Και κάτι για τη λιγούρα….

Καρυδόπιτα με κρέμα ή, όπως λέμε στο χωριό μου, πουτίγκα
Προετοιμασία
40 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
55 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 35 λεπτά
(+αναμονή: 4-5 ώρες)
Κατηγορία: Επιδόρπια
Ποσότητα/μερίδες: 12-16 κομμάτια
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
  • ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (63g)
  • ¾ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (3.5g)
  • 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη (2.5g)
  • ⅙ κ.γλ. γαρίφαλο, τριμμένο
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κούπα ζάχαρη (100g)
  • ¾ κούπας καρύδια, χοντροκομμένα (90g)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 1½ κούπα ζάχαρη (300g)
  • 1½ κούπα νερό (360ml)
  • 1 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
  • 1 κούπα ζάχαρη (200g)
  • ⅔ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (85g)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κρόκους αυγού
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 200ml κρέμα γάλακτος 30−35% λιπαρά,
    παγωμένη (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
  • ½ κούπα καρύδια, χοντροκομμένα (60g)
  • 2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη (5g)
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε τη σχάρα στην προτελευταία θέση και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 25x35cm.
  2. Για την καρυδόπιτα: Σε ένα μικρό μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το “σύρμα” (ή με το μίξερ χειρός), στη δυνατή ταχύτητα, για 10−15 λεπτά ή έως ότου το μείγμα να τριπλασιαστεί σε όγκο, να αφρατέψει και να αποκτήσει ένα υπόλευκο χρώμα. Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά σε δόσεις και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με απαλές κυκλικές κινήσεις για να ομογενοποιηθούν, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε απαλά τα καρύδια.

  3. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25−30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Κατά το ψήσιμο η καρυδόπιτα αρχικά θα φουσκώσει πολύ και προς το τέλος θα «κάτσει» λίγο. Δεν μας ανησυχεί αυτό, είναι φυσιολογικό. Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, πριν τη σιροπιάσουμε.
  4. Για το σιρόπι: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, μετρώντας από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Περιχύνουμε κουταλιά−κουταλιά την κρύα καρυδόπιτα με το ζεστό σιρόπι.

  5. Για την κρέμα: Όσο ψήνεται η καρυδόπιτα, ετοιμάζουμε και την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε τους κρόκους και ¼ κούπας γάλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία πυκνή πάστα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες, συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1−2 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Θα χρειαστούν συνολικά περίπου 20 λεπτά (αν βιαστούμε η κρέμα θα μυρίζει ωμό αλεύρι). Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα και καλύπτουμε με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνειά της, ώστε να μη σχηματιστεί κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου και να γίνει χλιαρή.

  6. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές και την ενσωματώνουμε στην χλιαρή κρέμα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στην σιροπιασμένη καρυδόπιτα. (Αν παραλείψουμε την κρέμα γάλακτος, αφρατεύουμε την χλιαρή κρέμα, χτυπώντας την με το σύρμα μέχρι να γίνει λεία και την απλώνουμε πάνω στην σιροπιασμένη καρυδόπιτα.)

  7. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3−4 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει η κρέμα. Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Και κάτι για τη λιγούρα….

Βία εναντίον των εκπαιδευτικών-ένα φαινόμενο που επεκτείνεται….

Γερμανία: Θύμα σωματικής βίας 1 στους 4 εκπαιδευτικούς


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 3 Μάιος, 2018 – 15:03 | Στην Κατηγορία: 


Στοιχεία από έρευνα που διενήργησε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Forsa

Η βία εναντίον των δασκάλων είναι καθημερινότητα. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa, η οποία έγινε σε 1.200 διευθυντές σχολείων, διαπιστώνεται ότι στη Γερμανία οι δάσκαλοι είναι συχνά θύματα ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Συγκεκριμένα τα τελευταία πέντε χρόνια, οι μισοί δάσκαλοι πέφτουν θύμματα ψυχολογικής βίας, ένας στους τέσσερεις είναι θέμα σωματικής βίας και ένας στους πέντε είναι θύμα επιθέσεων μέσω διαδικτύου.

Υπολογίζεται ότι συνολικά περίπου 45.000 εκπαιδευτικοί στη Γερμανία πέφτουν θύματα επιθέσεων. «Σοκαριστικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας ο Ούντο Μπέκμαν, πρόεδρος της Ένωσης Εκπαίδευσης και Αγωγής και επεσήμανε πως οι πολιτικοί θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν λόγο για το παραμύθι των μεμονωμένων περιπτώσεων.

Η γερμανική ένωση είναι αυτή που προχώρησε στην παραγγελία για την πραγματοποίηση της έρευνας, η οποία φέρει τον τίτλο «Βία εναντίον εκπαιδευτικών». Φαίνεται πάντως πως τα τελευταία χρόνια το θέμα της βίας στα σχολεία αποτελεί όλο και λιγότερο θέμα ταμπού. Στη φετινή έρευνα το 39% των ερωτηθέντων δήλωσε πως το θέμα της βίας εναντίον των εκπαιδευτικών δεν αποσιωπάται, ενώ το 2016 σε παρόμοια έκθεση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57%. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων καθίσταται δυνατό να υποστηρίζονται επαρκώς οι συνάδελφοι που πλήττονται. Στο 13% των περιπτώσεων πάντως αυτό δεν είναι δυνατόν.

Μεγαλύτερη στήριξη στους εκπαιδευτικούς

Στην έκθεση δεν αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους οι μαθητές καταφεύγουν στη βία εναντίον των εκπαιδευτικών. Τις προηγούμενες εβδομάδες καταγράφηκαν και πάλι κάποια αξιοσημείωτα περιστατικά βίας σε σχολεία. Στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλντ εκπαιδευτικοί με επιστολή τους ζήτησαν βοήθεια από τις αρμόδιες αρχές, ενώ σε πολλά δημοτικά στο Βερολίνο εκλήθησαν φύλακες ασφαλείας.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το 63% των ερωτηθέντων απάντησαν πως οι μαθητές φαίνονταν αμετανόητοι για τη στάση τους και το 59% διαπιστώνει πως οι γονείς δεν είναι συνεργάσιμοι. Ένας στους πέντε διευθυντές σχολείων δήλωσε πως η διαδικασία παραπόνων είναι πολύ γραφειοκρατική και ότι αυτή η κατάσταση οδηγεί σε πλήγμα της εικόνας των σχολείων.

Η Ένωση Εκπαίδευσης και Αγωγής ζητά από τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας των κρατιδίων να διεξάγουν στατιστικές έρευνες που αφορούν στη βία στα σχολεία και να στηρίξουν περισσότερο τους εκπαιδευτικούς. Ο Ούντο Μπέκμαν βλέπει μια σαφή σύνδεση «μεταξύ της έλλειψης πόρων για τα σχολεία, της εικόνας του σχολείου ως τόπου αποκατάστασης των προβλημάτων στην κοινωνία και της απογοήτευσης τελικά που επικρατεί σε όλες τις πλευρές».

Πηγή: dw

Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/kosmos/germania-thyma-somatikis-vias-1-stoys-4-ekpaideytikoys#ixzz5Fy2KmK2T
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βία εναντίον των εκπαιδευτικών-ένα φαινόμενο που επεκτείνεται….

Η ελληνογερμανική φιλία στα χρόνια της κρίσης

Η κρίση των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, τόσο σε πολιτικό επίπεδο,   όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Όσον αφορά σε πολιτικό επίπεδο οι επιπτώσεις της κρίσης είναι προφανείς και εμφανείς, όταν  ακούμε ειδήσεις στην τηλεόραση, διαβάζουμε άρθρα στις εφημερίδες ή αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως έχει επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Εκεί που υπήρχε φιλία, τώρα έχει αντικατασταθεί από επιφυλακτικότητα και ανησυχία. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, άκουσα, προς μεγάλη μου απογοήτευση ομολογουμένως, ότι για φέτος το καλοκαίρι πολλοί Γερμανοί ματαίωσαν το ταξίδι τους στη χώρα μας, καθώς φοβούνται το πως θα τους αντιμετωπίσουν οι Έλληνες. Σίγουρο είναι πως τα θετικά συναισθήματα αρκετών Ελλήνων απέναντι στη Γερμανία έχουν εκλείψει το τελευταίο διάστημα και αντιδρούν απέναντι σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο πολιτισμό.

Κατά τη γνώμη μου η αντίδραση, επιφυλακτικότητα και ανασφάλεια  των Ελλήνων ή των Γερμανών πρέπει να επικεντρώνεται στην πολιτική των ανθρώπων που κυβερνούν, και όχι απέναντι στον “απλό” λαό.

Ένα παράδειγμα με πολίτες που δεν άφησαν την κρίση να επηρεάσει και τις φιλίες τους…

Ελληνογερμανική φιλία

Υπάρχει ακόμα ελπίδα πως τα ελληνογερμανικά αισθήματα φιλίας παραμένουν ζωντανά…

Ζευγάρι Γερμανών στο Ναύπλιο πλήρωσε 875 Ευρώ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ελληνογερμανική φιλία στα χρόνια της κρίσης

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: | 1 σχόλιο