ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Η ελληνική μυθολογία προκαλούσε πάντα το ενδιαφέρον των ανθρώπων μεγάλων και μικρών.Οι συναρπαστικές ιστορίες και οι περιπέτειες των ηρώων της, γοητεύουν όλο τον κόσμο κι έχουν διαχρονική αξία.

Πολλοί ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από τους ήρωες και τους θεούς της μυθολογίας και τους αποτύπωσαν , ο καθένας με τη δική του τεχνοτροπία, σε μοναδικής αισθητικής πίνακες.

Κάποιοι από τους πίνακες που έχουν τη μυθολογία είναι οι εξής:

Ο ζωγράφος Ανρί Ματίς με την ξεχωριστή του τεχνική αποτύπωσε την πτώση του Ίκαρου,εμπνευσμένος από τον γνωστό μύθο του Δαίδαλου και Ίκαρου.

 

Ο Γιάννης  Γαΐτης   με τον πίνακα “Σειρήνες -Οδυσσέας” επιλέγει τον ήρωα Οδυσσέα και μας φέρνει σε επαφή με τις περιπέτειές του στη θάλασσα κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη, μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου.

 

Ο Κωνσταντίνος Παρθένης επιλέγει τον ήρωα Ηρακλή ,σύμβολο θάρρους και δύναμης με τους γνωστούς σε όλους άθλους του .Ο πίνακας μας δείχνει τη μάχη του με τις Αμαζόνες, έναν φιλοπόλεμο λαό που ζούσε στον Εύξεινο Πόντο.

 

Ο μικρός Βάκχος (αριστερά) του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, στεφανωμένος με τσαμπιά από σταφύλι, καθισμένος σε ένα βαρέλι κρατώντας ένα ποτήρι κρασί, απεικονίζει το Διόνυσο.

Ο Καραβάτζιο ζωγράφισε τον Έφηβο Βακχο(δεξιά) με κληματόφυλλα στο κεφάλι σύμβολα του Διόνυσου.

 

Ο Καραβάτζιο  απότύπωσε σε πίνακα και τη Μέδουσα, ένα μυθικό τέρας με φίδια αντί για μαλλιά που όποιον κοιτούσε πέτρωνε. Αρχικά ήταν μια όμορφη γοργόνα που η θεά Αθηνά τη μεταμόρφωσε σε αυτό το τρομερό πλάσμα.

 

 

Η θεά Αφροδίτη ,η θεά σύμβολο της ομορφιάς αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Μποτιτσέλι  στον πίνακα “Η Γέννηση της Αφροδίτης”.

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ