ampeni's blog

Παρέχεται από το Blogs.sch.gr

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ:ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ

Διδακτική πρόταση για το Νηπιαγωγείο με τίτλο:

«Το σταφύλι»

Παπαβασιλείου Χρυσούλα

Νηπιαγωγός, 2/θ 19ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης

papavasileiouch@gmail.com

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η πρόταση διδασκαλίας είναι συμβατή με τις αρχές και τους στόχους των προγραμμάτων σπουδών του Νέου Σχολείου, διότι δίνει έμφαση στον άξονα σχέσεις, εφόσον στηρίζεται στην ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, ενθαρρύνοντας τον ενεργό ρόλο του μαθητή μέσα από μια διερευνητική-ανακαλυπτική μαθησιακή διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα προϋποθέτει τον δημιουργικό ρόλο της νηπιαγωγού. Το σενάριο στηρίζεται στην ανακαλυπτική, συνεργατική, μάθηση. Αξιοποιεί δημιουργικά τις ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία. Τα νήπια καλούνται να εργαστούν σε φύλλα εργασίας των λογισμικών Tux Paint, Κidspiration και να κάνουν χρήση του διαδικτύου και του κειμενογράφου.

 

 

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: εκπαιδευτικά λογισμικά, μαθηματικά, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ένα από τα βασικά είδη της μεσογειακής διατροφής είναι το σταφύλι. Η χρήση του Η/Υ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο κατά την εκπαιδευτική διαδικασία προκειμένου τα νήπια να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με το σταφύλι, τα προϊόντα του και τη δυνατότητα χρήσης τους στη ζαχαροπλαστική. Τα παιδιά μέσω της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών αυτενεργούν, συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον. Μέσα από τις παιγνιώδεις δραστηριότητες αναπτύσσουν δεξιότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης.

 

 

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Το σταφύλι

 

 

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Το παρόν σενάριο θα μπορούσε να υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια τριών ημερήσιων προγραμμάτων του νηπιαγωγείου πραγματοποιώντας μια δραστηριότητα στο κάθε πρόγραμμα.

 

 

ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ

ΓΝΩΣΕΙΣ

Το θέμα είναι συμβατό με το Α.Π.Σ. και το Δ.Ε.Π.Π.Σ. (2002) για το Νηπιαγωγείο. Οι δραστηριότητες καλύπτουν τα γνωστικά αντικείμενα «Παιδί και Μαθηματικά», «Παιδί και Γλώσσα», «Παιδί και Περιβάλλον» και «Παιδί και Πληροφορική».Τα νήπια γνωρίζουν τα είδη του σταφυλιού και τα προϊόντα του. Γνωρίζουν το σχήμα της ρόγας και τα χρώματα τα οποία μπορεί να έχει. Αναγνωρίζουν σε καρτέλες λέξεις σχετικά με το σταφύλι όπως αμπέλι και κρασί καθώς και λέξεις σχετικά με τη συνταγή των μουστοκούλουρων. Οι καρτέλες με τις λέξεις της συνταγής βρίσκονται στο τραπέζι όπου υπάρχει ο υπολογιστής για να μπορούν τα νήπια να επιλέγουν αυτήν που χρειάζονται κάθε φορά και να την αντιγράφουν. Τα παιδιά έχουν εξοικειωθεί από προηγούμενες δραστηριότητες με ορισμένες από τις βασικές δεξιότητες χρήσης του Η/Υ (χρήση του ποντικιού, του πληκτρολογίου και του εκτυπωτή). Ακόμη έχουν χρησιμοποιήσει το λογισμικό Tux Paint ως μέσο δημιουργίας και έκφρασης και έχουν γνωρίσει τις βασικές λειτουργίες του χρησιμοποιούμενου λογισμικού Kidspiration κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων του προγράμματος του νηπιαγωγείου.Επιπρόσθετα γνωρίζουν να επιλέγουν εικόνες από το διαδίκτυο και να τις αποθηκεύουν.

 

 

ΣΚΟΠΟΣ

Να βοηθήσει τα παιδιά να συνειδητοποιούν την κοινωνική διάσταση του γραπτού λόγου, να αναπτύσσουν απλές μαθηματικές δεξιότητες και να μάθουν να συνεργάζονται για την επίτευξη συγκεκριμένου σκοπού.

 

 

ΣΤΟΧΟΙ

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

• Να κατανοούν απλές χωροχρονικές σχέσεις

.• Να αναγνωρίζουν και να ονομάζουν απλά ευθύγραμμα σχήματα.

• Να διατυπώνουν απορίες ή να θέτουν προβλήματα, να επιλέγουν ή να παράγουν

κατάλληλο για την επίλυση των προβλημάτων υποστηρικτικό υλικό.

• Να εμπλουτίζουν τη γλώσσα με λέξεις που συνδέονται με τα μαθηματικά, να

επικοινωνούν και να αξιοποιούν την τεχνολογία.

• Να αντιστοιχίζουν την κάθε εικόνα-λέξη με τη σωστή λέξη .

 

ΓΛΩΣΣΑ

• Να ακούν και να κατανοούν οδηγίες που τους δίνονται.

• Να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να χρησιμοποιούν στοιχειώδη

επιχειρηματολογία.

• Να βελτιώνουν και να εμπλουτίζουν τον προφορικό τους λόγο.

• Να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να χρησιμοποιούν στοιχειώδη

επιχειρηματολογία.

• Να αναγνωρίζουν οικείες λέξεις.

• Να κατανοήσουν τη σημασία της γραφής ως μέσου επικοινωνίας, ανάπτυξης

ιδεών, μεταφοράς πληροφοριών και ως πηγή ευχαρίστησης και απόλαυσης.

• Να αντιγράφουν λέξεις που εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες.

 

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανθρωπογενές περιβάλλον και αλληλεπίδραση

  •  Να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους.
  •  Να αναπτύξουν ικανότητες συνεργασίας.
  • Να κατανοούν την αξία της ομαδικής εργασίας και της από κοινού ανακάλυψης.

 

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΠΕ

  •  Να ταυτίζουν τον υπολογιστή με μια μηχανή που βοηθάει τον άνθρωπο στην εργασία του και που μπορεί να τον χρησιμοποιεί για παιχνίδι και διασκέδαση.
  •   Να επιλέγουν με το ποντίκι (π.χ. έτοιμο σχήμα, σχέδιο ή εικόνα, εργαλείο σχεδίασης, χρώμα από την παλέτα κ.λ.π.).
  • Να τοποθετούν τον δείκτη του ποντικιού σε συγκεκριμένη θέση στην οθόνη.
  • Να εντοπίζουν γράμματα και αριθμούς στο πληκτρολόγιο.
  •  Να γράφουν χρησιμοποιώντας γράμματα και αριθμούς στο πληκτρολόγιο.
  • Να εξοικειωθούν με βασικές λειτουργίες του λογισμικού kidspiration.
  • Να γνωρίσουν τη δυνατότητα που παρέχει το λογισμικό Tux Paint ως προς το χειρισμό σχημάτων και χρωμάτων.
  • Να εξοικειωθούν με την εισαγωγή εικόνων στον κειμενογράφο.

 

 

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  •  Να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με τα μέλη της ομάδας ανταλλάσσοντας ιδέες και προτάσεις για την παραγωγή κάποιου έργου.
  •  Να αποκτήσουν την ικανότητα να εκθέτουν την εργασία τους στην ολομέλεια της τάξης.
  • Να απολαμβάνουν το αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς.

 

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΑΞΗΣ, ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Δημιουργούμε ομάδες των 2-3 ατόμων οι οποίες δουλεύουν στον υπολογιστή.Υπάρχει γωνιά του ηλεκτρονικού υπολογιστή με εκτυπωτή, με σύνδεση στο διαδίκτυο και εγκατεστημένα τα παρακάτω λογισμικά γενικής χρήσης α) λογισμικό έκφρασης και δημιουργίας (Tux Paint) β) λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης (Kidspiration) γ)λογισμικό επεξεργαστή κειμένου.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ – ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού θα χρησιμοποιηθούν οι εξής κατηγορίες λογισμικών:

Λογισμικό ανάπτυξης δημιουργικότητας και έκφρασης ανοιχτού τύπου Tux Paint.Στο παρόν σενάριο παρουσιάζεται η δυνατότητα που παρέχει το λογισμικό στα παιδιά να χειριστούν σχήματα και χρώματα. Το λογισμικό θα χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσουν τα παιδιά ρόγες σε ένα ελλιπές τσαμπί σταφύλι ώστε να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο. Με τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού ενθαρρύνεται η ενεργός συμμετοχή του παιδιού στην ανακάλυψη, στη διερεύνηση και στην οικοδόμηση της γνώσης.

Λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης Kidspiration γενικής χρήσης ανοιχτού τύπου το οποίο ανήκει στα Συστήματα Μάθησης μέσω Ανακάλυψης, Διερεύνησης και Οικοδόμησης. Είναι μια ειδική τεχνική οπτικοποίησης των σχέσεων ανάμεσα σε διάφορες έννοιες και επιπλέον είναι ένας τρόπος αναπαράστασης της γνώσης. Θα χρησιμοποιηθεί ως γνωστικό εργαλείο για τροποποίηση εννοιών και γνώσεων. Το συγκεκριμένο λογισμικό υποστηρίζει την τροποποίηση της γνώσης από το ίδιο το παιδί και του παρέχει την ευκαιρία να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον. Ακόμη συμβάλλει στην ενεργητική συμμετοχή των μαθητών καθώς υποστηρίζει την προσωπική τους εμπλοκή. Επίσης τους βοηθά να οργανώνουν καλύτερα τη σκέψη τους.

Διαδίκτυο, και συγκεκριμένα τη μηχανή αναζήτησης του Google που είναι ένα εργαλείο Web2 ανοιχτού τύπου γενικής χρήσης. Θα χρησιμοποιηθεί για την επιλογή εικόνων προκειμένου να τις αποθηκεύσουν και να τις χρησιμοποιήσουν κατά τη συγγραφή της συνταγής. Χρησιμοποιείται διότι παρέχει τη δυνατότητα γρήγορης και εύκολης ανεύρεσης εικόνων σε μεγάλη ποικιλία με περιεχόμενο εγγύτερο στο θέμα δίνοντας της ευκαιρία στα παιδιά να επιλέξουν αυτές που κρίνουν κατάλληλες, να τις περιγράψουν και να επιχειρηματολογήσουν για την επιλογή τους.

Λογισμικό ανοιχτού τύπου γενικής χρήσης κειμενογράφος το οποίο ανήκει στα περιβάλλοντα Μάθησης μέσω Ανακάλυψης, Διερεύνησης και Οικοδόμησης. Η χρήση ενός επεξεργαστή κειμένου διευκολύνει τα παιδιά στον σχηματισμό γραμμάτων και λέξεων και προσφέρει γρήγορα ένα καθαρό αποτέλεσμα. Τα νήπια γράφουν τη συνταγή χρησιμοποιώντας τις εικόνες που έχουν αποθηκεύσει και αντιγράφουν τις κατάλληλες λέξεις.

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Το μοντέλο διδασκαλίας που επιλέχθηκε είναι η συνεργατική καθοδηγούμενη ανακάλυψη, που οδηγεί στη δημιουργία ενός γόνιμου και φιλικού για όλους τους εμπλεκόμενους μαθησιακού περιβάλλοντος (Ράπτης & Ράπτη, 2000). Τα νήπια διερευνούν το διδακτικό υλικό, οικοδομούν συνεργατικά τη νέα γνώση και έτσι επιτυγχάνεται η ενεργός συμμετοχή των νηπίων (Διαφέρμου, 2006, 19). Η συμμετοχή του παιδιού σε όλες τις φάσεις προσέγγισης της γνώσης προσφέρει συναισθήματα αυτοεκτίμησης και διάθεση για δράση και δημιουργικότητα (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο,

 

 

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1η

Στο περιβάλλον του λογισμικού Tux Paint η νηπιαγωγός δημιουργεί φύλλο εργασίας με ένα μη ολοκληρωμένο τσαμπί σταφύλι. Κάθε ομάδα καλείται να συμπληρώσει τις υπόλοιπες ρόγες, ώστε να γίνει ένα ολοκληρωμένο τσαμπί σταφύλι, τοποθετώντας τον κέρσορα στο σημείο του φύλλου εργασίας που κάθε φορά θέλει να τοποθετήσει τη ρόγα και κάνοντας χρήση της λειτουργίας επιλογής του ποντικιού για τον κύκλο και για το μοβ χρώμα με αριστερό κλικ.

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2η

Στο περιβάλλον του λογισμικού Kidspiration η νηπιαγωγός δημιουργεί φύλλο εργασίας που στη μια πλευρά υπάρχουν εικόνες και από κάτω οι αντίστοιχες λέξεις αμπέλι, σταφύλι, κρασί και στην άλλη πλευρά υπάρχουν οι τρεις προαναφερθείσες λέξεις σε τρία συννεφάκια, με κάθε λέξη σε διαφορετικό συννεφάκι. Το κάθε νήπιο καλείται να αντιστοιχίσει την κάθε εικόνα-λέξη με τη σωστή λέξη που βρίσκεται μέσα στα συννεφάκια κάνοντας χρήση της λειτουργίας επιλογής με αριστερό κλικ του ποντικιού και της λειτουργίας σύρε και άσε.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3η

Τα νήπια καλούνται να επιλέξουν εικόνες από προεπιλεγμένες σελίδες του διαδικτύου (η νηπιαγωγός έχει επιλέξει από πριν τις σελίδες που μπορούν να επισκεφθούν τα νήπια) και να τις αποθηκεύσουν σε έναν φάκελο δίνοντάς τον την ονομασία της αρεσκείας τους στην επιφάνεια εργασίας.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4η

Στον κειμενογράφο τα νήπια καλούνται να ανοίξουν ένα έγγραφο του word, να βρουν τις εικόνες που έχουν αποθηκεύσει από τον φάκελο που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας και να τις εισάγουν επιλέγοντας από τα εργαλεία την εντολή εισαγωγή εικόνας στο έγγραφο του word κάνοντας δεξί κλικ στο ποντίκι και επιλέγοντας την ιδιότητα αντιγραφή και έπειτα επικόλληση όσες φορές χρειάζονται την κάθε μια. Έπειτα γράφουν στο πληκτρολόγιο τις λέξεις οι οποίες βρίσκονται σε καρτέλες. Αφού τελειώσουν το γράψιμο της συνταγής την εκτυπώνουν.

 

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Από τον αναστοχασμό των δραστηριοτήτων του σεναρίου διαπιστώθηκε ότι τόσο ο σκοπός όσο και οι επιμέρους στόχοι επιτεύχθηκαν με τη χρήση των παραπάνω λογισμικών και αναδείχτηκε η συμβολή των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία. Τα νήπια ένιωσαν τη χαρά της δημιουργίας και εκφράστηκαν με τον δικό τους τρόπο. Ακόμη συνεργάστηκαν σε ένα θετικό κλίμα για την παρουσίαση της ομαδικής εργασίας τους.Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το λογισμικό Tux Paint εκτός από τη δυνατότητα που παρέχει στα νήπια να εκφράζονται και να δημιουργούν ελεύθερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων όπως των Μαθηματικών και της Γλώσσας στη δεύτερη δραστηριότητα.

 

 

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  •  Όταν η μια ομάδα δουλεύει στον υπολογιστή οι άλλες ομάδες απασχολούνται στις γωνιές της τάξης με δραστηριότητες σχετικά με το θέμα. Αρχικά τα παιδιά στην ολομέλεια της τάξης και με τη βοήθεια της νηπιαγωγού οργανώνουν τον τρόπο που θα δουλέψουν οι ομάδες. Οργανώνουν χρονοδιάγραμμα: Πότε και για πόση ώρα θα μπορεί η κάθε ομάδα να δουλέψει στον υπολογιστή και τι θα κάνουν οι άλλες ομάδες.
  •  Οι οδηγίες στα φύλλα εργασίας δίνονται προφορικά από τη νηπιαγωγό στα νήπια.
  • Μια επέκταση του σεναρίου θα μπορούσε να είναι η δημιουργία πρόσκλησης στον κειμενογράφο προκειμένου να καλέσουμε τα παιδιά και τις νηπιαγωγούς του ολοήμερου τμήματος για να γευτούμε όλοι μαζί τα μουστοκούλουρα.

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι ΤΠΕ σε συνδυασμό με την κατάλληλη εκπαιδευτική μέθοδο μπορεί να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία. Η συγκεκριμένη διδασκαλία με τη χρήση των παραπάνω λογισμικών διαφοροποιείται από τον παραδοσιακό λεκτικό τρόπο παρουσίασης και γίνεται πολυτροπική λόγω των εργαλείων που διαθέτει. Μέσα από τις δραστηριότητες τα νήπια οικοδομούν τη νέα γνώση με βιωματικό τρόπο, δουλεύουν με χαρά και ευχαρίστηση και εκφράζουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Ο εκπαιδευτικός κινητοποιεί τους μαθητές για δράση και συμπαραστέκεται στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη γνώση. Ο ρόλος του άλλοτε είναι καθοδηγητικός και άλλοτε συμβουλευτικός.

 

 

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΕΑΙΤΥ, (2013). Επιμορφωτικό υλικό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Τεύχος

1, Γενικό Μέρος, Γ΄ έκδοση. Πάτρα.

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (20110. Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης, Τόμος Β΄:

Ειδικό Μέρος ΠΕ60.

Ράπτης, Α.& Ράπτη, Α (2000). Εκπαιδευτική Πολιτική και Εισαγωγή των Νέων

Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση. Πρακτικά του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου. Οι

τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην εκπαίδευση, Πάτρα.

ΥΠ.Ε.Π.Θ./Π.Ι. (2006). Οδηγός Νηπιαγωγού. Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί. Δημιουργικά

περιβάλλοντα μάθησης.__

ΥΠ.Ε.Π.Θ./Π.Ι. (2002). Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το

Νηπιαγωγείο (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και πρόγραμμα σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων.

Αθήνα: Ο.Ε.Δ.Β.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ-ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Εκπαιδευτικό σενάριο


1. Συνοπτική παρουσίαση σεναρίου.

 

1.1 Τίτλος διδακτικού σεναρίου.
        «Φρούτα και λαχανικά, για καθίστε στη σειρά».

1.2 Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές.
Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες που καλύπτουν το γνωστικό
αντικείμενο των μαθηματικών, της γλώσσας, της μελέτης του περιβάλλοντος και των
εικαστικών, όπως προβλέπει το ΔΕΠΠΣ για το νηπιαγωγείο.

1.3. Τάξεις στις οποίες μπορεί να απευθύνεται.
Το εκπαιδευτικό αυτό σενάριο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

1.4 Συμβατότητα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα.
Το σενάριο είναι συμβατό με το ΔΕΠΠΣ του νηπιαγωγείου καθώς οι δραστηριότητες
και τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται σ’ αυτό παρέχουν κατάλληλες ευκαιρίες στα
παιδιά να αναγνωρίζουν και να ονομάζουν φρούτα και λαχανικά, να διατυπώνουν
συλλογισμούς, να περιγράφουν, να συζητούν και να επιχειρηματολογούν.
Παρέχει τη δυνατότητα εξοικείωσης των νηπίων με απλές βασικές λειτουργίες του
υπολογιστή και την επαφή τους με διάφορες χρήσεις του ως εργαλείου ανακάλυψης,
δημιουργίας και έκφρασης στο πλαίσιο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.

1.5 Οργάνωση της διδασκαλίας και απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή.
Η οργάνωση της τάξης θα είναι εργασία με το σύνολο της τάξης και εργασία σε
ομάδες. Όλες οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στη γωνιά του υπολογιστή και τα
παιδιά θα δουλέψουν σε ομάδες των δύο ατόμων.
Η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή είναι ένας ή περισσότεροι υπολογιστές με
σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι υπολογιστές θα πρέπει να διαθέτουν τα εξής προγράμματα:
α) Λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης Kidspiration
β) Λογ ισμικό δημιουργίας ηλεκτρονικού παζλ

Jigsaw puzzle creator 2007.

 

Γνωστικά απαιτούμενα
Επειδή το λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης Kidspriration είναι ένα περιβάλλον
μάθησης αρκετά σύνθετο και με αρκετό υλικό ενδεχομένως να χρειάζεται προηγούμενη
επαφή με αυτό και τη χρήση του. Παράλληλα θα πρέπει να έχουν εξοικειωθεί με την επιλογή
«πατώ, κρατώ και σέρνω» αντικειμένων μέσα σε ένα υπολογιστή για τη συμμετοχή τους στις
δραστηριότητες των λογισμικών, καθώς επίσης να γνωρίζουν κανόνες πληκτρολόγησης και τη
χρήση μηχανών αναζήτησης.
1.6 Διδακτικοί στόχοι
•Να περιγράφουν τις εμπειρίες τους για τα φρούτα, τα λαχανικά και τη υγιεινή
διατροφή.( παιδί και γλώσσα)
•Να γράφουν όπως μπορούν τα φρούτα και τα λαχανικά. (παιδί και γλώσσα)
•Να αναγνωρίζουν τις ονομασίες των φρούτων και των λαχανικών. (παιδί και γλώσσα)
•Να παίρνουν πληροφορίες από διάφορες πηγές. (παιδί και γλώσσα)
•Να ταξινομούν τα φρούτα και τα λαχανικά( παιδί και μαθηματικά)
•Να εμπλουτίζουν τη γλώσσα τους και με λέξεις που συνδέονται με τα μαθηματικά, να
επικοινωνούν και να αξιοποιούν την τεχνολογία. (παιδί και μαθηματικά)
•Να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους.(παιδί και περιβάλλον)
•Να αναπτύξουν ικανότητες συνεργασίας. (παιδί και περιβάλλον)
•Να γνωρίσουν έργα μεγάλων ζωγράφων. (παιδί δημιουργία και έκφραση)
•Να ταυτίζουν τον υπολογιστή με μια μηχανή που βοηθάει τον άνθρωπο στην εργασία
του και που μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για παιχνίδι και διασκέδαση. (παιδί και
πληροφορική)
•Να εντοπίζουν γράμματα και αριθμούς στο πληκτρολόγιο. (παιδί και πληροφορική)
•Να επιλέγουν με το ποντίκι. (παιδί και πληροφορική)
•Να χρησιμοποιούν κατάλληλο λογισμικό. (παιδί και πληροφορική)
1.7 Εκτιμώμενη διάρκεια
Η εκτιμώμενη διάρκεια είναι περίπου δυο δίωρα. Ωστόσο η χρονική αυτή διάρκεια
μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί , ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα δείξουν τα νήπια
κατά τη συμμετοχή τους στο θέμα.ισμικό δημιουργίας ηλεκτρονικού παζλ

Jigsaw puzzle creator 2007.
2. Διδακτική προσέγγιση
Τα προγράμματα οργανώνονται γύρω από «θέματα» που ενδιαφέρουν και είναι
παιδαγωγικά κατάλληλα για τα παιδιά. Το «θέμα» που επιλέγεται βρίσκεται στο κέντρο
ενός σχήματος, αν μπορούμε να το φανταστούμε σχηματικά, εξακτινώνεται και
ταυτόχρονα αλληλεπιδρά με τα προγράμματα σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων
των Μαθηματικών, της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Δημιουργίας-Έκφρασης. Η
Γλώσσα, η Επικοινωνία και η Τεχνολογία διατρέχουν κάθε «θέμα» που επιλέγεται.
Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται είναι κυρίως συλλογικές και ευνοούν την
αλληλεπίδραση, την επικοινωνία, τη χρήση της τεχνολογίας, τον προφορικό και το
γραπτό λόγο.
Τα σχέδια εργασίας είναι «έρευνες» θεμάτων που επιλέγουν τα παιδιά. Οι στόχοι είναι
ατομικοί ή συλλογικοί. Τα παιδιά με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού σχεδιάζουν την
πορεία της «έρευνας», συζητούν και παίρνουν αποφάσεις οι οποίες καθορίζουν και
εξέλιξη του σχεδίου εργασίας. Πρόκειται για ανοιχτές δράσεις ως προς τις διαδικασίες,
το περιεχόμενο και το χρόνο ολοκλήρωσης. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο
πλαίσιο αυτής της δράσης είναι βιωματικές και επικοινωνιακές, συνδέουν το πρόγραμμα
με την καθημερινή πρακτική και το σχολείο με την τοπική κοινότητα
Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται
ενθαρρύνουν τη συμμετοχή, την πρωτοβουλία, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και το
διάλογο. Έμφαση δίνεται επίσης στην εργασία σε μικρές ομάδες.
2.1 Διδακτική προσέγγιση με ΤΠΕ
Για την υλοποίηση του σεναρίου. Θα χρησιμοποιηθεί λογισμικό εννοιολογικής
χαρτογράφησης, προκείμενου να ανιχνευθούν οι προϋπάρχουσες απόψεις των μαθητών για
τα φρούτα και τα λαχανικά, τις ιδιότητες τους και τις μεταβολές της φυσικής κατάστασης
τους. Αυτό, γιατί η εννοιολογική χαρτογράφηση είναι μια ειδική τεχνική οπτικοποίησης των
σχέσεων ανάμεσα σε διάφορες έννοιες. Ακόμη περισσότερο, η εννοιολογική χαρτογράφηση
αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία συστημάτων εκπαιδευτικού λογισμικού με ανοικτό
χαρακτήρα, που επιτρέπει τη διερεύνηση των σχέσεων των εννοιών μεταξύ τους, κι αυτό
βοηθά στο να μετατραπεί η δηλωτική γνώση σε διαδικαστική γνώση, και μπορεί πρακτικά να
χρησιμοποιηθεί από μικρές ηλικίες όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Τέλος, θα χρησιμοποιηθεί ένα πρόγραμμα δημιουργίας ηλεκτρονικού πάζλ. Τα
προγράμματα αυτού του είδους βοηθούν στην ανάπτυξη της φαντασίας, της
δημιουργικότητας και της καλλιτεχνικής έκφρασης των παιδιών, μέσα από τη
συναρμολόγηση εικόνων, για τη μελέτη ενός θέματος, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά._

 

_
2.2 Το προτεινόμενο σενάριο
Προτεινόμενες δραστηριότητες
1η δραστηριότητα
Με αφορμή τον ερχομό της άνοιξης δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για τα φρούτα
και τα λαχανικά της κάθε εποχής και να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Τα νήπια έτσι μπαίνουν σε
προβληματισμό για τη διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών πώς υπάρχουν στη
φύση, πώς φτάνουν μέχρι τα σπίτια μας και άλλοι προβληματισμοί.
Γίνεται μια πρώτη ανίχνευση των γνώσεων των νηπίων αλλά και διαπιστώνονται οι ανησυχίες
(ενδιαφέροντα) τους. Σε φύλλο εργασίας καταγράφονται οι ιδέες και οι έννοιες των νηπίων
και στη συνέχεια στον υπολογιστή μαζί με τα νήπια δομείται ο εννοιολογικός χάρτης. Αυτός
εκτυπώνεται και αξιοποιείται για την οργάνωση των επόμενων δραστηριοτήτων.
2η δραστηριότητα
Μετά από συζήτηση για τα φρούτα και τα λαχανικά αποφασίζουμε να
χρησιμοποιήσουμε τη μηχανή αναζήτησης www.google.gr και γράφοντας λήμματα φρούτα
και λαχανικά βρίσκουμε εικόνες αυτών και συμπληρώνουμε τον αντίστοιχο πίνακα
αναφοράς.
3η δραστηριότητα
`Εδώ θα δουλέψουμε με το Kidspiration. Τα παιδιά θα δουλέψουν σε ομάδες ανάλογα
με τους υπολογιστές που διαθέτει το νηπιαγωγείο και θα ταξινομήσουν τις εικόνες που θα
βρουν στο έτοιμο αρχείο σε φρούτα και λαχανικά.

 

4η δραστηριότητα
Στο Kidspiration τα νήπια θα εργαστούν σε έτοιμο φύλλο εργασίας όπου θα
αναγνωρίσουν τα ονόματα των φρούτων και των λαχανικών και θα αντιστοιχίσουν με τις
εικόνες τους.
5η δραστηριότητα
Παραμένοντας στο ίδιο λογισμικό τα νήπια μετακινούν και ταξινομούν τις εικόνες των
φρούτων και των λαχανικών σε δύο κατηγορίες: α) μου αρέσουν, β) δε μου αρέσουν και στην
συνέχεια να τα μετρήσουν ανά κατηγορία και να γράψουν τον αντίστοιχο αριθμό στο
κουτάκι.
6η δραστηριότητα
Εδώ τα νήπια θα γνωρίσουν μέσα από το διαδίκτυο μεγάλους ζωγράφους που έχουν
ζωγραφίσει πίνακες με θέματα φρούτα και λαχανικά. Στη συνέχεια παροτρύνονται να
ανοίξουν το λογισμικό δημιουργίας παζλ και να φτιάξουν το αντίστοιχο παζλ . Η ζωγράφος
που φιλοτέχνησε τον πίνακα λέγεται Ναυσικά.
7η δραστηριότητα
Στην τελευταία αυτή δραστηριότητα παροτρύνουμε τα νήπια να χρησιμοποιήσουν το internet
και με τη βοήθειά μας να πληκτρολογήσουν την ιστοσελίδα www.youtube.com όπου
βρίσκουμε το βίντεο από τη φρουτοπία του Ευγ. Τριβιζά.
2.3 Επέκταση – Αξιολόγηση
Το παραπάνω σενάριο μπορεί να επεκταθεί, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των νηπίων
που ενδεχομένως να προκύψουν κατά την πορεία υλοποίησης του διδακτικού σεναρίου
ή ακόμη κατά την εφαρμογή του σεναρίου μπορεί να διορθωθούν ατέλειες και
αδυναμίες του και να προσαρμοστούν στις ανάγκες των νηπίων.
Η αξιολόγηση του σεναρίου γίνεται μέσα από την όλη διαδικασία αλλά και από άλλες
δραστηριότητες που οργανώνουμε με τα παιδιά μέσα στην τάξη για τα φρούτα και τα
λαχανικά.

 

3.Βιβλιογραφία
Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το νηπιαγωγείο.
Επιμορφωτικό υλικό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Ιστοσελίδες:
•www.google.gr
•www.yutube.com

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ- Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΣ

Ο ξένος: η έννοια του « άλλου» στη ζωή και στα κείμενά μας

ΕΝΤΥΠΟ Β
ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Μαρία Φραγκάκη

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΥΘΕΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ

1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

 


1.1 ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
«Ο ξένος: η έννοια του « άλλου» στη ζωή και στα κείμενά μας»
1.2 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Το σενάριο αφορά στη γνωστική περιοχή της Λογοτεχνίας που εντάσσεται, σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα, στο μάθημα της Γλώσσας και υποστηρίζεται από το αντίστοιχο σχολικό εγχειρίδιο με τίτλο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων.
1.3 ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Tο εκπαιδευτικό σενάριο μπορεί να αξιοποιηθεί από την τετάρτη έως και την έκτη τάξη του Δημοτικού σχολείου. Στηρίζεται σε αρχές και πρότυπα της κριτικο-εποικοδομιστικής και κριτικο-αναστοχαστικής προσέγγισης, καθώς και στις αρχές που απορρέουν από Θεωρίες της Λογοτεχνίας που αφορούν στην Αισθητική Ανταπόκριση κειμένου-αναγνώστη. Αποφεύγονται μέθοδοι διδασκαλίας γνωσιοκεντρικού χαρακτήρα και οι μαθητές/τιες εργάζονται σε ομάδες με δραστηριότητες που αξιοποιούν τεχνολογικά εργαλεία ΤΠΕ .

 

 

1.4 ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το εκπαιδευτικό σενάριο είναι απόλυτα συμβατό με το σχολικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών αφού ο κεντρικός άξονας του εκπαιδευτικού πακέτου αφορά στη δημιουργική γραφή μέσω της παιδικής λογοτεχνίας, στη διαμόρφωση στάσεων και συστήματος αξιών με την καλλιέργεια της ευαισθησίας, στην ανάπτυξη της φαντασίας, στην αισθητική καλλιέργεια, στην καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης, και στην ευαισθητοποίησή απέναντι στα προβλήματα της ζωής. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει τη μαθησιακή διαδικασία με την παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική πράξη.

 

1.5 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Το μάθημα είναι καλό να γίνει στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου. Είναι καλό οι μαθητές/τριες να χωριστούν σε ομάδες των 2-3 ατόμων με την απαίτηση του ανάλογου αριθμού Η/Υ, που θα έχει δυνατότητα σύνδεσης:
– στο διαδίκτυο (μηχανές αναζήτησης, ψηφιακές εγκυκλοπαίδειες, εκπαιδευτικές πύλες)
– με διάφορα λογισμικά γενικής χρήσης και περιβάλλοντα πρακτικής γραμματισμού (επεξεργαστή κειμένου, βοηθήματα ζωγραφικής, λογισμικό παρουσίασης),
– με συστήματα εννοιολογικής χαρτογράφησης,
– με συστήματα έκφρασης και ανάπτυξης της δημιουργικότητας,

 

1.6 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Η θεματολογία των εκπαιδευτικών σεναρίων θα είναι σύμφωνη με τους στόχους που περιγράφονται στα σχετικά Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και στα Δ.Ε.Π.Π.Σ.* Τα θέματα αντλούνται από:
• βιώματα της καθημερινής ζωής, από συγχώνευση δεδομένων του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος με την εσωτερική εμπειρία ή σκέψη και το συναίσθημα,
• ψυχικές και υποσυνείδητες καταστάσεις που παίρνουν μορφή και προσδιορίζονται μέσα από τη γραπτή έκφραση

Βασικός σκοπός του εκπαιδευτικού σεναρίου είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών σε σχέση με αυθεντικά προβλήματα της πραγματικότητας, όπως αυτό του «ξένου», η κατανόηση και η ενεργοποίησή τους ως στοχαζόμενοι και ενεργοί μαθητές/τριες και πολίτες με την αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων ΤΠΕ. Μέσα από ανάλογες με το πνεύμα του εκπαιδευτικού σεναρίου δραστηριότητες, συνδέεται το σχολείο με την ίδια τη ζωή και τις πηγές της .

 

1.7 ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Έξι διδακτικές ώρες

 

2.ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Η ενότητα περιλαμβάνει παιδαγωγικές δραστηριότητες αξιοποίησης τεχνολογικών εργαλείων ΤΠΕ μέσα από τις οποίες γίνεται ο εντοπισμός του «ξένου» στο χώρο και στο χρόνο, στην κοινωνία, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στη γλώσσα και μέσα μας και αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευόμενων στο ζήτημα του «ξένου» και την εξοικείωση τους με την έννοια αυτή. Αναπτύσσεται μια μορφή μεταγνώσης με την επίγνωση διαδικασιών της ατομικής και της συλλογικής και της κριτικής τους σκέψης, μέσα από ομαδικές δραστηριότητες. Το εκπαιδευτικό σενάριο συντελεί στην «απόλαυση» της δημιουργίας, στην ικανοποίηση από την αίσθηση της προσωπικής έκφρασης και στη καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων μέσα από τη γραπτή έκφραση.

 

2.1 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΠΕ
Οι ΤΠΕ δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές/τριες να διευρύνουν τις γνώσεις τους για το θέμα/πρόβλημα που εξετάζεται και να διερευνήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις (διαδίκτυο), να κατανοήσουν την έννοια του «ξένου», να οργανώσουν και να καταγράψουν τις σκέψεις τους (επεξεργαστής κειμένου), να τις οπτικοποιήσουν (προγράμματα ζωγραφικής & σχεδιαστικά) να τις αναλύσουν (συστήματα εννοιολογικής χαρτογράφησης) να τις συνθέσουν κρίνοντάς τες και να τις εκφράσουν μέσα από την παρουσίασή τους (λογισμικό παρουσίασης).

 

2.2 ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Ως ολοκληρωμένη διαδικασία η κάθε ομάδα των μαθητών/τριών μπορεί να ασχοληθεί με τις παρακάτω προτεινόμενες δραστηριότητες ανά διδακτική ώρα:

1η διδακτική ώρα & 2η διδακτική ώρα

• Αφού ο/η εκπαιδευτικός βοηθήσει τους μαθητές/τριες να γνωρίσουν τη βασική δομή ενός εργαλείου εννοιολογικής χαρτογράφησης, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ομάδα να καταγράψει με αυτό σε μορφή λέξεων ή μικρών φράσεων τις εσωτερικές εικόνες, τις ατομικές εμπειρίες που ενεργοποιεί το συγκεκριμένο θέμα. Οι λεπτομέρειες της χρήσης του λογισμικού ανακαλύπτονται από τους μαθητές/τριες και αποκαλύπτονται από τον/την εκπαιδευτικό κατά τη διαδικασία ενασχόλησης με το θέμα. Στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας εκφράζουν τις προσωπικές τους εμπειρίες στις άλλες ομάδες, (Φύλλο Εργασίας 1).

Φύλλο Εργασίας 1: Καταιγισμός ιδεών

 

3η διδακτική ώρα
• α) Η ομάδα των μαθητών/τριών μπορεί να αξιοποιήσει το διαδίκτυο και να εξερευνήσει μέσα από διάφορες μηχανές αναζήτησης δικτυακούς τόπους με σχετικά ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα, για το συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα μπορεί να ανατρέξει στο δικτυακό τόπο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (http://book.culture.gr/greek.html), στις εκπαιδευτικές δράσεις που αφορούν παιδιά, και να συλλέξει σχετικά λογοτεχνικά κείμενα (κλασικά, ποίηση, πεζογραφία), λευκώματα, σχετική δισκογραφία για τον «ξένο» στην παιδική λογοτεχνία.

Δικτυακός τόπος Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

• β) Στη συνέχεια η κάθε ομάδα των μαθητών/τριών μπορεί να συνθέσει μια περίληψη για ένα ή δυο από τα λογοτεχνικά κείμενα ή μέρη τους που τους κίνησαν το ενδιαφέρον, αξιοποιώντας τον επεξεργαστή κειμένου. Η μια ομάδα για παράδειγμα μπορεί να ασχοληθεί με τους Έλληνες (μετανάστες και ξενιτεμένους) ή άλλη για πρόσφυγες, για αλλοεθνής, για τσιγγάνους κ.τ.λ. Οι μαθητές/τριες μπορούν να μορφοποιήσουν τα κείμενά τους και να δημιουργήσουν το φάκελο της ομάδας τους. Μέσα σε αυτόν μπορεί να εμπεριέχεται η «βιβλιοθήκη της δημιουργικής γραπτής έκφρασης», που θα περιλαμβάνει ένα συνολικό πίνακα που θα δημιουργήσει η ομάδα με τον επεξεργαστή κειμένου. Στο αντίστοιχο φύλλο εργασίας μπορεί η ομάδα να δει κάποιες ιδέες και να τις αξιοποιήσει. (Φ.Εργασίας 2)

Φ.Εργασίας 2: «Η βιβλιοθήκη της δημιουργικής γραπτής έκθεσης»

4η διδακτική ώρα

• Η κάθε ομάδα μπορεί να εκφράσει με ζωγραφιές τα συναισθήματα που προκαλεί η ενασχόλησή με το θέμα/πρόβλημα και να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό «λεύκωμα με ζωγραφιές» με το λογισμικό παρουσίασης. Η κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει απλά βοηθήματα ζωγραφικής από τον Η/Υ τους ή κάποια άλλο σχεδιαστικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων, (Φ.Εργασίας 3)

Φ.Εργασίας 3: «Το Λεύκωμα με τις ζωγραφιές μου»

5η διδακτική ώρα

• Η κάθε ομάδα μπορεί να χαρτογραφήσει το «μήνυμα» των κειμένων που συγκέντρωσε, την οπτική γωνία μέσα από την οποία κατασκευάζεται η εικόνα του «ξένου», τον τρόπο που μιλά ο συγγραφέας για αυτόν (θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο), αν δημιουργούνται από το λόγο του στερεότυπα και ποια είναι αυτά, μέσα από την ανάλυση των εννοιών που αναδύονται. Προσφέρεται ως φύλλο εργασίας ένας ημιδομημένος εννοιολογικός χάρτης , (Φ.Εργασίας 4).

Φ.Εργασίας 4: «Τα μηνύματα του κειμένου»

6η διδακτική ώρα

• Η ομάδα μπορεί στην τελική αυτή φάση να δημιουργήσει με ένα λογισμικό παρουσίασης μια «οπτικοακουστική έκθεση» που θα είναι μια ολοκληρωμένη συνθετική εργασία του «ξένου» που θα περιλαμβάνει υλικό που θα έχουν αποθηκεύσει από τις παραπάνω δραστηριότητες. Μπορεί να περιλαμβάνει την απαγγελία των ποιημάτων αυτών από τους μαθητές/τριες (με ηχογράφηση) την ανάλογη μουσική σύνθεση της αρεσκείας τους (από την προτεινομένη δισκογραφία, σχετικά έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, φωτογραφίες που θα βρουν στο διαδίκτυο, δικά τους κείμενα, εννοιολογικούς χάρτες κ.τ.λ., (Φ.Εργασίας 5)

Φ.Εργασίας 5: «Η οπτικοακουστική έκθεση της ομάδας μου»

• Στη συνέχεια, η κάθε ομάδα μπορεί να παρουσιάσει την οπτικοακουστική αυτή έκθεση στις άλλες ομάδες των συμμαθητών τους και να ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα.

 

2.3 ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα συνοδευτικά φύλλα εργασίας περιλαμβάνουν σε ημιδομημένα σχέδια τις δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι ομάδες των μαθητών/τριών. Αυτά μπορούν να μετασχηματιστούν από τους ίδιους, να αναδομηθούν ή να αλλάξουν εντελώς. Οι μαθητές/τριες, με τη συνεργασία των δασκάλων τους, καλούνται να αυτενεργήσουν και να δημιουργήσουν.

 

 

3 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Ανδρούτσου, Α. (1996). Εγώ κι’ εσύ εδώ κι’εκεί. Αθήνα: Γ.Γ. Νέας Γενιάς και Θεμέλιο. Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα (βαλίτσα) που συνοδεύεται από βιβλίο για τον εκπαιδευτικό.
2. Κοσσυβάκη, Φ. (2005). Εναλλακτική Διδακτική. Προτάσεις για μετάβαση από τη Διδακτική του Αντικειμένου στη Διδακτική του Ενεργού Αντικειμένου. Αθήνα: Gutenberg
3. Κωνσταντόπουλος, Χρ. κ.ά. (1999). «Εμείς» και οι «άλλοι»: αναφορές στις τάσεις και τα σύμβολα. Αθήνα: τυπωθήτωΓιώργος Δαρδανός.
4. Κωστούλα- Μακράκη, Ν. & Μακράκης, Β. (2006). Διαπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση για ένα Βιώσιμο Μέλλον. E-Media: Ψηφιακό Κέντρο Εκπαιδευτικών Μέσων Πανεπιστημίου Κρήτης.
5. Ματσαγγούρας, Η. (2002), Ομαδοσυνεργατική Διδασκαλία και Μάθηση, Αθήνα: Μ. Γρηγόρης
6. Ματσαγγούρας, Η. (2005),Στρατηγικές διδασκαλίας: Η κριτική σκέψη στη διδακτική Πράξη, τόμοι Α΄& Β»,Αθήνα: Gutenberg
7. Ομάδα Έρευνας για τη Διδασκαλία της Λογοτεχνίας (2000). Διαβάζοντας λογοτεχνία στο σχολείο: μια νέα πρόταση διδασκαλίας / Βενετία Αποστολίδου, Βικτωρία Καπλάνη και Ελένη Χοντολίδου (επιμ). Αθήνα: τυπωθήτω–Γιώργος Δαρδανός. (Βλ. δύο ανάλογες θεματικές ενότητες για το Δημοτικό και το Λύκειο, «Ξένος: ο άλλος μου εαυτός» και «Ο ξένος: εικόνες για τον άλλο», σσ. 111-122 και 259-268 αντίστοιχα).
8. Ράπτης, Α. & Ράπτη, Α.(2005). Μάθηση και Διδασκαλία στην Eποχή της Πληροφορίας: Ολική Προσέγγιση, Τόμοι. Α &Β, Αθήνα
9. Φραγκουδάκη Άννα και Θάλεια Δραγώνα (1997). «Τι είν’ η πατρίδα μας;»: εθνοκεντρισμός στην εκπαίδευση. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
10. Εθνικό Κέντρο Βιβλίου: (http://book.culture.gr/greek.html

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΠΕ ΠΕ60//Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Διαθεματικό σενάριο εργασίας στη Μελέτη Περιβάλλοντος, στη Γεωγραφία, στη Γλώσσα και στις Φυσικές Επιστήμες με τη χρήση των ΤΠΕ

«Ο κύκλος του Νερού »

1.1. ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Θέμα: « Ο κύκλος του Νερού »

 

 

1.2. ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Το διδακτικό σενάριο που ακολουθεί αποτελεί μία διαθεματική προσέγγιση με κεντρικό άξονα το νερό. Το νερό είναι ένα θέμα οικείο σε όλα τα παιδιά, που δίνει την ευκαιρία για πολλές διερευνήσεις και δραστηριότητες που συνδέονται με όλες τις μαθησιακές περιοχές. Η μελέτη του μπορεί να οδηγήσει στην προσέγγιση πληροφοριών και γνώσεων που συνδέονται με τη γλώσσα, την μελέτη περιβάλλοντος, τα μαθηματικά, την τεχνολογία και την κοινωνική του διάσταση(ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα), μέσα σε ένα αποτελεσματικό μαθησιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει τις διερευνήσεις και προωθεί τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

 

 

1.3. ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Tο εκπαιδευτικό σενάριο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 
1.4. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Το σενάριο στηρίζεται στις αρχές του εποικοδομητισμού και στις κοινωνικοπολιτισμικές θεωρίες του Vygotsky. Υποστηρίζει την καθοδηγούμενη ανακάλυψη – διερεύνηση. Δίνει μεγάλη σημασία στο κοινωνικοπολιτισμικό, μαθησιακό περιβάλλον, όπου λαμβάνουν χώρα οι δραστηριότητες με έμφαση στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και της συνεργατικής μάθησης. Το σενάριο στηρίζεται στο πλαίσιο της παιδαγωγικής της αλληλεπίδρασης όπου τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφράζουν, να ανταλλάσσουν και να αντιπαραθέτουν τις ιδέες τους, να εντοπίζουν προβλήματα, να θέτουν ερωτήσεις, να κάνουν προβλέψεις, να αναζητούν απαντήσεις και να τις ελέγχουν καθώς δουλεύουν ομαδοσυνεργατικά. και σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο βασιζόμενο στον κοινωνικό εποικοδομητισμό, στη διερευνητική-ανακαλυπτική μάθηση και εμπειρική-βιωματική προσέγγιση.

 
1.5. ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το σενάριο είναι συμβατό με το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου (ΔΕΠΠΣ, 2003) το οποίο προτείνει τις λεγόμενες θεματικές προσεγγίσεις που έχοντας ως κεντρικό άξονά το θέμα «νερό», εξακτινώνεται και ταυτόχρονα αλληλεπιδρά με τα προγράμματα σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων των Μαθηματικών της Γλώσσας, των Φυσικών Επιστημών, της Μελέτης Περιβάλλοντος και της τεχνολογίας προάγοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ολόπλευρη σωματική, συναισθηματική, νοητική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Ο Η/Υ χρησιμοποιείται ως εργαλείο ανακάλυψης, δηµιουργίας και έκφρασης στο πλαίσιο των καθηµερινών, συλλογικών τους δραστηριοτήτων.

 
1.6. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Οι δραστηριότητες του σεναρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην τάξη. Οι μαθητές/-τριες κατανέμονται σε ανομοιογενείς ομάδες των τριών ατόμων ανά υπολογιστή. Εργασία σε ομάδες τόσο στον υπολογιστή, όσο και εργασία με το σύνολο της τάξης.
Θα πρέπει επίσης να υπάρχει εγκαταστημένος εκτυπωτής.

 
1.7. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Τα λογισμικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι: Το λογισμικό Kidspiration είναι κατάλληλο για τη διδακτική υποστήριξη πολλών μαθημάτων καθώς περιλαμβάνει αρκετά εργαλεία με τα οποία η διδασκαλία ξεφεύγει από τον παραδοσιακό λεκτικό τρόπο παρουσίασης και γίνεται πολυτροπική με ταυτόχρονη ανάμειξη γραφικών, εικόνας και ήχου. Η κατάρτιση του χάρτη εννοιών θα υποχρεώσει τους μαθητές/τριες να προσεγγίσουν την ίδια πληροφορία (=τις ίδιες έννοιες) και να την οργανώσουν σε ένα διαφορετικό σύστημα αναπαράστασης με τη δική του ιδιαίτερη σημειολογία. Ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας και την προηγούμενη εμπειρία των μαθητών, ο/η δάσκαλος μπορεί να τους δώσει ένα χάρτη εννοιών όπου θα υπάρχουν ήδη κάποιοι βασικοί κόμβοι τους οποίους και θα πρέπει να εμπλουτίσουν περαιτέρω και να συσχετίσουν (=συνδέσουν) οι μαθητές/τριες.
Το λογισμικό Google Earth μας επιτρέπει να μεταβαίνουμε οπουδήποτε στη γη και να βλέπουμε δορυφορικές εικόνες, χάρτες, έδαφος, τρισδιάστατα κτίρια, από γαλαξίες στο μακρινό διάστημα μέχρι φαράγγια στον ωκεανό. Με τη βοήθεια του λογισμικού μπορούμε να εξερευνήσουμε πλούσιο γεωγραφικό περιεχόμενο, να αποθηκεύσουμε τα μέρη στα οποία περιηγηθήκαμε και να τα μοιραστούμε με άλλους.

Το λογισμικό Natural Art είναι λογισμικό ανοικτού τύπου, που σημαίνει ότι επιδέχεται μεταβολές του περιεχομένου του από τον χρήστη. Είναι ένα ανοιχτό εκπαιδευτικό εργαλείο με τα εποικοδομητικά κριτήρια ενός εκπαιδευτικού λογισμικού(αυθεντικότητα πολλαπλότητα, πλαίσιο στήριξης) που μπορεί να γίνει πολύτιμο γνωστικό εργαλείο στα χέρια των μαθητών/τριών. Μέσα από ένα χαρούμενο και δημιουργικό περιβάλλον ωθεί σε ενεργητική δράση το μαθητή/-τρια και καλλιεργεί τη δημιουργική σκέψη, προϊόν διεπίδρασης μαθητή-υπολογιστή.

 
1.8. ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Α) Θα πρέπει να έχουν ήδη εγκατασταθεί τα εκπαιδευτικά λογισμικά στον Η/Υτης
τάξης.
β) Θα πρέπει να έχει γίνει προηγούμενη επίδειξη-χρήση των λογισμικών από τους
μαθητές/-τριες.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Ο / η εκπαιδευτικός οδηγεί σε γνωσιακά αδιέξοδα τους μαθητές / μαθήτριες,
ώστε να δομήσουν νέες γνώσεις και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο στο οποίο θα
μπορούν οι μαθητές να μάθουν να παρατηρούν, να ερμηνεύουν και να
προβλέπουν. Τους παρακινεί, στέκει βοηθός και συμπαραστάτης τους κατά την
εκτέλεση των δραστηριοτήτων. Ενθαρρύνει και συμβάλλει στην πρόοδο των
εργασιών. Ενδιαφέρεται να συμμετέχουν όλοι/-ες στη διαδικασία.( Κεφ.2.Ο
ρόλος του/ της εκπαιδευτικού . Οδηγός Νηπ/γού 2006 ).
Οι μαθητές/-τριες συζητούν, αποφασίζουν, δημιουργούν. Ο καθένας μόνος και
με την ομάδα του ασχολείται με τη δημιουργία του. Στο τέλος το
υλικό συμπτύσσεται και παρουσιάζεται.

 
1.9. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Το σενάριο προσπαθεί να επιτύχει τους εξής διδακτικούς στόχους:
1. Να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ύπαρξη του νερού πάνω στη γη.
2. Να εντοπίσουν και να εκτιμήσουν την ποσότητα του νερού στην υδρόγειο σφαίρα και στο χάρτη.
3. Να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ύπαρξη οργανισμών που ζουν έξω και μέσα στο νερό και να αντιληφθούν την αναγκαιότητά του.
4.Να αποκτήσουν θετικές στάσεις για το περιβάλλον.
5. Να εκφραστούν εικαστικά με χρώματα και σχήματα σε ελεύθερες δραστηριότητες ζωγραφίζοντας «για το νερό» να αισθανθούν την αισθητική απόλαυση απελευθερώνοντας τη δημιουργική σκέψη.

 
1.10. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια των δραστηριοτήτων του σεναρίου υπολογίζεται σε τρεις (3) διδακτικές ώρες.

 
2. ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Ο/η εκπαιδευτικός παροτρύνει τα παιδιά να διατυπώσουν σκέψεις, να αποκαλύψουν γνώσεις και να εκφράσουν αντιλήψεις γύρω από το θέμα του νερού. Σχεδιάζοντας μια θεματική προσέγγιση ο/η εκπαιδευτικός επιχειρεί ένα αρχικό προσδιορισμό των μαθησιακών επιδιώξεων και αξιοποιεί τα κατάλληλα εναύσματα. Η προσέγγιση αυτή θα έχει ως σκοπό να κάνει το μαθητή να προχωρήσει πέρα από την πληροφορία που έχει συλλεχθεί, να την επεξεργαστεί και να τη συσχετίσει, προχωρώντας σε εννοιολογικές εκλεπτύνσεις, ταξινομήσεις και κωδικοποιήσεις. Ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να τους δώσει ένα χάρτη εννοιών όπου θα υπάρχουν ήδη κάποιοι βασικοί κόμβοι τους οποίους και θα πρέπει να εμπλουτίσουν περαιτέρω και να συσχετίσουν (=συνδέσουν) οι μαθητές/τριες.

 

2.1. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


1Η Διδακτική ώρα (1ος & 2ος στόχος διδ/λίας)
Για την επίτευξη του 1ου στόχου διδασκαλίας την πρώτη διδακτική ώρα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παιδαγωγικές δραστηριότητες:
Αν το έναυσμα ήταν η βροχή, ο/η εκπαιδευτικός παροτρύνει τα παιδιά να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την προέλευση της βροχής, για τους τρόπους που πέφτει η βροχή , το πέρασμά της και την κατάληξή της.
Ανοίγουμε το λογισμικό Kidspiration, και τα παιδιά αφού χωριστούν σε μικρές ομάδες των 2-3 μαθητών/τριών θα κατασκευάσουν χάρτες εννοιών. Τα παιδιά κάνουν κλικ

Δημιουργούν ανά ομάδα το δικό τους εννοιολογικό χάρτη, επιλέγοντας από την εργαλειοθήκη αριστερά τις εικόνες που θα βάλουν ,κάνουν τις συνδέσεις πατώντας το κουμπί και γράφουν με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού το όνομα κάτω στη λεζάντα και στη συνέχεια αποθηκεύουν τους χάρτες για χρήση του portfolio και τους εκτυπώνουν.

Για την επίτευξη του 2ου στόχου διδασκαλίας τη δεύτερη διδακτική ώρα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παιδαγωγικές δραστηριότητες:
Τα παιδιά ανά ομάδες καλούνται από τον/την εκπαιδευτικό να παρατηρήσουν την υδρόγειο σφαίρα του σχολείου και να εντοπίσουν την παρουσία νερού σ’ αυτήν ονομάζοντας τα τμήματα που περιέχουν νερό, να σχολιάσουν, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες.
Στη συνέχεια ανοίγουμε το Google earth και αναζητούμε χάρτες της Ελλάδας και όλης της γης προκειμένου να παρατηρήσουν τα παιδιά τις επιφάνειες που καλύπτει το νερό στα περισσότερα μέρη της γης και να εκτιμήσουν την ποσότητα του νερού ώστε μέσα απ’ αυτό να αντιληφθούν την έννοια περισσότερο – λιγότερο.

Για την επίτευξη του 3ου στόχου διδασκαλίας τη δεύτερη διδακτική ώρα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παιδαγωγικές δραστηριότητες:
Αν το έναυσμα ήταν η λίμνη Πλαστήρα Ν. Καρδίτσας που βρίσκεται στην περιοχή τους, ο/η εκπαιδευτικός παροτρύνει τα παιδιά να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το μέγεθός της, την ποσότητα νερού που περιέχει, για την απόσταση που βρίσκεται από το σχολείο, για τους ζωντανούς οργανισμούς που ζουν μέσα και έξω απ’ αυτή.
 Ανοίγουμε το λογισμικό Kidspiration, και τα παιδιά ανά ομάδες των 2-3 μαθητών/τριών θα κατασκευάσουν χάρτες εννοιών με τους ζωντανούς οργανισμούς που ζουν μέσα και έξω από αυτή.
Τα παιδιά επιλέγουν από την εργαλειοθήκη αριστερά τις εικόνες που θα βάλουν μέσα και έξω από τη Λίμνη Πλαστήρα. και στη συνέχεια αποθηκεύουν τους χάρτες για χρήση του portfolio και τους εκτυπώνουν.

Για την επίτευξη του 4ου και 5ου στόχου διδασκαλίας την τέταρτη διδακτική ώρα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παιδαγωγικές δραστηριότητες:
Ο/η εκπαιδευτικός συζητά με τα παιδιά για τη μόλυνση των νερών των ποταμών και των λιμνών σε διάφορες περιοχές της γης, δείχνοντάς τους φωτογραφίες με ψόφια ψάρια σε βρώμικα νερά και θέτει ερωτήσεις, τα προβληματίζει και τα προτρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Τα παιδιά συζητούν να φτιάξουν μια αφίσα σαν αυτή που είχε στείλει στο σχολείο τους το ΥΠΕΧΩΔΕ .
 Στη συνέχεια ανοίγουμε το λογισμικό Natural Art και τα παιδιά ανά ομάδες
θα δημιουργήσουν την αφίσα με τίτλο « Το νερό είναι ζωή »
Ανοίγουμε το πρόγραμμα Natural Art και τα παιδιά επιλέγουν από την εργαλειοθήκη που είναι αριστερά στην οθόνη πινέλα και χρώματα από τον

κατάλογο εργαλείων με τα χρώματα που βρίσκεται στο κάτω άκρο της οθόνης. Στη συνέχεια επιλέγουν στάμπες από τον κατάλογο εργαλείων που είναι δεξιά στην οθόνη και ζωγραφίζουν την αφίσα την αποθηκεύουν για χρήση του portfolio και την εκτυπώνουν.

Το προϊόν της παραπάνω δραστηριότητας μπορεί να εξυπηρετηθεί ως διαφημιστικό-ενημερωτικό φυλλάδιο και να αναρτηθεί μόνιμα π.χ. στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης των παιδιών αλλά και σε πίνακες ανακοινώσεων στους διαδρόμους των σχολείων και/ή άλλων τάξεων.

 

 

2.1. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Η αξιολόγηση σύμφωνα με το μοντέλο του Kirkpatrick θα περιλαμβάνει συνολικά ή κατά περίπτωση κάποια από τα παρακάτω:
Α) Την ανταπόκριση(reaction). Η ανταπόκριση αξιολογεί το πώς ανταποκρίθηκαν οι μαθητές στο σενάριο, δηλαδή αν τους άρεσε και αν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες τους.. Αυτή η αξιολόγηση μπορεί να γίνει είτε προφορικά με συνεντεύξεις είτε με χρήση ερωτηματολογίου.

Β) Τη μάθηση(Learning). Κεντρικό ερώτημα: Τι έμαθαν οι μαθητές/-τριες; Γίνεται αποτίμηση των γνωστικών και μεταγνωστικών αποτελεσμάτων του σεναρίου. Η εξακρίβωση της μάθησης μπορεί να γίνει με χρήση pre- και post- test αποτίμησης γνώσης που θεωρούνται ότι καταγράφουν με αντικειμενικό τρόπο τη μάθηση κάθε εκπαιδευόμενου.
Γ) Τη Συμπεριφορά (Behavior) Κεντρικό ερώτημα: Κατά πόσο έκανε κτήμα του ο μαθητής/-τρια τη νέα γνώση και τη μετάφερε στις καθημερινές του δραστηριότητες, αλλάζοντας τη συμπεριφορά του; Η παρατήρηση της αλλαγής συμπεριφοράς είναι μια συστηματική προσέγγιση αποτίμησης της συμπεριφοράς πριν και μετά με την πάροδο ικανού χρόνου.
Δ) Αποτελέσματα (Results) Κεντρικό ερώτημα: …και σε τι ωφέλησε τελικά η νέα γνώση; Καταγράφεται η αποτίμηση του προγράμματος με όρους επιθυμητών αποτελεσμάτων π.χ., μεγαλύτερη ανταπόκριση σε δραστηριότητες, ταχύτερη εκτέλεση εργασίας, αλλαγή στάσης στο μάθημα, συνεργασία με συμμαθητές/-τριες, τόνωση ενδιαφέροντος, ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης.

 

 

ΕΠΕΚΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Μαθαίνουμε με τα παιδιά το ποίημα “Το ποταμάκι” του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Το δραματοποιούμε και στη συνέχεια ζωγραφίζουμε ότι μας έκανε εντύπωση.

 

 

3. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Vygotsky, L.S. (1978). Mind and society: The development of higher mental processes. Cambridge, MA: Harvard University Press. Gardner, H. (1983). Frames of Mind. New York: Basic Books Inc.
2. Ματσαγγούρας, Η. (2000), Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση, Αθήνα: Γρηγόρης
3. Ράπτης, Α. & Ράπτη, Α.(2006), Μάθηση και Διδασκαλία στην εποχή της πληροφορίας: Ολική προσέγγιση, Τόμοι. Α &Β, Αθήνα
4. Αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου (ΔΕΠΣΣ,2003)
5. Ανθολόγιο Δημοτικού α΄ τεύχος( Α΄- Β΄ τάξη)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ:”ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ”

Παπαγιάννη Αικατερίνη Ειδικότητα ΠΕ 60, 2ο Νηπιαγωγείο Σοφάδων
Χρυσίδου Σταματία Ειδικότητα ΠΕ 60, 4ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας

 

Διδακτικό Σενάριο για το Νηπιαγωγείο,
στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά και στα
Εικαστικά με τη χρήση των ΤΠΕ

«ΜΕΡΑ / ΝΥΧΤΑ»

1.1. ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Θέμα: «ΜΕΡΑ / ΝΥΧΤΑ»

 

1.2. ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Στο διδακτικό σενάριο που παρουσιάζεται αναλυτικά παρακάτω εμπλέκονται πολλά γνωστικά αντικείμενα όπως: Γλώσσα, Μαθηματικά, Εικαστικά και Πληροφορική.
Το σενάριο οργανώθηκε γύρω από «θέματα» που ενδιαφέρουν και είναι παιδαγωγικά κατάλληλα για τα παιδιά. Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν ευνοούν την επικοινωνία τη χρήση της τεχνολογίας, τη συγκέντρωση πληροφοριών και γνώσεων που συνδέονται με τη γλώσσα μέσα σε ένα αποτελεσματικό μαθησιακό περιβάλλον που προωθεί τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

 

1.3. ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το σενάριο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 

1.4. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Το σενάριο στηρίζεται στις αρχές του εποικοδομητισμού και στις κοινωνικοπολιτισμικές θεωρίες του Vygotsky. Στόχος της μάθησης είναι η τροποποίηση των προυπαρχουσών γνώσεων. Στόχος της διδασκαλίας είναι η δημιουργία κατάλληλου και πλούσιου περιβάλλοντος με το οποίο αλληλεπιδρούν οι μαθητές. Η μάθηση λαμβάνει χώρα μέσα από δραστηριότητες διερεύνησης, ανακάλυψης, έρευνας-πειραματισμού και επίλυσης προβλημάτων. Το σενάριο στηρίζεται στο πλαίσιο της παιδαγωγικής της αλληλεπίδρασης όπου τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφράζουν, να ανταλλάσσουν και να αντιπαραθέτουν τις ιδέες τους, να εντοπίζουν προβλήματα, να θέτουν ερωτήσεις, να κάνουν προβλέψεις, να αναζητούν απαντήσεις και να τις ελέγχουν καθώς δουλεύουν ομαδοσυνεργατικά και σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο βασιζόμενο στον κοινωνικό εποικοδομητισμό, στη διερευνητική-ανακαλυπτική μάθηση και εμπειρική-βιωματική προσέγγιση.
1.5. ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το σενάριο είναι συμβατό με το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου (ΔΕΠΠΣ, 2003) το οποίο προτείνει τις λεγόμενες θεματικές προσεγγίσεις που έχοντας ως κεντρικό άξονά το θέμα «μέρα- νύχτα», εξακτινώνεται και ταυτόχρονα αλληλεπιδρά με τα προγράμματα σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων των Μαθηματικών, της Γλώσσας , των Εικαστικών και της τεχνολογίας προάγοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ολόπλευρη σωματική, συναισθηματική, νοητική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Ο Η/Υ χρησιμοποιείται ως εργαλείο ανακάλυψης, δηµιουργίας και έκφρασης στο πλαίσιο των καθηµερινών, συλλογικών τους δραστηριοτήτων.
1.6. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Οι δραστηριότητες του σεναρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην τάξη. Οι μαθητές/-τριες κατανέμονται σε ανομοιογενείς ομάδες των τριών ατόμων ανά υπολογιστή. Οι δραστηριότητες γίνονται σε ομάδες τόσο στον υπολογιστή, όσο και με συμβατικό υλικό (π.χ. ψάχνει σε περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες ) στο σύνολο της τάξης.
1.7. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Τα λογισμικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι: Το λογισμικό Kidspiration είναι κατάλληλο για τη διδακτική υποστήριξη πολλών μαθημάτων καθώς περιλαμβάνει αρκετά εργαλεία με τα οποία η διδασκαλία ξεφεύγει από τον παραδοσιακό λεκτικό τρόπο παρουσίασης και γίνεται πολυτροπική με ταυτόχρονη ανάμειξη γραφικών, εικόνας και ήχου. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου πρέπει να γνωρίζουν καλά τη χρήση του ποντικιού και τη λειτουργία drag and drop (σύρε κι άσε).
Το λογισμικό Google Earth μας επιτρέπει να μεταβαίνουμε οπουδήποτε στη γη και να βλέπουμε δορυφορικές εικόνες, χάρτες, έδαφος, τρισδιάστατα κτίρια, από γαλαξίες στο μακρινό διάστημα μέχρι φαράγγια στον ωκεανό. Καθώς γυρίζει η γη, πατάμε το κουμπάκι με τον ήλιο και εκεί τα παιδιά μπορούν να δουν την προσομοίωση της εναλλαγής Μέρας-Νύχτας και να κατανοήσουν τη διαδικασία.
Το λογισμικό Natural Art είναι λογισμικό ανοικτού τύπου, που σημαίνει ότι επιδέχεται μεταβολές του περιεχομένου του από τον χρήστη. Είναι ένα ανοιχτό εκπαιδευτικό εργαλείο με τα εποικοδομητικά κριτήρια ενός εκπαιδευτικού λογισμικού(αυθεντικότητα, πολλαπλότητα, πλαίσιο στήριξης) που μπορεί να γίνει πολύτιμο γνωστικό εργαλείο στα χέρια των μαθητών/τριών. Μέσα από ένα χαρούμενο και δημιουργικό περιβάλλον ωθεί σε ενεργητική δράση το μαθητή/-τρια και καλλιεργεί τη δημιουργική σκέψη, προϊόν διεπίδρασης μαθητή-υπολογιστή.
Φυλλομετρητής ιστού (Διαδίκτυο), πρόκειται για λογισμικό εφαρμογών, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για να περιηγηθούν σε ιστοσελίδες του παγκόσμιου ιστού. Ο Φυλλομετρητής ιστοσελίδων είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει στο χρήστη του να προβάλλει και να αλληλεπιδρά με διάφορες μορφές πληροφορίας.

 

1.8. ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
 Θα πρέπει να έχουν ήδη εγκατασταθεί τα εκπαιδευτικά λογισμικά στον Η/Υ της
τάξης.
 Θα πρέπει να έχει γίνει προηγούμενη επίδειξη-χρήση των λογισμικών στους
μαθητές/-τριες.
 Θα πρέπει να υπάρχει σκάνερ, ένας βιντεοπροβολέας, σύνδεση με το Διαδίκτυο και ένας εγκατεστημένος εκτυπωτής.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Ο / η εκπαιδευτικός οδηγεί σε γνωσιακά αδιέξοδα τα παιδιά, ώστε να δομήσουν νέες γνώσεις και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο θα μάθουν να παρατηρούν, να ερμηνεύουν και να προβλέπουν. Τα παρακινεί, στέκει βοηθός και συμπαραστάτης τους κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων. Ενθαρρύνει και συμβάλλει στην πρόοδο των εργασιών. Ενδιαφέρεται να συμμετέχουν όλα τα παιδιά στη διαδικασία.(Κεφ.2. Ο ρόλος του/ της εκπαιδευτικού. Οδηγός Νηπ/γού 2006).
Τα παιδιά συζητούν, αποφασίζουν, δημιουργούν. Το καθένα μόνο και με την ομάδα του ασχολείται με τη δημιουργία του. Στο τέλος το υλικό συμπτύσσεται και παρουσιάζεται.
1.9. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

(ΓΛΩΣΣΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ- ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ )
Στο χώρο του νηπιαγωγείου θα πρέπει να διαμορφώνονται ποικίλες επικοινωνιακές καταστάσεις, ώστε τα παιδιά από την αρχή να ενθαρρύνονται να παίρνουν το λόγο για:
1. ΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
ΓΛΩΣΣΑ:
Α. Να αναζητήσουν πληροφορίες για τις φάσεις της Σελήνης και να βρούν εικόνες για τη νύχτα-ημέρα ώστε να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους(Διαδίκτυο).
Β. Να ανακαλύψουν τις όψεις της γης κατά τη μέρα και τη νύχτα(Google Earth).
Γ. Να αποκτήσουν φωνολογική επίγνωση και να διακρίνουν τα φωνήματα ως
συστατικά των λέξεων και να συνειδητοποιήσουν ότι ο γραπτός λόγος είναι αναπαράσταση της γλώσσας και η εικόνα είναι αναπαράσταση του κόσμου(Kidspiration).

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:

Δ. Να μετρήσουν και να κατανοήσουν την έννοια της πληθικότητας (Kidspiration).
Ε. Να ομαδοποιούν(Kidspiration).

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ:

ΣΤ. Να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από διάφορες εικαστικές δραστηριότητες καλλιεργώντας την αισθητική τους αντίληψη και αναπτύσσοντας τη φαντασία τους. (Revelation Natural Art).

 

2. ΣΤΟΧΟΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Α. Να κατανοήσουν την αξία της ομαδικής εργασίας και την ανακάλυψη μέσα από τη συνεργατική μάθηση.
Β. Να αναπτύξουν τις αναγκαίες μεταγνωσιακές δεξιότητες.
Γ. Να αυτενεργούν, να πειραματίζονται, να ακολουθούν οδηγίες και να επαναλαμβάνουν διαδικασίες με τη μέθοδο της αυτοκαθοδήγησης.

 

3. ΣΤΟΧΟΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

Α. Να αποκτήσουν θετική στάση ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
(παιδί και πληροφορική)
Β. Να αναπτύξουν δεξιότητες αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών ως εργαλείων για διερευνήσεις, αναζητήσεις, παραγωγές.
Γ. Να ζωγραφίσουν με εναλλακτικούς τρόπους χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα ζωγραφικής Revelation Natural Art.
Δ. Να μάθουν να χρησιμοποιούν το λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης.
Ε. Να εξοικειωθούν με τη χρήση του λογισμικού Google Earth.

 

1.10. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια των δραστηριοτήτων του σεναρίου υπολογίζεται σε τρεις (3) διδακτικές ώρες και αυξομειώνεται ανάλογα με το ενδιαφέρον των παιδιών.

 

 

2. ΤO ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Η επιλογή του συγκεκριμένου σεναρίου έγινε για τρεις βασικούς λόγους: Ο πρώτος αναφέρεται στο ενδιαφέρον των παιδιών για την εναλλαγή μέρας-νύχτας, ο δεύτερος στο ότι με τη χρήση των ΤΠΕ έρχονται σε επαφή με ένα νέο τρόπο ανακάλυψης γνώσης ξεχωριστό από το συμβατικό τρόπο και ο τρίτος αναδεικνύει τη σημασία της συνεργατικότητας και της συνδημιουργίας. Με αφορμή την ιστορία «πως χώρισε η μέρα με τη νύχτα» εξηγούμε στα παιδιά την εναλλαγή μέρας – νύχτας. Συζητάμε στην παρεούλα μας τι γνωρίζουν σχετικά με το θέμα και παροτρύνουμε τα παιδιά να διατυπώσουν σκέψεις, να αποκαλύψουν γνώσεις και να εκφράσουν αντιλήψεις.

 

2.1 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

1η Διδακτική ώρα (1ος, 2ος & 3ος στόχος διδ/λίας).
Για την επίτευξη του 1ου στόχου διδασκαλίας την πρώτη διδακτική ώρα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παιδαγωγικές δραστηριότητες:
Ο/η εκπαιδευτικός χωρίζει τα παιδιά σε ανομοιογενείς ομάδες των 2-3 παιδιών και κάθε ομάδα αναλαμβάνει να βρει εικόνες σχετικά με την μέρα-νύχτα και τις φάσεις της σελήνης χρησιμοποιώντας στο διαδίκτυο τη μηχανή αναζήτησης www.google.gr. Στη συνέχεια αποθηκεύουν τις εικόνες και τις εκτυπώνουν.

Για την επίτευξη του 2ου στόχου διδασκαλίας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παιδαγωγικές δραστηριότητες:
Ανοίγουμε το Google Earth και δείχνουμε στα παιδιά τη γη και τους εξηγούμε το πώς περιστρέφεται.Για να δουν τα παιδιά την προσομοίωση της εναλλαγής ημέρας και νύχτας πατάμε το κουμπί με τον ήλιο.
ΝΥΧΤΑ
ΜΕΡΑ

Για την επίτευξη του 3ου στόχου διδασκαλίας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παιδαγωγικές δραστηριότητες:
Ανοίγουμε το λογισμικό Kidspiration και τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες θα επιλέξουν το τρίτο εικονίδιο (Open a file).

Στο έτοιμο φύλλο εργασίας που έχει δημιουργήσει η νηπιαγωγός καλούνται τα παιδιά σε ομάδες να γράψουν τις λέξεις ΜΕΡΑ και ΝΥΧΤΑ στα πλαίσια που είναι κάτω από τις αντίστοιχες εικόνες.

 

2η Διδακτική ώρα (4ος & 5ος στόχος διδασκαλίας)
Για την επίτευξη του 4ου και 5ου στόχου διδασκαλίας τη δεύτερη διδακτική ώρα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παιδαγωγικές δραστηριότητες:
Ανοίγουμε το λογισμικό Kidspiration και τα παιδιά ανά ομάδες κάνουν κλικ στο εικονίδιο (Open a file)

Στη συνέχεια τα παιδιά ανά ομάδες εισάγουν από τη βιβλιοθήκη θεμάτων στο φύλλο που έχει διαμορφώσει η νηπιαγωγός τα αντίστοιχα σύμβολα-εικόνες(ήλιος, αστέρι, φεγγάρι) και τα τοποθετούν στο αντίστοιχο πλαίσιο για να σχηματίσουν ομάδες.

Τέλος αφού μετρήσουν, θα συμπληρώσουν στο κίτρινο πλαίσιο κάθε ομάδας τον αντίστοιχο αριθμό χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο.

 

3η Διδακτική ώρα(6ος στόχος διδ/λίας)
Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παιδαγωγικές δραστηριότητες:
Ανοίγουμε το πρόγραμμα Revelation Natural Art και τα παιδιά επιλέγουν πινέλα από την εργαλειοθήκη που είναι αριστερά στην οθόνη και χρώματα από τον κατάλογο εργαλείων που βρίσκεται στο κάτω άκρο της οθόνης.
Τα παιδιά αποθηκεύουν τις ζωγραφιές τους στο Portfolio και τις εκτυπώνουν .

Τα μισά παιδιά ζωγραφίζουν εικόνες σχετικές με τη ΜΕΡΑ και τα άλλα με τη ΝΥΧΤA

2.2. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Η νηπιαγωγός αξιολογεί όλη την πορεία του σεναρίου αναφορικά με τους στόχους, την καταλληλότητα των διδακτικών στρατηγικών, την προστιθέμενη αξία των ΤΠΕ σχετικά με την ανάπτυξη αντίστοιχων ικανοτήτων στα παιδιά, το ενδιαφέρον και το είδος συμμετοχής των παιδιών καθώς και την προβλεπόμενη διάρκεια. Βασικό στοιχείο της καθολικής αποτίμησης είναι ο συνεχής αναστοχασμός σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης που οδηγεί πολλές φορές και σε ανάλογες τροποποιήσεις.
Η αξιολόγηση σύμφωνα με το μοντέλο του Kirkpatrick θα περιλαμβάνει συνολικά ή κατά περίπτωση κάποια από τα παρακάτω:
Α) Την ανταπόκριση(reaction). Η ανταπόκριση αξιολογεί το πώς ανταποκρίθηκαν οι μαθητές στο σενάριο, δηλαδή αν τους άρεσε και αν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες τους.. Αυτή η αξιολόγηση μπορεί να γίνει είτε προφορικά με συνεντεύξεις είτε με χρήση ερωτηματολογίου.
Β) Τη μάθηση(Learning). Κεντρικό ερώτημα: Τι έμαθαν οι μαθητές/-τριες; Γίνεται αποτίμηση των γνωστικών και μεταγνωστικών αποτελεσμάτων του σεναρίου. Η εξακρίβωση της μάθησης μπορεί να γίνει με χρήση pre- και post- test αποτίμησης γνώσης που θεωρούνται ότι καταγράφουν με αντικειμενικό τρόπο τη μάθηση κάθε εκπαιδευόμενου.
Γ) Τη Συμπεριφορά (Behavior) Κεντρικό ερώτημα: Κατά πόσο έκανε κτήμα του ο μαθητής/-τρια τη νέα γνώση και τη μετάφερε στις καθημερινές του δραστηριότητες, αλλάζοντας τη συμπεριφορά του; Η παρατήρηση της αλλαγής συμπεριφοράς είναι μια συστηματική προσέγγιση αποτίμησης της συμπεριφοράς πριν και μετά με την πάροδο ικανού χρόνου.
Δ) Αποτελέσματα (Results) Κεντρικό ερώτημα: …και σε τι ωφέλησε τελικά η νέα γνώση; Καταγράφεται η αποτίμηση του προγράμματος με όρους επιθυμητών αποτελεσμάτων π.χ., μεγαλύτερη ανταπόκριση σε δραστηριότητες, ταχύτερη εκτέλεση εργασίας, αλλαγή στάσης στο μάθημα, συνεργασία με συμμαθητές/-τριες, τόνωση ενδιαφέροντος, ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης.

 

 

ΕΠΕΚΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Μοιράζουμε στα παιδιά κομμάτια ύφασμα κίτρινο για τη μέρα και μπλε για τη νύχτα, δημιουργώντας δυο ομάδες. Επιλέγουμε δυο τραγούδια για τη μέρα και τη νύχτα και ανάλογα με το τραγούδι που ακούγεται χορεύουν τα παιδιά της αντίστοιχης ομάδας.

 

 

3. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Vygotsky, L.S. (1978). Mind and society: The development of higher mental processes. Cambridge, MA: Harvard University Press. Gardner, H. (1983). Frames of Mind. New York: Basic Books Inc.
2. Ματσαγγούρας, Η. (2000), Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση, Αθήνα: Γρηγόρης
3. Ράπτης, Α. & Ράπτη, Α.(2006), Μάθηση και Διδασκαλία στην εποχή της πληροφορίας: Ολική προσέγγιση, Τόμοι. Α &Β, Αθήνα
4. Αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου (ΔΕΠΣΣ,2003)
5. Ανθολόγιο Δημοτικού α΄ τεύχος( Α΄- Β΄ τάξη)

Καλώς ήρθατε

Δοκιμή μπλογκ

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων