Η ναυμαχία

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

Οι Πελοποννήσιοι ήθελαν να σταματήσουν τον περσικό στόλο στον Ισθμό της Κορίνθου. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός Θεμιστοκλής έπεισε τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στη Σαλαμίνα, ελπίζοντας ότι μια νίκη θα εμπόδιζε τους Πέρσες να εισβάλουν στην Πελοπόννησο.  Ο Θεμιστοκλής ανάγκασε τον Ξέρξη να επιτεθεί στα Στενά της Σαλαμίνας, όπου η αριθμητική υπεροχή των Περσών ήταν άχρηστη και προβληματική. Ο βασιλιάς Ξέρξης, βέβαιος για τη νίκη, ανέβηκε σε μία πλαγιά του βουνού Αιγάλεω για να παρακολουθήσει τη ναυμαχία. Στη ναυμαχία, ο ελληνικός στόλος πέτυχε μια σημαντική νίκη, αφού κατέστρεψε 300 περσικά πλοία.

Μάχη Θερμο

Η μάχη των Θερμοπυλών

Ενώ ο Ξέρξης συνεχίζει την προέλασή του, οι Έλληνες ορίζουν την πρώτη γραμμή άμυνας στο Αρτεμίσιο (από τη θάλασσα) και στις Θερμοπύλες (από την ξηρά) και όχι στα Τέμπη όπως είχε αρχικά αποφασιστεί, μετά από τις πληροφορίες που παίρνουν από τον Αλέξανδρο της Μακεδονίας για τις κινήσεις του Ξέρξη. Οι Αθηναίοι παίρνουν χρησμό από τους Δελφούς ότι την Αθήνα θα τη σώσει το «ξύλινο τείχος» και ο Θεμιστοκλής με δυσκολία τους πείθει ότι ο χρησμός εννοεί τα πλοία και επομένως πρέπει να ενισχύσουν τη ναυτική τους δύναμη.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία – Weihnachtsmärkte in Deutschland

Oι χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία εμφανίζονται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκέμβρη και παραμένουν μέχρι τις παραμονές Χριστουγέννων.

Χιλιάδες επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα υπέροχα μυρωδάτα γλυκίσματα ( Lebkuchen, Plätzchen , Weihnachtsstollen, Zimtsterne ) και να γευτούν το αρωματισμένο ζεστό κρασί  (Glühwein) που θα τους κάνει να ξεχάσουν το κρύο και και να χαρούν την χαλαρή, γιορτινή ατμόσφαιρα.

Κάποιες πόλεις είναι ιδιαιτέρως γνωστές για τα λαμπερά τους χριστουγεννιάτικα παζάρια. Ακολουθούν εντυπωσιακές εικόνες από αυτά.

Der Nikolaustag – Η ημέρα του Αγίου Νικολάου στη Γερμανία

Στις γερμανόφωνες χώρες τα παιδιά αφήνουν την παραμονή της ημέρας του Αγίου Νικολάου έξω από το δωμάτιό τους τις μπότες ή τα παπούτσια τους ή στο τζάκι τις κάλτσες τους για να τα γεμίσει ο Άγιος Νικόλαος, που λέγεται Νikolaus , με γλυκίσματα, ξηρούς καρπούς και παιχνίδια , επειδή ήταν όλο τον χρόνο καλά παιδιά. Παραδοσιακά στα ανήσυχα και ανυπάκουα παιδιά άφηνε μερικά  κλαδιά, με τα οποία οι γονείς τους θα τα έδερναν  με σκοπό να γίνουν καλά παιδιά και την επόμενη χρονιά να γεμίσει ο Άγιος Νικόλαος τις μπότες τους με γλυκίσματα. Ευτυχώς βέβαια αυτές οι παιδαγωγικές αντιλήψεις έχουν πια εκλείψει !