Νόμος του Ohm

του Ohm1

Νόμος του Ohm (από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει έναν αντιστάτη και πώς): διατύπωση, μαθηματική σχέση, γραφική παράσταση.

Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος (Ι) που διαρρέει έναν αντιστάτη είναι ανάλογη της διαφοράς δυναμικού (V) που εφαρμόζεται στα άκρα του και αντιστρόφως ανάλογη της αντίστασής του (R).

τίτλο1

του Ohm

Ο νόμος του Ohm ισχύει μόνο για τους αγωγούς των οποίων η αντίσταση είναι σταθερή. Π.χ. για σύρματα από χαλκό, αλουμίνιο, σίδερο, γραφίτη, κτλ.

Δεν ισχύει π.χ. για  το σύρμα από βολφράμιο (που υπάρχει στις κοινές λάμπες) και για το αέριο που υπάρχει στους λαμπτήρες φθορισμού.

Κατηγορίες: Προτάσεις διδασκαλίας, Φυσική Γ Γυμνασίου | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νόμος του Ohm

Ηλιακό σύστημα

σύστημα

Τα οκτώ ουράνια σώματα, που κινούνται γύρω από τον Ήλιο, λέγονται πλανήτες. Ο Ήλιος είναι αυτόφωτο σώμα, έχει δηλαδή δικό του φως και θερμότητα και λέγεται αστέρας. Οι πλανήτες δεν έχουν δικό τους φως. Δέχονται φως και θερμότητα από τον Ήλιο, είναι δηλαδή ετερόφωτα σώματα.

Κατά τη μυθολογία ο Κρόνος, γιος του Ουρανού και πατέρας του Δία, είχε σύζυγο τη Γαία. Επειδή φοβόταν μήπως κάποιο από τα παιδιά του πάρει τη βασιλεία του, μόλις αυτά γεννιόνταν τα κατάπινε. Το μόνο παιδί που γλίτωσε ήταν ο Δίας.

Γύρω από ορισμένους πλανήτες περιφέρονται άλλα ουράνια σώματα, οι δορυφόροι. Ο μοναδικός δορυφόρος της Γης είναι η Σελήνη.

Ο Ήλιος, οι οκτώ πλανήτες και οι δορυφόροι τους αποτελούν το ηλιακό μας σύστημα.


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Ας δούμε μερικά παράξενα αλλά και ενδιαφέροντα  πράγματα για το ηλιακό μας σύστημα:

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

 

Κατηγορίες: Γενικά νέα, Διάστημα, Ο κόσμος της Φυσικής | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ηλιακό σύστημα

ΔΥΝΑΜΕΙΣ

λήψης

Τι είναι δύναμη;

Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί :
A. να παραμορφώσει ένα σώμα
B. να προκαλέσει μεταβολή στην ταχύτητα ενός σώματος

 

Δύναμη & Αλληλεπίδραση

Στη φύση, οι δυνάμεις εμφανίζονται πάντα ανά ζεύγη.
Δεν υπάρχουν κάποια σώματα που μόνο ασκούν δυνάμεις και κάποια άλλα που μόνο δέχονται δυνάμεις. Οι δυνάμεις εμφανίζονται πάντοτε ανά δύο μεταξύ δύο σωμάτων .

.jpg

Θα λέμε ότι τα σώματα αλληλεπιδρούν.

 

Κατηγορίες δυνάμεων

Δυνάμεις επαφής (δυνάμεις οι οποίες ασκούνται όταν ένα σώμα βρίσκεται σε επαφή με κάποιο άλλο) .
Δυνάμεις από απόσταση ( Βαρυτικές, Ηλεκτρικές , Μαγνητικές δυνάμεις )

 

Βάρος

Το βάρος είναι η δύναμη με την οποία η Γη έλκει ένα σώμα. Το βάρος είναι δύναμη. Άρα μετριέται με δυναμόμετρα και η μονάδα μέτρησης του είναι το 1 Ν (Newton).
Η Γη ασκεί βαρυτική δύναμη σε όλα τα σώμα (στερεά, υγρά ή αέρια) ανεξάρτητα αν το κάθε σώμα βρίσκεται στο
έδαφος, πέφτει ή ανυψώνεται.
Η βαρυτική δύναμη είναι πάντοτε ελκτική. Έχει τη διεύθυνση της ακτίνας της Γης και φορά πάντοτε προς το κέντρο της Γης.
Η διεύθυνση της ακτίνας της Γης σε ένα τόπο, ονομάζεται κατακόρυφος του τόπου αυτού.
Το βάρος ενός σώματος ελαττώνεται όσο αυξάνεται το ύψος που βρίσκεται το σώμα από την επιφάνεια του εδάφους
Το βάρος ενός σώματος μεταβάλλεται από τόπο σε τόπο (αυτό εξαρτάται από την απόσταση του τόπου από το κέντρο της Γης).

 

Τριβή

Η τριβή είναι η δύναμη που ασκείται από ένα σώμα σε ένα άλλο όταν βρίσκονται σε επαφή και το ένα κινείται ή τείνει να κινηθεί σε σχέση με το άλλο.
Η διεύθυνση της τριβής είναι παράλληλη προς τις επιφάνειες που εφάπτονται και έχει φορά τέτοια ώστε να αντιστέκεται στην κίνηση ή στη προσπάθεια για κίνηση των σωμάτων.
Η τριβή είναι παρούσα σε κάθε κίνηση στην καθημερινή μας ζωή και έχει διπλό ρόλο. Από τη μία αντιστέκεται στην κίνηση των σωμάτων και έτσι δυσχεραίνει την κίνηση , αλλά από την άλλη η τριβή είναι η δύναμη που μας βοηθάει να περπατήσουμε, να πιάσουμε αντικείμενα κτλ.

Ας δούμε πως σχεδιάζουμε τις δυνάμεις:

Σχεδιασμός δυνάμεων

Ας δούμε και κάποιες δυνάμεις:

Κατηγορίες: Προτάσεις διδασκαλίας, Φυσική Β Γυμνασίου | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο κομήτης του Halley

halley

Ο κομήτης του Halley ή επίσημα 1P/Halley είναι ο πιο γνωστός περιοδικός κομήτης, ενώ σήμερα μπορεί να επανέρχεται κάθε 75-76 χρόνια. Ενώ πολλοί κομήτες με πιο μεγάλη περίοδο μπορεί να φαίνονται πιο φωτεινοί και πιο θεαματικοί, όμως ο Halley είναι ο μόνος κομήτης με μικρή περίοδο που είναι καθαρά ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Έτσι, είναι ο μόνος ορατός δια γυμνού οφθαλμού κομήτης που μπορεί κάποιος να ξαναδεί στη ζωή του.

Οι εμφανίσεις του στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα έχουν καταγραφεί από τους αστρονόμους, τουλάχιστον από το 240 π.Χ., αλλά δεν είχε αναγνωριστεί ως περιοδικός κομήτης, έως τον δέκατο όγδοο αιώνα, όταν η τροχιά του υπολογίστηκε από τον αστρονόμο Edmond Halley (1656-1742), από τον οποίο πήρε και το όνομα του. Ο κομήτης Halley τελευταία εμφανίστηκε στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα το 1986, και θα εμφανιστεί πάλι στα μέσα του 2061.

Κατηγορίες: Γενικά νέα, Διάστημα, Ο κόσμος της Φυσικής | Ετικέτες: , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο κομήτης του Halley