγάκια εν δράσει!!Για να φύγουμε,λίγο από την οθόνη του υπολογιστή!!! Εφοδιαστείτε με δύο πλαστικά πιάτα ή μπολ,καπάκια πλαστικά από μπουκάλια(αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε μανταλάκια) και ζάρι από ένα παιχνίδι σας.
Παιχνίδι:φωλιές(πιάτα) Πουλάκια (παίχτες) Αυγά (καπάκια) Ποιο πουλάκι θα βάλει πρώτο τα αυγά του μέσα στη φωλιά!!!
Μοιραζόμαστε τα 20 καπάκια,πόσα θα πάρει το κάθε πουλάκι; Ρίχνουμε το ζάρι,αν τύχει ο αριθμός 1,2,3 τότε βάζουμε στη φωλιά τόσα αυγά,όσα λέει το ζάρι μας,π.χ αν τύχει τρία βάζουμε 3 αυγά(καπάκια) κ.ο.κ Αν το ζάρι τύχει 4,5,6 τότε το πουλάκι-παίχτης χάνει τη σειρά του και παίζει ο άλλος παίχτης(πουλάκι).
Αυτό το πουλάκι που θα καταφέρει να βάλει στη φωλιά του όλα τα αυγά του είναι ο νικητής!!(δεν θέλω ζαβολιές) Μπορεί το παιχνίδι να παιχτεί και ανάποδα δηλ. ποιο πουλάκι θα βγάλει από τη φωλιά του τα αυγά πρώτο!! (Αν δεν έχετε καπάκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μανταλάκια ή ότι άλλο έχετε)
Καλή διασκέδαση!!…..πουλάκια μου!!!
Πολλά-πολλά φιλάκια από την κ.Σούλα,την κ.Ανδριάνα και την κ.Ελένη