Το blog της Αφροδίτης

Δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του σεμιναρίου etwinning

Η γειτονιά μου – Πολίχνη

Φεβ 20184

Η Πολίχνη είναι μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές στα βόρεια του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Καταλαμβάνει έκταση 7.325 στρεμμάτων, από τα οποία το 70% αποτελεί την οικοδομημένη περιοχή. Συνορεύει με τις περιοχές της Ευκαρπίας, της Νεάπολης, των Συκεών και της Σταυρούπολης. Αποτελούσε ανεξάρτητο Δήμο από το 1973 μέχρι το 2011, όταν ενώθηκε με τη Σταυρούπολη και την Ευκαρπία αποτελώντας το διευρυμένο Δήμο Παύλου Μελά.

Ιστορία

Στο παρελθόν ονομάζονταν Καράισιν και κατοικούνταν μέχρι το 1913 από οικογένειες βλάχων κτηνοτρόφων. Το 1914 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή 33 οικογένειες Τσαλκαλήδων προσφύγων. Το 1917, μετά τη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεψε το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το τότε Υπουργείο Πρόνοιας έχτισε στο Καράισιν καταυλισμό με ειδικούς θαλάμους ανά δυο οικίσκους, για να στεγάσει τους πυροπαθείς Εβραίους , επειδή όμως οι αυτοί ήταν συνήθως έμποροι κι εργάζονταν στο κέντρο της πόλης, δεν τους βόλευε η περιοχή και γρήγορα την εγκατέλειψαν, για να εγκατασταθούν πλησιέστερα στο κέντρο. Το 1919 ήρθαν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη , οι οποίοι όμως γρήγορα έφυγαν για αλλά μέρη, εκτός από ελάχιστους. Από το 1920 ως το 1922ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο Καράισιν πρόσφυγες από το Καρς. Τελικά το 1929 το Καράισιν μετονομάστηκε σε Πολίχνη (μικρή πόλη) και με προεδρικό διάταγμα αποσπάσθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης και συνδέθηκε με την κοινότητα Κουκλουτζά (Χαρμάνκιοϊ). Ωστόσο το διάταγμα αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ και ο οικισμός εξακολουθούσε να ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης ως το 1931, οπότε συνδέθηκε διοικητικά με την γειτονική κοινότητα Σταυρούπολης (Λεμπέτ).

Το 1940 ανακηρύχθηκε ξεχωριστή κοινότητα. και γνώρισε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη κυρίως μετά το 1947, όταν πλήθος Ποντίων εγκαταλείπουν τις εστίες τους σε διάφορα χωριά της Μακεδονίας και εγκαθίστανται στην Πολίχνη, προκειμένου να γλυτώσουν από τη λαίλαπα του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στις ορεινές και αγροτικές κυρίως περιοχές της Ελλάδας. Η πληθυσμιακή αυτή διόγκωση από εσωτερικούς μετανάστες συνεχίστηκε και στις επόμενες δεκαετίες, προσδίδοντας στην περιοχή έντονο χαρακτήρα της εργατούπολης. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 νέο κύμα εξωτερικής και κυρίως εσωτερικής μετανάστευσης πολλαπλασίασε τον πληθυσμό της Πολίχνης: παλιννοστούντες Έλληνες, επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες και πλήθος επαρχιωτών που ζητούν μια καλύτερη ζωή στα αστικά κέντρα, συρρέουν στην περιοχή λόγω άφθονης και φθηνής γης. Μάλιστα μετά το 1990 η Πολίχνη αποτελεί πόλο έλξης Ελλήνων από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έκτοτε εμφανίζει γοργή πληθυσμιακή και λοιπή ανάπτυξη, κυρίως λόγω: κομβικότητας της θέσης της (άμεση πρόσβαση σε κεντρικούς οδικούς άξονες και εθνικές οδούς, Περιφερειακή Οδός), λόγω πολεοδομικής ιδιαιτερότητας (νέες εκτάσεις που διατίθενται για ποιοτική επέκταση και ανοικοδόμηση, υπόλοιπα ανένταχτων περιοχών).

Περιγραφή

Η κεντρική πλατεία της Πολίχνης είναι η ίδια πλατεία που είναι ο Άγιος Παντελεήμονας. Η κύρια οδός ονομάζεται Αγίου Παντελεήμονος γιατί είναι απέναντι από τον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Κάθε 27 Ιουλίου, που είναι η γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα, γίνεται πανηγύρι εντός της Πολίχνης. Όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώνονται και γίνεται περιφορά της εικόνας σε μια πανηγυρική λειτουργία. Ύστερα μέχρι αργά το βράδυ ελεύθεροι πωλητές στήνουν πάγκους και πωλούν διάφορα είδη (αναλώσιμα, παιχνίδια, φαγητά κ.ο.κ.). Η Πολίχνη διαθέτει επίσης Θερινό Κινηματογράφο (Τζένη Καρέζη). Η τιμή εισόδου για τον κινηματογράφο δεν είναι χρήματα, αλλά μια σακούλα ειδών ανάγκης για το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Παύλου Μελά. Έχει πολλά πάρκα η Πολίχη: Τζένη Καρέζη, Κρύα Βρύση, το πάρκο στην Οδό Φοινίκου, το πάρκο πίσω από τον Άγ. Παντελεήμονα, το πάρκο δίπλα στο σχολείο 10ο Δημ. Πολίχνης και το πάρκο στην οδό Μάνου Κατράκη. Η νεολαία συγκεντρώνεται στο Τρίγωνο (ονομάζεται έτσι γιατί ο κεντρικός κήπος στην πλατεία αυτή έχει ένα τρίγωνο) όπου εκεί λειτουργούν πολλές καφετέριες και μαγαζιά ψυχαγωγίας. Η Πολίχνη έχει και αθλητικές εγκαταστάσεις στα ΔΑΚ. Δύο γήπεδα τένις, δύο γήπεδα 5χ5 για ποδόσφαιρο, ένα εσωτερικό γήπεδο μπάσκετ, ένα εσωτερικό γήπεδο βόλλεϋ και ένα εξωτερικό γήπεδο βόλλεϋ παραλίας.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η γειτονιά μου – Πολίχνη    

Ρομποτικό όχημα κάνει… delivery

Φεβ 20183

Το αυτόνομο όχημα R1 φέρνει στο σπίτι τα ψώνια, φαγητό ότι άλλο έχει παραγγείλει κάποιος.

Δύο πρώην μηχανικοί της Google κατασκεύασαν ένα ηλεκτροκίνητο ρομποτικό όχημα που διαθέτει σειρά προηγμένων τεχνολογιών για να μπορεί να κινείται αυτόνομα. Το R1, όπως ονομάζεται το όχημα αυτό δημιουργήθηκε για να μεταφέρει προϊόντα (τα ψώνια του σούπερμαρκετ, φαγητό, κλπ) στην πόρτα του πελάτη.

To όχημα αυτό εκτός από τα συστήματα αυτόνομης κίνησης για να εκτελεί την αποστολή του διαθέτει και μια σειρά από τεχνολογίες για να παραδίδει με ασφάλεια το φορτίο του στον άνθρωπο για τον οποίο προορίζεται. Το R1 διαθέτει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων για να αναγνωρίζει τον πελάτη ο οποίος με την σειρά του θα λαμβάνει ένα κωδικό στο κινητό του τηλέφωνο και μέσω της σχετικής εφαρμογής όταν το όχημα φτάσει στο σπίτι του θα χρησιμοποιεί τον κωδικό για να ανοίξει η πόρτα του οχήματος και να πάρει τα πράγματα που έχει παραγγείλει. Η εφαρμογή αυτή θα ενημερώνει τον πελάτη για το που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το R1 ώστε να γνωρίζει πότε πλησιάζει στο σπίτι του και να βγει για να παραλάβει την παραγγελία του.

Οι δυο μηχανικοί ίδρυσαν μια start up εταιρεία, την Nuro, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους περίπου 70 εκατ. δολαρίων με την οποία θα ξεκινήσουν άμεσα την κατασκευή ενός στόλου R1 που θα είναι έτοιμος να αναλάβει υπηρεσία στους δρόμους το 2022.

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρομποτικό όχημα κάνει… delivery    

Εκπαιδευτική Ρομποτική

Ιαν 201828

Τι είναι η εκπαιδευτική ρομποτική;

Η ρομποτική αποτελεί μια σχετικά καινούργια επιστήμη η οποία συνδυάζει στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης, προηγμένης μηχανολογίας, μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς κλπ. Παράλληλα οι πρώτες ολοκληρωμένες εφαρμογές της εμφανίζονται σε τομείς όπως η βιομηχανία, η ιατρική, η αεροπλοΐα, επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εξοικειωμένοι σε σημαντικό βαθμό με τις νέες τεχνολογίες, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ρομποτική και δηλώνουν ενθουσιασμένοι όταν έρχονται σε επαφή με εφαρμογές ρομποτικής. Διαβάστε όλο το άρθρο »

από κάτω από: Εκπαιδευτικό υλικό, Ρομποτική | με ετικέτα ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκπαιδευτική Ρομποτική    

Ρομπτική

Ιαν 201828

Τι είναι η ρομποτική;

Είναι σύγχρονος τεχνολογικός κλάδος της αυτοματοποίησης, που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, το σχεδιασμό και τη λειτουργία των ρομπότ, καθώς και την έρευνα για την περαιτέρω ανάπτυξή τους,

Τι είναι τo ρομπότ;

Σύμφωνα με τον ορισμό του Ινστιτούτου Ρομπότ των ΗΠΑ, “ρομπότ είναι μια επαναπρογραμματιζόμενη πολυλειτουργική χειριστική διάταξη, σχεδιασμένη για τη Διαβάστε όλο το άρθρο »

από κάτω από: Ρομποτική | με ετικέτα  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρομπτική    

Σπάνιο ουράνιο φαινόμενο

Ιαν 201828

 Σούπερ-Σελήνη και ταυτόχρονα ολική έκλειψη

Στις 31 Ιανουαρίου το φεγγάρι θα κάνει κάτι ασυνήθιστο, καθώς τρία ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα σχεδόν θα συμπέσουν: η πανσέληνος, το πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη (περίγειο) ώστε να υπάρχει σούπερ-Σελήνη και ταυτόχρονα η ολική έκλειψη της Σελήνης. Συνοπτικά, το φαινόμενο θα μπορούσε να αποκληθεί ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης.

sel

Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της φετινής Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού. Παρεμπιπτόντως, επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους και ακλουθεί ένας «κολοβός» μήνας με 28 μέρες, ο φετινός Φεβρουάριος δεν θα έχει καθόλου πανσέληνο και αυτό έχει να συμβεί από το 1999. Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Μαρτίου. Διαβάστε όλο το άρθρο »

από κάτω από: Ανακοινώσεις, Διάστημα | με ετικέτα , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σπάνιο ουράνιο φαινόμενο    

Ημέρα ασφαλούς Διαδικτύου 2018

Ιαν 201821

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. Διαβάστε όλο το άρθρο »

από κάτω από: Ανακοινώσεις, Πληροφορική | με ετικέτα  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ημέρα ασφαλούς Διαδικτύου 2018    

Διάττοντες αστέρες

Ιαν 201821
perseides1

Βροχές διαττόντων  

  Πολλών ειδών στερεά σώματα περιφέρονται στο ηλιακό μας σύστημα κινούμενα σε διάφορες ακατάστατες τροχιές. Τα σώματα αυτά μπορεί να είναι κομμάτια από κομήτες ή υπολείματα από συγκρούσεις αστεροειδών. Οταν στην κίνησή τους μέσα στο ηλιακό σύστημα συναντήσουν την γη τότε κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα φλέγονται και στην συνέχεια εξαερώνονται αφήνοντας ένα φωτεινό σημάδι στον ουρανό. Τότε έχουμε τον λεγόμενο διάττοντα αστέρα, το γνωστό μας “πεφταστέρι “. Καμμιά φορά, αν το κομάτι που εισέρχεται σην ατμόσφαιρα είναι μεγάλο μπορεί να παρουσιαστεί με την μορφή βολίδας (fireball) όπου δίνει ένα εντυπωσιακό και πολύ πιο λαμπρό ίχνος από τον διάττοντα αστέρα.

c Velids (Fireball)

Διαβάστε όλο το άρθρο »

από κάτω από: Διάστημα | με ετικέτα , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διάττοντες αστέρες    
Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
European Radio Logo


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων