«Gaining Experience of Daily Life by Chemistry Experiments», eTwinning project 2020-21

Το 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου συμμετείχε φέτος στο πρόγραμμα eTwinning “Gaining experience of daily life by chemistry experiments”, μαζί με το σχολείο Lycée des métiers Louis Blériot, Trappes Γαλλίας.

Εργάστηκαν 13 μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και 4 καθηγητές. Στόχος μας ήταν οι μαθητές να κερδίσουν εμπειρίες μέσα από πειράματα Χημείας καθημερινής ζωής.

Οι μαθητές μας παρασκεύασαν σαπούνι, αξιοποιώντας ανακυκλώσιμο τηγανέλαιο που συλλέγουμε στο σχολείο. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να εκτελέσουμε άλλο πείραμα, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της προγραμματισμένης περιόδου εκτέλεσης πειραμάτων το σχολείο ήταν κλειστό λόγω κορωνοϊού. Πάντως, η εμπειρία της παρασκευής σαπουνιού ήταν καταπληκτική και το αποτέλεσμα εξαιρετικό!

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που εργάστηκαν!

Το αποτέλεσμα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου. Μέρος της δικής μου συνεισφοράς παρουσιάζεται στο βίντεο που ακολουθεί.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Κώστας Καρακώστας

Οι καλύτεροι έφυγαν νωρίς. Μετά τον Δημήτρη το 2011, έφυγε από κοντά μας και ο Κώστας το 2021. Και οι δύο στα 57 τους χρόνια …

Από το μακρινό 2008 οι φωτογραφίες, τότε που πραγματοποιούσαμε με τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου πρωτοπόρα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο Κώστας, μετέπειτα αντιδήμαρχος Ναυπακτίας, εφάρμοσε στην πράξη τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κατάφερε η Ναύπακτος  να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά στον τομέα αυτόν. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το όραμά του, «έφυγε» χτυπημένος από τον κορονοϊό.

Ήταν μπροστά ο Κώστας, είχε όραμα για τη Ναύπακτο. Τον ακολουθούσαμε με το Δημήτρη στην Κίνηση Πολιτών Ναυπάκτου, με την οποία μπήκε στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αγωνιστήκαμε μαζί του για το Ξενία. Δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο. Προτείνω μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες σε αυτό, να μετονομαστεί σε «Κώστας Καρακώστας».

Μαζί πίναμε τα τσιπουράκια μας στο Γρίμποβο, μαζί και στην Άνω Χώρα στο φιλόξενο σπίτι του. Πάντα χαμογελαστός, με απίστευτο χιούμορ, πανέξυπνος, δεινός χειριστής του λόγου, αλλά και εξαιρετικός μάγειρας (θρυλική η χορτόπιτά του με δικό του πλαστό φύλλο), σκιτσογράφος και ζωγράφος σε στυλ Μποστ. Ομολογώ ότι τον ζήλευα – με την καλή έννοια – για την άριστη παιδαγωγική σχέση που καλλιεργούσε με τους μαθητές στη σχολική τάξη.

Μεγάλος αγωνιστής ο Κώστας. Ακόμα κι όταν έκανε χημειοθεραπείες. Η αγωνιστική φιλοσοφία του αντικατοπτρίζεται στο σκίτσο που υπήρχε στην εφημερίδα γνώμης Αντίλογος που κυκλοφορούσε παλιότερα στη Ναύπακτο.

Το τραγούδι που ακολουθεί το ερμήνευσε – δεν το τραγούδησε απλά – σε κάποιο γλέντι. Κώστα, αφήνεις όντως θρύλο πίσω σου!

Καλή αντάμωση, φίλοι μου, Δημήτρη και Κώστα!!

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Βραβείο Έλληνα Ερασιτέχνη Αστρονόμου 2019

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, απονέμει το βραβείο του Έλληνα Ερασιτέχνη Αστρονόμου 2019 στον Ανάργυρο Δρίβα, μέλος του ΔΣ της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων«, καθηγητή Φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου), για τη διδασκαλία δωρεάν μαθημάτων Αστρονομίας σε μαθητές εξ αποστάσεως, αλλά και τη γενικότερη δράση του στον τομέα της διάχυσης της Αστρονομίας στο ευρύτερο κοινό. Αποτέλεσμα της διδασκαλίας του στους μαθητές υπήρξε η βράβευση πολλών εξ αυτών στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής καθώς και στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Η δράση του στο ευρύτερο κοινό έχει να παρουσιάσει διάφορες αστροβραδιές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ομιλίες αστρονομικού ενδιαφέροντος, επιστημονικά άρθρα στον «Ουρανό» και εισηγήσεις σε συνέδρια.

Βόλος, 1η Νοεμβρίου 2020. Ο πρόεδρος Λουκάς Ζαχείλας. Η γραμματέας Ευαγγελία Βαζή.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Το ταξίδι συνεχίζεται…

Τα ταξίδι άρχισε το 2012, με περιβαλλοντικά προγράμματα με αστρονομικά θέματα στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου.

Το 2015 συνεχίστηκε δυναμικά, με δια ζώσης δωρεάν μαθήματα Αστρονομίας σε μαθητές από όλα τα σχολεία της Ναυπάκτου.

Το 2018 μπήκε σε άλλη τροχιά, με διαδικτυακά δωρεάν μαθήματα Αστρονομίας στην eclass.orionas.gr σε μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Το 2020 το ταξίδι συνεχίζεται, με συνοδοιπόρους τους καθηγητές Αστροφυσικής Κωνσταντίνο Τάσση και Βασιλική Παυλίδου του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τους οποίους συγκροτούμε την ομάδα National Astronomy Education Coordinators (NAEC) του Office of Astronomy for Education (OAE) της International Astronomical Union (IAU).

Ρόλος της NAEC είναι να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ ΟΑΕ και όσων εμπλέκονται στην εκπαίδευση για την Αστρονομία, όπως δάσκαλοι, καθηγητές, εκπαιδευτές, ερασιτέχνες αστρονόμοι, ώστε:

  • Να μεταφέρει από και προς τα δύο μέρη το πώς λειτουργεί η εκπαίδευση για την Αστρονομία και να αναδείξει καλές πρακτικές,
  • Να συνεργαστεί με ειδικούς σε προγράμματα σπουδών ώστε να γίνει διαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων,
  • Να διοργανώσει επιμορφωτικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και να αναπτύξει κατάλληλο για τη χώρα εκπαιδευτικό υλικό.
Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Εις μνήμην Ιωάννη Σειραδάκη

Μεγάλο ήταν το σοκ όταν έμαθα, ξημερώματα Κυριακής 3/5/2020, την απώλεια ενός σπουδαίου Ανθρώπου, του Ιωάννη Σειραδάκη!

Από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα στη Θεσσαλονίκη το 2015, όταν πήγαμε επίσκεψη με την Ομάδα Αστρονομίας του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, μαγεύτηκα από την Ευγένειά του, την Πραότητά του, από το Χαμόγελό του και από την Αγάπη που έδειξε προς τους μικρούς μαθητές.

Με πόση ενθάρρυνση παρότρυνε τους μαθητές να χειριστούν το τηλεσκόπιο του ΑΠΘ! Με πόση απλότητα εξήγησε ουράνια φαινόμενα. Με πόση γλαφυρότητα παρουσίασε το Ναυάγιο και το Μηχανισμό των Αντικυθήρων στη συνέχεια.

Ιω.Σειραδάκης: Το τηλεσκόπιο του ΑΠΘ

Μέρος από την παρουσίαση του τηλεσκόπιου του ΑΠΘ από τον καθηγητή Ιω. Σειραδάκη, κατά την επίσκεψη της Ομάδας Αστρονομίας του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου το 2015. Αναρτάται εις μνήμην του.

Ιω.Σειραδάκης: Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Μέρος από την παρουσίαση της ανεύρεσης του Ναυαγίου των Αντικυθήρων από τον καθηγητή Ιω. Σειραδάκη, κατά την επίσκεψη της Ομάδας Αστρονομίας του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου το 2015 στο ΑΠΘ. Αναρτάται εις μνήμην του.

Με πόση χαρά δέχτηκε το δώρο μας, μια φωτογραφία του αναλημματικού ηλιακού ρολογιού που είχαμε ήδη κατασκευάσει στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου το 2014. Μας εξέπληξε ευχάριστα η αντίδρασή του να κρεμάσει τη φωτογραφία στην είσοδο του Αστεροσκοπείου του ΑΠΘ!

Και πόσο αποτελεσματική Πηγή Έμπνευσης αποδείχτηκε για μένα η ευχή του, γραμμένη στο αντίδωρό του, μια κάρτα με το ραδιοτηλεσκόπιο από το ινστιτούτο Max Planck, να δω κάποιους από τους μαθητές μου να εκπροσωπούν τη χώρα μας σε Ολυμπιάδες Αστρονομίας! Η ευχή του έγινε πραγματικότητα μέσα από τα δωρεάν μαθήματα Αστρονομίας που παρέδιδα στη Ναύπακτο, και στη συνέχεια μέσα από την ηλεκτρονική τάξη της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων«

 https://eclass.orionas.gr/.

Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να με συγχαρεί λίγα χρόνια μετά, στην απονομή των βραβείων προς τους βραβευθέντες μαθητές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας στο Βόλο!

Παιδιά που κατακτήσατε μετάλλια και εύφημες μνείες στις Ολυμπιάδες Αστρονομίας,  βραβεία στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Αστρονομίας και ταξίδια στο Camp της  NASA, τώρα ξέρετε σε ποιον το οφείλετε!!

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Αστρονομικά projects σε κατασκήνωση

Δηλώνω ενθουσιασμένος από την εμπειρία υλοποίησης αστρονομικών projects στην κατασκήνωση της mensa στον Ιππικό Όμιλο στο Πλατάνι Ρίου, αλλά και στην κατασκήνωση του δήμου Πατρέων. Μέρος των δραστηριοτήτων παρουσιάζονται παρακάτω.

Πλάθουμε τον πλανήτη Γη στο σωστό αναλογικά με τον Ήλιο μέγεθος

Πλάθουμε τους πλανήτες στο σωστό αναλογικά μέγεθος με τον Ήλιο

Προσομοιώνουμε την έκλειψη Ηλίου με φρούτα

Οι φάσεις της Σελήνης με μπισκότα «Oreo»

Αναγνωρίζουμε αστερισμούς

Φτιάχνουμε αστερισμούς με λαμπάκια led

Συναρμολογούμε αστερισμούς με λαμπάκια led

Λύνουμε δύσκολο σταυρόλεξο με λέξεις ουράνια αντικείμενα

Επαληθεύουμε το νόμο του Hubble με μπαλόνι

Εργαζόμαστε ομαδικά στην επίλυση προβλήματος

Κοιτάμε τον Ήλιο με ειδικά γυαλιά

Παρατηρούμε με ασφάλεια τον Ήλιο από τηλεσκόπιο

Μέτρηση διαμέτρου του Ήλιου

Διερευνούμε την εκτόξευση πυραύλου με καύσιμο depon

Ακολουθεί η εκτόξευση του πυραύλου μας

Κι άλλη εκτόξευση!

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

e-class Αστρονομίας για μαθητές

Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» προσφέρει δωρεάν μαθήματα Αστρονομίας σε μαθητές Λυκείου – Γυμνασίου – Δημοτικού, οι οποίοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στους αντίστοιχους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Αστρονομίας, στη διεύθυνση https://eclass.orionas.gr/.

Διδάσκει ο Αργύρης Δρίβας, Φυσικός στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και μέλος ΔΣ του «Ωρίωνα«, με βοηθούς την  Αγγελίνα Μπανιά, φοιτήτρια Ιατρικής, την Ευτυχία Βασιλείου, φοιτήτρια Φυσικής, τον Κωνσταντίνο Ξυλόπορτα, φοιτητή Φυσικής, τον Διονύση Γάκη, φοιτητή Φυσικής, τον Θέμη Πουλτουρτζίδη, φοιτητή Φυσικής, τη Γιώτα Ντόβα, φοιτήτρια Φυσικής, τον Σπύρο Γιάνι, φοιτητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, όλοι τους βραβευμένοι με μετάλλια ή εύφημες μνείες σε Ολυμπιάδες Αστρονομίας καθώς επίσης τον Βαγγέλη Γεωργούδη, φοιτητή Φυσικής, τη Σοφία Καραγεώργου, φοιτήτρια Φυσικής, τον Ξενοφώντα Δούρο, φοιτητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και την Μαριλίνα Γκόνη, μαθήτρια Γ΄ Λυκείου, όλοι τους διακριθέντες στον μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας.

2020

Και τη δεύτερη χρονιά, το 2020, οι μαθητές της eclass θριάμβευσαν:

Συγχαρητήρια σε όλους!!! Καλή επιτυχία σε όσους θα συμμετέχουν στις Ολυμπιάδες, Junior και κανονική!!!

Μπορεί η Ολυμπιάδα Junior να μην έγινε, αλλά έγινε διαδικτυακά η κανονική Ολυμπιάδα και ξανά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι έλληνες μαθητές διακρίθηκαν! Μπράβο παιδιά!! Συγχαρητήρια Διονύση, Κωνσταντίνε, Θέμη, Γιώτα, Σπύρο!!!

2019

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα των μαθητών της eclass στην πρώτη χρονιά λειτουργίας της, το 2019. Βραβεύονται οι μαθητές:

Η συνέντευξη της Γεωργίας στο Ionian:

Στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και οι πέντε είναι μαθητές της eclass:

Και οι 5 ήταν υπέροχοι! Μπράβο παιδιά! Για 1η φορά και οι 5 συμμετέχοντες στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας κατέκτησαν μετάλλιο!!!

Συγχαρητήρια Θέμη, Διονύση, Αργύρη, Κωνσταντίνε και Ευτυχία!!!!! 

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: , , | Σχολιάστε

Ο νυχτοφύλακας – Αργύρης Χιόνης

Για όσους δεν το ξέρουν, νυχτοφύλακας
δεν είν’ εκείνος που φυλά τη νύχτα
-κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ να τήνε κλέψει-
αλλά εκείνος που φυλά τ’ αστέρια μες στη νύχτα,
τ’ άστέρια που πολλοί τα ορέγονται,
γι’αυτό κι ο νυχτοφύλακας,
παντ’ άγρυπνος στο πόστο του,
αδιάκοπα κοιτά τον ουρανό και τα μετρά,
ώρες ατέλειωτες, καπνίζοντας ατέλειωτα τσιγάρα,
μετρά και χάνει τον λογαριασμό και ξαναρχίζει,
καπνίζοντας ατέλειωτα μικρά αστέρια.

Τα ξημερώματα, θυμάται μόνο τους διάττοντες που
χάθηκαν,
αφού του κάψαν με τις καύτρες τους το δέρμα.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν δάσκαλο…

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για ένα δάσκαλο είναι οι μαθητές του να διαπρέπουν. Και οι μαθητές μου στην Αστρονομία όντως διαπρέπουν και τους συγχαίρω για αυτό:
Αγγελίνα Μπανιά, χάλκινο μετάλλιο στην 12η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πεκίνο της Κίνας το 2018, μετά από την περυσινή εύφημο μνεία στην 11η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης το 2017,
Διονύσης Γάκης, εύφημος μνεία στην 12η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πεκίνο της Κίνας το 2018,


και από αυτούς που διακρίθηκαν τα τελευταία χρόνια στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας, όπως Μαίρη Γεωργούση, Άνθια ΠράπαΛαμπρινή ΒασιλοπούλουΞενοφώντα Δούρο, Φοίβο Κανταρτζή, οι οποίοι έφτασαν ως την 4η φάση «Πτολεμαίος«, αλλά και Σοφία Καραγιώργου, Γιώτα Ντόβα, οι οποίες δίδαξαν Αστρονομία σε μαθητές Δημοτικού Ναυπάκτου και Μεσολογγίου, δίνοντάς τους τα εφόδια να κατακτήσουν ένα σωρό βραβεία και επαίνους, καθώς και τον Κώστα Βασιλόπουλο που ξεκίνησε δυναμικά την πορεία του στην αστροφωτογραφία.
Και έπεται συνέχεια με τους μαθητές που παρακολουθούν τώρα τα μαθήματά μου στην Αστρονομία μέσα από την eclass του «Ωρίωνα» Πάτρας, https://eclass.orionas.gr/.

Συγχαρητήρια και στα υπόλοιπα μέλη της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας Αστρονομίας που διέπρεψαν στο Πεκίνο, τον Θέμη Πουλτουρτζίδη που κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο και τους Χρήστο Κακογιάννη και Αργύρη Γιαννίση-Μανέ που κατέκτησαν εύφημο μνεία και στους προπονητές τους.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Πρoστατευμένο: Αστρονομία για Δημοτικό 2017-18

Αυτό το περιεχόμενο είναι προστατευμένο με συνθηματικό. Για να το δείτε εισάγετε το συνθηματικό σας παρακάτω:

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Εισάγετε το συνθηματικό σας για να δείτε τα σχόλια.