Θανάσης Β. Κούγκουλος


         Νεοελληνική Φιλολογία, Γλώσσα, Εκπαίδευση

29 Σεπτεμβρίου 2017

3ο Διεθνές Συνεδριο: Δημιουργική Γραφή, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα 6-8 Οκτωβρίου 2017

3ο Δημιουργική Γραφή

Θανάσης Β. Κούγκουλος – Αναστασία Τσαπανίδου

Αναζητώντας τον χαμένο χώρο.

Παρατηρήσεις για τον τόπο ως τρόπο συγγραφής.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Η λογοτεχνική αφήγηση προϋποθέτει τις έννοιες του χρόνου και του χώρου. Η ανακοίνωσή μας εστιάζει στην έννοια του χώρου, η οριστική τυπολογία του οποίου εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο της αφηγηματολογίας. Γι’ αυτό άλλωστε ο τίτλος της ανακοίνωσής μας αναφέρεται στον «χαμένο χώρο»,  παραπέμποντας στο γνωστό έργο του Marcel Proust. Στη μυθοπλασία ο αφηρημένος χώρος συνήθως μετατρέπεται σε συγκεκριμένο τόπο που αντανακλά την ανθρώπινη εμπειρία και αντιληπτική ικανότητα. Η περιγραφή του τόπου συντελείται είτε με την μερική/πλήρη επόπτευσή του είτε με την περιήγηση στο εσωτερικό του και υποστηρίζεται από την χρήση τοπικών δεικτών. Ο λογοτεχνικός τόπος διαλέγεται με τον πραγματικό, αλλά παραμένει μια κατασκευή, πολλαπλώς ερμηνεύσιμη από τον συγγραφέα, τον αφηγητή, τους ήρωες, αλλά και τους αναγνώστες. Η κειμενική ανασύνθεση του τόπου είναι μια πολύπλοκη διεργασία και μπορεί να του προσδίδει κεντρικό ρόλο στην αφήγηση, να μετατρέπει δηλαδή τον τόπο σε τρόπο, σε κομβικό στοιχείο της μυθοπλασίας που αντανακλά ιδεολογικές, ειδολογικές και αισθητικές επιλογές του συγγραφέα. Στην ανακοίνωσή μας επιχειρείται η ανασκόπηση και συζήτηση των βασικών λειτουργιών του λογοτεχνικού τόπου που θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν του ο εν δυνάμει συγγραφέας, με βάση την διεθνή σχετική βιβλιογραφία και χαρακτηριστικά παραδείγματα από την ελληνική πεζογραφία του 19ου και του 20ου αιώνα.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 3ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ PDF

6 Απριλίου 2017

«Το αντιστασιακό τραγούδι της περιόδου 1940-1944. Ζητήματα ποιητικής και ιδεολογίας», στο T. Dinu (επιμ.), Πρακτικά του 3ου Συνεδρίου των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών, UER Press, Bucureşti 2017, σσ. 597-616.

  • «Το αντιστασιακό τραγούδι της περιόδου 1940-1944. Ζητήματα ποιητικής και ιδεολογίας», στο Tudor Dinu (επιμ.), Πρακτικά του 3ου Συνεδρίου των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών: Ο Ελληνισμός ως Πολιτιστικός και Οικονομικός Παράγοντας στα Βαλκάνια (1453-2015): Γλώσσα, Λογοτεχνία, Τέχνη, Κοινωνία, Τμήμα Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου – Ινστιτούτο Νοτιοανατολικών Σπουδών της Ρουμανικής Ακαδημίας – Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, Βουκουρέστι 16-17 Οκτωβρίου 2015, UER Press, Bucureşti 2017, σσ. 597-616.

Πρακτικά 3ου Συνεδρίου Νεοελληνιστών Βαλκανικών Χωρών

Κατεβάστε την ανακοίνωση Το αντιστασιακό τραγούδι της περιόδου 1940-1944 PDF

20 Μαρτίου 2017

Ημερίδα: «Μυθοπλασία και εμφύλιος βία», Τμήμα Ιστορίας,Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος 29 Μαρτίου 2017

Poster ΗΜΕΡΙΔΑΣ_ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΟΣ ΒΙΑ

Πρόγραμμα Εμφύλιας Βίας

28 Φεβρουαρίου 2017

Διεθνές Συνέδριο: «Οι Πομάκοι της Θράκης: Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις», Κομοτηνή 17-19 Μαρτίου 2017

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣTΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ:
ΠΟΛΥΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»
(Κομοτηνή, 17-19 Μαρτίου 2017)

afisa_pomakoijpg

Θανάσης Β. Κούγκουλος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι Πομάκοι της Θράκης στο σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα:

Εικονολογική προσέγγιση

 

    Η αναζήτηση της διάζευξης ταυτότητα vs ετερότητα και της εικόνας του αλλοεθνούς και αλλόθρησκου Άλλου αποτελούν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, σταθερό ερευνητικό προσανατολισμό στη νεοελληνική φιλολογία. Η απεικόνιση του Άλλου στη λογοτεχνία εντάσσεται στο θεωρητικό πλαίσιο των συγκριτολογικών σπουδών και ειδικότερα στο πεδίο της λογοτεχνικής εικονολογίας. Η θεματική των μουσουλμάνων Πομάκων της Θράκης εμφανίζεται πολύ αργά στη νεοελληνική πεζογραφία και αποδίδει μέχρι στιγμής ελάχιστα έργα. Πρόκειται για τα μυθιστορήματα: Κρυμμένοι Άνθρωποι του Θεόδωρου Γρηγοριάδη (1990), Μελέκ θα πει άγγελος της Ιφιγένειας Θεοδώρου (2001), Ο δικός μου θεός του Βαγγέλη Αυδίκου (2004), Το αγόρι από τη Γη των Κικόνων της Αφροδίτης Ευαγγελίδου – Τσέτλακα (2006) και Δακρυσμένο διαμάντι. Το παράθυρο μιας Πομάκας στον ουρανό του Όμηρου Μαυρίδη (2011). Η Θράκη αποτελεί τον γενέθλιο τόπο των συγγραφέων ή έναν τόπο που συνδέεται στενά με τις προσωπικές τους εμπειρίες. Τα παραπάνω μυθιστορήματα, ανεξάρτητα από τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και τις ετερόκλιτες αφετηρίες τους (από το κοινωνικό και το ερωτικό μυθιστόρημα έως το campus novel, τον μαγικό ρεαλισμό, τις ανθρωπολογικές διαστάσεις και την εφηβική λογοτεχνία), αναπαριστούν τους Πομάκους ως τον μειονοτικό Άλλο που ασπάζεται έναν πολιτισμικό και θρησκευτικό κώδικα διαφορετικό από τον κυρίαρχο. Η κειμενική εικόνα των Πομάκων σε αρκετά σημεία συμβαδίζει με το κοινωνικό φαντασιακό, δηλαδή με τα στερεότυπα που προβάλλει η ελληνοκεντρική εκδοχή της συλλογικής αναπαράστασης αυτής της εθνοτικής ομάδας μέσα από εξωλογοτεχνικές προσεγγίσεις. Οι μυθιστορηματικοί χαρακτήρες που φέρουν την ταυτότητα του Πομάκου συνήθως έχουν θετικό ή αρνητικό πρόσημο ανάλογα με τον βαθμό ανταπόκρισής τους στην προκατασκευασμένη εικόνα της πλειονότητας. Εντούτοις, δεν λείπει και η απεικόνιση του Πομάκου-Άλλου με όρους ενσυναίσθησης, κυρίως στα μυθιστορήματα των Γρηγοριάδη και Αυδίκου.

Κατεβάστε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΟΜΑΚΟΥΣ PDF

Κούγκουλος 2017

24 Φεβρουαρίου 2017

Βιβλιοπαρουσίαση: «Οι τελευταίες πεντάρες» του Βαγγέλη Αυδίκου, Αλεξανδρούπολη Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

αυδικοσ προσκληση αλεξανδρουπολη

Teleutaies Pentares Alexandroupoli

23 Φεβρουαρίου 2017

Βιβλιοπαρουσίαση: «Ο Έλληνας Τούρκος», Αλεξανδρούπολη Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ο Έλληνας Τούρκος

18 Φεβρουαρίου 2017

Τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη

Πρόσκληση

1 Δεκεμβρίου 2016

Η Βιζύη της Ανατολικής Θράκης στο έργο του Γ.Μ. Βιζυηνού, Θρακική Εστία Βέροιας – Δήμος Βέροιας, Βέροια 4 Δεκεμβρίου 2016

afisa 4-12-16

24 Νοεμβρίου 2016

Μνήμη Ελένης Λιανοπούλου, Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Έβρου, Αλεξανδρούπολη Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΑΦΙΣΑ

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Έβρου και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης προσκαλούν τα μέλη τους, αλλά και το ευρύ κοινό, σε μία εκδήλωση με τίτλο Μνήμη Ελένης Λιανοπούλου.

Η εκδήλωση πρόκειται να γίνει την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 11.00 π.μ. στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Η  κ. Γιούλη Ζήκα, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Έβρου θα παρουσιάσει τη μελέτη του κ. Δημήτρη Παπαράλλη, «Ο Έρωτας και ο Θάνατος στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη»  και ο κ. Θανάσης Κούγκουλος, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας τη μελέτη του κ. Δημήτρη Τζελέπη, «Το όνειρο και οι Μεταμορφώσεις του«. Επίσης, θα γίνει η  διάλεξη του κ. Παπαράλλη με τίτλο «Δουναι και λαβειν- Καταδύσεις στο έργο του Σεφέρη».

Για το έργο της Ελένης Λιανοπούλου θα μιλήσει ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Έβρου κ. Αχιλλέας Τριανταφυλλίδης.

15 Νοεμβρίου 2016

Ο Βιζυηνός στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Αδριανουπόλεως (Ορεστιάδα), Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Γ ΒΙΖΥΗΙΝΟΣ ΣΤΟ ΦΣΑbizyinos35

Επόμενη Σελίδα: »

© 2017 Θανάσης Β. Κούγκουλος   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων