Αρχική » education » Prezi: Διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας παρουσιάσεων

Ιούνιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kατηγορίες

Prezi: Διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας παρουσιάσεων

Το prezi είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας παρουσιάσεων, το οποίο έχει, επίσημα από τον Απρίλιο του 2009, περίπου 2 χρόνια ζωής. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εργαλείο που προτείνεται και στις επιμορφώσεις Β’ επιπέδου των εκπαιδευτικών.

Την πρώτη φορά που παρακολούθησα μια παρουσίαση σε prezi τα αισθήματά μου ήταν ανάμικτα. Από τη μια ήταν μια διαφορετική από τις συνηθισμένες παρουσιάσεις, με αποτέλεσμα να έλκει το ενδιαφέρον και να εντυπωσιάζει, από την άλλη, παρόλο που ήταν μια αρκετά προσεγμένη παρουσίαση, με «αποπροσανατόλιζε», με «ζάλιζε», αισθανόμουν ότι κάτι έχανα από την παρουσίαση.

Χρήση του prezi:
Με το prezi μπορούμε να δημιουργήσουμε θεαματικές, διαφορετικές από τις συνηθισμένες παρουσιάσεις στο MS Office Power Point και το Open Office Impress. Η παρουσίαση δεν αποτελείται από μια σειρά τυπικών σελίδων/διαφανειών αλλά από μια τεράστια επιφάνεια εργασίας πάνω στην οποία τοποθετούμε το περιεχόμενο που θέλουμε να παρουσιάσουμε.
Βασικό εργαλείο μορφοποίησης του περιεχομένου του εργαλείου είναι το prezi zebra, που αποτελείται από τρεις κύκλους, τον ένα μέσα στον άλλον, με τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος του περιεχομένου/αντικειμένου, να το μετακινήσουμε και να τα περιστρέψουμε. Η σειρά με την οποία θα προβληθεί το περιεχόμενο αυτό θα εξαρτηθεί από τις επιλογές μας (σύνδεση των περιεχομένων με γραφικό τρόπο μεταξύ τους, ορίζοντας τη σειρά με την οποία θα προβληθούν)

Σχόλιο:
Σημασία δεν έχει το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουμε, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά του, τα οποία για το συγκεκριμένο εργαλείο θα προσπαθήσω να τα παρουσιάσω μέσα από την μικρή πρακτική εμπειρία μου στα πλαίσια της επιμόρφωσης, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσουμε το ακροατήριό μας – η στάση του σώματος, η χροιά και ο τόνος της φωνής μας, η «διάθεσή» μας απέναντί του.
Πάντως, τη δεδομένη στιγμή, προτιμώ τα πιο παραδοσιακά εργαλεία δημιουργίας παρουσιάσεων, αν και έχω δει αρκετά ενδιαφέρουσες ως και εξαιρετικές παρουσιάσεις που έχουν γίνει στο prezi. Δεν είναι «καλό» για να κάνω παρουσιάσεις με τον τρόπο που έχω συνηθίζει να το κάνω, ενώ δεν το θεωρώ καθόλου “ώριμο” στην υποστήριξη ελληνικών γραμματοσειρών.

Θετικά σημεία:
– Διαδικτυακό δωρεάν εργαλείο παρουσιάσεων που προσφέρει 100ΜΒs αποθηκευτικού χώρου, κατόπιν εγγραφής
– «Καταφόρτωση» (download) των παρουσιάσεων που δημιουργούμε. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να τις παρουσιάσουμε και εκτός δικτύου
– Πρωτότυπο, εναλλακτικό, εργαλείο που δημιουργεί μη γραμμική/κλασική, σειριακή ροή παρουσίασης. Η παρουσίαση γίνεται περισσότερο διαδραστική επιτρέποντας την πλοήγηση και την εστίαση (zoom) στο περιεχόμενο. (Η παρουσίαση μπορεί να έχει προκαθορισμένη από το δημιουργό της «αυτόματη» προβολή –για παρουσίαση π.χ. στην τάξη, ή να είναι διαδραστική, όπου ο χρήστης επιλέγει, χειροκίνητα, τα σημεία στα οποία θέλει να εστιάσει –χρησιμοποιώντας το ποντίκι του –π.χ. για προβολή σε χρόνο μεθύστερο από τον μαθητή. Δείτε τα παραδείγματα που υπάρχουν στο δικτυακό τόπο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο θα εμφανίζεται η παρουσίασή σας)
– Ο δημιουργός της παρουσίασης μπορεί, αφού έχει εξοικειωθεί με το περιβάλλον, να προσθέτει εικόνες, βίντεο, σχήματα κ.α. διαλέγοντας με ποιον τρόπο και με ποια σειρά θα εμφανίζονται –μέσω της δημιουργίας ενός μονοπατιού που συνδέει το περιεχόμενο που έχουμε καταχωρήσει
– Μη περιορισμός του χρήστη στην οριοθετημένη επιφάνεια μιας σελίδας, όπως στα κοινά προγράμματα, αλλά χρήση μιας, πρακτικά, ατέλειωτης επιφάνειας εργασίας, ενός μεγάλου καμβά πάνω στον οποίο ο δημιουργός της παρουσίασης εναποθέτει τα περιεχόμενα αυτής
– Επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ χρηστών
– Δυνατότητα δημιουργίας παρουσιάσεων prezi εκτός δικτύου –οι οποίες, όμως, δεν είναι στο δωρεάν πακέτο.
– Το περιεχόμενο που δημιουργούμε και αναρτούμε, άμεσα ή κατόπιν καταφόρτωσης στη σελίδα του prezi, είναι συνέχεια διαθέσιμο – με την προϋπόθεση σύνδεσης στο διαδίκτυο
– Εύκολο στην εκμάθηση και στη χρήση (κυρίως αφού δείτε τις παρουσιάσεις στη σελίδα: http://prezi.com/learn/ όπου θα ανακαλύψετε και τις δυνατότητες του εργαλείου. Βοηθήθηκα αρκετά βλέποντας, εκτός του εισαγωγικού βίντεο που καλύπτει τις βασικές λειτουργίες, τις παρουσιάσεις της παραπάνω σελίδας). Να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες παρουσιάσεις, όπως και όλες του δικτυακού τόπου είναι με το εργαλείο prezi.
– Αρκετό υλικό παρουσιάσεων prezi στο διαδίκτυο που κάποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, αν και όχι άμεσα μιας και το υλικό αυτό είναι, κυρίως, στα αγγλικά

Αρνητικά σημεία:
– Στη δωρεάν έκδοση του εργαλείου οι παρουσιάσεις είναι δημόσιες (υποχρεωτικά) ενώ εμφανίζεται και το λογότυπο του εργαλείου
– Μη υποστήριξη των ελληνικών σε όλα τα θέματα της εφαρμογής. Πρέπει να δοκιμάσουμε αν το θέμα/πρότυπο που θα επιλέξουμε υποστηρίζει ελληνικά (τόσο σε title όσο και σε body μιας και η υποστήριξη ελληνικών σε τίτλους δε σημαίνει ότι υποστηρίζει τα ελληνικά ή/και τους τόνους στο κείμενο!) και μετά να προχωρήσουμε στη δημιουργία της παρουσίασης –για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. (Να σημειώσουμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι χαρακτήρες, έχοντας επιλέξει πρότυπο που υποστηρίζει την ελληνική γραμματοσειρά, να μην εμφανίζονται)
– Μη ύπαρξη ορθογραφικού ελέγχου
– Μη υποστήριξη αρκετών επιλογών μορφοποίησης κειμένου
– Η δυνατότητα δημιουργίας παρουσιάσεων prezi εκτός δικτύου δεν είναι δωρεάν. Χρειάζεσαι το prezi desktop που διατίθεται δωρεάν για 30 ημέρες

Απορία/ θέμα προς συζήτηση:
Σύμφωνα με τους κανόνες χρήσης που βρίσκονται εδώ η χρήση του προγράμματος επιτρέπεται για άτομα άνω των 18 ετών.
“Adults Only. The Prezi Service is intended for adults only. You must be 18 years old – or, if the age of majority in your state or province is greater than 18 years, such age of majority in your state or province – or have obtained the consent of your parent or guardian to use the Prezi Service.”
Τότε γιατί υποστηρίζουν εκπαιδευτικό λογαριασμό;
Υπάρχει βέβαια η περίπτωση να αναφέρονται/απευθύνονται σε φοιτητές. Πάντως, σύμφωνα με τους όρους χρήσης, ο εκπαιδευτικός της υποχρεωτικής εκπαίδευσης μπορεί να δημιουργήσει λογαριασμό και να κάνει ο ίδιος παρουσιάσεις με το prezi, δεν μπορεί, όμως, να το προτείνει στους μαθητές τους για εργασία (σύμφωνα με τους όρους χρήσης τους εργαλείου) εκτός και αν είναι άνω των 18 ετών –σχολείο β’ ευκαιρίας.

Prezi για αρχάριους με συμβουλές κα πλήκτρα συντόμευσης:

Επίσημο εισαγωγικό βίντεο:


1 Σχόλιο

Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση